Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Valul de viroze a golit farmaciile de medicamente pentru tratarea răcelilor

Publicat

in

România înregistrează săptămânal aproximativ 100.000 de infecții respiratorii acute, iar farmaciile nu mai fac față cererii de medicamente pentru tratarea răcelilor.

Nici măcar banalul paracetamol sirop nu se mai găsește decât cu greu, iar această criză, care nu este întâlnită numai în România, a băgat în panică părinții care au copiii răciți.

La sfârșitul lunii noiembrie, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a anunțat că vor lipsi din farmacii Nurofen și Panadol. „Din cauza unui consum mai mare decât cel estimat, pentru Panadol Baby 24mg/ml deținătorul autorizației de punere pe piață (DAPP) a anunțat discontinuitate temporară din motive comerciale”, anunța agenția, care preciza că se preconizează reluarea punerii pe piață în 18 decembrie.

Iar pentru formele de Nurofen sirop (Nurofen pentru copii cu aromă de portocale susp.orală flx 100 ml, Nurofen Junior cu aromă de portocale 40mg/ml susp. orală flx 100 ml) există stocuri limitate din cauza capacității limitate de producție și în contextul creșterii numărului de viroze respiratorii în rândul copiilor, mai anunța ANMDM.

„Ar fi mai bine să ne ferim decât să ne tratăm“

Rodica Tănăsescu, fost președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei, susține că acest val de îmbolnăviri vine pe fondul relaxării după ridicarea restricțiilor împotriva COVID-19, dar că situația nu este încă foarte gravă, cu toate că poate degenera oricând. „Nu mai vrem să ne păzim. Se umblă fără mască și avem multe cazuri de duble infectări, cu gripe peste COVID-19, de exemplu. Drept urmare, creșterea cererii de antitermice este una pe măsură. Sigur, dacă ești obișnuit cu un anumit brand, există posibilitatea să nu găsim medicamente, dar fiecare moleculă, fie că vorbim de ibuprofen sau paracetamol, se comercializează în peste 20 de variante și o putem găsi pe piață. Și mai avem o problemă, pentru că oamenii se panichează din cauza unor mici sincope în aprovizionarea cu un anumit brand de medicament și se apucă să-și facă depozite acasă. În mod evident, din această cauză, criza se poate rostogoli și crește accelerat. Repet, deocamdată nu am avut un pacient care nu a găsit medicamente pentru copii, dar ar fi mai bine dacă ne-am proteja de aceste viroze”, a precizat Rodica Tănăsescu.

În Germania s-a cerut o campanie de achiziții pe scară largă

Instituția a mai precizat că stocurile de medicamente, cu precădere formele pediatrice, care conțin paracetamol și ibuprofen sunt reduse în toata Europa. În Germania, de exemplu, lipsurile de medicamente-cheie, inclusiv antibioticele, medicamentele pentru febră și analgezicele se datorează exclusiv cererii neobișnuit de mari, a scris euractiv.com. „Nu este ca și cum ar fi fost puse pe piață cantități mai mici de medicamente pentru febră”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției Federale pentru Medicamente și Dispozitive Medicale pentru cotidianul SZ, adăugând că importul de astfel de medicamente a crescut, potrivit analizelor agenției. Autoritățile au făcut, de asemenea, apel la consumatori să nu stocheze medicamente, deoarece acest lucru ar putea agrava situația.

„Observăm o cerere foarte mare de medicamente precum Ibuprofen și Paracetamol, deoarece mulți copii sunt în prezent bolnavi”, a declarat Thomas Fischbach, președintele Asociației Federale a Pediatrilor, pentru Rheinische Post. El a cerut guvernului să lanseze o campanie de achiziții pe scară largă – similară celei din prima etapă a pandemiei COVID-19 – pentru a asigura aprovizionarea. În acest context, Institutul Robert Koch, o agenție guvernamentală pentru controlul și prevenirea bolilor, a comunicat că aproape zece milioane de germani sunt în prezent afectați de gripă și alte infecții respiratorii, un număr mai mare decât de obicei.

În Cehia s-a implicat Ministerul Sănătății

Și în Cehia, situația este una similară, dar Ministerul Sănătății s-a implicat în problemă și a anunțat că a negociat achiziționarea a 300.000 de cutii de Nurofen pentru copii, din care aproximativ o treime vor ajunge în țară până la Crăciun, arată G4Media. Producătorul Reckitt Benckiser Group a confirmat ulterior că pulberea solubilă de Nurofen va fi disponibilă în Republica Cehă săptămâna viitoare pentru copiii cu vârste cuprinse între trei luni și șase ani și de asemenea vor fi la vânzare și supozitoare.

Cu o criză de medicamente se confruntă și Statele Unite. Lipsa medicamentelor-cheie utilizate pentru tratarea bolilor comune ale copiilor, cum ar fi gripa, infecțiile urechii și durerile de gât, se adaugă la suferința provocată de sezonul timpuriu și sever al virusurilor respiratorii din acest an, a relatat CNN. Cauza acestor lipsuri nu pare să fie o problemă de producție, spune Michael Ganio, director pentru practică farmaceutică și calitate al Societății Americane a Farmaciștilor din Sistemul de Sănătate (American Society of Health-System Pharmacists). „Este doar o cerere crescută înainte de termen și mai mare decât de obicei”, a precizat acesta.

Sfaturile Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății a venit recent cu o serie de recomandări privind îngrijirea copilului cu infecție respiratorie acută. Pentru a ajuta copilul să treacă mai ușor prin infectie este recomandabil să îi oferiți cât mai multe lichide, dar trebuie să vă adresați medicului de familie care va evalua clinic copilul și va prescrie tratamentul corespunzător. Dacă simptomele durează mai mult de trei zile sau se agravează, mergeți la un centru de evaluare pentru o serie de analize. Sunt câteva simptome în care prezentarea la medic este obligatorie. Concret, dacă copilul are constant febră peste 38 de grade (vârsta sub trei luni) sau 39 de grade (vârsta peste trei luni), respiră cu dificultate sau dacă devine palid, prezentarea la medic este obligatorie. În plus, trebuie consultat de urgență și copilul care nu reușește să-și înghită saliva sau nu poate bea lichide din cauza respirației dificile.

Ministerul Sănătății vine și cu unele sfaturi pentru a evita răspândirea virozelor, iar acestea sunt similare celor pentru combaterea COVID-19. Astfel, copilul bolnav nu trebuie dus în colectivitate, iar în general trebuie evitate spațiile aglomerate unde pot fi oameni infectați. Spălați mâinile timp de 20 de secunde și aerisiți periodic încăperile. În plus, este obligatorie igienizarea suprafețelor care au intrat în contact cu secrețiile unui bolnav.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Abia acum s-a aflat! Unde a fugit moştenitoarea tronului Olandei de teamă să nu fie răpită

Publicat

in

De

Prinţesa moştenitoare olandeză Amalia a trăit în Spania pentru a scăpa de ameninţări la adresa securităţii sale, dezvăluie presa locală, în timp ce se pregătea să-şi facă debutul oficial în cadrul unei vizite de stat, miercuri, în Olanda, relatează AFP, conform news.ro.

Potrivit NOS, care citează surse regale, tânăra în vârstă de 20 de ani a trăit şi studiat la Madrid timp de peste un an.

În octombrie 2022, Amalia a fost nevoită să-şi abandoneze planul de a locuit într-o reşedinţă de studenţi, din cauza temerilor în domeniul securităţii, la doar câteva săptămâni după ce a început să studieze politica, psihologia, dreptul şi economia la Universitatea Amsterdam.

Moştenitoarea tronului a fost fotografiată radiind atunci când şi-a început studiile.

Ea anunţa că vrea să locuiască într-o locuinţă pentru studenţi.

Însă cuplul regal anunţa, aproximativ o lună mai târziu, că fiica lor a fost nevoită să se întoarcă să locuiască la palat, la Haga şi măsuri de securitate în mod considerabil consolidate.

”Ea nu poate locui la Amsterdam şi nu poate ieşi (…). Acest lucru are consecinţe enorme asupa vieţii sale”, declara atunci emoţionată regina Maxima.

Autorităţile nu au divulgat detalii, însă anunţul avea loc la câteva săptămâni în urma unor dezvăluiri potrivit cărora Amalia şi premierul Mark Rutte ar fi fost menţionaţi în comunicări ale unor grupări de crimă organizată, provocând temeri cu privire la eventuale răpiri.

Potrivit NOS, ameninţarea la adresa Amaliei nu a dispărut complet, însă prinţesa poate locui şi studia din nou în Olanda, mulţumită unor ”măsuri” nedivulgate.

Amalia ar locui în prezent la Amsterdam.

Miercuri, Amalia joacă pentru prima oară un rol oficial, în cursul unei vizite de stat de două zile a familiei regale spaniole.

Citeste mai mult

NATIONAL

Alegeri parlamentare în Croaţia, cea mai nouă membră a UE: Urmează negocieri dificile. Preşedintele vrea să fie premier, premierul în funcţie se laudă cu Schengen

Publicat

in

De

Conservatorii aflaţi la putere în Croaţia au ieşit pe primul loc în alegerile parlamentare desfăşurate miercuri, potrivit primelor estimări, însă având mai puţine locuri decât obţinuseră în 2020, negocierile pentru formarea unei majorităţi se anunţă a fi dificile, relatează AFP.

Mars in memoria lui Ante Pavelic, Croatia 2004Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, partidul HDZ al premierului Andrej Plenkovic va obţine 58 sau 59 din cele 151 de locuri din Parlament, faţă de 66 în 2020.

Pe locul al doilea, social-democraţii (SDP) preşedintelui Zoran Milanovic ar avea 43 sau 44 de locuri.

“HDZ (conservatorii) a obţinut mai multe mandate decât stânga la un loc, ceea ce este un rezultat excelent”, a salutat vicepremierul în exerciţiu Davor Bozinovic. La fel, preşedintele conservator al Parlamentului, Gordan Jandroković, a salutat un rezultat “solid”.

Însă în tabăra stângii, lucrurile se văd altfel. “Putem spune că Croaţia a ales schimbarea”, a declarat vicepreşedintele SDP, Siniša Hajdas Doncic. “Privind rezultatele partidelor de centru-stânga, sunt optimist şi cred că rezultatele finale vor fi chiar mai bune decât cele din sondaje”, a adăugat el.

În spatele principalelor două partide croate, dreapta naţionalistă, mişcarea patriotică Patria, se află pe locul al treilea şi ar putea obţine 13 locuri.

Partidul ecologist de stânga Mozemo obţine 11 mandate, iar ultraconservatorii de la Most, care au guvernat o vreme alături de HDZ înainte de a fi înlăturaţi de la guvernare, ar putea obţine 9 locuri.

NEGOCIERI DIFICILE

Prin urmare, toate opţiunile par deschise pentru coaliţii.

“S-ar putea ajunge la o diferenţă de un singur loc”, a avertizat analistul politic Tihomir Cipek, invitat la Nova TV. “Va fi un proces de negociere foarte dificil, va fi foarte dificil să se găsească un limbaj comun”, a opinat analistul.

După o campanie tensionată, care a semănat mai degrabă cu un meci de box între premier şi preşedinte, adeversari de lungă durată în politica croată, a venit timpul ca taberele să negocieze.

“Voi negocia cu toţi cei care doresc o Croaţie în care oamenii nu fură, în care nu există jafuri, în care oamenii nu sunt păcăliţi, în care cei care nu respectă codul rutier – ca să nu mai vorbim de codul penal – nu sunt numiţi în fruntea procuraturii naţionale”, a declarat preşedintele Zoran Milanovic, candidatul surpriză pentru postul de prim-ministru din partea stângii.

PREŞEDINTELE SE VREA PREMIER, PREMIERUL SE LAUDĂ CU SCHENGEN

Deşi judecătorii hotărâseră că este neconstituţională candidatura sa, dacă nu demisionează de la Preşedinţie, Milanovic, un social-democrat cu o tentă tot mai populistă, a făcut campanie ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, atacându-l dur pe rivalul său, premierul conservator în exerciţiu Andrej Plenkovic, cu preţul a numeroase jigniri şi insulte.

“Când ai de-a face cu hoţi şi sălbatici care profită de puterea lor, trebuie să reacţionezi aşa, trebuie să îţi arăţi muşchii”, s-a scuzat preşedintele.

Corupţia a fost mult timp călcâiul lui Ahile al partidului conservator (HDZ), ai cărui miniştri au fost nevoiţi să demisioneze în ultimii ani, pătând viaţa politică croată cu numeroase scandaluri. Acest lucru nu i-a împiedicat pe croaţi să se prezinte la vot în număr mare – peste 50% dintre alegători se prezentaseră la urne până la ora locală 16:30, faţă de 34% la aceeaşi oră la alegerile din 2020.

Adversar declarat al preşedintelui de ani de zile, premierul Andrej Plenkovic, în funcţie din 2016, şi-a făcut campanie pe o promisiune de stabilitate şi fiabilitate pentru cei 3,8 milioane de locuitori ai Croaţiei. În acelaşi timp, el a amintit că sub mandatul său ţara a aderat la zona euro şi la spaţiul Schengen.

“Multe lucruri au fost realizate în ultimii ani, dar există întotdeauna noi îndatoriri, noi provocări, noi probleme”, a declarat el după ce şi-a exprimat votul în capitala Zagreb. “Într-un context geopolitic care s-a schimbat semnificativ şi în faţa ameninţărilor la adresa securităţii, este important ca Croaţia să fie condusă cu seriozitate, responsabilitate şi încredere şi ca toţi cetăţenii noştri să fie în siguranţă. Croaţia are nevoie de oameni serioşi şi responsabili, astfel încât să poată fi protejată de toate crizele posibile”, a adăugat Andrej Plenkovic.

Membră a NATO din 2009 şi a Uniunii Europene din 2013, Croaţia rămâne una dintre cele mai sărace ţări din UE, cu un salariu mediu lunar de 1.240 de euro. (Agerpres)

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend