Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Vezi unde poti sa incarci masina electrica, in judetul Arges

Avatar

Publicat

in

Tracţiunea electrică începe, cu paşi mici, dar constanţi, să devină o opţiune de luat în seamă pentru piaţa auto. Deocamdată, încărcarea maşinilor de acest tip poate să nu presupună costuri suplimentare. Unele reţele au început totuşi să impună şi tarife pentru „plinul“ cu energie electrică.

În Argeş, există 4 astfel de staţii: 2 la Piteşti şi 2 la Mioveni. În parcările Kaufland, s-a deschis prima reţea publică de staţii de încărcare rapidă pentru maşini electrice, împreună cu germanii de la Renovatio – care au făcut investiţii de cel puţin 30.000 euro pentru fiecare staţie – acestea se pot folosi non-stop, deservind toate tipurile de maşini electrice sau hibride, iar iniţial şi alimentarea a fost oferită total gratuit. Mai noi, reţeaua Renovatio a început să ofere şi abonamente, pentru a începe să recupereze din investiţie.

La Kaufland, gratuit, cu cardul

Există încă şi acum un tip de abonament gratuit („Start“), cu care se poate încărca la staţiile care oferă încă alimentarea fără bani, iar la celelalte staţii din reţeaua Renovatio, care taxează încărcarea (la Bucureşti, la Braşov, la Buşteni şi la Eforie) se aplică un tarif diferenţiat (care se găseşte pe www.e-charge.ro), în funcţie de minutele de alimentare şi puterea folosită. De pildă, pentru vehicule care se încarcă cu o putere între 11kW şi 22kW, minutul costă 0,609 lei: pentru circa 30 minute, ar costa deci 18 lei – există însă şi varianta cu 4-11kW, la care 30 minute costă 7 lei (e posibil să fie însă nevoie de 4-5 ore), iar la puteri de peste 22 kW (cu care se încarcă mai rapid), 20 de minute ar costa 32 lei. (Şi în străinătate, de altfel, se practică atît plata la kWh, cît şi pe bază de abonament).
În parcările Kaufland, inclusiv la Piteşti (la magazinul din Str. Exerciţiu) încărcarea se face şi acum gratuit (fiind suportată de magazin, în înţelegere cu firma de încărcare). Totuşi, trebuie procurat iniţial un card – acestea se pot cere în prezent de pe site-ul e-charge.ro, şi sosesc în cîteva zile, iar începînd de luni, am fost informaţi că se vor găsi şi la Info-desk-ul magazinului. Conform informaţiilor de pe site, cardul mai trebuie totuşi şi activat, contra unei taxe de 259 lei. Pentru celelalte tipuri de abonamente (valabile 1 an), de 99 lei sau 220 lei pe lună, tarifele sunt reduse – sistemul fiind mai avantajos pentru cei care îl folosesc des, la staţiile cu taxare din reţeaua din ţară.
Trebuie remarcat că la Kaufland alimentările se pot face la trei tipuri de mufe CCS/CHAdeMO (pînă la 50 kW) şi Tip 2 (cu 22kW). De la Kaufland – Exerciţiu, distanţele faţă de cele mai apropiate staţii sunt, conform hărţii online plugshare.com, cel de la CEZ (la 400 m distanţă), cel de la Primăria Mioveni (la 13,5 km distanţă) şi din parcarea Stadionului Mioveni (la 14,3 km).

Alte staţii

La sediul CEZ din Piteşti, (pe str. Dîrzu nr. 1 A), se poate folosi, între orele 8 şi 19, o staţie de încărcare model E-Motion Electric, pentru două tipuri de mufe, cu puteri de încărcare de 22 kW (440 V, 32 A) şi de 3,6 kW (230 V, 16 A). Ca şi la staţia similară de la Craiova, CEZ oferă alimentarea aici în mod gratuit, încă din 2015 – deşi costul energiei folosit pentru o încărcare (la 22 kWh) suficientă pentru 100 km, se ridică la circa 15 lei.
Şi cele două staţii de încărcare de la Mioveni aflate în proprietatea Primăriei, de aceeaşi fabricaţie (E-Motion Electric), se folosesc tot gratuit. La sediu Primăriei (B-dul Dacia nr. 1) se poate încărca, între orele şi 9-17, la puterile de 22 kW sau 3,6 kW. De asemenea, pe Str. Muntenia nr. 2, se poate încărca, la aceleaşi puteri, între orele 8-22.
După cum se poate vedea din validările şi pozele de pe site-urile cu harta interactivă a reţelei de staţii, există deja o comunitate mică, dar în creştere, de utilizatori relativ constanţi ai instalaţiilor. În ţară mai există şi alte tipuri de staţii – precum cele oferite de OMV, la preţul de încărcare de 1 leu/minut, la Mall-uri din Bucureşti etc. Cardurile de Kaufland nu sînt valabile şi pentru încărcarea la aceste aparate, ci taxarea se face separat.

Lunar, 1 electrică adusă în judeţ

Pe primele două luni ale acestui an s-au înmatriculat în România 104 maşini electrice – din care două şi în Argeş: un Volkswagen Up! nou, cumpărat pe firmă, în ianuarie, şi un Nissan Leaf, luat de o persoană fizică, second hand (fabricaţie 2011), luna trecută. În aceeaşi perioadă s-au mai înmatriculat, în ţară, 105 autoturisme hibrid de tip 02, şi încă 657, hibrid de tip 01.
Din acestea, în Argeş, au fost înmatriculate 6 maşini hibrid 02 – toate, marca Peugeot, cu cîţiva ani vechime: 5 dintre ele, model 508, iar unul, model 3008 – două dintre ele, cumpărate pe firmă. De asemenea 12 maşini hibrid 01: 3 BMW X5 XDrive (luate pe firmă), 1 Honda Insight, 1 Opel Ampera (rulat) şi 7 Toyota (Auris, Yaris, C-HR şi Rav 4) noi sau rulate – din care una cumpărată de o firmă.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Peste 21.000 de misiuni ale Jandarmeriei in anul 2020, in Argeș

Roxana BURCEA

Publicat

in

Anul trecut, jandarmii argeșeni au executat peste 21.000 de misiuni conform competentelor legale, dar au acționat si in cadrul sistemului integrat de ordine si siguranță publica, prin cele 17.429 patrule de jandarmi mixte, in cooperate cu poliția.

De asemenea, mai mult de 1400 de misiuni au fost executate în cooperare cu alte instituţii, la solicitarea acestora.

Rezultatele multitudinii de misiuni pot fi prezentate sintetic prin constatarea a 337 de infracțiuni atât de către patrulele de jandarmi, cât și de către patrulele mixte, în cooperare cu polițiști, 340 de persoane fiind identificate ca autori ai acestor fapte de natură penală.

În același interval de referință, jandarmii au aplicat peste 5400 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de aproximativ 2.300.000 de lei, iar nu mai puțin de 440 de mandate de aducere, emise de instanţele de judecată şi organele judiciare au fost executate în mod corespunzător.

La apelurile primite prin sistemul național de urgență „112” sau telefonic, la dispeceratul inspectoratului, jandarmii argeșeni au intervenit în mai mult de 2500 de cazuri, cu luarea măsurilor legale care s-au impus față de cei care au încălcat prevederile legale.

Totodată, pe parcursul anului trecut, au fost desfăşurate peste 120 activităţi de prevenire a violenţei în cadrul unor programe pe această temă în instituţiile de învăţământ preuniversitar, cu ocazia adunărilor publice, dar şi pe timpul desfăşurării jocurilor şi competiţiilor sportive.

Acestea sunt doar câteva dintre datele pe care inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeș, domnul colonel dr. Lupescu Gheorghe, le-a prezentat astăzi în cadrul activităţii de evaluare a inspectoratului pe anul 2020, care s-a desfășurat la sediul unității.

Activitatea s-a desfăşurat în cadru restrâns, cu respectarea normelor sanitare, în prezenţa prefectului judeţului Argeș şi a şefilor structurilor M.A.I. cu care jandarmii cooperează în executarea misiunilor și reprezentanți ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Române în sistem videoconferință.

Și în 2021 Jandarmeria Argeș va continua sa furnizeze servicii de siguranță a cetățeanului și va depune eforturi majore de îndeplinire a atribuțiilor legale la un nivel înalt.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Emil Boc îi ‘urechează’ pe Rareș Bogdan și Robert Sighiartău: ‘Schimbarea președintelui se discută doar la congres’

Avatar

Publicat

in

De

Primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc, a declarat marți  că nu își dorește nicio funcție în partid și că președintele PNL poate fi schimbat doar la congres.

”Continuarea acestor lucruri mi se pare nefirească. Cred că dezbaterea trebuie să rămână de aici înainte în partid. Vom avea un congres, când el va fi organizat potrivit statutului”, a declarat Emil Boc.

Primarul PNL din Cluj a spus că speră ca la congres să fie o competiție între programe politice, și nu între între persoane.

”Cred că PNL are nevoie și de Rareș Bogdan, și de Ludovic Orban, și de Robert Sighiartău, și de alți colegi, de toți avem nevoie în PNL”, a spus Boc.

Emil Boc a punctat că toți liderii PNL formează o echipă și că Congresul va stabili ‘locul fiecăruia’.

”Consider că acum avem nevoie de o performanță în actul de guvernare (..). Probleme noastre interne, ok, au fost punctate, lucrurile acestea și în interior s-au dezbătut , dar acum a continua în fiecare zi aceste lucruri mi se pare ineficient și neproductiv pentru PNL”, a insistat Boc.

El a repetat că este un om care „nu are nicio funcție și nu-și dorește nicio funcție în PNL”.

Întrebat dacă este de părere că președintele Ludovic Orban ar trebui schimbat în acest moment, Emil Boc a spus, din nou, că aceste lucruri „nu se discută decât la congres”.

”Acolo este momentul în care discutăm instituțional ce este de făcut cu partidul”, a spus Boc, informează G4media.ro

Citește și:

O nouă lovitură pentru Guvern! Polițiștii refuză să mai verifice persoanele izolate/carantinate la domiciliu

Informații utile pentru toți șoferii români! Câți bani veți scoate anul acesta din buzunar

SURSE Omul lui Marcel Vela ar putea ajunge la șefia unei instituții de forță!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend