Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Unii cred că este science-fiction: România va dezvolta insule ecologice digitalizate

Publicat

in

România va moderniza şi completa sistemele de management integrat al deşeurilor municipale şi va dezvolta “insule ecologice” digitalizate pentru colectarea selectivă a deşeurilor la nivel local, reiese din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), publicat vineri.

Conform Pilonului I, la capitolul 3, dedicat managementului deşeurilor, colectării selective şi economiei circulare, documentul prevede crearea a două programe integrate, de logistică şi comunicare, destinate gestionării deşeurilor: unul adresat operatorilor economici, iar un altul unităţilor administrativ-teritoriale.

Citește și: Managerul Spitalului „Victor Babeș” din București: ‘Se pare că va fi și mai rău de atât, dacă vom continuă în acest ritm’

În plus, autorităţile de la Bucureşti mizează pe dezvoltarea, modernizarea şi completarea sistemelor de management integrat al deşeurilor municipale, atât pentru SMID-uri, cât şi pentru localităţile neasociate.

Un alt plan pentru perioada următoare se referă la construirea unor “insule ecologice” digitalizate pentru colectarea selectivă a deşeurilor la nivel local, precum şi includerea în circuitul economic a materiilor prime secundare provenite din materialele recuperate de la populaţie sub formă de deşeuri.

Citește și: Ion Cristoiu: ‘Sub faldurile luptei împotriva corupției, capitalismul românesc a fost distrus. Capitaliștii români sunt pe cont propriu fiecare’

Totodată, prin PNRR se urmăreşte achiziţionarea de scanere mobile pentru camioane şi containere de deşeuri, elaborarea şi pilotarea Strategiei pentru economia circulară, dezvoltarea şi implementarea sistemului de garanţie – depozit pentru ambalaje, inclusiv prin achiziţionarea infrastructurii hardware şi software, valorificarea unor materiale din depozitele de deşeuri industriale.

Pe de altă parte, se are în vedere controlul poluării din sursă agricolă şi reducerea gazelor cu efect de seră, inclusiv prin dezvoltarea de platforme în fermele mici şi medii pentru colectarea, managementul şi valorificarea gunoiului de grajd, creşterea operabilităţii şi sustenabilităţii platformelor existente şi reducerea gazelor cu efect de seră, la nivel de fermă sau de Unitate Administrativ Teritorială (UAT), investiţii în sistemele de stocare, gestionare şi compostare aerobă, investiţii în staţii de compostare şi biogaz, ambalare şi peletizare.

Citește și: Ioana Ene Dogioiu: ‘Presiunea externă nu mai permitea menținerea SIIJ în forma actuală. Miza devenise ce va veni după SIIJ’

Potrivit sursei citate, o altă ţintă vizează elaborarea şi adoptarea Legii Naţionale a Climei în urma revizuirii Strategiei României pe termen mediu şi lung privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi adoptarea Planului de acţiune pentru reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră în perioada 2021-2030.

Bugetul iniţial de negociere prevăzut pentru capitolul 3 al Pilonului I – Managementului deşeurilor, colectării selective şi economiei circulare este de 1,3 miliarde de euro.

Citește și: Măsurile restrictive și vaccinarea au eșuat în Germania: Crește alarmant numărul de infectări. Expert în sănătate – ‘Trebuie să revenim la izolare’

Conform datelor oficiale, în prezent, o pondere foarte mare din deşeurile municipale ale României ajung la depozitare, în condiţiile în care ţara noastră trebuie să reducă cu cel puţin 75% deşeurile care ajung în gropile de gunoi, din totalul deşeurilor generate, până în anul 2025.

De asemenea, infrastructura existentă la nivel naţional este insuficientă, deşi din 2021 s-a introdus obligativitatea colectării separate pentru bio-deşeuri, din 2025 este obligatorie colectarea separată a textilelor, iar până în 2030 depozitarea la groapă trebuie redusă sub 10% din totalul deşeurilor municipale generate.

Citește și: Managerul Spitalului „Victor Babeș” din București: ‘Se pare că va fi și mai rău de atât, dacă vom continuă în acest ritm’

Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) al României este documentul strategic care fundamentează priorităţile de reformă şi domeniile de investiţii la nivel naţional pentru instituirea Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

Mecanismul este gândit pe şase piloni, şi anume: Tranziţie verde; Transformare digitală; Creştere inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare şi inovare, precum şi o piaţă internă funcţională, cu întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) puternice; Coeziune socială şi teritorială; Sănătate, precum şi rezilienţă economică, socială şi instituţională, în scopul, printre altele, al creşterii nivelului de pregătire pentru situaţii de criză şi a capacităţii de reacţie la criză; Politici pentru generaţia următoare, copii şi tineret, cum ar fi educaţia şi competenţele.

Citește și: Ion Cristoiu: ‘Sub faldurile luptei împotriva corupției, capitalismul românesc a fost distrus. Capitaliștii români sunt pe cont propriu fiecare’

“La acest moment propunem o alocare de 41,1 miliarde de euro, reprezentând 141% din alocarea României atât din granturi cât şi împrumuturi pentru reforme care să producă schimbări structurale, precum reforma sistemului de pensii, reforma funcţiei publice, reforma salarizării în sector public, reforma companiilor de stat şi introducerea venitului minim de incluziune. Jaloanele şi ţintele preconizate potrivit calendarului indicativ pentru implementarea reformelor şi a investiţiilor trebuie încheiate până în data de 31 august 2026”, se precizează în documentul citat.

România trebuie să transmită oficial planul de redresare şi rezilienţă, până la 30 aprilie, printr-un singur document integrat, potrivit Regulamentului (UE) 2021/241 al parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

Citește și: Ioana Ene Dogioiu: ‘Presiunea externă nu mai permitea menținerea SIIJ în forma actuală. Miza devenise ce va veni după SIIJ’ .

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Paște 2024: Unde sunt cele mai scumpe vacanțe în România și cu cât au crescut prețurile față de anul trecut

Publicat

in

De

​​În Bucovina costul unui sejur de trei zile de Paște poate ajunge și la 3000 de lei, într-o pensiune cu mâncare bio, în condițiile în care prețurile la unitățile de cazare au crescut cu maxim 15% față de anul trecut. Cât te costă să-ți faci vacanța de Paște în România?

Turiști la Sulina, Delta DunăriiFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Pentru că foarte mulți oameni aleg să-și petreacă vacanța de Paște într-un loc turistic, HotNews.ro a făcut o scurtă documentare a prețurilor practicate pentru perioada 3-6 mai în principatele destinații din România.

Un sejur de trei nopți în perioada Paștelui într-o pensiune din Transilvania poate ajunge la 1950 de lei de persoană. Prețul include cazare cu pensiune completă, dar și acces la spa. Meniul variază de la preparate din pește, la cele de Post și până la mâncăruri de miel sau vită. Toate mesele sunt incluse, de la mic dejun, prânz și cină.

În Maramureș, o ofertă asemănătoare ajunge la 1500 de lei de persoană pentru întreaga vacanță, plus cină festivă și excursii la fața locului sau plimbare cu Mocănița în Vișeu de Sus. Prețurile pot ajunge și la 1700 de lei în zonă, dacă includ și muzică live în seara de Paște, dar și băuturile alcoolice.

Un sejur de trei nopți în Bucovina poate costa și 3000 de lei de persoană într-o pensiune cu mâncăruri bio care se îmbină cu tradiții locale. O altă pensiune din zonă, unde poți participa și la obiceiul din străbuni al încondeierii ouălelor, plus mese tradiționale, costă și ea aproape 500 de euro de persoană.

În Deltă, un sejur all inclusive, care include și două excursii cu barca de trei ore fiecare, poate ajunge la 1700 de lei de persoană pentru trei zile, dar puteți găsi și cazare la 5 stele în zonă, cu totul inclus, la 300 de euro de persoană.

Pe litoral, prețurile sunt cam la fel, iar un hotel de patru-cinci stele are o ofertă de 177 de euro pe noapte, iar în stațiuni precum Vama Veche, doar cazarea, fără nimic altceva asigura, în perioada 1 mai – Paște, poate fi între 400 și 500 de lei pe noapte.

Totuși, media pe țară a unui sejur de trei zile în perioada Paștelui este de aproximativ 400 – 500 de euro pentru un cuplu, după cum spune consultantul în turism Traian Bădulescu.

Tarifele hoteliere au crescut cu până la 15% față de anul trecut

Ca o estimare medie, pe toată țara, consultantul în turism Traian Bădulescu spune că „față de anul trecut, tarifele hoteliere au crescut cu până în 15%. Unele hoteluri, mai ales cele de 4 și 5 stele, au ales să păstreze tarifele, altele le-au crescut, dar cu până la 15%. Este normal ținând cont că avem încă inflație, costurile pentru utilități, energie, alimente au crescut și există și costuri în creștere pentru personalul angajat”, explică Bădulescu.

Vacanțe mai lungi de Paște și în orașe istorice precum Brașov, Sibiu sau Iași

În ceea ce privește modul în care au evoluat preferințele românilor, Traian Bădulescu spune că au existat câteva schimbări notabile:

„În primul rând, din ce în ce mai mulți au ajuns să aprecieze destinațiile locale, și au ales să petreacă Paștele în orașe istorice din țară, cum ar fi Sibiu, Brașov, Cluj-Napoca sau Iași, unde găsesc atât tradiții religioase autentice, cât și evenimente culturale speciale”.

„Turiștii români doresc să se implice în obiceiurile locale, să participe la slujbele religioase și să guste bucate tradiționale de Paște”, adaugă consultantul în turism. O altă tendință remarcată în ultimii ani de consultantul în turism o reprezintă îndreptarea către satele pitorești, mănăstiri sau stațiunile balneare.

„Oamenii încep să-și planifice vacanțe mai lungi în perioada Paștelui. De la escapade de weekend prelungite până la concedii de o săptămână, turiștii caută să-și extindă experiența de călătorie, mai ales că există o punte de zile libere între 1 Mai și Paște”, precizează expertul.

Un interes crescut pentru litoral, dar și pentru stațiunile montane

„Creșterea este mai mare pentru litoral, față de anul precedent, ținând cont și de puntea dintre 1 Mai și Paște, însă mai mulți turiști aleg stațiunile montane, mai ales că avem astfel de stațiuni aproape în toate regiunile țării”, spune Traian Bădulescu.

Iată câteva dintre destinațiile locale preferate: Predeal, Poiana Brașov, Sinaia, Păltiniș, zona Bran – Moieciu – Fundata, Bucovina, Maramureș, Mărginimea Sibiului, Oltenia de sub Munte (partea de deal și montană a județelor Vâlcea, Gorj și Mehedinți), Neamț, Vrancea sau Delta Dunării.

Stațiunile balneoclimaterice sunt și ele în topul preferințelor, completează specialistul, de la Băile Felix (cea mai modernizată și căutată stațiune), Călimănești-Căciulata, Băile Herculane (probabil cea mai veche stațiune balneară din Europa, dacă nu chiar din lume), la Sovata, Covasna și Vatra Dornei.

Care sunt zonele unde s-au păstrat cel mai bine tradițiile de Paște

Traian Bădulescu crede că tradițiile și obiceiurile de Paște din diferite regiuni ale țării noastre influențează turismul de la noi din prezent.

„Zone unde se păstrează foarte bine tradițiile sunt Bucovina, Maramureș, Neamț, Oltenia de sub Munte, Rimetea (Apuseni), Mărginimea Sibiului sau Fundata. De asemenea, avem Delta Dunării, cu tradițiile ei pescărești sau lipovenești”, susține el.

Turismul rural contribuie foarte mult în acest sens și, adaugă consilierul în turism, este competitiv la nivel european, pe chiar se află în Top 10 european.

„Firește, nu putem vorbi de un număr mare de turiști, nu putem vorbi de turism de masă, așa cum este în cazul litoralului, al stațiunilor balneare, al orașelor sau al stațiunilor balneoclimaterice, unde avem multe hoteluri cu multe camere. Pensiunile rurale au maxim 15 camere.

Deși sunt și hoteluri mai mici în anumite localități cu specific rural, precum Bran, Moieciu, Fundata etc. Turismul rural a popularizat, de-a lungul anilor, zone precum Bran-Moieciu-Fundata, Maramureș, Apuseni, Bucovina, Oltenia de sub Munte, Neamț, Buzău, Vrancea, zone care erau mai puțin căutate din punct de vedere turistic înainte de anii 1990”, explică el.

În satele românești, spune Bădulescu, turiștii pot interacționa cu localnicii, gusta mâncăruri tradiționale și descoperi stilul de viață autentic.

„Observ o înclinație din ce în ce mai mare a românilor către turismul rural, mai ales că ne-am urbanizat din ce în ce mai mult în ultimii 20 de ani, iar mulți nu mai avem bunici sau rude la țară.”

Care sunt prețurile pentru vacanțe în străinătate, aproape de România

Traian Bădulescu spune că în funcție de de oraș, de distanță, pentru că vorbim și de zbor, dar și de calitatea hotelului, un turist va plăti între 150 și 800-900 de euro, în această perioadă, pentru vacanțele în afara țării. Principalele destinații alese de români sunt:

Litoralul bulgăresc. Majoritatea românilor optează pentru hoteluri all-inclusive de 4 stele. Cele mai căutate stațiuni, în această perioadă, sunt Nisipurile de Aur, Sunny Beach, Nesebar și Balcik.

Grecia: Este căutat în special nordul Greciei, cu programe de pelerinaj în zone precum Meteora. Majoritatea turiștilor merg în grupuri organizate.

City Break-uri: Unii români aleg city break-uri de Paște, pornind de la orașe cu vestigii creștin-ortodoxe, precum Atena sau Istanbul, până la Roma sau Barcelona.

Ca destinație caldă, preferata românilor este Egiptul, în perioada sărbătorilor de Paște fiind curse charter către Hurghada și Sharm El Sheikh.

63 % din români nu călătoresc deloc. Este cel mai mare procent din UE

Traian Bădulescu spune că, potrivit statisticilor, în afara țării călătoresc, an de an, în mod organizat (nu vizite la rude sau prieteni) circa 3-4 milioane de turiști, iar în propria țară, circa 9-10 milioane.

„Potrivit unui studiu recent, dintre statele membre ale UE, România a înregistrat cel mai mare procent de persoane care nu călătoresc, o mare majoritate (63%) neputându-și permite o călătorie de o săptămână.

Pe de altă parte, alte studii sau sondaje arată că doar 35-40% dintre români nu călătoresc în scop turistic. Adevărul poate fi la mijloc.

Mai ales populația din mediul rural are acces mai limitat la resurse financiare și la călătorii și vacanțe, însă tot potrivit Institutului Național de Statistică, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică anul trecut au însumat 13,6 milioane persoane, în creștere cu 10,5% față de anul 2022, 84,6% fiind sosiri ale turiştilor români”, subliniază el.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Două elicoptere militare ale marinei malaeziene s-au ciocnit în aer. Zece oameni au murit

Publicat

in

De

Zece persoane au fost ucise marți după ce două elicoptere militare s-au ciocnit în aer în timpul unei repetiții pentru o paradă a Marinei Regale Malaeziene, a anunțat marina într-un comunicat citat de Reuters.

Elicoptere ale marinei malaezieneFoto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Toți cei 10 erau membri ai echipajului de la bordul aeronavelor implicate în accident, care a avut loc la baza navală Lumut din statul vestic Perak la ora 9.32 marți dimineața, a precizat marina.

„Toate victimele au fost confirmate moarte la fața locului și au fost trimise la spitalul bazei militare Lumut pentru identificare”, a precizat marina.

Unul dintre elicoptere a tăiat rotorul celuilalt înainte ca cele două să se prăbușească la sol, arată imaginile publicate de presa locală, citată de BBC.

Unul dintre elicoptere s-ar fi prăbușit pe o pistă de alergare, în timp ce celălalt s-a prăbușit într-o piscină din apropiere.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend