Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Universitatea Cluj, mesaj înaintea barajului cu Dinamo: „Galeriile sunt înfrățite, dar vom da totul pe teren”

Publicat

in

Erik Lincar, antrenorul echipei Universitatea Cluj, s-a declarat dezamăgit de faptul că formația ardeleană a ratat promovarea directă în Liga 1. Aflată pe locul al treilea la finalul play-off-ului ligii secunde, ‘U’ se va duela cu Dinamo București la barajul de menținere/retrogradare.

Gabriel Giurgiu si Erik LincarFoto: fcucluj.ro

Galeriile sunt înfrățite, dar Universitatea Cluj va da totul pe teren

„Eu consider că am încercat să fac ce e mai bine pentru această echipă, împreună cu cei din conducere, împreună cu jucătorii. Nu voi accepta vreodată ca cineva să spună că ne-am vândut sau că ne vom vinde. Am avut această promovare în mâinile noastre este adevărat, dar tot bazându-ne pe munca noastră de un an de zile. Din păcate fotbalul nu poate fi controlat. Se întâmplă lucruri, situaţii, momente. Ne pare rău, suntem dezamăgiţi.

Ştiu că galeriile sunt înfrăţite, dar asta nu înseamnă vreodată că atât eu cu staff-ul meu sau că cei din conducere sau jucătorii nu vor încerca să dea totul pe teren şi să încerce să promoveze din acest baraj la Liga I.

Am vorbit cu ei (fotbaliștii) toată săptămâna. Le-am explicat la ce expunere ajung jucând acest baraj cu Dinamo. Din 18 milioane de români, cred că 15 se vor uita la acest joc. Au o şansă enormă să demonstreze tuturor că sunt jucători şi ei de Liga I. Dinamo e o echipă cu jucători de valoare, foşti internaţionali, respectăm atât clubul, cât şi jucătorii, dar în acelaşi timp noi ne numim ‘U’ Cluj.

Din punctul meu de vedere, suntem în primele trei, patru echipe din România ca susţinere în tribune, ceea ce nu prea se vede de multe ori la Liga I şi îmi pare nespus de rău că până în acest moment nu am reuşit să aduc acest club la Liga I, dar cred cu tărie şi le-am zis şi jucătorilor că trebuie să credem, să fim puternici şi să demonstrăm tuturor că în fotbal se poate întâmpla orice” – Erik Lincar, citat de site-ul oficial al clubului, înaintea barajului cu Dinamo.

„Cu siguranţă va fi un baraj dificil, având în vedere că jucăm contra celor de la Dinamo. În primul baraj nu am reuşit să promovăm, dar eu am mare încredere în staff, în jucători, în toţi cei care suntem aici alături de echipă că putem să reuşim să depăşim Dinamo şi să promovăm în Liga I. Se poate realiza acest obiectiv, chiar dacă am avut o primă şansă înaintea meciului cu FC Hermannstadt. Nu am reuşit atunci, dar de data aceasta cred că se poate şi vom şi reuşi!” – Gabriel Giurgiu, managerul sportiv al Universității Cluj.

Manșa tur dintre U Cluj și Dinamo va avea loc sâmbătă, 21 mai, de la ora 20:30, pe Cluj Arena. Returul se va disputa pe 29 mai, la București.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Elveţia introduce egalitatea deplină în căsătorie după un referendum privind mariajul între persoane de acelaşi sex

Publicat

in

De

Elveţia a devenit vineri una dintre ultimele ţări din Europa de Vest care a introdus egalitatea în căsătorie, permiţând cuplurilor de acelaşi sex să se căsătorească.

Elvețienii au votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex în septembrie 2021Foto: Salvatore Di Nolfi / AP – The Associated Press / Profimedia

Peste 24 de ceremonii au avut loc la Zurich numai în prima zi, relatează DPA și Agerpres. Printre cei care au făcut acest pas s-au numărat inclusiv cupluri aflate deja în parteneriat civil care doreau să îşi schimbe statutul în cel de cuplu căsătorit.

Opozanţii schimbării planificate a legii au forţat un referendum pe această temă în luna septembrie, iar rezultatul a fost 64,1% în favoarea „căsătoriei pentru toţi”.

Poşta elveţiană a emis un timbru comemorativ pentru a marca această ocazie. Pe timbru apar 30 de baloane legate între ele pentru a forma o inimă de culoarea curcubeului care se ridică spre cer, având cuvântul „da” scris în toate cele patru limbi oficiale ale Confederaţiei Elveţiene.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Un nou spaţiu de cercetare artistică va fi deschis luni în Bucureşti

Publicat

in

De

Centrul de studii vizuale, un artist-run space iniţiat de Cătălin Rulea şi curatoriat în sezonul 2022-2023 de Cristian Neagoe, în strânsă colaborare cu artiştii şi cercetătorii în rezidenţă: Eliza Căuia, Ana-Maria Prelipcean, Dan Vezentan, Dragoş Neagoe, va fi deschis luni, pe strada Măcelari nr. 1 din Bucureşti.

Centrul de studii vizuale debutează în cadrul proiectului „A culege şi a cultiva”, susţinut de Greenpeace România, Universitatea Naţională de Arte, Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură, Institutul Naţional de Ştiinţe Biologice şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional*.

Cu focus pe analiza morfologiei naturii şi a artei ca formă de cunoaştere, Centrul de studii vizuale îşi deschide porţile cu o rezidenţă de trei săptămâni a 11 studenţi de la Universitatea Naţională de Arte, care vor trece dincolo de aparenţe, dincolo de simpla reprezentare prin desen, adâncindu-se în biologie, istorie naturală, etologie şi etică, ecologie şi evoluţie pentru a sintetiza informaţia relevantă despre viu prin artă, potrivit News.ro.

Rezidenţa va fi punctată de prezentări, discuţii şi dezbateri susţinute de specialişti din domenii variate pe teme la intersecţia dintre natură şi cultură, dintre „a culege” şi „a cultiva”. Primele două fiind pe 14 iulie: Ruben Iosif în dialog cu Valentin Sălăgeanu – „Oameni şi urşi. Aspecte demografice”, şi pe 15 iulie: Eliza Căuia & Dragoş Neagoe -” În interiorul cubului. Hexagoanele şi apicultorii”.

„A culege sau a cultiva? Este o întrebare care s-a născut în mintea multora, deşi poate nu au verbalizat-o sub această formă. Nu este o întrebare din domeniul agriculturii, cel puţin nu în cazul de faţă. Este provocarea unei abordări culturale, a unor tendinţe şi chiar teorii contemporane care redefinesc atât cultura, cât şi creaţia artistică. Principiul incluziunii are o limită sau fiecare are o voce în acest cor de 7.846.322.326+ de oameni? Este o idee bună să direcţionăm cunoaşterea şi educaţia sau am ajuns deja la esenţa şi adevărul democraţiei, în care majoritatea decide direcţia, nici măcar intenţionat, ci ca un dicteu implacabil, ca o fotografie virală pe care nu o mai poate opri nici măcar autorul, o fotografie a viitorului nostru, nu atât artistic, cât educativ în cel mai dramatic sens al cuvântului? Am ajuns la un moment în care nu mai putem digera propriile produse culturale? De ce nu? Dar răspunsul este a vâna şi a culege ce răsare? Poate că da. Poate că nu”, spune Cătălin Rulea, iniţiatorul Centrului de studii vizuale.

Trei artişti vor încerca să răspundă la această întrebare. Cătălin Rulea este interesat de morfologia pădurilor, pe care a studiat-o în proiectul UNCUT împreună cu Greenpeace România, Dan Vezentan este curios de limbajul şi exprimarea agriculturii, atât în termeni de estetică a obiectului, cât şi în termeni de poziţionare a omului (homo faber) în context natural. Dragoş Neagoe este un sculptor influenţat de activităţile sale de apicultor.

Artiştilor li se alătură teoreticieni şi practicieni din domenii diverse ale cunoaşterii: Ana-Maria Prelipcean (cercetător principal III, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice), Eliza Căuia (doctor inginer apicol, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură) şi Cristian Neagoe (specialist în comunicare pentru păduri şi viaţă sălbatică, Greenpeace România).

Centrul de studii vizuale îşi ţine porţile deschise pentru cei interesaţi de intersecţiile dintre artă şi ştiinţele vieţii, dintre ecologie şi etică, dintre ecosofie şi estetică.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend