Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

USR PLUS’s Mosteanu: We’ve asked presidents of Parliament chambers to convene joint plenum to debate on motion

Publicat

in

The leader of the USR PLUS (Save Romania Union, Freedom, Unity, Solidarity Party) Deputies, Ionut Mosteanu, said on Tuesday that he sent a request to the presidents of the two chambers of Parliament to convene a plenary sitting to debate on the motion of censure, while mentioning that the only two parties who want this are USR PLUS (Save Romania Union, Freedom, Unity, Solidarity Party) and AUR (Alliance for the Union of Romanians), with PNL (National Liberal Party) and PSD (Social Democratic Party) continuing to form a “wall” behind PM Florin Citu.

“Today I requested the presidents of the two chambers of Parliament to convene a plenary meeting to debate on the motion of censure under Article 113 of the Constitution. I also submitted a notification to the plenum of Parliament on Thursday, when the motion was read. Since it was already read, the motion needs now to be debated and voted on. I don’t understand why is being postponed. I expected that the presidents will make the call already, the same as they did last week, in compliance with the Constitution when the motion was read. Something has happened in the meantime and things are not going at the same speed. That is why I wrote this letter. I sent it to Mr. Ludovic Orban, the Speaker of the Deputies’ Chamber, and to Mrs. Anca Dragu, the President of the Senate,” Mosteanu said.
He said that Anca Dragu sent a letter to the Speaker of the Chamber of Deputies on Monday to convene this plenary meeting to debate on the motion, but Ludovic Orban left on Tuesday and delegated the duties to a colleague, a PNL deputy chairman.

“So, today, as things stand, we will not have a plenary sitting to debate on the motion, the only ones who want this debate are us, the ones from USR PLUS and the ones from AUR, who signed this motion. PSD and PNL are building a wall behind Florin Citu in this unprecedented abuse that we have been seeing for almost two weeks,” added Mosteanu.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Dronele spionează în voie Baza Kogălniceanu. Armata Română nu poate face nimic din motive ce țin de legislație

Publicat

in

De

Considerată de importanță strategică, Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu – unde sunt cazați mii de militari NATO – a fost spionată cu drone, iar militarii români nu au putut face nimic în acest sens pentru că nu au o legislație care să le permită anihilarea acestora și nici echipamente performante pentru a riposta eficient.

Experți militari au explicat pentru adevarul.ro că incursiunea roiului de drone la Baza Aerienă 57 Mihail Kogălniceanu este considerată periculoasă deoarece, în afară de misiunile de supraveghere, acestea pot primi și comenzi de a lovi ținte.

De altfel, armata ucraineană, de exemplu, utilizează lunar aproximativ 10.000 de astfel de UAV-uri ieftine, de producție chinezească, cu ajutorul cărora supraveghează mișcările rușilor, dar și lansează asupra țintelor lovituri de mortier sau grenade.

Baza Mihail Kogălniceanu, de interes pentru ruși

Contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din Comandamentul NATO din Italia, a declarat că, probabil, cele trei drone au fost la Mihail Kogălniceanu într-o misiune de supraveghere.

„Baza de acolo este de mare interes pentru ruși după ce trece prin lucrări de modernizare și de creștere a capacității. Îi interesează dacă se crește capacitatea de cazare a personalului sau dacă amenajăm piste care pot fi utilizate de F-35, de exemplu. Sigur, ei văd și din satelit, dar cu o imagine apropiată ajungi la alte concluzii. După ceva timp vor mai face o misiune similară ca să vadă progresele“, a precizat contraamiralul.

Lipsa de legislație ne ține mâinile legate

Constantin Ciorobea a reamintit că legea nu permite o intervenție promptă a militarilor.

„Noi am cerut un proiect de lege dedicat acestor drone, cu zone de zbor interzise pentru aceste aparate deasupra bazelor militare, dar acesta s-a pierdut de mult. Era unul care era foarte riguros și reglementa statutul dronelor care survolează unitățile militare, precum legea care interzice fotografierea obiectivelor MApN.

Adică puneai drona la pământ și vedeai ce a înregistrat. Din păcate, repet, legea cu zona interzisă de zbor pentru drone nu a trecut. Acum mai trebuie să spun și că doborârea acelor drone cu armamentul din dotare pune ceva probleme tocmai din cauza legislației privind deschiderea focului pe timp de pace. Este necesară o somație legală și așa mai departe. Păi cum somezi o dronă? Cum răspunde la somație? Deci și aici trebuie schimbată legislația“, spune contraamiralul.

Constantin Ciorobea arată că acest caz a scos la iveală și faptul că echipamentele de război electronic folosite de militarii români pentru anihilarea dronelor lasă de dorit.

„Totuși, acestea au survolat zona două ore. Cu echipamente de război electronic eficace, aceste drone se prăbușeau sau zburau aiurea, iar aceste lucruri nu s-au întâmplat. Și aici cred că trebuie să luăm măsuri pentru că, având în vedere că s-a anunțat că țara noastră va fi tranzitată de echipamente militare pentru Ucraina, sunt sigur că vom avea incursiuni ale unor astfel de drone și în alte zone, și atunci este obligatoriu să avem contramăsuri“, a subliniat contraamiralul.

Sistemul antidronă

Ideal, în cazul de față, era ca la Baza Kogălniceanu să avem un sistem de luptă împotriva dronelor. Acesta realizează detectarea, clasificarea, localizarea, urmărirea, dar și anihilarea unor astfel de aparate de zbor.

Pentru detectarea dronelor, sistemul dispune de analizoare de radiofrecvență, senzori acustici și optici, dar și de un radar. În momentul în care o dronă a fost detectată și identificată, se intră în alertă și se trece la anihilarea ei.

Această misiune se poate face prin bruierea semnalelor GPS și radio. Dacă o astfel de metodă nu funcționează, se va putea utiliza un dispozitiv cu microunde de mare putere (HPM) care generează un impuls electromagnetic (EMP) capabil să distrugă electronica dronei. În acest caz, drona se oprește efectiv, căzând instantaneu, necontrolat la sol.

Citeste mai mult

NATIONAL

[P] Patru taxe aberante pe care românii nu trebuie să le mai plătească

Publicat

in

De

În ultimii doi ani și jumătate, românii s-au chinuit să găsească bani pentru rate, facturi, mâncare și haine, din cauza taxelor din ce în ce mai mari introduse de Guvernul PSD-PNL. Suprataxarea contractelor part-time, taxa pe boală de 10% din concediile medicale, accizele mari la carburanți, energie și gaze, dar și taxele de 42% pe salarii au dus la sărăcirea oamenilor.

TaxeFoto: USR

Toate aceste taxe pot fi reduse sau eliminate total pentru a ajuta românii să rămână cu mai mulți bani în buzunar și să facă față inflației și diferitelor crize economice.

Suprataxarea contractelor part-time

Aberația „muncești 2 ore, plătești cât pentru 8 ore” se numără printre primele măsuri luate de Guvernul PSD-PNL împotriva românilor care muncesc cinstit în România. Efectul imediat a fost că au dispărut cel puțin 40.000 de locuri de muncă. La câteva luni de la adoptarea suprataxării contractelor part-time, peste 100.000 de locuri de muncă au dispărut din economie! Aproape jumătate dintre acestea erau în învățământ.

Măsura aberantă PSD-PNL a lovit în toți cei care, din diferite motive, precum copil mic în îngrijire, probleme de sănătate, vârstă mai înaintată, nu se puteau angaja decât cu normă parțială.

Pentru fiecare angajat part-time, o firmă trebuie să plătească statului taxe de două ori și jumătate mai mult decât angajatului. De exemplu, un angajat plătit cu salariul minim pe economie și care muncește 2 ore pe zi va primi, la sfârșitul lunii, 520 de lei. În schimb, statul încasează de pe urma lui 1.291 de lei. Adică, de aproximativ două ori și jumătate mai mulți bani.

USR a vrut să îndrepte abuzul PSD-PNL, a sesizat Curtea Constituțională și a depus un proiect de lege în acest sens, dar a fost blocat din martie 2023, în Camera Deputaților, de majoritatea PSD-PNL.

Taxa pe boală

În goana constantă după noi surse de venituri la buget, din care să-și hrănească specialii și camarila de partid, PSD și PNL au inventat, la finalul anului 2023, o nouă taxă aberantă: taxa pe boală. Aplicată de la 1 ianuarie 2024, ea înseamnă -10% la veniturile românilor care s-au îmbolnăvit și au fost nevoiți să intre în concediu medical, ale părinților cu copii bolnavi (inclusiv de cancer), ale gravidelor cu sarcini cu risc și ale mamelor care de abia au născut.

Estimarea este că în primele trei luni ale anului 2024, doar din taxa pe boală, PSD și PNL au luat din buzunarele bolnavilor aproape 32 de milioane de euro. Banii obținuți din această taxă nu merg o secundă spre sistemul sanitar, spre îmbunătățirea serviciilor medicale din clinici și spitale. Nu, ei sunt folosiți doar pentru ca partidele conduse de Ciolacu, Ciucă și Iohannis să aibă ce risipi, așa cum fac de când s-au instalat la guvernare.

Și de această dată, USR a încercat să oprească abuzul PSD-PNL. Nu doar că a avertizat asupra efectelor măsurii înainte ca Guvernul să adopte OUG 115/2023, dar a cerut Avocatului Poporului să atace ordonanța la Curtea Constituțională. Cum Renate Weber a ignorat cererea, USR depus un proiect de lege pentru desființarea taxei pe boală. De la începutul anului, USR a pus constant presiune pe PSD și PNL să dezbată proiectul din Parlament și să elimine taxa pe boală. În fiecare săptămână, parlamentarii USR cer în comisii dezbatere și vot, dar PSD și PNL se opun.

TVA la carburanți, energie și gaze

În octombrie 2021, când criza energetică și facturile apăsau greu pe umerii românilor, iar PSD și PNL începeau alba-neagra cu schema de plafonare și compensare, USR a venit în ajutorul oamenilor cu un pachet complet de 12 soluții, unele dintre ele aplicate deja de alte state europene (Detalii aici: https://d3n8a8pro7vhmx.cloudfront.net/usr/pages/9033/attachments/original/1641848190/01_10_Policy_brief-energy_web.pdf?1641848190). Dacă ar fi fost implementate măsurile propuse de USR, ar fi scăzut, pe termen scurt, facturile românilor cu circa 30%. Ce au făcut PSD și PNL? Au respins proiectul USR (întâi în Senat, în decembrie 2021, apoi și în Camera Deputaților, în iunie 2022).

Soluțiile pe termen scurt se refereau la reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici și non-casnici pe o perioadă de 6 luni și eliminarea accizei pe energie electrică. Măsurile pe termen lung priveau de la accesarea celor peste 10 miliarde de euro din Fondul de modernizare al UE la decăpușarea companiilor de stat din energie, reformarea Complexului Energetic Oltenia, finalizarea centralei pe gaz de la Iernut și deblocarea investițiilor în exploatarea zăcămintelor de gaze de mare adâncime din Marea Neagră.

Apoi, în februarie 2022, când o rată a inflației cu două cifre era doar în cele mai pesimiste prognoze ale BNR, USR a propus reducerea TVA de la 19% la 5% pentru carburanți. Știați că aproape 50% din prețul unui litru de benzină este colectat de stat sub formă de TVA și accize? Și de această dată, PSD și PNL au respins proiectul USR la Senat în mai 2022, după care l-au blocat în Camera Deputaților. De ce? Pentru că Executivul format de cele două partide nu era interesat de binele românilor, ci voia doar să strângă cât mai mulți bani la buget, din care să împartă, apoi, discreționar, din pixul premierului.

Taxele de 42% pe salarii

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la impozitarea muncii și la sărăcia în muncă. Taxarea pe salariul minim este în România peste 42%, în timp ce media în statele membre OCDE este la 30%. Care sunt efectele acestei impozitări crescute? Românii rămân cu mai puțini bani în buzunar după ce statul își ia dările și este descurajată munca în România.

De aceea, USR a propus constant și propune în continuare reducerea poverii fiscale pe muncă. Fie prin reducerea cotelor de impozitare, fie prin neimpozitarea unei sume, ceea ce ar antrena creșteri mai mari pentru salariile mici.

România nu poate prospera în timp ce oamenii care muncesc cinstit în economie sunt jecmăniți, lună de lună, de politicieni care confundă bugetul statului cu pușculița de partid. Românii merită salarii decente și o țară modernă, o Românie a spitalelor curate, a școlilor echipate pentru viitor, a autostrăzilor care să unească regiunile istorice ale țării.

O Românie modernă înseamnă un sistem de taxare corect, previzibil și aplicat cu respect față de cel care muncește. Codul Fiscal actual e doar o formă prin care PSD și PNL ne fură până și viitorul.

Articol susținut de USR

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend