Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

USR vrea să meargă până la capăt chiar și fără majoritate – Ghinea anunță că Guvernul Cioloș ajunge în Parlament și fără sprijinul PNL

Publicat

in

Fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea afirmă că USR este “foarte serios” atunci când spune că îşi asumă guvernarea şi invită la discuţii PNL şi UDMR la discuţii pentru refacerea coaliţiei. Ghinea precizează că USR nu are discuţii cu PSD şi că, în negocierile cu PNL şi UDMR, vrea să discute inclusiv despre o reîmpărţire a portofoliilor.

“Este foarte simplu: noi dorim refacerea coaliţiei de guvernare cu PNL şi cu UDMR. Până astăzi, PNL spunea încontinuu că suntem iresponsabili, că am fugit de guvernare. Nu a fost vorba despre fuga de guvernare, tocmai de asta acum PNL trebuie să explice dacă fuge de guvernare sau nu. Problema – şi asta i-a spus Dan Barna preşedintelui Iohannis astăzi, la consultări – problema este că noi suntem oameni serioşi şi facem ceea ce spunem. Partenerii noştri de la PNL nu au luat în serios. (…) Acum suntem foarte serioşi că ne asumăm guvernarea şi că invităm PNL şi UDMR la discuţii pe program de guvernare, pe împărţire de portofolii, pe un guvern de criză. (…) Nu discutăm cu PSD, invităm PNL şi UDMR la discuţii”, a declarat fostul ministru al Investiţiilor şi Fondurilor Europene luni seară, la Digi 24, potrivit news.ro.

El a făcut un apel către cei de la PNL şi UDMR să se ia “în serios unii pe alţii”.

“Ieşirea de la guvernare nu a fost un moft, nu a fost un gest de nervi, nu am vrut să arătăm muşchii cuiva, ci pur şi simplu s-a produs în urma unei încălcări grave a protocolului de coaliţie, în urma concedierii fără justificare a doi miniştri şi acea coaliţie, în urma acestor gesturi, nu putea continua. Acea coaliţie poate fi repetată foarte uşor pentru că avem încă un program de guvernare agreat împreună în decembrie anul trecut care poate fi ajustat foarte uşor (…) şi să ne apucăm de treabă în continuare. Dacă vorbim încontinuu despre de ce au fost daţi afară miniştrii de la USR, de ce am votat noi moţiunea de cenzură, nu văd unde ajungem”, a adăugat Ghinea.

Reprezentantul USR a menţionat că în eventualele negocieri cu PNL şi UDMR se poate discuta inclusiv despre o redistribuire a portofoliilor.

“Preferinţa noastră este pentru aceleaşi portofolii, dar suntem realişti că, având poziţia de prim ministru, trebuie să fie o reajustare acolo, adică nu putem să pretindem să avem fix aceleaşi ministere şi poziţia de prim ministru”, a explicat Ghinea.

Ghinea a menţionat că, dacă PNL şi UDMR nu vor negocia cu USR, atunci USR poate merge cu o propunere de Guvern în Parlament, iar în acel caz PNL şi PSD vor trebui să explice populaţiei de ce refuză susţinerea unui “guvern legitim”.

Cristian Ghinea a explicat că mesajul trimis de Dacian Cioloş lui Florin Cîţu a fost “o invitaţie de la preşedintele USR către preşedintele PNL pentru discuţii”. Ghinea a precizat că Cioloş va lansa invitaţii şi către UDMR pentru discuţii privind formarea unui guvern.

Luni seară, USR s-a reunit în şedinţă a Biroului Naţional, după desemnarea lui Dacian Cioloş drept candidat pentru funcţia de premier.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

​Patronii de restaurante cer Guvernului să prelungească funcționarea localurilor în București

Publicat

in

De

Patronii de restaurante membri ai organuzației HORA solicită, „de urgență”, Guvernului Ciucă, ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, și prefectului Capitalei, Georgiana Văcaru, să permită prelungirea funcționării localurilor din București în luna decembrie, considerată „cea mai bună lună” pentru sectorul HoReCa, „o gură de aer pentru industria cea mai încercată și afectată financiar”.

Citește mai departe și comentează pe StartupCafe.ro…

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Un deputat din Letonia a fost arestat după ce a pornit o campanie anti-vaccinare. Momentul în care e ridicat de poliție dintr-o benzinărie

Publicat

in

De

Un membru al parlamentului leton, Aldis Gobzems, care s-a remarcat în ultima vreme prin manifestaţiile organizate împotriva vaccinării anti-COVID-19, a fost arestat luni după ce şi-a pus în practică intenţia de a începe o astfel de campanie de protest la nivel naţional, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Gobzems îşi propusese să parcurgă Letonia într-un autobuz de propagandă anti-vaccinistă cu mesaje care să îndemne la interzicerea oricărei vaccinări obligatorii, dar şi cu mesaje împotriva premierului Krisjanis Karins şi preşedintelui Egils Levits.

Deputatul a fost reţinut luni de poliţie la o benzinărie în oraşul Tukums. Imagini distribuite pe reţelele de socializare îl arată cum este urcat încătuşat într-o dubă a poliţiei, în timp ce un mic grup de susţinători ai săi protestează.

El fusese deja exclus de la lucrările parlamentului după ce a refuzat să prezinte certificatul de vaccinare.

Printre acţiunile sale cele mai controversate s-a evidenţiat publicarea pe reţelele de socializare a unei fotografii proprii cu Steaua lui David pe care numeroşi evrei au fost forţaţi de nazişti să o poarte în timpul Holocaustului. Aldis Gobzems a dorit astfel să protesteze împotriva certificatului de vaccinare, obligatoriu în Letonia pentru accesul în marile centre comerciale, în cinematografe, teatre sau la evenimente publice.

Deputatul leton a convocat până în prezent mai multe manifestaţii anti-vaccinare, la unele participând mii de persoane, într-o ţară ce numără mai puţin de două milioane de locuitori. Următoarea manifestaţie pe care o planificase era programată pe 13 decembrie, pentru aceasta el îndemnându-şi simpatizanţii să ridice o tabără în apropierea palatului prezidenţial din capitala Riga.

Aldis Gobzems, de profesie avocat, a căpătat notorietate după ce a reprezentat la proces familiile victimelor prăbuşirii plafonului unui supermarket în noiembrie 2013, accident soldat cu 54 de morţi.

El a intrat în 2018 în partidul conservator KPV, creat în 2016 şi care o perioadă a susţinut guvernul, dar care în final s-a destrămat din cauza unor conflicte interne.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend