Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

USR Plus își prezintă programul de guvernare! Care sunt prioritățile partidului

Avatar

Publicat

in

Dan Barna şi Dacian Cioloş prezintă joi programul de guvernare al USR PLUS, care conţine 40 de angajamente

În documentul intitulat ”Angajamentele USR PLUS în România”, sunt prezentate punctual atât problemele identificate, cât şi soluţiile, conform Mediafax

De pildă, în cazul ”fără penali în funcţii publice”, care prevede interzicerea ocupării de funcţii publice alese pentru persoanele condamnate penal care nu s-au reabilitat, soluţia propusă este: ”Introducerea unui nou articol în Constituţie care prevede că: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”, conform News.ro.

În cazul pensiilor speciale, USR PLUS propun: ”Eliminarea tuturor pensiilor speciale şi recalcularea lor, în cazul categoriilor profesionale (exemplu: militari) care nu au avut contribuţii, pe baza unei contribuţii implicite la veniturile pe care le-au avut de la Stat. În cazul în care unele nu se pot elimina, se va aplica impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor speciale peste pragul de cinci pensii minime cumulate”.

Un alt angajament este intitulat ”Să nu mori cu dreptatea în mână”, printre măsurile propuse aflându-se desfiinţarea Secţiei speciale pentru cercetarea infracţiunilor din justiţie şi întărirea DNA şi DIICOT.

Alianţa susţine respectarea referendumului prin care numărul parlamentarilor a fost limitat la 300 de parlamentari, precum şi alegerea primarilor în două tururi, dar şi creşterea numărului parlamentarilor din diaspora.

De asemenea, susţine transparenţa totală, prin publicarea online a tuturor contractelor de achiziţii publice.

Ei se mai pronunţă pentru susţinerea transparenţei şi a concurenţei în sistemul de sănătate.

”Dreptul românilor de a alege va deschide sistemul concurenţei, care va încuraja apariţia de noi furnizori de servicii medicale şi creşterea calităţii acestora. De asemenea, deschiderea aceasta va permite atragerea de fonduri suplimentare în sistemul de sănătate”, se arată în document.

”Fără politică în şcoală”, este o altă propunere, soluţia fiind ca Atribuţiile de ordin administrativ ale inspectoratelor şcolare să fie transferate către consiliile de administraţie ale şcolilor.

USR PLU se pronunţă în favoarea dreptului de a alege în educaţie.

”Să poţi alege şcoala la care merge copilul tău, din mai multe opţiuni bune. Deciziile în şcolile publice să fie luate nu de minister şi primărie, ci de consiliul de administraţie al şcolii. Regândirea materiilor şi stabilirea unui curriculum naţional simplificat, completat de unul suplimentar ales de elev sau de şcoală. Un proces mai uşor de înfiinţare şi funcţionare a grădiniţelor, şcolilor şi liceelor private”, propune alianţa.

Totodată, vor să elimine birocraţia.

”Reducerea birocraţiei impusă de stat pentru întreprinderi. Continuăm procesul de debirocratizare prin analiza permanentă a poverii administrative pe mediul de afaceri şi reducerea cerinţelor inutile”, susţin USR-PLUS.

Ei mai propune 0 taxe pe salariul minim, susţinerea fermierilor mici şi mijlocii, facilitarea reîntoarcerii în ţară a românilor din diaspora.”autostrăzi pe bune, nu pe hârtie”, reducerea cantităţilor de ambalaje care în loc să fie reciclate ajung să polueze mediul, prin introducerea unui sistem naţional de returnare voluntară a ambalajelor: lăsăm garanţie, ducem ambalajele înapoi şi recuperăm garanţia şi un parteneriat real şi reciproc avantajos între stat şi cetăţeni în acets domeniu, precum şi combaterea tăierilor ilegale de păduri.

Combaterea sărăciei energetice, crearea unui cadru legal simplificat în domeniul serviciilor, prin acordarea unei forme simplificate de plată (vouchere) pentru lucrătorii sezonieri, zilierii, personalul de menaj şi îngrijire, implementarea legii Venitului Minim de Incluziune care stimulează căutarea locurilor de muncă pentru că persoanele care primesc asistenţă socială nu mai trebuie să aleagă între un loc de munca şi păstrarea ajutorului social, asigurarea accesului tuturor românilor la internet de mare viteză şi alfabetizare digitală, nevoi devenite esenţiale în orice aspect al vieţii, inclusiv sănatate, educaţie şi muncă, ajutor de stat pentru operatorii culturali din sectorul independent-privat, în condiţiile suspendării activităţii acestora pe termen nedefinit. Sprijin pentru relansarea producţiei culturale în condiţiile revenirii treptate a publicului la evenimentele cu prezenţă fizică, educaţie pentru şi prin sport, sprijin financiar pentru cei care cumpară case părăsite la ţară pentru a le restaura şi pune in valoare, fie pentru locuit, fie pentru a le introduce în circuitul turistic, mai ales în zone rurale recunoscute pentru tradiţia arhitecturală specifică,crearea unui Fond pentru Democraţie în Republica Moldova care să sprijine dezvoltarea societăţii civile şi a presei libere, sunt alte angajamente ale USR-PLUS.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

ACTUAL

Monica Pop, predicție sumbră: Alegerile reprezintă un vector de transmitere, iar după vor fi mult mai multe cazuri

Avatar

Publicat

in

De

„Sigur că sper să nu fie un Crăciun online. Să fie foarte clar: alegerile reprezintă un vector de transmitere și că după alegeri vor fi mult mai multe cazuri. Asta este părerea mea și mi se pare foarte fondată, pentru că am fost și la celelalte alegeri, la locale, și am văzut ce se întâmplă.

Deci, nu are cum să nu crească numărul de pacienți, fiindcă nu se poate. Sigur că ar fi trebuit amânate, sunt absolut perfect de acord cu cei care au spus asta, dar nu depinde de noi. Numărul va crește și, din păcate, acest lucru va conduce la un Crăciun online, ceea ce n-ar dori nimeni, de orice vârstă”, a spus dr. Monica Pop, conform Antena3.ro.

Citește și:

Vești bune de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS): Analizele și investigațiile medicale, decontate de stat oriunde în țară

EXCLUSIV De ce a fost decorată asistenta lui Marcel Vela: Se află în spatele campaniilor majore desfășurate pe timp de pandemie

Experții trag semnalul de alarmă! Pensiile, în pericol

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ludovic Orban: ‘Curtea Constituţională, a funcţionat în multe perioade, ca a treia cameră a Parlamentului. Dacă unii erau de la PSD votau orice’

Avatar

Publicat

in

De

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, critică din nou Curtea Constituţională, despre care susţine că „a funcţionat în multe perioade ca a treia cameră a Parlamentului”.

Întrebat miercuri seară, într-o emisiune televizată, dacă PNL intenţionează să reducă la 300 numărul parlamentarilor, aşa cum au decis românii în cadrul unui referendum, premierul Ludovic Orban a afirmat că „problema esenţială este calitatea parlamentarilor”.

În acest context, liderul PNL a declarat că partidul pe care îl conduce va susţine o reformă constituţională, amintind din nou despre intenţia PNL de a schimba modul de funcţionare a Curţii Constituţionale, despre care Orban susţine că a funcţionat în unele momente precum o a treia cameră a Parlamentului.

„România are nevoie de o reformă constituţională, sunt câteva lucruri care în mod clar trebuie îndreptate. Noi suntem angajaţi în transpunerea în Constituţie a modificărilor necesare în urma referendumului convocat de preşedintele Klaus Iohannis în domeniul justiţiei.

De asemenea, în proiectul de revizuire a Constituţiei noi am inclus iniţiativa cetăţenească Fără Penali, astfel încât să nu mai poată să deţină funcţii publice sau funcţii de demnitate publică persoane care au fost condamnate. Evident, e necesară o modificare legată de funcţionarea Curţii Constituţionale tocmai pentru a aduce Curtea Constituţională în cadru constituţional, pentru a schimba modalitatea de numire a judecătorilor Curţii Constituţionale astfel încât să nu se mai transforme, aşa cum, din păcate, a funcţionat în multe perioade, ca a treia cameră a Parlamentului.

Efectiv a funcţionat ca a treia cameră a Parlamentului, dacă unii erau de la PSD votau orice, chiar dacă nu avea nicio legătură cu Constituţia. Evident, sunt şi alte lucruri care pot fi îmbunătăţite în Constituţie, dar trebuie făcute după o dezbatere amplă în societate, trebuie această reformă constituţională, această îmbunătăţire a Constituţiei să îndrepte acele reglementări care au generat interpretări foarte nocive, care au generat dificultăţi în punerea în practică a reglementărilor constituţionale şi care au permis de multe ori abuzuri sau chiar încălcări ale Constituţiei de către Curtea Constituţională”, a afirmat Ludovic Orban miercuri seară, la Realitatea Plus, informează news.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend