Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Varianta Omicron ar putea însemna sfârșitul Covid? Scenariul optimist vs scenariul pesimist

Publicat

in

Ar putea valul Omicron să semneze sfârșitul pandemiei de Covid-19, oferind planetei o mare parte a imunității colective? Unii speră, dar se impune o mare prudență, deoarece scenariile viitoare rămân imprevizibile, scrie AFP.

„Poate că aceasta este ultima variantă, poate acesta este ultimul val, poate acest val ne va permite să dobândim o formă de imunitate.” Luni, în fața deputaților, și după remarci similare în acest weekend, ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, a arătat un optimism prudent, prevăzând o posibilă ieșire din criză.

Un scenariu care pare să fie împărtășit în acest stadiu de o serie de experți. Cu o nouă variantă care este „mai transmisibilă dar mai puțin agresivă, poate asistăm la începutul unei evoluții către un virus mai banal precum știm despre alții”, a declarat prof. Alain Fischer, supranumit „monsieur vaccin” al guvernului francez.

Un val de infecții cu Omicron ar putea duce la atingerea imunității de turmă în Israel, a declarat duminică cel mai înalt oficial de sănătate al țării, în timp ce numărul cazurilor zilnice a continuat să crească, transmite Reuters.

Acest lucru ar putea duce la o imunitate de turmă, a declarat directorul general al Ministerului Sănătății, Nachman Ash. “Costul va fi un număr mare de infecții”, a declarat Ash pentru Radio 103FM. “Numărul va trebui să fie foarte mare pentru a se ajunge la imunitate de turmă. Acest lucru este posibil, dar nu vrem să o atingem prin intermediul infecțiilor, ci vrem ca acest lucru să se întâmple ca urmare a vaccinării multor oameni”, a spus el.

Cu alte cuvinte, un virus mai contagios, dar mai puțin periculos ar face posibilă dobândirea de imunitate naturală care, combinată cu imunitatea la vaccin, ar marca intrarea într-o etapă mai puțin severă a pandemiei.

„În cele din urmă, există speranță” și „Sars-CoV-2 se va alătura celorlalte coronavirusuri umane sezoniere care ne dau răceli și amigdalite în fiecare iarnă”, a mai spus în acest weekend epidemiologul Arnaud Fontanet.

„Nu suntem încă acolo. Ne putem aștepta să apară noi variante, dar pe măsură ce imunitatea noastră se întărește în timp, fie prin infecție naturală, fie cu doze de rapel de vaccin, capacitatea acestora de a da forme severe va scădea”, a prezis el.

Dar înainte de a ajunge acolo, prețul plătit ar putea fi „un număr mare de infecții în rândul populației”, așa cum a subliniat duminică directorul Ministerului Sănătății din Israel, Nachman Ash, vorbind despre țara sa.

Varianta noua: scenariile cele mai optimiste și cele mai pesimiste

Chiar și cu un virus mai benign, consecințele ar putea fi grave la nivel colectiv, numărul de cazuri ducând potențial la o creștere a numărului de pacienți internați.

Mai mult, nimeni nu știe când s-ar putea concretiza această imunitate colectivă sperată.

„Încă mai am speranța că virusul va ajunge să se semene mai mult cu alte coronavirusuri – poate în următorul an sau doi – prin repetarea vaccinurilor și păstrând masca și distanțarea socială pentru cei mai vulnerabili, cum fprocedăm pentru gripă în fiecare an”, a subliniat recent Julian Tang, virolog și profesor la Universitatea din Leicester, citat de organizația britanică Science Media Center.

După doi ani de Covid-19, diferite variante și evoluții care deseori au zădărnicit toate previziunile, unii refuză acum să speculeze.

„Dacă vrem să începem să învățăm lecțiile din trecutul recent al acestei pandemii, să ne amintim că este în mare parte imprevizibilă”, a declarat epidemiologul Antoine Flahault pentru AFP.

Potrivit acestuia, conceptul de imunitate colectivă este „pur teoretic”. „Se pare că imunitatea la vaccin protejează eficient împotriva formelor severe ale bolii, dar nu sunt toate persoanele vaccinate”, spune el.

În plus, „imunitatea dobândită în mod natural, printr-un istoric de infecție cu coronavirus, pare să ofere și o formă de protecție, în special împotriva formelor grave, dar nimic din toate acestea nu este în totalitate clar”, adaugă profesorul Flahault.

Pentru directorul Institutului pentru Sănătate Globală din Geneva, toate scenariile rămân, așadar, astăzi pe masă: de la cele mai optimiste, menționate în special de Olivier Véran, la cele mai pesimiste, implicând de exemplu o mare dificultate în depășirea vârfului epidemiei de Omicron, saturația sistemelor de sănătate sau apariția unei noi variante.

„Sunt convins că acesta nu va fi ultimul val”, a apreciat, la rândul său, duminica profesorul Eric Caumes, șeful departamentului de boli infecțioase de la spitalul parizian La Pitié Salpêtrière. Dar poate fi ultimul din această intensitate. Poate.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

FOTO-VIDEO Țara în care doi primari au fost asasinați în numai trei zile

Publicat

in

De

Țara în care doi primari au fost asasinați în numai trei zile

Primarul unei oraş minier din sudul Ecuadorului a fost asasinat vineri, a anunţat poliţia, a doua crimă de acest gen în trei zile în această ţară grav afectată traficul de droguri şi de violenţele provocate de bandele criminale, relatează AFP, informează Agerpres.

“În această dimineaţă, Jorge Maldonado, primarul din Portovelo, El Oro, a fost victima unor focuri de armă care i-au provocat moartea”, a indicat poliţia pe reţeaua socială X.

Maldonado a fost ucis de “doi criminali care circulau pe motocicletă, atunci când desfăşura activităţi personale” într-un cartier din Portovelo, potrivit poliţiei.

Miercuri, edilul unui alt orăşel minier din sudul ţării, Camilo Ponce Enriquez, a fost împuşcat mortal în provincia Azuay.

Nu sunt primele crime de acest tip

Este vorba despre al cincilea primar ecuadorian asasinat într-un an şi al treilea în mai puţin de o lună. În martie, tânărul primar din San Vicente, în provincia Manabi (sud-vest), a fost asasinat în circumstanţe similare.

Procurori, jurnalişti şi oameni politici sunt cu regularitate victime ale organizaţiilor criminale locale cu legături cu carteluri mexicane şi columbiene.

Pe 9 august 2023, candidatul opoziţiei la prezidenţiale Fernando Villavicencio a fost împuşcat mortal după un miting de campanie cu câteva zile înainte de alegeri.

Acest nou asasinat intervine cu două zile înainte de un referendum, dorit de preşedintele Daniel Noboa, asupra unor reforme care vizează lupta împotriva crimei organizate.

Context

Circa 13,6 milioane de alegători, dintr-o populaţie de 17,7 milioane, sunt chemaţi să decidă, de exemplu, dacă sunt de acord cu extrădarea ecuadorienilor către ţări care vor să-i judece pentru legăturile lor cu crima organizată.

Grav afectat de traficul de droguri şi de corupţie, Ecuadorul se confruntă din ianuarie cu o criză de securitate de amploare provocată de bandele criminale. Preşedintele Noboa, ales în noiembrie pentru 18 luni, a declarat că ţara este în “conflict armat intern” şi a desfăşurat armata pentru a neutraliza circa 20 de astfel de grupuri infracţionale.

De atunci, cel puţin o duzină de oameni politici sau responsabili locali au fost asasinaţi.

Citeste mai mult

NATIONAL

Fenomen interesant în școlile din București – Sute de elevi s-au mutat de la privat la stat în acest an școlar

Publicat

in

De

Date recente ale Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB) arată o creștere semnificativă a numărului de elevi transferați de la unități de învățământ preuniversitar privat la cele de stat în anul școlar curent. Până în prezent, 770 de preșcolari și elevi au făcut această schimbare, în creștere față de anul școlar anterior.

Structura transferurilor pe niveluri educative este diversă, cu un accent pe nivelurile primar și liceal. În cifre detaliate prezentate de edupedu.ro, transferurile includ un copil de nivel antepreșcolar, 132 de preșcolari, 239 de elevi de nivel primar, 178 de gimnaziali și 215 liceeni. De asemenea, doi elevi de nivel postliceal au fost înregistrați.

„În anul școlar 2023-2024, începând cu 1 septembrie 2023 până în prezent, s-au transferat din unități de învățământ preuniversitar particular în unități de învățământ preuniversitar de stat 770 de copii/elevi, după cum urmează: 1 copil de nivel antepreșcolar, 132 de copii de nivel preșcolar, 239 de elevi de nivel primar, 178 de elevi de nivel gimnazial, 215 elevi de nivel liceal, 2 elevi de nivel postliceal”, arată datele ISMB cerute de Edupedu.ro.

Distribuția elevilor în Capitală

Pentru anul școlar 2023-2024, cifrele ISMB indică următoarea distribuție a înscrierilor în București:

  • 5.537 de copii la creșe de stat și 425 la creșe private;
  • 36.280 la grădinițe de stat și 11.805 la grădinițe private;
  • 208.955 de elevi la școli de stat și 16.543 la școli private pentru clasele P-XII.

Aceste transferuri sunt realizate conform prevederilor Ordinului MEC nr. 4183 din 4 iulie 2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Procesul impune o cerere scrisă din partea părinților sau tutorilor, aprobată de consiliul de administrație al școlii la care se face transferul, și cu un aviz consultativ din partea școlii de proveniență.

Situația din precedentul an școlar

„Conform informațiilor înregistrate de către unitățile de învățământ preuniversitar din municipiul București în platforma “Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România” (SIIIR), la nivelul municipiului București, în anul școlar 2022-2023, s-au transferat din unități de învățământ preuniversitar particular în unități de învățământ preuniversitar de stat 658 de copii/elevi după cum urmează: 121 de copii de nivel preșcolar, 239 de elevi de nivel primar, 186 de elevi de nivel gimnazial, 110 elevi de nivel liceal, 1 elev de nivel postliceal, 1 elev de nivel profesional”, arată datele ISMB.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend