Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Vești bune pentru Volodimir Zelenski! Guvernul german a alocat un miliard de euro suplimentari din bugetul pe 2023 pentru susținerea Ucrainei

Publicat

in

Ucraina va primi din partea guvernului german un miliard de euro în anul 2023 pentru apărarea împotriva atacurilor cibernetice ruse şi strângerea de probe despre crime de război.

Alocarea suplimentară intervine pe fondul disputelor legate de faptul dacă Germania ar trebui să îşi intensifice asistenţa militară pentru Ucraina, care spune că are nevoie de armament ofensiv, inclusiv tancuri, pentru a lupta contra armatei ruse.

Această alocare bugetară constituie o victorie pentru Verzi, partidul din coaliţie care a fost cel mai puternic avocat în favoarea sprijinului militar pentru Ucraina după invazia declanşată de Rusia.

Germania este cel de-al treilea donator militar pentru Ucraina, deşi mult în urma Statelor Unite, ale căror livrări de arme au fost cruciale pentru succesele forţelor ucrainene.

‘Bugetul pentru Ucraina arată clar că sprijinul nostru merge mult dincolo de livrările importante şi necesare de arme’, a declarat Robin Wagener, deputatul din partea Verzilor care conduce grupul parlamentar pentru Ucraina.

‘Investim masiv în pacea în Europa şi Ucraina’, a adăugat el.

O parte din bani vor merge către echipe care vor strânge probe despre abuzuri împotriva drepturilor omului şi crime de război, inclusiv cele descoperite după retrageri ale forţelor ruse.

Sume suplimentare vor fi îndreptate de asemenea pentru sprijinirea societăţii civile în regiune, inclusiv protecţia jurnaliştilor în Belarus, Rusia şi Ucraina, transmite AGERPRES

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Coreea de Nord confirmă lansarea unui satelit militar spion în iunie

Publicat

in

Coreea de Nord a confirmat marţi lansarea unui satelit militar spion în iunie pentru a „face faţă acţiunilor militare periculoase ale Statelor Unite”, potrivit agenţiei oficiale de presă KCNA, transmite AFP.

Kim Jong Un cu șefi ai armatei nord-coreeneFoto: KCNA

„Satelitul de recunoaştere militară numărul 1” va fi „lansat în iunie” pentru a „face faţă acţiunilor militare periculoase ale SUA şi ale vasalilor lor”, a afirmat Ri Pyong Chol, vicepreşedintele Comisiei Militare Centrale a partidului de guvernământ, citat de KCNA.

Japonia anunţase luni că a fost informată de Coreea de Nord cu privire la o viitoare lansare a unui satelit, un proiect despre care guvernul japonez consideră că ar disimula, de fapt, o lansare de rachete balistice.

Potrivit Tokio, Phenianul a comunicat Gărzii de Coastă japoneză că o rachetă va fi lansată între 31 mai şi 11 iunie şi este de aşteptat să aterizeze într-o zonă din apropierea Mării Galbene, a Mării Chinei de Est şi la est de insula Luzon din Filipine.

Coreea de Nord a testat deja rachete balistice în 2012 şi în 2016, pe care le-a descris drept lansări de sateliţi şi care au survolat departamentul insular Okinawa din sudul Japoniei.

Dezvoltarea unui satelit de recunoaştere face parte din proiectele cheie de apărare ale regimului de la Phenian, dezvăluite anul trecut de liderul nord-coreean Kim Jong Un. Pe 16 mai, liderul nord-coreean a vizitat locul în care satelitul este dezvoltat şi a dat undă verde „planului său de acţiune viitor”.

Strategia de comunicare a regimului nord-coreean de a notifica Japonia cu privire la viitoarele lansări, dar nu şi Coreea de Sud, ar putea fi legată de exerciţii comune majore desfăşurate de Seul şi Washington, care au început joi la doar 25 km sud de graniţa intercoreeană, a declarat pentru AFP analistul Cheong Seong de la Centrul de studii nord-coreene al Institutului Sejong.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cum crede Josep Borrell, cel mai înalt diplomat UE, că va intra Rusia în negocieri cu Ucraina

Publicat

in

Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat luni că nu este „optimist” cu privire la modul în care se va desfăşura conflictul dintre Rusia şi Ucraina în această vară, relatează CNN, citat de news.ro.

Borrell a adăugat că el crede că Rusia va negocia doar dacă va câştiga războiul.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend