Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Vești proaste pentru românii cu credite la bănci: ROBOR face un nou salt spre 5%

Publicat

in

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a făcut un nou salt vineri, de la 4,88% la 4,95%.

De la începutul lunii, indicele s-a majorat cu 6%, iar de la începutul anului, când indicele a fost cotat la 3,02%, creşterea este de peste 61%.

Tot vineri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,04% de la 5% joi, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a atins 5,11% în creştere de la 5,07% în ziua anterioară.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Primarul Kievului, prezent la summitul NATO, cere mai multe arme pentru Ucraina: „Este cheia pentru ca pacea să revină în Europa”

Publicat

in

De

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, prezent marţi la summitul NATO de la Madrid, a cerut ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice să „accelereze” livrările de arme către Ucraina, considerând acest sprijin necesar pentru „revenirea păcii” în Europa, relatează Agerpres.

Primarul Kievului, Vitali KlitschkoFoto: Profimedia Images

„Ne aşteptăm” ca summitul NATO să permită „accelerarea” livrărilor de arme către armata ucraineană, a declarat Vitali Klitschko, întrebat de jurnalişti cu privire la aşteptările sale faţă de acest summit.

„Avem nevoie de sisteme antirachetă. Vedem că în fiecare zi rachetele ruseşti ne distrug oraşele, ucid civili, distrug infrastructura”, a continuat fostul boxer, alături de fratele său Vladimir Klitschko.

„Sprijinul pentru Ucraina este cheia ca pacea să revină în Europa”, a continuat primarul Kievului, dând asigurări că invadarea ţării sale de către Rusia nu a fost „un război împotriva armatei ucrainene”, ci „împotriva populaţiei” ucrainene.

„Trebuie să izolăm Rusia”, a pledat fratele său Vladimir, condamnând atacul de luni asupra unui centru comercial din Kremenciug, la 330 de kilometri sud-est de Kiev, care a făcut cel puţin 18 morţi şi aproximativ 40 de dispăruţi.

„Lumea trebuie să înveţe să acţioneze rapid: trebuie să oprim armata lui Putin în Ucraina acum”, şi „indiferent de costuri” în materie de „trupe, arme defensive şi arme ofensive”, a insistat fostul campion la box.

Circa 40 de şefi de stat şi de guvern sunt prezenţi la summitul de la Madrid, care trebuie să acţioneze pentru a întări NATO pe flancul său estic în faţa ameninţării ruse. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa miercuri prin videoconferinţă în cadrul acestui summit.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Germania și Olanda vor furniza șase obuziere suplimentare Ucrainei

Publicat

in

De

Germania și Olanda vor livra Ucrainei șase obuziere blindate autopropulsate suplimentare, au declarat marți, în capitala spaniolă Madrid, miniștrii apărării din cele două țări, potrivit CNN.

Obuzierele Panzerhaubitze 2000 trimise de Germania au ajuns in UcrainaFoto: Captura Twitter

Ministerul german de Externe a declarat că fiecare țară va furniza câte trei dintre aceste arme de artilerie, pe lângă cele 12 obuziere pe care țările le-au trimis deja Ucrainei.

„Obuzierul autopropulsat 2000 este una dintre cele mai avansate piese de artilerie din lume”, a adăugat ministerul.

Ce este sistemul de artilerie Panzerhaubitze

Panzerhaubitze 2000 este un obuzier autopropulsat fabricat de Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Dispozitivele destinate Ucrainei provin din inventarele armatei germane, Bundeswehr, după ce vor trece printr-un proces de mentenanță, a declarat ministrul Apărării Christine Lambrecht la începutul lunii mai.

Obuzierele autopropulsate promise Ucrainei sunt tunuri de tip Howitzer, modelul Panzerhaubitze 2000, fiind considerate cele mai puternice și eficiente sisteme de artilerie aflate în prezent în dotarea armatei germane. Aceste sisteme de artilerie pot lovi ținte aflate până la 40 de kilometri.

La sfârșitul lunii aprilie, Parlamentul german a aprobat o rezoluție pentru livrarea de armament greu Ucrainei, decizie considerată o schimbare majoră a politicii Berlinului referitoare la exporturile de armament unei țări aflate în război. Ajutorul militar va include și 50 de sisteme antiaeriene mobile Gepard.

Ucraina mizează mult pe ajutorul occidental în ceea ce privește artileria grea

În ultimul ajutor confirmat de președintele Biden, SUA urmează să mai doneze alte 18 tunuri M777 Ucrainei, la pachet cu circa alte 36.000 de obuze de 155mm.

La începutul lunii iunie, ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov anunța că Kievul a făcut recepția obuzierelor autopropulsate poloneze „Krab” cu calibrul 155 mm, ceva mai grele decât tunurile autopropulsate „DANA”.

„Sunt bucuros să anunț că tunurile autopropulsate poloneze Krab sunt pregătite pentru misiuni de luptă pe front. După obuzierele M777 și FH70, tunurile autopropulsate Caesar și M109A3, acestea sunt al 5-lea tip de artilerie cu calibru 155 mm pe care am reușit să o atragem”, a afirmat el.

Recent, un consilier al președintelui ucrainean Zelenski a recunoscut că raportul de artilerie Ucraina/Rusia este de ordinul zece la unu. Un raport mai sumbru făcutde serviciile de informații occidentale și ucrainene spunea că militarii ruși au de 20 de ori mai multă artilerie și de 40 de ori mai multă muniție decât ucrainenii.

———–

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend