În cadrul aplicației trebuie să alegeți mai întâi din listă banca la care ați depus cererea de creditare, să completați câmpurile cu datele dumneavoastră personale (“Nume”, “Prenume”, “Data nașterii”), să alegeți tipul de imobil (casă ori apartament) și să selectați județul. În fine, în ultimul chenar trebuie să introduceți cifrele arătate în stânga, pe fondul colorat și să selectați “Afișare”.

Ce bănci au oferte la “Prima Casă” la ora actuală?

Unele bănci deja au început să preia dosarele solicitanților, iar una dintre acestea a anunțat oficial o creștere a avansului de la 5 la 10%.

Vorbim practic de următoarele bănci care oferă la ora actuală credite pentru locuințe în cadrul acestui program (majoritatea oferă pe pagina de internet proprie și un calculator de rate ce poate fi consultat accesând linkul de pe numele băncii):

În orice caz, chiar dacă nu veți regăsi un calculator de credite pe site-ul băncii, veți regăsi informațiile suficiente pentru a vă putea convinge despre oferta băncii și veți putea face o comparație între un credit imobiliar de bază și unul prin “Prima Casă”.

În orice caz, așa cum am putut observa în anii trecuți, ofertele băncilor pot să difere mult de la un an la altul atât în materia avansului cerut, cât și în ceea ce privește oferta de creditare cu totul. Garanti Bank, spre exemplu, nu mai are o ofertă de creditare prin programul “Prima Casă” la acest moment.

Potrivit informațiilor , luna trecută s-au depus în medie 42 de dosare în fiecare zi, ceea ce înseamnă de două ori mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut. Din 2009, când a debutat programul, și până la începutul acestui an s-ar fi acordat peste 200.000 de astfel de împrumuturi.

Câteva detalii despre condițiile în care se acordă creditul

Programul se adresează persoanelor fizice care vor să-și cumpere sau să-și construiască o locuință nouă, procentul de garantare din partea statului fiind în aceste cazuri de 50%. Dacă însă solicitantul e interesat să cumpere o locuință veche, atunci procentul de garantare este de 40%.

Cel care cere împrumutul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 m2;
  • achiziţionează sau construiește o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;
  • are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

Criteriile de eligibilitate pentru a putea lua un astfel de credit sunt însă mult mai numeroase și variază în funcție de imobil, respectiv dacă e vorba de o locuință terminată, sau de o construcție “la roşu” ori dacă e vorba de construirea de la zero a unei case.

Cei care vor să-și construiască singuri o casă trebuie să aducă un aport de minim 5% din valoarea costului de construire a locuinței.

De asemenea, pot fi cumpărate prin acest program inclusiv locuințe care se află în cadrul unei proceduri de executare silită.