Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Vaccinul CoronaVac reduce mortalitatea în caz de COVID cu 97%, față de Pfizer, care are rata de 80%

Publicat

in

Vaccinul chinez CoronaVac împotriva COVID-19 reduce mortalitatea provocată de această boală cu 97%, în timp ce serul Pfizer are o eficacitate de 80%, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu uruguayan publicat joi, relatează AFP.

„Reducerea mortalităţii cauzate de COVID-19, la peste 14 zile după administrarea celei de-a doua doze de vaccin, este de 97% pentru CoronaVac şi de 80% pentru Pfizer”, se arată în studiul realizat de Ministerul Sănătăţii din Uruguay în rândul populaţiei locale în 2021.

Conform acestui studiu, din numărul total de persoane imunizate cu CoronaVac până la 25 mai (712.716), 5.360 au fost testate pozitiv pentru coronavirus. Dintre acestea, 19 au fost spitalizate la terapie intensivă şi 6 au murit.

Potrivit aceleiaşi surse, din numărul total de persoane vaccinate cu Pfizer până la aceeaşi dată (149.329), 691 au fost infectate cu COVID-19, dintre care doar una a fost internată la terapie intensivă şi opt au murit. Studiul precizează că, în acest caz, toate aceste persoane aveau 80 de ani.

Astfel, reducerea numărului de cazuri după imunizarea cu CoronaVac este de 57%, în timp ce cu Pfizer este de 75%.

În ceea ce priveşte spitalizările la terapie intensivă, studiul a constatat o eficacitate de 95% pentru CoronaVac şi de 99% pentru Pfizer.

Cercetarea precizează că aceste cifre sunt preliminare şi „ar trebui interpretate cu prudenţă, deoarece ele nu iau în considerare vârsta pacienţilor, comorbidităţile lor şi grupurile cu expunere mare” la boală, precum angajaţii în domeniul sănătăţii.

Aceste detalii statistice vor fi comunicate în rapoartele viitoare.

Ţară de 3,5 milioane de locuitori, Uruguay nu a recurs niciodată la izolare şi îşi menţine o mare parte a activităţilor deschise. Guvernul preşedintelui Luis Lacalle Pou mizează pe campania de vaccinare, care a progresat într-un ritm constant de la lansarea sa pe 1 martie.

Până în prezent, 47% din populaţie a primit deja o primă doză de vaccin şi 28% a doua.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Serbia: Preşedintele Vucic se va întâlni cu ambasadorii SUA, Rusia, China şi UE după izbucnirea ciocnirilor în Kosovo

Publicat

in

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic se va întâlni marţi cu ambasadorii Statelor Unite, Rusiei, Chinei, Marii Britanii şi cu şeful misiunii Uniunii Europene, a anunţat luni seara biroul preşedintelui, după ce noi ciocniri au izbucnit în nordul Kosovo, informează Reuters.

Aleksandar VucicFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Preşedintele Vucic a pus armata la cel mai înalt nivel de alertă de luptă, după ce mai mulţi membri ai forţei NATO de menţinere a păcii (KFOR) care apărau trei primării din nordul Kosovo au fost răniţi în confruntările cu protestatarii sârbi.

Aleksandar Vucic se va întâlni la ora 8 dimineaţa (06:00 GMT) cu ambasadorii SUA, Italiei, Franţei, Germaniei şi Marii Britanii, cunoscut sub numele de Grupul Quint, şi cu şeful biroului UE din Priştina, potrivit comunicatului biroului preşedintelui Serbiei.

Ulterior, şeful statului sârb va avea întâlniri separate cu ambasadorii Finlandei, Rusiei şi Chinei.

Liderul diplomaţiei europene, Josep Borrell, a condamnat luni seara ciocnirile, considerând violenţa împotriva forţelor NATO de menţinere a păcii „absolut inacceptabile” şi îndemnând la dialog imediat.”UE îndeamnă autorităţile din Kosovo şi protestatarii să detensioneze imediat şi necondiţionat situaţia”, a declarat Borrell pe Twitter.

Conform AFP, un număr de aproximativ 30 de membri ai KFOR au fost răniţi luni în confruntări cu manifestanţii sârbi care cer plecarea primarilor albanezi, Belgradul raportând zeci de răniţi printre protestatari.

În ultimele zile, situaţia a fost foarte tensionată în nordul Kosovo, unde mulţi membri ai comunităţii majoritar sârbe din patru oraşe nu recunosc autoritatea Priştinei şi sunt loiali Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, soldate cu alegerea unor primari albanezi, care au avut o participare de mai puţin de 3,5%. Aceşti primari au fost învestiţi săptămâna trecută de guvernul premierului Albin Kurti, iar apelurile la calm lansate de Uniunea Europeană şi Statele Unite au fost ignorate.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Primăria Timişoara dă în judecată o firmă pentru folosirea ilegală a unui spaţiu din oraş şi cere despăgubiri de 11 milioane lei / Fritz: Recuperăm prejudiciul

Publicat

in

„Recuperăm prejudiciul pentru Parcarea Bega: cerem 11 milioane de lei înapoi. La începutul anului, în februarie, am recuperat în urma unei decizii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie parcarea de lângă Parcul Civic, pe str. Carol Telbisz. Din 2016, aceasta a fost ilegal exploatată de o firmă privată. Nu ne oprim aici. Am dat în judecată firma respectivă pentru a recupera banii pe care oraşul i-a pierdut pentru că nu am putut folosi terenul de 3.271 mp aflat în zona zero a Timişoarei. Suma cerută este de 11 milioane de lei”, a scris Dominic Fritz, luni pe Facebook.

Edilul Timişoarei a mai spus că pe acest teren a lansat deja licitaţia pentru proiectarea unei parcări multinivel, faza de elaborare a studiului de fezabilitate.

„Este un proiect pe care l-am bugetat în acest an şi ne aşteptăm să vină cu oferte cât mai multe firme serioase, cu experienţă în gestionarea unor astfel de proiecte. Redăm Timişoara timişorenilor şi oprim jaful bugetului local”, a completat Fritz.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend