Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Vera Jourova anunță ultima condiție cerută României pentru ridicarea MCV

Publicat

in

Vicepreședintele Comisiei Europeane Vera Jourova a explicat că în cazul în care România va adopta legile justiției în toamna acestui an, atunci MCV-ul pentru România va fi ridicat. Pachetul

”Comisia nu face nicio legătură între Schengen și MCV. Într-adevăr, ar trebui să fie finalizat MCV. Iar cei din România care se ocupă de domeniul justiției știu bine care sunt lucrurile ce trebuie făcute, astfel încât eu pot să mă conving pe mine, să conving Comisia și statele-membre că MCV trebuie ridicat. Cred că dacă reforma justiției, acum în desfășurare și în jurul căreia este o mare voință politică, va fi implementată, sau măcar aprobată ca să fie implementată, ar putea fi suficient ca eu să propun ridicarea MCV.

Ne-am dori ca legile să fie aprobate în această toamnă, ceea ce mi-ar permite mie să reacționez rapid, astfel încât anul viitor să fie o singură evaluare pentru România, cea din raportul privind statul de drept. Cred că este un plan rezonabil și realist, pe care îl consider, mai ales după această vizită, posibil și fezabil.”, a spus Jourova, într-un interviu pentru Digi24.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Opozanta lui Lukașenko: A târât Belarusul în război pentru ca Rusia să îl menţină la putere

Publicat

in

De

Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a declarat luni că liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, este un colaborator al președintelui rus Vladimir Putin și că a băgat Belerusul în războiul din Ucraina pentru a fi menținut la putere, potrivit DPA. Opozanta lui Lukașenko susține că belarușii se vor opune să intre în conflict dacă vor fi târâți în „operațiunea specială militară” condusă de comandanții ruși.

Svetlana TihanovskaiaFoto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

”Mişcarea noastră partizană va sabota acest lucru. Ordinele vor fi refuzate. Sau soldaţii belaruşi se vor preda atunci şi acolo”, a declarat Tihanovskaia într-un interviu pentru agenţia de presă germană, la doi ani după alegerile prezidenţiale controversate din Belarus.

Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, şi-a proclamat victoria în alegerile din 9 august 2020, un scrutin contestat de opoziţie şi care a dus la o revoltă fără precedent în Belarus. Uniunea Europeană şi SUA nu îl recunosc pe Lukaşenko ca preşedinte legitim, mulţi considerând că adevăratul câştigător al acelor alegeri este Svetlana Tihanovskaia.

Totuşi, deşi în Belarus au avut loc numeroase demonstraţii de amploare, ele au fost stopate printr-o campanie de reprimare împotriva opozanţilor pro-democraţie, militanţilor pentru drepturile omului, sindicatelor şi jurnaliştilor independenţi.

”Lukaşenko este un colaborator. El a târât Belarusul în acest război şi pentru ca Rusia să îl menţină la putere el face acum orice i se cere”, a subliniat Tihanovskaia.

Belarusul nu s-a alăturat oficial războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. Totuşi, la scurt timp după începerea invaziei ruse în februarie, Lukaşenko a recunoscut că rachete ruseşti au fost lansate de pe teritoriul belarus, peste frontieră, în Ucraina. (Sursă: Agerpres)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

PM Ciuca says late academician Tarateanu embodied ideals of Bucovina Romanians

Publicat

in

De

Prime Minister Nicolae Ciuca sent a message on Monday on the death of academician Vasile Tarateanu, in which he highlighted the activity through which the academician „embodied the ideals of Romanians from Bucovina.”

„I have ruefully learned about the passing of academician Vasile Tarateanu, a prominent representative of the Romanian community in northern Bucovina. A writer, journalist, honorary member of the Romanian Academy, chairman of the Eudoxiu Hurmuzachi Romanian Cultural Centre in Chernivtsi, Vasile Tarateanu embodied the ideals of Romanians in Bucovina, keeping the Romanian language, literature and culture alive since the Soviet period and in all these years after the independence of Ukraine. I am standing with the Romanian NGOs and all the Romanians who have read, loved and appreciated him. Sincere condolences to the family. May God rest him in peace!” Ciuca said in a Romanian government’s Facebook post. AGERPRES

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend