Tracţiunea electrică începe, cu paşi mici, dar constanţi, să devină o opţiune de luat în seamă pentru piaţa auto. Deocamdată, încărcarea maşinilor de acest tip poate să nu presupună costuri suplimentare. Unele reţele au început totuşi să impună şi tarife pentru „plinul“ cu energie electrică.
În Argeş, există 4 astfel de staţii: 2 la Piteşti şi 2 la Mioveni. În parcările Kaufland, s-a deschis prima reţea publică de staţii de încărcare rapidă pentru maşini electrice, împreună cu germanii de la Renovatio – care au făcut investiţii de cel puţin 30.000 euro pentru fiecare staţie – acestea se pot folosi non-stop, deservind toate tipurile de maşini electrice sau hibride, iar iniţial şi alimentarea a fost oferită total gratuit. Mai noi, reţeaua Renovatio a început să ofere şi abonamente, pentru a începe să recupereze din investiţie.
La Kaufland, gratuit, cu cardul
Există încă şi acum un tip de abonament gratuit („Start“), cu care se poate încărca la staţiile care oferă încă alimentarea fără bani, iar la celelalte staţii din reţeaua Renovatio, care taxează încărcarea (la Bucureşti, la Braşov, la Buşteni şi la Eforie) se aplică un tarif diferenţiat (care se găseşte pe www.e-charge.ro), în funcţie de minutele de alimentare şi puterea folosită. De pildă, pentru vehicule care se încarcă cu o putere între 11kW şi 22kW, minutul costă 0,609 lei: pentru circa 30 minute, ar costa deci 18 lei – există însă şi varianta cu 4-11kW, la care 30 minute costă 7 lei (e posibil să fie însă nevoie de 4-5 ore), iar la puteri de peste 22 kW (cu care se încarcă mai rapid), 20 de minute ar costa 32 lei. (Şi în străinătate, de altfel, se practică atît plata la kWh, cît şi pe bază de abonament).
În parcările Kaufland, inclusiv la Piteşti (la magazinul din Str. Exerciţiu) încărcarea se face şi acum gratuit (fiind suportată de magazin, în înţelegere cu firma de încărcare). Totuşi, trebuie procurat iniţial un card – acestea se pot cere în prezent de pe site-ul e-charge.ro, şi sosesc în cîteva zile, iar începînd de luni, am fost informaţi că se vor găsi şi la Info-desk-ul magazinului. Conform informaţiilor de pe site, cardul mai trebuie totuşi şi activat, contra unei taxe de 259 lei. Pentru celelalte tipuri de abonamente (valabile 1 an), de 99 lei sau 220 lei pe lună, tarifele sunt reduse – sistemul fiind mai avantajos pentru cei care îl folosesc des, la staţiile cu taxare din reţeaua din ţară.
Trebuie remarcat că la Kaufland alimentările se pot face la trei tipuri de mufe CCS/CHAdeMO (pînă la 50 kW) şi Tip 2 (cu 22kW). De la Kaufland – Exerciţiu, distanţele faţă de cele mai apropiate staţii sunt, conform hărţii online plugshare.com, cel de la CEZ (la 400 m distanţă), cel de la Primăria Mioveni (la 13,5 km distanţă) şi din parcarea Stadionului Mioveni (la 14,3 km).
Alte staţii
La sediul CEZ din Piteşti, (pe str. Dîrzu nr. 1 A), se poate folosi, între orele 8 şi 19, o staţie de încărcare model E-Motion Electric, pentru două tipuri de mufe, cu puteri de încărcare de 22 kW (440 V, 32 A) şi de 3,6 kW (230 V, 16 A). Ca şi la staţia similară de la Craiova, CEZ oferă alimentarea aici în mod gratuit, încă din 2015 – deşi costul energiei folosit pentru o încărcare (la 22 kWh) suficientă pentru 100 km, se ridică la circa 15 lei.
Şi cele două staţii de încărcare de la Mioveni aflate în proprietatea Primăriei, de aceeaşi fabricaţie (E-Motion Electric), se folosesc tot gratuit. La sediu Primăriei (B-dul Dacia nr. 1) se poate încărca, între orele şi 9-17, la puterile de 22 kW sau 3,6 kW. De asemenea, pe Str. Muntenia nr. 2, se poate încărca, la aceleaşi puteri, între orele 8-22.
După cum se poate vedea din validările şi pozele de pe site-urile cu harta interactivă a reţelei de staţii, există deja o comunitate mică, dar în creştere, de utilizatori relativ constanţi ai instalaţiilor. În ţară mai există şi alte tipuri de staţii – precum cele oferite de OMV, la preţul de încărcare de 1 leu/minut, la Mall-uri din Bucureşti etc. Cardurile de Kaufland nu sînt valabile şi pentru încărcarea la aceste aparate, ci taxarea se face separat.
Lunar, 1 electrică adusă în judeţ
Pe primele două luni ale acestui an s-au înmatriculat în România 104 maşini electrice – din care două şi în Argeş: un Volkswagen Up! nou, cumpărat pe firmă, în ianuarie, şi un Nissan Leaf, luat de o persoană fizică, second hand (fabricaţie 2011), luna trecută. În aceeaşi perioadă s-au mai înmatriculat, în ţară, 105 autoturisme hibrid de tip 02, şi încă 657, hibrid de tip 01.
Din acestea, în Argeş, au fost înmatriculate 6 maşini hibrid 02 – toate, marca Peugeot, cu cîţiva ani vechime: 5 dintre ele, model 508, iar unul, model 3008 – două dintre ele, cumpărate pe firmă. De asemenea 12 maşini hibrid 01: 3 BMW X5 XDrive (luate pe firmă), 1 Honda Insight, 1 Opel Ampera (rulat) şi 7 Toyota (Auris, Yaris, C-HR şi Rav 4) noi sau rulate – din care una cumpărată de o firmă.
You must be logged in to post a comment Login