Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Următoarea pandemie ar putea izbucni de la fermele industriale de pui: există cel puțin 8 tipuri de gripă aviară care poate fi mortală pentru om

Publicat

in

Cel puțin opt tipuri de gripă aviară, toate care pot ucide oameni, circulă în jurul fermelor fabrici de pui din lume – și ar putea fi mai rele decât Covid-19. Într-o zi din decembrie anul trecut, 101.000 de pui la o fermă gigantică lângă orașul Astrahan din sudul Rusiei au început să se prăbușească și să moară. Testele efectuate de centrul de cercetare de stat au arătat că circula o tulpină relativ nouă de gripă aviară letală cunoscută sub numele de H5N8 și, în câteva zile, 900.000 de păsări de la fabrica Vladimirskaya au fost sacrificate în grabă pentru a preveni o epidemie, relatează publicația britanică The Guardian, într-o anchetă amplă desore o nouă posibilă pandemie. STIRIPESURSE.RO relatează în cele ce urmează ce au descoperit jurnaliștii britanici.

Gripa aviară este cealaltă pandemie în curs de desfășurare a lumii, iar H5N8 este doar o tulpină care a străpuns mii de efective de pui, rață și curcan în aproape 50 de țări, inclusiv Marea Britanie, în ultimii ani și nu prezintă semne de oprire. Dar incidentul de la Astrakhan a fost diferit. Când au fost testați 150 de lucrători la fermă, s-a descoperit că cinci femei și doi bărbați aveau boala, deși ușor. Era pentru prima dată când se știa că H5N8 sare de la păsări la oameni. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost alertată dar, aceasta aflându-se la apogeul pandemiei Covid-19, puțină atenție a fost acordată chiar și atunci când Anna Popova, consilier șef consumator al Federației Ruse, a intrat la televizor pentru a avertiza „cu un grad de probabilitatea” că transmiterea de la om la om a H5N8 să evolueze în curând și că lucrările ar trebui să înceapă imediat pentru dezvoltarea unui vaccin.

Atenția globală este fixată asupra originilor Covid-19, fie în natură, fie dintr-un laborator, dar opt sau mai multe variante ale gripei aviare, toate capabile să infecteze și să omoare oamenii și au potențial mai sever decât Covid-19.

„Vedem o explozie fără precedent în focarele de noi virusuri ale gripei aviare”, a declarat Dr. Michael Greger.

Nu au existat alte rapoarte de infecții cu H5N8 umane în 2021, dar îngrijorarea s-a îndreptat săptămâna trecută către China, unde un alt tip de gripă aviară cunoscut sub numele de H5N6 a infectat 48 de persoane de când a fost identificată prima dată în 2014. Majoritatea cazurilor au fost legate de persoanele care lucrează cu păsări de crescătorie, dar a existat o creștere în ultimele săptămâni și mai mult de jumătate din totalul persoanelor infectate au murit, sugerând că H5N6 este în ritm de creștere, sueră mutații și este extrem de periculos.

OMS și virologii chinezi au fost suficient de îngrijorați pentru a solicita guvernelor să își sporească vigilența. „Probabilitatea răspândirii de la om la om este scăzută [dar] este necesară o supraveghere geografică mai largă în zonele afectate din China și în zonele din apropiere pentru a înțelege mai bine riscul și recenta creștere a efectelor asupra oamenilor”, a declarat un reprezentant OMS din zona Pacificului.

La începutul acestei luni, Centrul de Control al Bolilor din China [CDC] a identificat mai multe mutații în două cazuri recente de H5N6. Răspândirea virusului H5N6 este acum o „amenințare serioasă” pentru industria păsărilor și sănătatea umană, au declarat Gao Fu, director CDC, și Shi Weifeng, decanul sănătății publice la Shandong First Medical University.

Potențialul AIVs [virusurile gripei aviare] justifică o monitorizare continuă și vigilentă pentru a preveni pierderile suplimentare care ar putea duce la „pandemii dezastruoase”, spun ei.

OMS suspectează, dar nu are nicio dovadă, că Covid-19 este legat de creșterea intensivă a animalelor în numeroasele ferme de animale sălbatice abia reglementate din sud-estul Asiei. Focarele majore din ultimii 30 de ani, inclusiv febra Q în Țările de Jos și focarele de gripă aviară extrem de patogene au fost legate de creșterea la nivel industrial a animalelor. Agricultura industrială este în general extrem de sigură și acum esențială pentru a asigura proteine ​​populațiilor cu creștere rapidă, dar dovezile științifice arată că condițiile stresante și aglomerate determină apariția și răspândirea multor boli infecțioase și acționează ca o „punte epidemiologică” între infecțiile sălbatice și umane. Organismele ONU, universitari și epidemiologi recunosc legătura dintre apariția virusurilor gripei aviare foarte patogene și creșterea păsărilor din ce în ce mai intensă.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO): „Virusurile gripei aviare evoluează într-un fond genetic mare de virusuri diverși. Un agent patogen se poate transforma într-un agent al bolii hiper-virulente; în monoculturi care implică creșterea în masă a animalelor identice genetic, care sunt selectate pentru o conversie ridicată a hranei pentru animale, un agent patogen hiper-virulent emergent se va răspândi rapid într-o turmă.”

Păsările sălbatice sunt în mod obișnuit învinovățite de guverne și industrie pentru răspândirea gripei aviare de-a lungul rutelor migratoare, dar există dovezi că fermele industriale sunt potențiale „vase de amestecare” pentru virusuri noi, uneori chiar letale. „Învinovățirea păsărilor de apă migratoare nu mai este în mod clar o poziție durabilă”, spune Rob Wallace, un virolog american care susține că noile tulpini de gripă emergente se adaptează la producția industrială de păsări de curte. „Infiltrarea gripei în animale și păsări de curte industriale este atât de completă încât aceste ferme acționează acum ca propriile lor rezervoare de boală”, spune el. „Sunt sursa lor”, a mai spus acesta.

Cu peste 20 de miliarde de pui și aproape 700 de milioane de porci crescuți simultan, Wallace spune că șansele ca noi tulpini și variante de gripă să apară și să se răspândească asupra oamenilor sunt mari. El este susținut de Sam Sheppard, biolog la Universitatea Bath, care spune că utilizarea excesivă a antibioticelor, supraaglomerarea și asemănarea genetică dintre animale oferă condiții ideale pentru ca multe bacterii, viruși și alți agenți patogeni să se contopească, să mute, să se răspândească și apoi să sară în oameni. Sheppard cercetează modul în care păstrarea animalelor declanșează modificări genetice, care sunt acum răspândite la păsări, porci și bovine: „Acestea au apărut pentru prima dată în secolul al XX-lea, coincizând cu creșteri mari ale numărului de bovine de crescătorie. Virușii și  bacteriile sunt acum rezistenți la antibiotice ca urmare a utilizării excesive a medicamentelor ”, spune el. Nici nu este vorba doar de păsări și porci. Apariția bolilor respiratorii, cum ar fi Mers la cămile, coronavirusurile în fermele de nurcă și ESB la bovine sugerează că reproducerea intensivă a oricărui animal crește riscurile de infecție.

Următoarea pandemie

Marius Gilbert, epidemiolog la Universitatea Libre de Bruxelles din Belgia, și alții au arătat cum gripa aviară este legată de intensificarea rapidă a creșterii păsărilor, ceea ce face acum virusurile gripei aviare mai periculoase. Experții în sănătate publică au avertizat mult timp despre pericolele agriculturii industriale, dar de la Covid miza a crescut pe măsură ce se văd costurile totale ale unei pandemii moderne, spune medicul și istoricul Michael Greger, autorul cărții „Gripa aviară: un virus al nostru”. Greger susține că au existat trei epoci ale bolilor umane: în primul rând, când am început să domesticim animalele cu aproximativ 10.000 de ani în urmă și am fost infectați cu bolile lor, cum ar fi rujeola și varicela; apoi în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, când Revoluția Industrială a dus la epidemii de diabet, obezitate, boli de inimă și cancer; și acum, din cauza intensificării agricole care duce la boli zoonotice sau de origine animală, cum ar fi gripa aviară, salmonella, Mers, Nipah și Covid-19. „În termeni evolutivi, creșterea păsărilor, a bovinelor și a porcilor în condiții de intensitate ridicată, aglomerate, limitate, complet nenaturale poate fi cea mai profundă modificare a relației om-animal de 10.000 de ani”, spune el.

Vedem o explozie fără precedent a focarelor de noi virusuri ale gripei aviare, care istoric au prezentat cel mai mare risc de pandemie și cu siguranță au potențialul de a fi mai rău decât Covid.”

Gilbert spune că nu numai agricultura în fabrică duce la gripa aviară periculoasă, ci schimbările pe care le fac oamenii în mediul înconjurător. „Majoritatea virușilor care circulă la păsările sălbatice prezintă un pericol scăzut și provoacă doar efecte ușoare. [Dar], din când în când, intră în sistemul de păsări de curte, unde trec prin schimbări evolutive, în mare parte legate de condițiile în care sunt crescute animalele. Am văzut că virusurile cu patogen scăzut câștigă patogenitate în ferme.” Acest lucru poate crea un cerc vicios în care un virus de la o fermă se transferă înapoi în populația de păsări sălbatice, unde se poate răspândi mai departe prin căi migratoare, spune el. „De fiecare dată când oamenii sunt infectați există pericolul ca virușii să devină mai periculoși sau mai transmisibili.”

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Noile linii pentru comunicare ale UE cer să nu fie făcute referiri la Crăciun

Publicat

in

De

„Orice persoană din UE are dreptul de a fi tratată în mod egal”, fără referire la „sex, etnie, rasă, religie, dizabilități și orientare sexuală”.

Astfel – scrie Bruxelles-ul în noile sale linii directoare – apelativele „Miss, Mrs” (domnişoară sau doamnă) trebuie să dispară, fiind înlocuite cu un mult mai generic „Ms”, scrie agenția italiană ANSA.

Și nici de sărbători nu vor trebui să mai existe referiri cu conotații religioase, cum ar fi Crăciunul, ci acestea vor fi citate într-un mod generic: spunând, de exemplu „sărbătorile sunt stresante” și nu „Crăciunul este stresant”, precizează documentul pentru o „comunicare corectă” furnizat de Comisie şi intitulat „Union of Equality” – Uniunea Egalității.

DECALOGUL Uniunii Europene

Orientările conțin mai multe capitole în care, conform executivului UE, trebuie avut în vedere tratamentul egal al persoanei. În decalogul comisiei există câteva recomandări care trebuie respectate întotdeauna:

  • Nu vor fi utilizate substantive sau pronume care au legătură cu genul subiectului;
  • Trebuie menținut un echilibru între sexe în organizarea fiecărui panel;
  • Atunci când se utilizează un conținut audiovizual sau mărturii, trebuie să ne asigurăm că diversitatea este reprezentată în fiecare aspect al materialului
  • În faţa unei audienţe nu ne adresăm folosind apelativele „domni” sau „doamne” ci mult mai genericul „stimați colegi”;
  • Atunci când se vorbeşte de transsexuali, aceştia trebuie identificați în baza indicației lor;
  • Nu va mai fi folosit cuvântul „bătrâni”, ci „oameni în vârstă”;
  • Atunci când se va vorbi despre persoane cu dizabilități, nu se va mai face referire prioritară la persoană (de exemplu, în loc de „Mario Rossi este o persoană cu dizabilități”, vom spune „Mario Rossi are o dizabilitate”).

În ghidurile UE există și referiri pentru o comunicare „corectă” în ceea ce privește religiile. De exemplu, în text este indicat ca, în orice conținut comunicativ, „să nu se folosească nume proprii tipice unei anumite religii”.

Referitor la sărbători, comisia cere „să evităm să considerăm ca fiind de la sine înțeles că toată lumea este creștină”. Şi în acest sens oferă o mulțime de exemple: în loc să spunem sau să scriem „Crăciunul este stresant”, executivul european ne invită să folosim cuvintele: „Sărbătorile sunt stresante”.

Polemicile stârnite

Schimbările de exprimare ale Comisiei UE sunt stigmatizate de liderul formaţiunii Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, care scrie pe Twitter: „Comisia Europeană, printr-un document intern, consideră Crăciunul o sărbătoare neincluzivă. Numele Maria și Giovanni sunt și ele vizate. Motivul? Ar putea fi „ofensatoare” pentru necreștini. Gata, acum e deja prea mult: ne sunt şterse istoria și identitatea”. (Rador)

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Valeriu Gheorghiţă, despre Omicron: Pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută, care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reuşeşte să dea infecţii atât la persoanele trecute prin boală, cât şi la cele vaccinate

Publicat

in

De

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat luni seară că varianta Omicron de SARS-CoV-2 este una cu contagiozitate mare şi reuşeşte să infecteze atât persoanele care au trecut deja prin boală, cât şi persoane vaccinate, scrie News.ro. Valeriu Gheorghiţă este de părere că Omicron este „una din cele mai interesante variante de SARS-CoV-2”.

„Noi deja vorbim de o variantă sud-africană, de varianta beta SARS-CoV-2, de aceea cred că e bine să rămânem la definiţia şi varianta de Omicron pentru a nu fi confundată cu varianta anterioară Sud- Africană SARS-CoV-2. Ce ştim în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-CoV-2, în sensul în care există acumulate peste 30 de mutaţii la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment. Să avem atâtea mutaţii acumulate pe aceeaşi tulpină virală, dintre care mai mut de jumătate sunt în zona critică a zonei Spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanţii, anticorpii care apar atât după vaccin cât şi după boala naturală”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Antena 3.

Gheorghiţă a arătat că noua variantă de SARS CoV-2 a apărut în Africa de sud când această ţară ieşea din valul patru.

„Din acest punct de vedere sunt indicii importante că această variantă virală ar reprezenta într-adevăr o variantă de scăpare se sub acţiunea neutralizantă a anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă, dacă luăm în calcul eficienţa vaccinurilor. Un al doilea indiciu este legat de contagiozitate. În momentul în care în Africa de Sud s-a observat o creştere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieşea din valul 4 generat de varianta Delta. Peste 60% din populaţie din Gauteng are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reuşeşte să dea infecţii atât la persoanele care au trecut prin boală, cât şi la persoanele care au fost vaccinate”, a mai declarat Gheorghiţă.

Întrebat dacă există certitudinea că noua tulpină poate duce la reinfectarea celor trecuţi prin boală sau a celor care s-au vaccinat, Valeriu Gheorghiţă a răspuns că aceasta are capacitatea de a reinfecta persoane.

„Din datele preliminare, da, se pare că are aceasta capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecţie SARS-CoV-2 anterior, precum şi de a genera cazuri de infecţii la persoane vaccinate cu schemă completă. Dar trebuie să ţinem cont de un aspect. Persoanele care au istoric de trecere prin boala sau care au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe. Este puţin probabil ca la aceste categorii de persoane această variantă să genereze cazuri severe de boală. Noi estimăm că se va menţine protecţia faţă de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecţie ridicată faţă de infecţie. Este important să luăm în calcul şi alte măsuri de limitare a răspândirii infecţiei. (…) Ne aşteptăm ca în cazul acestei variante, Omicron, persoanele care sunt vaccinate cu schemă completă, cu atât mai mult persoanele care îşi vor efectua doza de booster pentru consolidarea răspunsului imun, vor fi protejate pentru forme severe de boală, pentru risc de îmbolnăvire”, a mai declarat Gheorghiţă.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend