Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Universitatea poloneză din Opole a ajutat la evacuarea din Kabul a unor foşti studenţi afgani

Publicat

in

Universitatea poloneză din Opole (sud) a ajutat la evacuarea din Kabul a 16 afgani, foşti studenţi ai săi, şi familia unuia dintre angajaţii săi, ajutându-i să urce la bordul unuia dintre avioanele cu destinaţia Varşovia, relatează marţi AFP.

Cele 16 persoane au fost transportate în Polonia. Printre acestea, cinci copii cu vârste cuprinse între un an şi jumătate şi 11 ani, toate fete, cinci foşti studenţi, între care două activiste pentru drepturile femeilor care “înainte de plecare au fost nevoite să-şi ardă toate cărţile în limba engleză”, a declarat pentru AFP Halina Palmer-Piestrak, coordonatoare Erasmus+ de la Universitatea din Opole.

Universitatea din Opole este singura din Polonia care cooperează cu Afganistanul în cadrul programului european pentru educaţie Erasmus+, care funcţionează din 2016 şi care le permite studenţilor afgani să petreacă un semestru la această instituţie de învăţământ, potrivit Agerpres.ro.

“Foştii noştri studenţi ne-au scris cerându-le să îi ajutăm”, a declarat pentru AFP Maciej Kochanski, purtător de cuvânt al universităţii. “Am vrut să-i ajutăm, pur şi simplu. Nu puteam face altfel, viaţa lor era în pericol”.

Pentru a-i ajuta, universitatea a lansat apeluri, în special către Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării.

“Le-am trimis informaţiile pentru a putea identifica persoanele în cauză”, a spus Palmer-Piestrak.

Apelurile au fost ascultate şi cinci foşti studenţi, precum şi familia unui angajat afgan al universităţii au fost incluşi pe listele de evacuare. În total, 16 persoane au putut fi scoase din ţară.

În prezent, ei se află în carantină în centrele indicate de guvernul de la Varşovia şi pot solicita statut de refugiat în Polonia.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Varianta omicron, descoperită în Olanda într-un test făcut cu cinci zile înainte ca Africa de Sud să raporteze noua tulpină a coronavirusului

Publicat

in

De

​​Autorităţile sanitare olandeze au anunţat marţi că au descoperit varianta omicron într-un test prelevat la 19 noiembrie, cu o săptămână mai devreme decât estima până acum, şi că sunt în curs controale pentru a stabili în ce măsură s-a răspândit. Institutul olandez al Sănătăţii şi Mediului (RIVM) a anunţat că nu este posibil, încă, să se spună dacă ”persoanele vizate s-au dus în Africa australă”, relatează AFP.

”Institutul olandez al Sănătăţii şi Mediului (RIVM) a detectat varianta omicron în două eşantioane ale unor teste prelevate în Olanda (…) la 19 şi 23 noiembrie 2022”, a anunţat într-un comunicat institutul.

Cele două eşantioane au fost prelevate înainte ca Africa de Sud să raporteze Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) faptul că a descoperit această nouă variantă a coronavirusului – la 24 noiembrie -, care a provocat o atmosferă de panică şi a condus la impunerea multor interdicţii unor călători din Africa australă.

Şi alte cazuri de îmbolnăvire cu varianta omicron au fost descoperite în Europa, în eşantioane prelevate înainte de anunţul Africii de Sud.

Belgia a fost prima ţară europeană care a identificat varanta omicron, la un pacient care ”a venit din străinătate, testat pozotiv (covid-19) la 22 noiembrie”, anunţa la 26 noiembrie ministrul belgian al Sănătăţii.

Este imposibil, pentru moment, să se ştie ”dacă persoanele vizate (în cazuri precedente) s-au dus în Africa australă”, precizează RIVM.

Institutul olandez anunţă că persoanele testate au fost informate şi că serviciile de sănătate municipale au început să ancheteze contactele acestora.

”În perioada următoare, diverse studii urmează să fie efectuate cu privire la răspândirea variantei omicron în Olanda”, anunţă Institutul.

RIVM precizează că urmează, de asemenea, să reexamineze mai multe eşantioane ale unor teste precedente.

Olanda, care înregistrează 16 cazuri confirmate, este, în acest stadiu, ţara cu cele mai multe contaminări cu varianta omicron în Europa. (sursa: news.ro)

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Un elicopter s-a prăbușit într-un zbor de antrenament: Sunt cel puțin 14 morți și 2 răniți, în Azerbaidjan

Publicat

in

De

Cel puţin 14 persoane au murit după prăbuşirea unui elicopter militar care efectua un zbor de antrenament, în Azerbaidjan, anunţă autorităţile de la Baku, citate de agenţia oficială Azertag şi de site-ul Azernews.az.

Elicopterul militar s-a prăbuşit marţi dimineaţă în apropierea Poligonului Garaheybat, în provincia azeră Khizi, scrie mediafax.ro.

Conform bilanţului preliminar al accidentului aviatic, 14 ofiţeri ai Poliţiei de Frontieră din Azerbaidjan au murit, iar doi au fost răniţi în accident.

Autorităţile azere anchetează circumstanţele producerii accidentului.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend