Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Va crește prețul carburanților după atacul cu drone din Arabia Saudită?

Publicat

in

​​Compania petrolieră Aramco, deținută de stat, este cel mai mare producător de petrol din lume dar și una dintre cele mai profitabile companii. În condițiile atacului recent asupra acestei companii, problema care se ridică se referă la siguranța acestei industrii dar și la viitorul ei, potrivit BBC.

Aramco produce 10% din totalul petrolului procesat în lume iar atacul cu drone asupra acestora a adus problema vulnerabilității acestei industrii atât de importante pentru omenire. Atacul a reușit să afecteze jumătate din producția acestei uriașe companii, provocând mari pierderi. O altă necunoscută este aceea a posibilității evitării atacului, lucru posibil pentru o companie atât de mare și profitabilă.

Vineri, barilul de petrol costa 60 de dolari dar experții sunt de părere că acesta ar putea crește până la 80 de dolari sau chiar mai mult. Chiar și așa, nu este garantat că prețul la pompă va crește cu aceeași diferență cu care va crește prețul la barilul de petrol brut. Luni, atunci când piața petrolului se deschide în Asia, vom afla care va fi efectul acestui atac pentru că trei pătrimi din petrolul celor de la Aramco merge pe piața asiatică.

Advertisements

Din experiența anilor trecuți, piața se va adapta și este posibil ca scumpirile să nu apară. Profesorul Nick Butler, expert în politici energetice internaționale este de părere că impactul atacului poate fi de scurtă durată. El adaugă faptul că piața s-a adaptat în condițiile tensiunilor din Iran și Venezuela așa că acest atac nu ar trebui să producă alte efecte. Problema ar putea să apară dacă tensiunile continuă și va ieși la iveală o dorință de răzbunare.

Este însă prea repede să se stabilescă efectul asupra consumatorilor. Pe termen scurt, totul depinde de cât de mult vor dura problemele pentru Aramco. Acum, investitorii sunt atenți la posibilele declarații ale celor de la Aramco și viitorele evenimente politice datorate acestui atac.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Vicepreşedintele Comisiei Europene: ‘Croaţia şi Bulgaria s-ar putea alătura zonei euro în ianuarie 2024’

Publicat

in

De

Croaţia şi Bulgaria s-ar putea alătura zonei euro în ianuarie 2024, ambele ţări devenind mai atractive pentru investiţii, a afirmat marţi vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis (foto), într-o discuţie online cu jurnaliştii, transmite Bloomberg, informează Agerpres.

Citește și: Conspiraționiștii vor jubila! Gafă URIAȘĂ făcută de ministrul Sănătății din Israel: a trimis 12.000 de oameni în izolare fără motiv

Advertisements

Vineri, Banca Centrală Europeană a anunţat că Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate să se alăture ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb – n.r.), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro, în ceea ce ar urma să fie prima expansiune a zonei euro de după 2015.

Croaţia şi Bulgaria ar putea fi pregătite în 2023, dar “tradiţia este că euro a fost introdus în ianuarie, ceea ce ne duce la 1 ianuarie 2024”, a declarat Dombrovskis. Acesta a adăugat: “Apartenenţa la euro va creşte încrederea în rândul investitorilor internaţionali şi va face ambele ţări mai atractive pentru investiţii”.

Planificata extindere a zonei euro demonstrează continua atractivitate a monedei euro şi-i întăreşte rolul internaţional, a explicat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Bulgaria şi Croaţia vor trebui să petreacă cel puţin doi ani în ERM-2 înainte de a demara pregătirile practice pentru a se alătura zonei euro, un proces care durează un an în plus, astfel că cel mai devreme în 2023 cele două ţări vor deveni state membre ale zonei euro.

În cei doi ani, Bulgaria şi Croaţia trebuie să urmeze politici economice “sănătoase”, să îndeplinească criteriile tehnice de apartenenţă şi să aibă un curs de schimb stabil. Mecanismul ERM-2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

BCE a informat că, în perioada în care vor face parte din ERM-2, cursul de schimb al levei bulgare a fost fixat la 1,95583 leva pentru un euro în timp ce cursul de schimb al kunei croate a fost fixat la 7,53450 kuna pentru un euro.

Ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Deşi toate satele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice.

În urmă cu doar o lună, BCE a anunţat că niciuna dintre ţările candidate nu îndeplineşte criteriile de aderare. În cazul României, raportul de convergenţă pe 2020 arată că ţara nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Activitatea Minei Lupeni, blocată încă de apele care au inundat galeriile în urmă cu două săptămâni

Publicat

in

De

Activitatea de producţie a Minei Lupeni, din Valea Jiului, este încă blocată, la peste două săptămâni de la momentul în care o parte din galerii au fost inundate de viitura care s-a produs pe râul Jiul de Vest în urma ploilor torenţiale care au căzut în zonă pe 26 iunie.

“În subteran s-a adunat o cantitate foarte mare de apă. Încă mai scoatem apa”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Cristian Roşu.

Advertisements

Potrivit acestuia, va mai dura o perioadă de timp până la care activitatea de exploatare va putea fi repornită.

Pe de altă parte, Sindicatul “Muntele”, reprezentativ la nivelul CEH, a acuzat marţi autorităţile că au subestimat pagubele produse de inundaţiile din subsolul Minei Lupeni, acestea fiind apreciate, iniţial, la 7 milioane de lei. Liderul sindical Darius Câmpean susţine, într-un comunicat de presă, că documentaţia pentru acordarea unor despăgubiri nu ar fi fost trimisă încă la Guvern de autorităţile judeţene.

“Prejudiciul cauzat, în prima fază, de 7 milioane de lei, creşte acum pe zi ce trece, având în vedere că EM Lupeni putea produce o cantitate de cărbune cuprinsă între 800 şi 1.000 de tone (pe zi, n.r.). Prefectul dezinformează Valea Jiului şi judeţul Hunedoara spunând că această calamitate este problema Ministerului Economiei, în condiţiile în care uită sau nu vrea să spună că documentaţia nu a fost trimisă nici la Guvern, nici în altă parte, până în acest moment'” se menţionează în comunicatul Sindicatului “Muntele”.

Săptămâna trecută Guvernul a alocat 34,1 milioane lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundaţiile care au avut loc în luna iunie, în judeţul Hunedoara.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Advertisements

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend