Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Viața din Coreea de Nord pe timp de pandemie descrisă de diplomații ruși de la Phenian

Avatar

Publicat

in

Ambasada Rusiei din Coreea de Nord a descris joi viaţa grea din această ţară, cu restricţii “fără precedent” precum absenţa accesului la medicamente, consecinţă a măsurilor draconice impuse din cauza pandemiei de coronavirus, informează AFP potrivit Agerpres.

Într-o referire la un nou val de plecări ale unor diplomaţi străini din această ţară, ambasada rusă scrie într-o postare pe Facebook că “cei care pleacă sunt de înţeles”. “De departe nu toată lumea poate suporta restricţiile fără precedent în ceea ce priveşte severitatea lor, deficitul acut de produse de bază, în special de medicamente, imposibilitatea de a-ţi trata problemele de sănătate”, notează ambasada rusă.
Amintind că numeroase ţări şi-au închis reprezentanţele diplomatice, ambasada Rusiei subliniază că rămâne deschisă “chiar dacă nu este uşor, există într-adevăr multe probleme şi mai multe familii (…) au trebuit să plece”.

Citește și: JUSTICE LEAKS, episodul 3 | Magistraţii şi politicienii lor preferaţi – ‘Dai în mine, dai în fabrici şi uzine’

Aflat la conducerea Coreei de Nord, al cărei sistem de sănătate este extrem de deficitar, Kim Jong Un a decis să închidă în ianuarie 2020 frontierele ţării, pentru a împiedica răspândirea noului tip de coronavirus apărut la vecinul său chinez. În condiţiile în care zborurile şi traficul feroviar cu şi dinspre străinătate au fost suspendate, aprovizionarea ţării şi munca diplomaţilor şi lucrătorilor umanitari au fost foarte mult complicate.

O înregistrare video, difuzată încă în februarie de ambasada rusă şi devenită virală, a ilustrat deja aceste dificultăţi. În înregistrare puteau fi văzuţi opt diplomaţi ruşi şi familiile lor cum părăsesc Coreea de Nord la bordul unei drezine, cu zeci de valize, în lipsa transportului transfrontalier după adoptarea de restricţii legate de pandemie.

‘Au fost nevoiţi să împingă întreaga structură pe căile ferate pentru mai bine de un kilometru’, a precizat Ministerul de Externe rus într-o postare pe Facebook, publicând şi imagini cu diplomaţii.

Rusia, care întreţine relaţii strânse cu Phenianul, a menţinut o importantă prezenţă diplomatică în Coreea de Nord, care se confruntă de multă vreme cu mari penurii alimentare.

Coreea de Nord face obiectul unor sancţiuni internaţionale menite să constrângă regimul să renunţe la programele sale nuclear şi balistic.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Vărsare de sânge într-o operațiune antidrog în Brazilia: Bilanțul deceselor a crescut la 28

Avatar

Publicat

in

De

Bilanţul deceselor în urma unei operaţiuni antidrog care a avut loc joi într-un cartier din Rio de Janeiro a crescut la 28, a anunţat poliţia civilă vineri, aceasta fiind cea mai sângeroasă acţiune a forţelor de ordine în oraşul brazilian.

În timpul operaţiunii au murit 25 de persoane, inclusiv un poliţist.

Trupurile a trei victime ridicate vineri din favela Jacarezinho erau ale unor bărbaţi ce aveau legătură cu o reţea de crimă organizată, potrivit poliţiei, citează Reuters.

„Serviciile secrete au confirmat că decedaţii erau traficanţi de droguri. Au tras asupra poliţiştilor pentru a ucide. Aveau ordine de a se confrunta”, a spus şeful poliţiei civile Allan Turnowski.

Vărsarea de sânge a atras critici din partea grupurilor pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International, care a acuzat poliţia pentru pierderile de vieţi „nejustificate” într-un cartier în mare parte populat de oameni de culoare şi de săraci.

Biroul pentru drepturile omului din cadrul ONU a solicitat vineri demararea unei investigaţii independente privind această operaţiune.

Purtătorul de uvânt Rupert Colville a spus că poliţia a făcut uz de forţă „disproporţionată şi nejustificată”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Italia optimistă cu privire la ridicarea carantinării pentru vizitatorii din UE, Marea Britanie şi Israel

Avatar

Publicat

in

De

Ministrul de externe Luigi Di Maio a anunţat sâmbătă că Italia speră să poată ridica până la jumătatea lunii mai carantina impusă vizitatorilor din alte ţări ale UE, Marea Britanie şi Israel ca urmare a pandemiei de COVID-19, transmite AFP.

“Scopul este de a permite din nou accesul vizitatorilor din ţările care au atins un nivel ridicat de vaccinare, relaxând anumite măsuri de la jumătatea lunii mai”, a declarat Di Maio după o discuţie cu ministrul sănătăţii Roberto Speranza.

“Lucrăm la cum să ridicăm “mini-carantina” în cazul persoanelor din ţările europene, Marea Britanie şi Israel, dacă au un test negativ, dovadă de vaccinare sau s-au vindecat după COVID-19 în ultimele şase luni”, a anunţat ministrul de externe italian.

Restricţiile actuale privind sosirile din statele membre UE expiră pe 15 mai.

Di Maio a adăugat că se lucrează la creşterea numărului de zboruri “scutite de COVID” către şi dinspre Statele Unite, pentru care cerinţa de carantină va fi ridicată în iunie.

Italia iese cu precauţie din lockdown începând din 26 aprilie, după luni de restricţii sanitare. În prezent, barurile şi restaurantele pot să îşi servească clienţii în aer liber.

Deşi este aşteaptă cu nerăbdare revenirea turiştilor, Italia încercând să îşi revină după o recesiune dură cauzată de pandemie, experţii continuă să îndemne la prudenţă.

Sâmbătă, Italia a înregistrat din nou 10.000 de noi cazuri şi 224 de decese cauzate de COVID-19. Numărul total al morţilor depăşeşte 122.000, cel mai grav din UE raportat la numărul populaţiei.

Sâmbătă, premierul Mario Draghi a subliniat importanţa implementării mult discutatului “paşaport verde” în UE, care să faciliteze circulaţia persoanelor imunizate, vaccinate sau care au un test negativ pentru COVID-19.

Înaintea pandemiei, Italia era a a cincea cea mai importantă destinaţie turistică din lume, dar numărul vizitatorilor străini a scăzut cu peste 60% între 2019 şi 2020, conform agerpres.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend