Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

USR desființează ‘Comisia sparanghelul’: ‘PSD vrea să găsească ţapi ispăşitori şi vrea să se războiască cu Guvernul PNL’

Publicat

in

USR acuză lipsa unui plan coerent al autorităţilor române în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei celor care merg să muncească în străinătate, reprezentanţii Uniunii susţinând că reţeaua de ataşaţi pe probleme de muncă pe care România o are în alte ţări este „jenant de subdimensionată”. Senatorul USR Radu Mihail consideră că motivul pentru care s-a înfiinţat Comisia „sparanghelul” este acela de a găsi „ţapi ispăşitori”, potrivit news.ro.

Senatorul USR de Diaspora Radu Mihail a acuzat, vineri, într-o conferinţă de presă, pe de o parte, lipsa unui plan coerent al autorităţilor române în ceea ce priveşte informarea şi prevenirea abuzurilor la care sunt supuşi unii dintre muncitorii români din străinătate, iar pe de altă parte susţine că şi românii plecaţi arată o lipsă de încredere în autorităţile statului român. El a spus că a fost vorba despre o „abordare heirupistă” din partea fostelor guverne, susţinând că faptul că miniştrii „urcă în avion” şi merg la faţa locului nu rezolvă problemele.

Radu Mihail a mai spus că printre măsurile pe care USR le consideră „absolut necesare” în cea ce priveşte gestionarea muncitorilor români din afara ţării se numără existenţa unui „tablou de bord” pe care Guvernul român să îl aibă în ceea ce priveşte problemele muncitorilor români care lucrează în străinătate, tablou care ar trebui să reunească problemele din punct de vedere calitativ şi cantitativ, datele cu privire la necesarul de muncitori români în străinătate pentru a se face estimări cu privire la numărul celor care ar urma să plece şi perioadele în care vor face deplasarea. El a afirmat, de asemenea, că trebuie ţinută o evidenţă a firmelor care duc muncitori.

„Ce le lipseşte este viziunea de la un cap la celălalt a acestui flux, din momentul în care cineva se gândeşte să plece la muncă sezonieră, până în momentul în care el se întoarce”, a afirmat Radu Mihail.

El a susţinut că informarea oamenilor înainte de a pleca la muncă „a fost făcută foarte timid” şi este nevoie „să trecem la un alt nivel”, el spunând că este nevoie de pliante informative, puncte de informare în aeroporturi, care să specifice „ce este diferit în această perioadă de criză”.

„Noi propunem ca mass media să fie cooptată şi să fie implicată pe scară largă, propunem să avem administraţia mobilizată pentru comunicare la toate nivelurile şi un ghid al muncitorului român în străinătate trebuie să fie prezent în fiecare oraş, în fiecare sat, la îndemâna oricui”, a afirmat reprezentantul USR.

Radu Mihail a spus, de asemenea, că există o lipsă de încredere a românilor din afara ţării în reprezentanţii statului român.

„Omul trebuie să aibă încredere în autorităţile române pentru a se adresa Consulatului. Din păcate, nu am reuşit să construim noi, ca stat, această încredere. Oamenilor le e mai puţin frică să sune la un post de radio sau să scrie pe Facebook decât să se adreseze consulatelor”, a susţinut parlamentarul.

El a acuzat că reţeaua de ataşaţi pe probleme de muncă este „jenant de subdimensionată în acest moment”.

„E important ce resurse trebuie să pună statul român la dispoziţie în ţările gazdă, vorbim aici de o reţea de ataşaţi pentru probleme de muncă, reţea care este jenant de subdimensionată în acest moment. Cred că sunt doar 11 ataşaţi de muncă distribuiţi foarte ciudat pe teritoriul european. Această reţea trebuie să fie o reţea solidă, trebuie să avem în ţări precum Italia, Germania, nu unu-doi ataşaţi, ci poate zeci de ataşaţi în diversele regiuni care sunt afectate”, a mai spus senatorul USR.

El a acuzat că nu a existat o coordonare între MAI, Ministerul Muncii, Ministerul de Externe şi cel al Transporturilor, spunând că „nu s-a preocupat nimeni să prevadă acest gen de probleme”.

„De-abia acum încep să se mişte cât de cât lucrurile, dar chiar şi acum încă este haos, sunt câteva lucruri rezolvate, pentru lucrători sezonieri din Anglia din agricultură au existat nişte planuri puse la punct destul de bine, dar în alte locuri acest lucru nu se întâmplă. Sunt foarte mulţi muncitori plecaţi pe cot propriu (..) nu s-a prevăzut că trebuie şi ei să aibă o soluţie să se întoarcă”, a mai spus Radu Mihail.

În ceea ce priveşte aşa-numita „Comisie Sparanghelul”, senatorul Radu Mihail a spus că prin intermediul acesteia „PSD vrea să găsească ţapi ispăşitori şi vrea să se războiască cu Guvernul PNL, care nici el nu a fost foarte performant pe subiect”.

„Abordarea este greşită. Comisia Sparanghelul trebuie să fie o comisie care găseşte soluţii, care găseşte cauze ce trebuie tratate şi propuse soluţii. Vom intra în dezbatere în această comisie cu intenţia de a promova măsuri concrete pentru a-i ajuta pe toţi cei aflaţi în dificultate” a mai spus Radu Mihail.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO Medicul Adina Alberts trage un SEMNAL DE ALARMĂ: Pepenii sunt TOXICI

Publicat

in

De

Medicul Adina Alberts a postat, pe Facebook, un videoclip, în care se vede cum un pepene roșu, cumpărat din piață, este toxic. Specialistul atrage atenția asupra produselor pe care le găsim la fiecare colț de stradă.

„SEMNAL DE ALARMĂ!

Este strigător la cer!

Priviți, vă rog, cât de toxic este acest pepene roșu!!! Nivelul de nitrați este de 10 ori mai mare decât limita maximă admisă!

Oameni buni, nu mai trebuie să tolerăm așa ceva. Ne otrăvim copiii cu mâna noastră pentru că nu știm ce le dăm să mănânce! Și pentru că societatea nu ne permite să aflăm și să ne măsurăm toxinele din hrana zilnică.

Citește și: Alexandru Rafila a reacționat după decizia CCR: Cred că trebuie să ne concentrăm puțin să învățăm, să educăm oamenii, să insistăm asupra măsurilor preventive pe care trebuie să le luăm

Este nevoie, mai mult decât oricând, ca în piețele noastre să existe puncte de lucru ale unui laborator performant, astfel ca orice cetățean care este preocupat de propria-i sănătate, să aibă posibilitatea să își testeze legumele și fructele pe care le cumpără. Iar la nivel de Primărie, să existe preocuparea ca periodic mărfurile din piețele agroalimentare să fie supuse testelor de toxicitate!

EU AȘA AȘ FACE DACĂ AȘ FI PRIMAR!”, a spus Adina Alberts.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Klaus Iohannis, examenul crucial (Analiza)

Publicat

in

De

Este nu numai opinia mea. Ci și a altor analiști. Poate chiar mai competenți. Examenul crucial al celor două runde de alegeri va fi dat la București. Taberele politice sunt bine definite. Un pluton de partide merge pe mâna Gabrielei Firea. Un alt pluton mizează pe Nicușor Dan. Și tipurile de raționamente s-au cristalizat. Există judecăți de valoare cu argumente demne de luat în calcul, plasate în spatele fiecăruia dintre cei doi candidați. Și este recunoscut drept un fapt cert că gruparea politică învingătoare în București va fi și campioana alegerilor parlamentare. Eu mizez pe Firea. Ceea ce nu mă împiedică să iau în calcul și argumentele celorlalți.

Vezi și: SONDAJ – Dezastru pentru Guvernul Orban: Românii îl consideră mai corupt decât guvernele PSD şi incapabil să gestioneze economia. Deciziile CCR, apreciate

A ieșit la rampă și analistul Ion Cristoiu. Una dintre cele mai grele piese din jurnalismul românesc. Îmi este cu neputință să nu țin cont de argumentele sale. Cristoiu susține că toate tunurile puterii au luat Capitala în vizor. Iar scopul este înfrângerea Gabrielei Firea. Gabriela Firea fiind identificată de adversari drept inima „ciumei roșii”. O inimă care ar urma să fie străpunsă de Nicușor Dan. Cu ajutorul factorului intern și extern.

În logica analistului, Gabriela Firea ar fi pe marginea prăpastiei. Pentru că toate instituțiile de forță au fost asmuțite împotriva ei. Și, fiind conștientă de acest lucru, Firea nu mai are încredere în propria victorie. Ar fi devenit defetistă. Ea nu poate fi susținută, crede analistul, în mod real de către PSD. Cel puțin atâta timp cât partidul este condus de Marcel Ciolacu. Din nou este sugerat un blat. Pe care eu l-am semnalat în mod insistent. Marcel Ciolacu ar fi într-o situație de blat cu Klaus Iohannis, nu numai în ceea ce privește alegerile parlamentare, ci și legat de alegerile locale. Iar cele mai importante alegeri locale vor avea loc în Capitală. Personal, nu exclud această ipoteză. Dimpotrivă. Iar dacă Gabriela Firea nu beneficiază de o susținere reală instituțională din partea PSD, atunci într-adevăr e greu de presupus că poate câștiga Bucureștiul prin propriile resurse. Deși nu este imposibil. Să ne amintim că Sorin Oprescu a candidat ca independent. Împotriva PSD. Și totuși a atras de partea sa voturile din bazinul electoral al acestui partid.  Pentru că – și acest aspect nu poate fi ignorat de nimeni – alegerile locale, la fel ca și alegerile prezidențiale, au nu numai o componentă partinică. Ci și una personală. Care s-ar putea să conteze mai mult. Prin urmare, trebuie luată în calcul și o componentă pe care ultimele analize pe care le-am citit o ignoră. Cine este mai carismatic? Gabriela Firea sau Nicușor Dan?

Vezi şi: SONDAJ CURS – Cine ar trebui să preia guvernarea, dacă Guvernul Orban ar fi demis

Un alt argument lansat de Cristoiu, care mă incită să revin asupra acestui subiect al bătăliei pentru Capitală, este conjugarea factorului intern, aflat după cum crede analistul la degetul mic al lui Klaus Iohannis, cu factorul extern, dirijat de Germania. Conform acestei logici, factorul intern și-a dat mâna cu factorul extern, pentru a o pulveriza pe Gabriela Firea. Gabriela Firea fiind identificată în această logică cu „ciuma roșie”. Cu alte cuvinte, „ciuma roșie”, prin Ciolacu, se dezice tacit de Gabriela Firea, dar în același timp aceeași „ciumă roșie” și-o asumă prin prisma factorului intern cuplat cu factorul extern. Este un tip de raționament pe care nu-l înțeleg. Iar ceea ce nu înțeleg nu creditez. Cu atât mai mult cu cât, așa cum văd eu lucrurile, nu există un bloc omogen al factorului intern. Există instituții de forță subordonate constituțional președintelui sau guvernului liberal. Dar în interiorul acestor instituții de forță funcționează și statul subteran. Acest stat subteran nu se identifică în totalitate cu președintele Klaus Iohannis, cu interesele acestuia sau cu Guvernul Orban și interesele Executivului. Uneori – și nu de puține ori – statul subteran se deplasează într-o direcție diametral opusă. Același lucru se poate spune și în ceea ce privește factorul extern. Controlul nu este asumat în totalitate de către Germania. Chiar dacă în plan economic, în mod direct sau prin interpuși, Berlinul a acaparat piața României. Dacă analizăm compoziția factorului extern, mă refer la acel factor extern care este implicat în viața politică a României, putem observa cu ușurință și un alt tip de influențe. Nu mă refer acum nici la Federația Rusă și nici la China. Ci la Statele Unite. Serviciile de forță ale Statelor Unite nu copiază politica Germaniei. De multe ori, construiesc politici divergente. Acest fenomen funcționează și în România. Iar dacă factorul exern se implică în politica internă și, mai concret, în alegerile locale, în bătălia pentru Capitală, atunci ar fi de-a dreptul pueril să ne imaginăm că acestea funcționează ca un bloc compact.

Un alt argument utilizat de către cei care îi dau o șansă reală lui Nicușor Dan este că Gabriela Firea ar fi devenit defetistă. Că nu mai crede în succesul ei. Și că încrederea i-a fost năruită de teama că va fi răpusă de sistem. Cu alte cuvinte, sistemul ar fi pus lupa pe ea, și, mai devreme sau mai târziu, sub forma unor dosare penale, va fi demonizată. Și odată demonizată, va pierde încrederea pe care i-o acordă electoratul care a votat-o. Tot ce se poate. S-a mai întâmplat. Totuși, mi se pare că este prea târziu. Admițând că Direcția Națională Anticorupție se află 100% la cheremul lui Klaus Iohannis și a conducerii PNL și că este gata să execute la comandă orice ordin, logic ar fi fost ca unul sau mai multe dosare penale construite împotriva Gabrielei Firea să fi debutat cu multe luni în urmă. Nicio execuție politică de o asemenea anvergură nu s-a făcut chiar peste noapte. Și tocmai pentru că în România, în ultimii 15 ani, DNA a participat la asemeena operațiuni de poliție politică, mă gândesc – și nu cred că greșesc – că un minimum de prudență ar trebui să determine instituția fie să nu execute ordinele primite, fie să le execute doar în măsura în care acestea sunt lansate la timp. Mă îndoiesc deci că DNA se va implica în al 12-lea ceas al alegerilor – și ne aflăm în acest al 12-lea ceas – și totodată mă îndoiesc că doamna Firea ar ceda atât de ușor. Ceea ce este însă real e că primarul general al Capitalei semnalizează uneori insistent, alteori aproape isteric faptul că se află în vizorul statului subteran. Cu alte cuvinte, că se află în pericol. Probabil nu este foarte departe de adevăr. Probabil Gabriela Firea merge pe o gheață care, pe măsură ce ne apropiem de momentul alegerilor, devine din ce în ce mai subțire. Probabil că știe ce spune. În acest sens, nu am cum să nu-mi amintesc de unul dintre cei mai mari scriitori moderni ai lumii. De Ernest Hemingway. Înainte de moarte, care  avut loc în urma unei sinucideri, acesta este obsedat de faptul că FBI, condus în acea vreme de Hoover, îi supraveghea îndeaproape toate activitățile. Cunoscuții, chiar și cei mai apropiați, precum și medicii care-l tratau cu șocuri electrice, susțineau că Hemingway are halucinații. Mulți ani după moartea sa, adevărul a ieșit la iveală. Celebrul scriitor era urmărit la blană de FBI. Exact așa cum afirma el. Pentru presupuse legături cu serviciile secrete din Cuba lui Fidel Castro. Poate că și Gabriela Firea știe ce spune.

Bomboana pe acest tip de raționamente, care îngroapă candidatura lui Firea, este Victor Ponta. Și presupunerea că acesta va candida la Primăria Generală a Capitalei. Această ipoteză a fost lansată de Cozmin Gușă și acum văd că este preluată și de Ion Cristoiu. Cei doi analiști susțin că Ponta ar fi gata să candideze nu neapărat pentru a câștiga Primăria Generală, ci pur și simplu pentru a îngropa PSD. Până la un punct, pot fi de acord. Ponta este realmente interesat de vulnerabilizarea Partidului Social Democrat. Pentru că numai prin vulnerabilizarea extremă a PSD, el ar putea reveni la butoane. Și oricum, cu cât PSD este mai slab, cu atât mai multe avantaje poate obține Ponta pentru Pro România. Și pentru el însuși. Dar omul politic Victor Ponta nu merge atât de departe cum își imaginează cei care-i analizează comportamentul. A se lansa într-o campanie pentru Capitală, pe care ar pierde-o, ar însemna literalmente o sinucidere politică.  A doua. Care de această dată ar fi definitivă. Ponta nu are nicio șansă de a  câștiga de partea sa Capitala. Și nu-l văd aruncându-se în purgatoriul alegerilor locale numai și numai pentru a-l ajuta pe Nicușor Dan împotriva Gabrielei Firea.

Prin urmare, iată, sunt gata să fac un nou pariu politic. Cu toată campania furibundă din mediul electronic direcționată împotriva Gabrielei Firea, cu toată ura viscerală a unei părți din electoratul bucureștean îndreptată împotriva „ciumei roșii”, Gabriela Firea are cele mai mari șanse de a câștiga cel de-al doilea mandat la Primăria Generală a Capitalei. Mai ales că, până una alta, nu are adversar. Nicușor Dan nu se califică nici măcar în această postură. De competitor cât de cât credibil.

un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend