Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Va folosi Putin armele nucleare dacă se va simți amenințat în zonele anexate ilegal din Ucraina?

Publicat

in

Președintele rus Vladimir Putin nu a amenințat cu un atac nuclear imediat pentru a opri contraofensivele ucrainene în Ucraina ocupată de Rusia în timpul discursului său în care a anunțat anexarea ilegală de către Rusia a teritoriului ucrainean ceea ce sugerează că liderul de la Kremlin consideră că acest lucru ar aduce implicarea Occidentului în război și ar însemna mai multe pierderi decât câștiguri pentru Rusia, se arată în cea mai recentă analiză făcută de Institutul pentru Studiul Războiului.

Regiunile ocupate de rusi in Ucraina si anexate de Federatia RusaFoto: Hotnews

În discursul ținut de Putin în care a anunțat anexarea ilegală a patru regiuni din Ucraina chiar în perioada în care trupele ruse luptă se reziste la Lyman, într-o zonă care se află în teritoriu proaspăt alipit, demonstrează că Moscova va avea probleme în a menține controlul în zonele pe care susține că vor să aparțină Rusiei.

Prin anexarea acestor teritorii, Putin probabil că vrea să înghețe pentru o perioadă războiul de-a lunugul liniilor de front existene la această oră pentru a-și întări forțele prin mobilizarea parțială anunțată la 21 septembrie, șapte luni de la începutul invaziei.

Aluzii la utilizarea armele nucleare de către Occident

Cu toate că Putin a făcut mai multe referiri generale la utilizarea nucleară în discursul în care a încercat să demonizeze Occidentul și indicând SUA ca fiind singurele care au folosit arme nucleare, nu a făcut o amenințare directă în ceea ce privește Ucraina, făcând aluzie doar că Rusia va folosi „toate mijloacele disponibile” pentru a apăra teritoriul rusesc proaspăt revendicat în care Kievul a lansat o contraofensivă.

De asemenea, liderul de la Kremlin încearcă să aducă Kievul la masa negocierilor prin această anexare ilegală, indicând Ucraina ca fiind principal vinovat pentru războiul ”început în 2014”, cu toate că Moscova a spus clar că teritoriile proaspăt anexate vor rămâne teritoriu rusesc.

Putin crede că prin amenințările nucleare va determina Occidentul să influențeze Ucraina să negocieze, însă se înșeală, apreciază ISW, iar contraofensiva ucraineană în estul țării va continua.

ISW spune că nu poate preconiza când ar putea decide Putin să folosească armele nucleare, însă liniile roșii au fost deja depășite de mai multe ori de la începutul războiului.

Putin folosește și alte metode de presiune

Însă Putin folosește alte două metode pentru a încerca să-și atingă obiectivele: mobilizarea parțială și presiunile energetice cu care presează Europa pentru a descuraja ajutorul acordat Ucrainei.

Putin ar trebui probabil să folosească mai multe arme nucleare tactice în Ucraina pentru înghețarea liniilor frontului și oprirea contraofensivei ucrainene, dar costul acestora ar trebui să depășească costurile potențial foarte ridicate ale posibilelor represalii din partea NATO.

De aceea, Putin ar putea încerca un atac terorist nuclear împotriva unuia sau mai multor centre mari de populație ucrainene sau a unor infrastructuri critice în speranța de a forța Ucraina să se predea.

Care sunt principalele opțiuni ale lui Putin

ISW estimeză că Putin are două opțiuni principale de utilizare a armelor nucleare tactice: lovirea nodurilor cheie ale liniilor de comunicații terestre ucrainene și a centrelor de comandă pentru a paraliza operațiunile ofensive ucrainene și lovirea concentrațiilor majore de forțe ucrainene în apropierea liniei de contact, însă o singură armă nucleară nu ar fi decisivă împotriva niciunuia dintre aceste seturi de ținte.

ISW apreciază că utilizarea armele nucleare ar fi un pariu masiv pentru câștiguri limitate care nu ar atinge obiectivele de război declarate de Putin. În cel mai bun caz, utilizarea nucleară rusă ar îngheța liniile frontului în pozițiile lor actuale și ar permite Kremlinului să își păstreze teritoriul ocupat în prezent în Ucraina.

Cu cât Putin este mai încrezător că utilizarea nucleară nu va obține efecte decisive, ci va atrage intervenția militară directă a Occidentului în război, cu atât este mai puțin probabil să declanșeze un atac nuclear, concluzionează ISW.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Federația Rusă pune capăt negocierilor cu Ucraina: Kievul a făcut un pas extrem de distructiv! În condiţiile actuale, nu are rost să discutăm cu ukronaziştii şi nici cu păpuşarii lor

Publicat

in

Ministrul rus adjunct de externe, Serghei Riabkov, a transmis luni că discuţiile cu Kievul sau cu păpuşării săi nu au niciun rost după ce SUA şi partenerii lor au decis să livreze tancuri şi vehicule blindate Ucrainei, preizând că aceste noi livrări sunt un sunt pas extrem de distructiv care nu va face decât să escaladeze conflictul.

„Suntem pregătiţi să studiem orice iniţiative serioase pentru rezolvarea crizei în Ucraina, dar până în prezent nimeni nu le-a formulat cu adevărat”, a afirmat Riabkov într-un interviu pentru agenţia de presă de stat RIA Novosti.

„În condiţiile actuale – când Washingtonul a anunţat livrarea de tancuri, iar vasalii săi, inclusiv Ottawa, se întrec cu privire la cine şi câte vehicule blindate urmează să livreze Ucrainei – nu are rost să discutăm cu ‘ukronaziştii’ şi nici cu păpuşarii lor”, a declarat Serghei Riabkov.

Ambasadorul Ucrainei în Franţa, Vadim Omelcenko, declarase sâmbătă pentru postul BFM că ţările occidentale au promis să livreze în total Kievului 321 de tancuri moderne, între care Abrams americane, Leopard 2 germane şi Challenger 2 britanice.

În plus, Ucraina va primi vehicule blindate americane Bradley şi Stryker, Marder germane, AMX-10RC britanice şi CV90 suedeze, printre altele.

Ministrul rus a reluat justificările cunoscute ale Moscovei pentru invazie, susţinând că Kievul ar fi ameninţat „interesele de securitate” ale Rusiei, precum şi acuzaţia nefondată că Ucraina ar fi persecutat rusofonii din estul Ucrainei.

Oficialii ruşi şi ucraineni au sugerat că sunt deschişi la negocieri de pace. Dar sunt puţine semne că discuţii de substanţă ar putea avea loc în curând, din moment ce fiecare parte face cereri inacceptabile pentru cealaltă, iar luptele crâncene din prima linie a frontului continuă, notează DPA.

Rusia nu are nevoie de nimic din partea Occidentului, a declarat în acelaşi interviu pentru RIA Novosti ministrul rus adjunct de externe.

„Nu avem nevoie de nimic de la Occident. Vrem să fim lăsaţi în pace. Dar NATO – cu o persistenţă maniacală, demnă de o cauză mai bună – s-a târât în mod constant până la graniţele Rusiei şi, în acelaşi timp, ‘zombifică’ cu poveşti de groază rusofobe ţările vecine nouă”, susţine Riabkov.

„Le-am sugerat în mod repetat, le-am explicat şi cu binişorul şi într-o formă mai aspră, că nu trebuie să facă asta, că vor exista consecinţe”, a afirmat responsabilul diplomatic rus, adăugând că Moscova „nu va ceda în ceea ce priveşte interesele sale legitime în domeniul securităţii” şi nu va permite ca „vorbitorii limbii ruse” să fie asupriţi.

„Americanii nu au ascultat de avertismentele noastre şi nu le-au luat în serios, ci doar au continuat în orice mod posibil să incite Kievul împotriva Rusiei”, a mai susţinut Riabkov în interviu.

Rusia a declanşat o invazie împotriva Ucrainei în ceea ce ea numeşte „operaţiune militară specială” cu scopul declarat al „demilitarizării” şi „denazificării” acestei ţări vecine, iar Kievul şi Occidentul o consideră drept agresiune neprovocată şi nejustificată, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, transmite AGERPRES

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Bombă de la Comisia Europeană: OMV NU trebuie să plătească taxa de solidaritate în România

Publicat

in

OMV nu trebuie să plătească taxa de solidaritate, transmite Comisia Europeană, potrivit surselor noastre. Răspunsul a venit în urmă cu puțin timp și spune că regulamentul a fost transpus corect.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend