Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Uniunea Europeană a exclus zece dintre cele mai mari bănci ale lumii din programul său de emisiuni

Publicat

in

Uniunea Europeană a decis să excludă zece dintre cele mai mari bănci ale lumii din programul său de emisiuni de obligaţiuni pentru finanţarea programului de rezilienţă, citând cazurile recente în care organismele de reglementare au pedepsit aceste bănci pentru că au format carteluri, transmite Bloomberg, citat de agerpres.

Giganţi bancari precum JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Bank of America Corp. şi Barclays Plc au fost excluşi de la emisiunile de obligaţiuni prin care Comisia Europeană vrea să strângă aproximativ 800 de miliarde de euro pentru programul NextGenerationEU. În cadrul acestui program, Executivul comunitar ar urma să emită numai în acest an obligaţiuni în valoare de 80 de miliarde de euro. Cele zece bănci au fost temporar excluse de la participarea la aceste tranzacţii foarte profitabile până când blocul comunitar va decide că au făcut suficient pentru a rezolva precedentele nereguli constatate de autorităţile de reglementare.
Această decizie are capacitatea de a modifica topul celor mai importante bănci din regiune, acordând comisioane importante unor bănci mai mici şi influenţând chiar şi bonusurile bancherilor. Emisiunea de obligaţiuni de marţi, de pe urma căreia UE a strâns 20 de miliarde de euro, cea mai mare sumă strânsă vreodată la o singură tranzacţie, a generat comisioane de peste 20 de milioane de dolari pentru bănci, potrivit calculelor Bloomberg.

Emisiunile de obligaţiuni prin sindicalizare sunt o “vacă de muls” pentru bănci, subliniază Liam O’Donnell, analist la Aberdeen Standard Investments.

Printre băncile afectate de această decizie se regăsesc nume importante din industria bancară precum Deutsche Bank AG, Nomura Holdings Inc., UniCredit SpA, NatWest Group Plc, Natixis SA şi Credit Agricole SA

“Aceste bănci trebuie să demonstreze că au luat toate măsurile de remediere necesare care au fost cerute de Comisie. Ne aşteptăm să trimită informaţiile necesare şi ulterior le vom analiza şi vom evalua. Nu pot să prezic cât timp va dura”, a declarat marţi comisarul pentru Buget, Johannes Hahn.

Interzicerea participării unor bănci la emisiunile de obligaţiuni este o raritate iar în cazul UE este o premieră după ce blocul comunitar a început anul trecut să emită obligaţiuni cu un volum semnificativ în sprijinul schemei de susţinere a şomajului parţial SURE, un program care a presupus emiterea unor obligaţiuni în valoare de 90 de miliarde de euro.

În luna august a anului trecut, Morgan Stanley şi-a pierdut, temporar, statutul de dealer primar pentru obligaţiuni guvernamentale franceze ca urmare a unor tranzacţii făcute în 2015. În luna aprilie a acestui an Bank of America s-a numărat printre băncile amendate cu 28,5 milioane de euro de către organismele de reglementare din UE pentru ca luat parte la un cartel pe piaţa tranzacţiilor cu obligaţiuni suverane americane iar în luna mai Nomura şi UniCredit au fost amendate pentru că s-au înţeles între ele cu privire la tranzacţiile cu obligaţiuni guvernamentale în timp crizei datoriilor suverane.

În pofida excluderii celor 10 mari bănci, volumul cererilor venite de la investitori pentru prima emisiune de obligaţiuni a UE destinată finanţării fondului de relansare al UE a urcat la 142 de miliarde de euro.

După tranzacţia de tip sindicalizat de marţi, în cadrul căreia UE a angajat bănci de investiţii să vândă obligaţiuni în mod direct către investitorii finali, UE ar urma să mai lanseze alte două emisiuni similare, până la finele lunii iulie. Ulterior, Comisia va oferi şi obligaţiuni cu maturităţi mai mici iar din luna septembrie va începe să vândă obligaţiuni la licitaţii, într-o manieră mai apropiată de felul în care guvernele emit obligaţiuni.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Adrian Papahagi, despre termenul ‘gen’ de pe noile cărți de identitate: ‘Nu mai am nicio îndoială asupra agendei stângiste parșive a regimului Iohannis’

Publicat

in

De

Profesorul Adrian Papahagi reacționează la modificarea într-o notă ideologică a unor rubrici de pe noile cărți de identitate. În noile acte de identitate nu mai există rubrica „sex”, aceasta fiind înlocuită cu „gen”, în condițiile în care anumite curente ideologice așa-zis progresiste din occident consideră genul un construct social independent de sexul biologic.

„E o mizerie că, pe furiș, ca hoții, guvernanții din România introduc ideologia genderistă pe cartea de identitate. Nu mai am nicio îndoială asupra agendei stângiste parșive a regimului Iohannis.

Mai mult chiar, România pare să facă un pas pe care alte țări din UE nu-l fac, înlocuind rubrica “Sex” cu “Gen” pe noile cărți de identitate.

Nu există o mie de genuri, ci două sexe obiective, pe care le poate constata ușor orice polițist într-o gheretă la aeroport sau la un control în trafic. Există bărbați și femei, punct. Dacă ne apucăm să trecem fanteziile tuturor în buletin, unde ajungem?

Au prevăzut genialii Iohannis și Cîțu toate celelalte litere care vor fi trecute în buletin pe lângă F și M, dacă tot au deschis această cutie a Pandorei ideologizate, sau doar vor să arate la Bruxelles că sunt în avangarda cretinismului genderist?”, scrie Adrian Papahagi pe Facebook.

____

MAI anunță că, în ziua lansării proiectului pilot pentru emiterea Cărții Electronice de Identitate, în municipiul Cluj-Napoca, au fost epuizate toate programările pentru următoarele 30 de zile. În acest moment, aproximativ 450 de persoane au optat pentru emiterea noii Cărți de Identitate Electronice. În funcție de modul în care se va derula proiectul pilot pe parcursul a două luni, începând cu 1 octombrie, se va putea deschide și un al doilea ghișeu, ajungându-se astfel la posibilitatea prelucrării a 30 de solicitări zilnic.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ana Bogdan, învinsă în optimile turneului Winners Open (WTA)

Publicat

in

De

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan, a treia favorită, a fost învinsă fără drept de apel de sârboaica Aleksandra Krunic, cu 6-3, 6-3, miercuri, în optimile de finală ale turneului Winners Open, primul turneu WTA care are loc la Cluj-Napoca şi care e dotat cu premii totale de 235.238 dolari.

Krunic (28 ani, 268 WTA), venită din calificări, a dominat jocul şi s-a impus după o oră şi 23 minute.
Ana Bogdan (28 ani, 102 WTA) va fi recompensată cu un cec de 3.675 de dolari şi 30 de puncte WTA.

Singurul duel anterior dintre cele două a avut loc în 2019, în optimi, la Bol (Croaţia), Krunic câştigând cu 6-2, 6-1.

În sferturile de finală, Krunic o va înfrunta pe Anna Karolina Schmiedlova (Slovacia), care a dispus de slovena Kaja Juvan, a şasea favorită, cu 7-6 (7), 6-0.

Alte două românce au pierdut la dublu, în primul tur.

Andreea Mitu şi Lara Arruabarrena (Spania), favoritele numărul trei, au fost întrecute de rusoaicele Alena Fomina/Ekaterina Iaşina, cu 6-4, 6-4, iar Elena Bogdan şi bulgăroaica Isabella Şinikova au fost învins de cuplul Katarzyna Kawa (Polonia)/Renata Voracova (Cehia), cu 6-1, 7-6 (5).

Tot miercuri, Jaqueline Cristian o va întâlni în optimi pe germanca Andrea Petkovic, a doua favorită.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend