Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

USR-PLUS ridică miza în negocierile pentru desființarea SIIJ. Barna Amendamentul USMR este toxic. Așa ceva e de neacceptat

Publicat

in

În politică orice este posibil, declară Dan Barna întrebat dacă s-ar putea rupe Coaliția din cauza UDMR care pune condiții pentru desființarea SIIJ.

Uniunea condusă de Kelemen Hunor vrea ca infracțiunile din justiție să fie de competența Parchetului General, nu DNA. Amendamentul depus în acest sens de UDMR fiind considerat „de neacceptat” de liderul USR-PLUS.

„Ideea propusă de UDMR, acest amendament toxic (…) este de neacceptat şi atâta timp cât nu găsim o soluţie în coaliţie, o sesiune extraordinară este, din punctul nostru de vedere, prematură şi nefuncţională”, a spus Barna.

El a adăugat că trebuie găsită în cadrul coaliţiei de guvernare o variantă prin care să fie puse în practică recomandările şi solicitările Comisiei Europene şi Comisiei de la Veneţia de desfiinţare a SIIJ, în forma propusă de Guvern.

„Adică desfiinţare reală a SIIJ, cu competenţa şi dosarele distribuite apoi după competenţă către parchete, astfel încât şi magistraţii să fie trataţi ca orice cetăţean al acestui stat, respectiv cazurile de corupţie la DNA, cazurile de criminalitate la DIICOT, cazurile de infracţiune comună la Parchet. Aşa este normal să funcţioneze un sistem juridic fără discrepanţe şi fără secţii speciale destinate unor categorii profesionale”, a afirmat Barna.

Vicepremierul a afirmat că discuţia pe acest subiect va fi reluată în şedinţa coaliţiei de luni.

Cîțu: Soluția trebuie găsită în Parlament

Primierul Florin Cîţu a declarat că soluţia trebuie găsită în Parlament.

„Aceste lucruri trebuie discutate acum şi soluţia trebuie găsită în Parlamentul României. Guvernul României a adoptat un proiect de lege prin care a desfiinţat SIIJ. Ministerul Justiţiei trebuie să susţină Parlamentul şi coaliţia să găsească o soluţie ca să trecem peste acest moment”, a spus Cîţu.

Condiția pusă de UDMR

UDMR a susținut că nu se opune desființării SIIJ însă nu renunță la amendamentul propus. Problema este că în comisia juridică de la Senat actuala Coaliție are majoritate de unu, iar fără votul UDMR forma Guvernului nu poate trece. În ultimele discuții din coaliție, liderii Uniunii au cerut partenerilor de guvernare să impună în comisie forma guvernului, iar în aceste condiții va vota pentru în parlament. Altfel spus, să caute ajutor în altă parte.

„Eu nu văd niciun blocaj. (…) Avem un singur vot şi eu vorbesc despre un amendament care spune că magistraţii vor fi anchetaţi de o secţie existentă, nu se desfiinţează nimic, nu se înfiinţează nimic, este o secţie existentă în cadrul Parchetului General – secţia de urmărire penală şi criminalistică, propunerea noastră este să nu repetăm greşelile trecutului, să nu facem o altă greşeală, o altă secţie, magistraţii să fie anchetaţi de această secţie. (…) Sigur, în Comisia juridică se poate trece acest amendament sau nu. În cazul în care trece de Comisia juridică, se supune votului plenului Senatului. Dacă pică, noi vom susţine varianta Guvernului. Dacă trece, atunci se va face sigur o altă procedură, fiindcă vorbim de o problemă de bicameralism (…) În rest, nu există niciun blocaj, suntem pentru desfiinţarea SIIJ-ului şi am cerut să fie convocat Senatul cât mai repede. (…) Eu nu am nicio dispută, nici cu ministrul Justiţiei, nici cu altcineva, eu săptămâna viitoare aş vrea să desfiinţăm secţia”, a declarat Kelemen Hunor, miercurea trecută după șefința Coaliției.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Moscova spune că un armistiţiu e în vigoare la Azovstal, pentru evacuarea ucrainenilor răniți

Publicat

in

De

​Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că un armistiţiu a fost instituit la oțelăria Azovstal, ultimul bastion de rezistență ucraineană din orașul Mariupol, în vederea evacuării ucrainenilor răniți, transmite AFP.

soldati aflați in catacombele AzovstalFoto: Serviciul de graniceri al Ucrainei

Autoritățile ucrainene nu au transmis deocamdată nicio informație în acest sens, precizează AFP.

„Un regim de tăcere (a armelor) este în vigoare la acest moment și un coridor umanitar este deschis prin care soldații ucraineni răniți sunt transferați către unitățile medicale din Novoazovsk”, în teritoriu controlat de forțele ruse și pro-ruse, a informat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Conform acestui comunicat, armistiţiul este rezultatul negocierilor purtate chiar cu luptătorii ucraineni, care sunt baricadați într-un labirint de pasaje subterane din acest imens sit industrial.

Ministerul rus nu precizează însă câte persoane ar urma să fie evacuate.

Potrivit autorităților ucrainene, aproximativ 1.000 de soldați, circa 600 dintre ei răniți, se află încă acolo.

Novoazovsk se află la circa 40 de kilometri de Mariupol.

_____

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Kremlinul îi acuză pe agenții americani că nu mai au niciun pic de rușine

Publicat

in

De

Kremlinul a afirmat luni că presupusele tentative ale Biroului Federal de Investigaţii (FBI) şi ale Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din Statele Unite de a recruta agenţi din rândul personalului ambasadei Rusiei la Washington sunt inacceptabile, transmite Reuters.

Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a declarat pentru presa de stat rusă că angajaţi ai ambasadei pe care o conduce au fost ameninţaţi cu violenţa fizică şi au fost abordaţi frecvent în apropierea sediului misiunii diplomatice ruse pentru a lucra pentru FBI sau CIA.

”Împărtăşim temerile şefului misiunii noastre diplomatice în Statele Unite în legătură cu comportamentul cu adevărat lipsit de ruşine al agenţiilor de intelligence americane în legătură cu cetăţenii noştri şi cu angajaţi ai misiunii noastre”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Considerăm inacceptabil acest lucru”, a adăugat Peskov.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend