Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Văduva ucraineanului ucis de un tânăr soldat rus face un gest uluitor: cere ca rusul să fie schimbat cu un apărător de la Azovstal

Publicat

in

Un soldat rus care va fi judecat pentru crime de război din cauza acțiunilor sale din timpul războiului din Ucraina a declarat că a împușcat un civil ucrainean la ordinul unui ofițer. Vadim Shishimarin ar putea primi o condamnare pe viață dacă va fi găsit vinovat de împușcarea în cap a bărbatului de 62 de ani prin fereastra deschisă a unei mașini într-un sat din regiunea Sumy, în nord-estul țării.

Tânărul în vârstă de 21 de ani a declarat în fața unui tribunal din Kiev că ofițerul a insistat ca bărbatul, care vorbea la telefonul mobil, să le indice forțelor ucrainene locația lor. Arătând subjugat, Șișimarin a spus că a trebuit să se supună ordinelor ofițerului. El i-a cerut văduvei victimei, care se afla de asemenea în instanță, să îl ierte pentru ceea ce a făcut, informează Sky News.

Femeia, Kateryna Shelipova, a declarat că l-a văzut pe soțul ei, Oleksandr Shelipov, împușcat mortal chiar în fața casei lor.

Shelipova a declarat în fața instanței că Șișimarin merită o condamnare pe viață pentru uciderea soțului ei, dar a adăugat că nu s-ar supăra dacă acesta ar fi schimbat în cadrul unui posibil schimb cu apărătorii ucraineni ai uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Decizie de gust amar: Cel mai mare producător de zahăr anunță o creștere substanțială de prețuri

Publicat

in

De

Cel mai mare producător european de zahăr Suedzucker plănuieşte creşteri „semnificative” ale preţurilor pentru a compensa creşterea costurilor şi se pregăteşte să treacă la cărbune, în condiţiile în care livrările de gaz rusesc către Europa încetinesc în urma războiului din Ucraina. „Costurile pentru cultivarea sfeclei de zahăr şi a energiei folosite în procesarea sa sunt în creştere, iar acestea sunt două procese semnificative din producţie”, a declarat directorul general Niels Poerksen într-un interviu acordat ziarului Mannheimer Morgen.

„Dacă nu ar exista o creştere a preţurilor, ar fi dificil să ieşim la final cu profit”, a spus el. De asemenea, compania îşi măreşte stocurile pentru a le utiliza la fabricile unde poate fi folosit şi cărbunele, deoarece nu toate fabricile Suedzucker sunt echipate pentru a funcţiona cu alte surse de energie dacă nu mai există gaz, a declarat Poerksen pentru ziar. România a importat zahăr şi pro­duse zaharoase în valoare de 337 de milioane de euro în 2021, în creştere cu 25% faţă de anul precedent, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Mai mult, importurile au fost de nouă ori mai mari decât exporturile, în valoare de 38 de milioane de euro anul trecut

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ucraina a bombardat platformele de foraj marin din Crimeea pentru a doua oară într-o săptămână – Tass

Publicat

in

De

Forțele ucrainene au atacat o platformă de foraj petrolier din Marea Neagră deținută de o companie de petrol și gaze din Crimeea, au declarat oficiali locali potrivit agenției Tass, în ceea ce ar fi al doilea atac de acest gen într-o săptămână, relatează Reuters.

Compania ChernomorneftegazFoto: Pavlishak Alexei / TASS / Profimedia Images

Platforma este operată de compania Chernomorneftegaz, pe care oficialii separatiști pro-ruși au confiscat-o de la operatorul național de gaze al Ucrainei Naftogaz, ca parte a anexării peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014.

„Sunte bombardamnetele forțelor armate ale Ucrainei, nu există victime”, a scris Tass, citând un membru al serviciilor de urgență din Crimeea. Nu a oferit alte detalii.

Lunea trecută, oficialii din Crimeea au declarat că trei persoane au fost rănite, iar șapte au fost date dispărute, după un atac ucrainean care a forțat suspendarea lucrărilor pe trei platforme. Chernomorneftegaz se află sub sancțiunile SUA și ale Uniunii Europene.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend