Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Variantă pentru blocarea moțiunii: Doar parlamentarii vaccinați să aibă acces la ședință (surse)

Publicat

in

Conform declarațiilor adversarilor politici de la PSD, AUR și USR PLUS, Guvernul Cîțu are zilele numărate. Cele trei partide au un număr de 284 de mandate din totatul de 465 din Parlament, iar marți, 5 octombrie, urmează să fie votată moțiunea de cenzură depusă de PSD.

În aceste condiții, o idee a încolțit în zona PNL: accesul la ședința parlamentului în care va fi votată moțiunea de cenzură să fie permisă doar pe bază de vaccinare sau dovadă a trecerii prin boală, având în vedere că incidența cazurilor de COVID-19 în București a depășit 7/1000 și crește în continuare.

O asemenea măsură este însă mai puțin probabilă, având în vedere că recomandările CNSU referitoare la accesul exclusiv al vaccinaților se referă doar la evenimentele organizate de instituțiile de cultură, nu la toate instituțiile publice. O introducere a unei asemenea prevederi în Hotărârea de Guvern care urmează să introducă noile restricții propune de CNSU ar fi extrem de problematică din punct de vedere legal.

O altă variantă luată în calcul de unele persoane din arcul puterii era aceea a organizării unor centre de testare la Parlament, astfel încât parlamentarii să fie primiți la ședința de plan nu doar pe baza vaccinării sau a dovezii trecerii prin boală, ci și pe bază de testare rapidă. O asemenea măsură s-ar bate cap în cap cu strategia propusă de CNSU, de excludere a testărilor dintre criteriile de acces la evenimente în localitățile cu incidență de peste 6/1000.

Ambele strategii sunt aproape imposibil de pus în aplicare. Ele ar fi vizat în principal parlamentarii AUR, dar și alți senator și deputați. Potrivit unor informații neoficiale, cel puțin jumătate dintre parlamentari nu sunt vaccinați în acest moment.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Reîncepe scandalul pe pensii speciale în Parlament: USR acuză Guvernul că ascunde impactul bugetar

Publicat

in

Comisia de buget din Senat a ajuns la aviz pe proiectul Guvernului privind pensiile speciale, însă dezbaterea şi votul au fost amânate două săptămâni pentru că nu există impact bugetar, a acuzat USR. „Executivul nu vrea să recunoască, de fapt, că nu va elimina nicio pensie specială şi nu va face nicio reducere de cheltuieli cu acest proiect”, mai indică partidul.

Citeste mai mult

NATIONAL

Încălzirea globală: Milioane de persoane, ameninţate de potenţialele inundaţii cauzate de lacurile glaciare

Publicat

in

Inundaţiile masive cauzate de lacurile glaciare formate sau extinse ca urmare a schimbărilor climatice ameninţă cel puţin 15 milioane de persoane la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat marţi în revista ştiinţifică Nature Communications, relatează AFP.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend