Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Valoarea de piaţă a primelor 100 de companii listate din lume a atins un record de 35,2 trilioane dolari

Publicat

in

Valoarea de piaţă a celor mai mari 100 de companii listate din lume a crescut cu peste 3.000 de miliarde de dolari (11%) în perioada aprilie 2021 – martie 2022, atingând un nou nivel record de 35.200 de miliarde de dolari, reiese din analiza globală PwC „Top 100 companii conform capitalizării de piaţă”.

Potrivit PwC, în perioada menţionată, 20 de companii din domeniul tehnologiei au ajuns să reprezinte peste o treime (34%) din capitalizarea totală a companiilor din Top 100 mondial, cu un total de 12.000 de miliarde de dolari. În urmă cu cinci ani, tehnologia era reprezentată de doar 12 companii, care deţineau 21% din totalul capitalizării Top 100. Capitalizarea companiilor de tehnologie a crescut în perioada analizată cu 17%.

Un sector cu o performanţă peste medie a fost cel al sănătăţii, valoarea celor 16 companii prezente în Top 100 crescând cu 23%, la 4.000 de miliarde de dolari. Companiile din sectorul energetic au înregistrat, de asemenea, un avans de 30%, la 3.500 de miliarde de dolari, potrivit Agerpres.

După ce a scăzut din 2018 până în 2020, capitalizarea bursieră a companiilor din sectorul financiar din Top 100 a trecut pe creştere, de 7%, până la 3.900 de miliarde de dolari. Continuarea acestei tendinţe în 2023 va depinde de evoluţia incertitudinilor macroeconomice actuale, arată analiza. Alte sectoare prezente în top sunt cele de materii prime, bunuri de consum, industrie, telecomunicaţii şi utilităţi. În 2022, aceste sectoare au reprezentat 33% din totalul capitalizării de piaţă.

Statele Unite continuă să domine Top 100 global, cu 63 de companii şi o valoare a capitalizării de 20.800 de miliarde de dolari, cu 19% mai mare faţă de raportul anterior.

În 2022, valoarea companiilor din China şi din regiunile sale a scăzut cu 23%, la 3.200 miliarde de dolari, în timp ce capitalizarea de piaţă a firmelor europene a urcat cu doar 2%, la 3.300 de miliarde de dolari.

Companiile care compun restul lumii au depăşit atât Europa, cât şi China, cu o capitalizare de piaţă totală de 3.900 de miliarde de dolari şi o creştere de 12%.

În ultimii 10 ani, companiile de tehnologie au dominat top cinci, patru fiind din acest sector: Apple, Microsoft, Alphabet şi Amazon. De altfel, Apple a deţinut aproape tot timpul poziţia de cea mai valoroasă companie publică din lume, cu două excepţii când capitalizarea sa a fost depăşită pentru scurt timp de cea a companiei petroliere Saudi Aramco. Astfel, Apple se situa pe prima poziţie în top la finalul lui martie 2022, cu o capitalizare bursieră de 2.800 de miliarde de dolari, poziţie pierdută însă la finalul lunii mai în favoarea companiei petroliere Saudi Aramco, care a urcat de pe poziţia a treia.

La 31 martie 2022, topul primelor zece companii era completat de Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Tesla, Berkshire Hathaway, Nvidia, Meta Platforms şi TSMC.

Cele mai mari creşteri ale capitalizării de piaţă au fost înregistrate de Shell (161%), Nvidia (107%) şi Tesla (74%), iar cele mai mari scăderi au fost raportate de Paypal Holdings (-53%), Alibaba (-52%) şi Tencent (-39%).

PwC este o reţea de firme prezentă în 156 de ţări cu mai mult de 295.000 de profesionişti ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Igor Dodon nu o iartă pe Maia Sandu după ce mama lui a fost ostracizată la audierile de la Procuratura Anticorupție: A fost un haos

Publicat

in

De

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că ceea ce s-a întâmplat ieri, 10 august, cu mama lui, ar fi fost aranjat de gașca Maiei Sandu. Declarația a fost făcută joi, 11 august, în cadrul unui interviu.

„Ea spune că este un „circ”. Adică atunci când mama cuiva este jignită, acesta este un „circ” și poți râde. Nu, Maia Sandu, acesta nu este un circ. Acesta este haos. Acesta este statul de poliție pe care l-a creat Maia Sandu. Ea nu are sentimente.

Am văzut reacția Procuraturii Anticorupție. M-am gândit că măcar această nouă fată venită din America, Dragalin, își va da seama. Dar răspunsul pe care l-au dat a fost „Eu nu sunt eu și vaca nu este a mea”.

Investigați modul în care provocatorii și jurnaliștii au aflat informațiile non-publice că mama mea va fi acolo la 9 dimineața. Ei nu sunt de serviciu 24 de ore pe zi”, a conchis Dodon.

Amintim că Galina Dodon, mama ex-preşedintelui Igor Dodon, citată miercuri la Procuratura Anticorupţie, din momentul când a coborât din maşină şi până la intrarea în sala de audienţă, a fost huiduită de un grup de femei care au învinuit-o de presupusele infracţiuni de corupţie şi delapidări comise de fiul ei.

În apărare i-au venit alte două femei care au spus că ea nu poartă nicio vină pentru faptele copiilor.

La un moment, Galina Dodon nu şi-a putut stăpâni lacrimile.

Președinta Maia Sandu a declarat că justiția trebuie să-și facă treaba, iar instituțiile de resort ar trebui să asigure tuturor „un tratament corect”.

„Justiția trebuie să facă dreptate, nu circ. Fără umilințe publice, răfuieli și spectacole, care nu contribuie la cercetarea cauzelor și nici la creșterea credibilității justiției. Instituțiile vizate trebuie să le asigure tuturor un tratament corect”, a subliniat șefa statului.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Strictul necesar pentru calificare: CFR Cluj mai are doar un pas până în grupele Conference League

Publicat

in

De

Campioana României, CFR Cluj, s-a calificat joi seara în play-off-ul UEFA Conference League, după ce a trecut în dublă manșă de bielorușii de la Shaktior Soligorsk. După 0-0 în manșa tur, ardelenii s-au impus la limită în returul din Gruia, transmite Mediafax.

Deac a dat tonul la ocazii de poartă, în minutul 11, urmat de Petrila, în minutul 28, când acesta a șutat puțin pe lângă poartă.

Jefte a deschis scorul, în minutul 37, după o fază construită de Petrila și Debeljuh, ultimul pasând din cădere, în careu, spaniolul marcând cu poarta goală.

Oaspeții au replicat și și-au creat două ocazii, una pe finalul primei reprize, cu o lovitură de cap trimisă peste poartă, și încă una în minutul 47, când șutul lui Krymi a fost respins cu dificultate de Scuffet.

Ardelenii au încercat să mențină posesia în repriza secundă și s-au apropiat sporadic de poartă, bifând încă două ocazii prin Petrila și Jefte.

Soligorsk a dat emoții suporterilor din Gruia, Scuffet fiind pus la treabă în două rânduri.

S-a încheiat 1-0, rezultat în urma căruia clujenii merg în faza următoare.

CFR Cluj va întâlni în play-off-ul UEFA Conference League pe HJK Helsinki (Finlanda), care a învins în dubla manșă din turul 3 preliminar al Europa League pe NK Maribor (Slovenia).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend