Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Valeriu Șuhan: Ghid de autoapărare în stare de urgență ( II )

Publicat

in

Este, cred, clar pentru toată lumea că a sta acasă o așa perioadă lungă de timp, ne transformă în sclavii ”netului”. Ce eram noi până acum, dar în perioada asta, chiar ne-am ”pierdut” libertatea.

Ai zice la prima vedere, că nu-i chiar rău. Mai un film, mai Facebook, mai Insta, mai tot felul de alte site-uri de cumpărături, de dezvoltare personală, neapărat, mai un mesaj, mai altul, către prieteni, cunoscuți, chestii d-astea. Una peste alta… plăcut. Deocamdată, potrivit Mediafax.ro.

Peste toate însă, munca de-acasă. Se pare chiar, că muncim mai mult de-acasă, decât atunci când eram efectiv, la birou.

Citește și: Raluca Turcan a rămas blocată în timpul şedinţelor online!

Una peste alta, suntem într-un șuvoi de informație, pe cât de variată, pe atât de voluminoasă.

Vă vine sau nu să credeți, acest enorm volum de informație aduce cu sine un pericol perfid, ascuns, abil și la fel de prolific, precum coronavirusul ăsta, de tip nou.

E vorba chiar, de informația în sine. Funcție de maniera în care este prezentată, de contextul în care e plasată, de modul în care este individualizată, de amploarea care i se dă sau de originea ei, aceasta, informația, se poate transforma într-o armă. Una letală, devastatoare.

Citește și: România luată în vizor: ‘Țara unde spitalele sunt la fel de înficoșătoare precum coronavirusul’ .

Capacitatea media de a pătrunde în fiecare casă, în mintea fiecărui om, a crescut înmiit forța distrugătoare a informației, aflată initial, într-o formă latentă, benignă. Prin intermediul mass media o informație banală poate fi manipulată astfel încât să aibă efectul unei bombe.

În ultimul timp, așa cum v-am mai semnalat, situația tensionată în care ne aflăm, a ocazionat unor teroriști de presă, de fapt mai degrabă niște fomiști inconștienți, posibilitatea de a lansa informații false, prezentate ca fiind autentice.

În astfel de cazuri, nu mai e vorba doar de prostie ori ticăloșie, până la urmă motivele nici nu mai contează, ci de o complicitate evidentă, conștientă sau nu, la un atentat privind siguranța națiunii.

Citește și: Daniel Zamfir iese la rampă: Legea, pe masa lui Iohannis. Spun răspicat ce vom face!

Despre ce altceva poate fi vorba dacă induci în mintea a mii de oameni frica, neîncrederea, panica, în contextul unei presiuni psihice obiective asupra lor, generate de o pandemie ucigașă ? Nu există altă explicație, decât implicarea vinovată.

Am încercat și sper că am și reușit să vă atrag atenția asupra unui subiect extrem de important, informația și rolul său în viața noastră, a tuturor. Ea e esențială, dar poate fi pe măsură de distrugătoare. E ca un virus.

Cu atât mai mult, e imperios necesar să ne educăm în maniera în care receptăm informația. Acesta este un tip de educație care, în curând, va trebui predată în școală. Cum identificăm și cum ne ferim de știrile false, așa-zisele ”fake news”.

Nu luați de bună orice informație, doar pentru că ea a fost difuzată în mass media. Nu întotdeauna mass media e de bună credință.

De aceea, urmăriți câteva lucruri pe care le puteți duce la îndeplinire cu relativă ușurință. Aveți nevoie de puțin mai multă răbdare și abilitate intelectuală. Bineînțeles, nu uitați să vă îndoiți de informațiile care ”ies din tipar”.

În ceea ce privește informația din mediile on line, nu uitați că paternitatea acestora este mai degrabă, incertă. Oare, de ce, ar fi întrebarea…

Pe scurt, ar fi bine pentru toți, atât pentru dvs., dar și pentru cei care vă înconjoară, să aveți în vedere câteva lucruri, care vă sunt la îndemână :

– Asigurați-vă de credibilitatea surselor de informare;

– Citiți întregul conținut al știrii, nu numai titlul ei; e foarte posibil să aveți surprize, constatând neconcordanțe flagrante între titlu și conținut;

– Atenție la exprimările din conținut, ele pot părea ca nefirești în limba română și chiar sunt, pentru că reprezintă rezultatul unor inabilități de traducere;

– Verificați dacă informația e confirmată și de alte surse de încredere;

– Nu difuzați informații în legătură cu care nu aveți certitudinea autenticității și acurateței lor;

– Nu preluați și nu acționați potrivit informațiilor exclusiv din social media;

– Accesați cu încredere comunicatele oficiale ale autorităților.

Nu uitați, informația vă țintește și poate fi o armă.

Nu vă lăsați răpuși de ea.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Cea mai mare parcare supraetajată cu heliport, din România, a fost inaugurată la Galaţi

Publicat

in

De

Cea mai mare parcare supraetajată cu heliport, din România, a fost inaugurată, joi, la Galaţi, are 306 locuri, din care 34 pentru persoane cu handicap. Parcare are o suprafață desfășurată de peste 8.000 de metri pătrați și a avut o valoare de 2 milioane de euro.

Autorităţile judeţene au inaugurat joi prima parcare supraetajată din oraşul Galaţi. Este un imobil cu trei etaje comandat de Consiliul Judeţean Galaţi. Clădirea are o capacitate de 306 locuri, din care 34 sunt destinate persoanelor cu handicap. Parcarea are lift exterior, este iluminată, păzită şi supravegheată video, potrivit mediafax.ro.

Citește și: OFICIAL – CCR explică decizia referitoare la alegerile locale. Cum a reuşit Guvernul să-şi conteste propria ordonanţă

„Este prima parcare supraetajată din Galaţi, o parcare cu peste 300 de locuri din care 34 sunt pentru persoanele cu dizabilităţi, o parcare cu o valoare de 2 milioane de euro şi o suprafaţă desfăşurată de peste 8.000 metri pătraţi”, a declarat presei, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

Parcarea poate fi utilizată gratuit de angajaţii şi vizitatorii Spitalului Judeţean. La solicitarea autorităţilor gălăţene, specialiştii au modificat proiectul iniţial al clădirii astfel încât să suporte o pistă de aterizare pentru elicopterul SMURD. Asta înseamnă că peste câteva luni, lucrările vor fi reluate. Se vor construi un nou etaj care va mări numărul locurilor de parcare până la 450 şi deasupra pista de aterizare. La final, parcarea cu heliport va fi cea mai mare de acest tip din ţară.

Citește și: SURSE – Tăriceanu pregătește o mișcare de efect: ce înseamnă, de fapt, topirea ALDE în PSD

„La anul, tot aici, vom duce la bun sfârşit continuarea pe care am dorit-o. Avem, în momentul de faţă, o licitaţie în desfăşurarea pentru extinderea, supraînălţarea cu încă un etaj a acestei parcări şi, bineînţeles, construirea unui heliport, astfel încât să scurtăm timpul în care pacientul ajunge la Unitatea de Primiri Urgenţe şi beneficiază de servicii medicale. Când va fi gata şi heliportul, nu va mai exista în ţară o parcare de această dimensiune. Va fi unică. (…) Această parcare nu va fi cu plată. Angajaţii Spitalului Judeţean, pacienţii şi aparţinătorii pacienţilor au prioritate pentru a parca aici, nu plăteşte nimeni nimic. Dacă mai rămân locuri de parcare, vor putea fi folosite şi de persoane din exterior”, a precizat Costel Fotea.

Heliportul de la Galaţi va scurta foarte mult perioada în care se face transferul pacienţilor din elicopter către Unitatea de Primiri Urgenţe şi va aduce spitalul gălăţean în topul unităţilor medicale din România. Pista de aterizare pentru elicopterul SMURD va fi cea de a cincea dintr-o unitate medicală din ţară. De asemenea, va fi al treilea heliport din România pe care se poate ateriza şi noaptea. Lucrările la etajul superior şi la heliport se vor încheia anul viitor şi se vor desfăşura fără închiderea parcării.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Guvernatorul din Tokyo a declarat că este posibil să fie necesară organizarea unor Jocuri Olimpice ‘simplificate’ anul viitor

Publicat

in

De

Guvernatorul din Tokyo, Yuriko Koike, a declarat, joi, că este posibil să fie necesară organizarea unor Jocuri Olimpice “simplificate” anul viitor, din cauza impactului pandemiei de coronavirus, şi că organizatorii discută deja posibile schimbări, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Afirmaţia lui Koike vine după ce jurnalul Yomiuri a scris despre unele opţiuni la care se gândesc organizatorii, cum ar fi testări obligatorii pentru coronavirus şi un număr redus de spectatori.

Oficialul CIO John Coates a afirmat că organizatorii trebuie să facă planuri pentru o Olimpiadă “foarte diferită” în cazul în care nu sunt semne de eradicare a Covid-19.

“Organizarea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice implică înţelegere din partea locuitorilor din Tokyo şi a poporului japonez. De acceea, trebuie să raţionalizăm ce trebuie raţionalizat şi să simplificăm ce trebuie simplificat”, a declarat Koike.

Citește și: Al doilea proces în care Dragnea vrea DIZOLVAREA PSD Teleorman îi aduce acestuia și PRIMA ‘plimbare’ la instanță după ridicarea stării de urgență

Cotidianul Yomiuri, care a citat surse guvernamentale şi din comitetul de organizare, a notat că teste obligatorii pentru toţi spectatorii şi limitarea deplasărilor în satul sportivilor se numără printre opţiunile pe care Japonia le va discuta cu CIO.

În martie, CIO şi guvernul japonez au luat decizia fără precedent de amânare a Jocurilor Olimpice din acest an. O nouă amânare, după 2021, a fost exclusă.

Covid-19 a cauzat moartea a 388.354 de oameni din întreaga lume şi a infectat 6,59 milioane de persoane. Japonia a înregistrat aproape 17.000 de cazuri de contaminare şi 900 de decese.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend