Conecteaza-te cu noi

SOCIAL

Ungurii lui Kalman de la mediu iau banii argeşenilor !

Publicat

in

O fundaţie din Cluj bănuită ca ar fi administrată de vărul sefului ARPM Ageş încaseaza bani pe nişte avize pe care numai ei le pot elibera
S-a ajuns la situaţii utopice in care autorizaţia dată de unguri costă mai mult decât construcţia în sine

 

Supărare mare pe argeşenii care locuiesc dincolo de Curtea de Argeş, spre Munţii Făgăraş după ce o fundaţie din Cluj a obţinut un fel de exclusivitate în acordarea unor avize fără de care niciun locuitor al aşaziselor arii protejate nu mai poate construi nimic. Ba mai mult, unii patroni de pensiuni din zonă susţin că afacerea este una politică mai ales că, se spune, unul dintre fondatorii Asociaţiei Freies Europa Weltanschauung ar fi rudă de gradul doi cu fostul subprefect Zoltan Kalman, actualul director al ARPM Argeş.

O poveste încălcită de pe urma căreia o fundaţie face profituri uriaşe pe banii argeşenilor

Surprinzător sau nu, pe vremea cînd UDMR intrase în forţă la Guvernare, prin nu se ştie ce mecanisme fundaţia Freies Europa Weltanschauung din Cluj a câştigat licitaţia pentru concesionarea protejării aspretelui de Vâlsan. Fundaţia din Cluj a ajuns astfel să fie singura care acordă avize pentru a se desfăşura orice fel de lucrări pe valea Vâlsanului. Fără acest acord nu se mişcă nimic. Şi avizele ard la buzunare argeşenii pentru că acestea costă cam scump. Din păcate, aspretele a cam dispărut de prin apele Vâlsanului aşa că tot mai mulţi se întreabă care mai e rostul acestor avize dar mai ales de ce incepe să se perceapă taxe si pe alte arii aflate la zeci de kilometri de rîul de baştină al bietului asprete.
La Musăteşti şi Valea Iaşului deja se cer scumpele avize chiar şi pentru un gard

Zilele trecute mai mulţi cetăţeni din Muşăteşti şi Valea Iaşului ne-au vizitat revoltaţi la redacţie reclamînd faptul că mai nou, trebuie să plătească o grămadă de bani pentru un aviz la Cluj. Fără acesta nu se poate construi nimic, nici măcar un gard. ” Am de construit un gard la casa care nu costa mai mult de 10 milioane. Aflu acum că nu îl pot ridica dacă nu plătesc un aviz pe la Cluj, la dracu în praznic”, susţine Mihai Moraru, locuitor al comunei Muşăteşti. Acesta spune că avizul îl costă mai mult decît construcţia în sine. Una din firmele de proiectare care activeaza în zonă confirmă spusele nemulţumiţilor precizînd că teoretic obşinerea acestor avize sau includerea de noi zone in regimul de arii protejate ar fitrebuit anunţat oficial de catre cei de la ARPM Argeş.

Jocuri politice cu banii argeşenilor ?

Asta se întreabă pînă şi primarii unor comune din zonă car nu îşi pot explica cum, brusc, părţi din localitatea lor au devenit peste noapte arii protejate fără să îi anunţe cineva. Sub proecţia anonimatului, unul dintre patronii unei pensiuni în extindere şi care are nevoie de acest aviz, spune că şeful său pe linie de partid s-a dat de gol recent susţinînd că afacerea avizelor ar fi o afacere de famile, mai exact a familiei Kalman, fostul subprefect al judeţului, actual director al ARPM. Vărul acestuia, susţin tot mai multe voci ar fi unul dintre administratorii fundaţiei Freies Europa Weltanschauung din Cluj. Teoretic, fundaţia este singura instituţie care are drept de viaţă şi de moarte asupra zonei. Acest drept costă, în sensul că pînă şi Direcţia Apelor Argeş dacă doreşte să execute o regularizare de râu trebuie să plătească o taxă fundaţiei. Aceasta încasează taxa, dar nu eliberează avizul. Toate, în numele unui peştişor care nu mai există.
Şi ca să vedeţi că nu minţim că acest ONG face afaceri profitabile, potrivit datelor financiare, fundaţia Freies Europa Weltanschauung din Cluj a avut anul trecut un profit enorm care ar afce să plesnească de ciudă orice patron de SRL care e sufocat de taxele şi impozitele către statul român. Sperăm însă că directorul ARPM Argeş, Zoltan Kallman, nu va ezita să aducă lămuriri vis-a-vis de această stuaţie cel puţin dubioasă.

 

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

Sfântul Gheorghe. Adevărata poveste a sfântului sărbătorit azi, 23 aprilie, în calendarul ortodox

Publicat

in

De

Biserica ortodoxă îl prăznuiește la 23 aprilie pe Sfântul Gheorghe, un brav soldat de origine greacă, torturat și ucis pentru credința lui creștină. Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai iubiți și grabnic ajutători sfinți din calendarul ortodox.

Sfântul Gheorghe, numit adesea Marele Mucenic Gheorghe, s-a născut în Capadocia, din părinți creștini de origine greacă. El a fost îndrumat de mic în spiritul creștin și a crescut apărând credința ortodoxă și învățăturile lui Iisus.

Un brav soldat al creștinismului

Tânărul Gheorghe, pe numele său grec Gyorgos, a luat calea armelor și s-a înrolat în armată unde s-a făcut foarte repede remarcat pentru curaj și pentru faptele sale eroice.
Poveștile vechi păstrează o relatare mai mult sau mai puțin reală despre lupta tânărului soldat Gheorghe cu un balaur care amenința cetatea Silena din Libia de azi. Legenda spune că balaurul a fost o vreme potolit de localnici care îi dădeau oi și vite să își astâmpere foamea. Dar când nu au mai avut animale, balaurul ar fi cerut-o chiar pe fata comandantului cetății. Atunci, a apărut un tânăr viteaz care le-a promis oamenilor că îi scapă de năpastă.
Sfântul Gheorghe s-a luptat cu balaurul, l-a ucis cu sulița și a salvat-o pe fata comandantului. De atunci, pe multe steaguri bisericești, Sfântul Gheorghe este pictat cu mantie roșie de soldat, luptându-se cu un balaur uriaș, simbol al diavolului care îi ispitea pe oameni să renunțe la credința lor și să se închine idolilor.

Lupta și martiriul Sfântului Gheorghe

Sfântul Gheorghe era deja comandantul unei trupe de soldați greci, când a venit la putere Dioclețian și acesta a ordonat, în anul 303, distrugerea lăcașurilor de cult creștine și asuprirea tuturor celor care se închinau lui Dumnezeu. Sfântul Gheorghe s-a opus prigoanei creștinești, a luptat împotriva soldaților păgâni care distrugeau bisericile și îi torturau pe preoți. A fost prins și el, încarcerat și supus unor torturi de neimaginat pentru a renunța la credința creștină și pentru a se închina idolilor în care credea Dioclețian. Tânărul Gheorghe a fost împuns cu sulița, a fost tras pe roată, a fost îngropat într-o groapă cu var acid și torturat cu pietre, dar niciuna dintre aceste schingiuri nu l-a înfrânt. Credința i-a dat putere să îndure totul, de fiecare dată el se ridica nevătămat și tot mai încrâncenat împotriva asupritorilor săi.

O poveste din acele vremuri spune că, pentru a demonstra tăria credinței sale, Sfântul Gheorghe ar fi înfăptuit un miracol nemaiîntâlnit. El l-ar fi înviat din morți pe un tânăr frate de suferință. Soția împăratului Dioclețian, auzind despre miracolele tânărului comandant creștin a cerut și ea să treacă la creștinism. Cum era de așteptat, Dioclețian nu putea accepta ca împărăteasa Alexandra să îmbrățișeze o religie pe care el vroia să o stârpească pentru totdeauna din imperiu. În acel moment, Dioclețian a dispus uciderea Sf. Gheorghe prin decapitare, la data de 23 aprilie 304.

Sfântul Gheorghe, ocrotitorul soldaților și al armatei

Un soldat atât de curajos, cunoscut și pentru faptele sale eroice din Țara Sfântă și pentru tăria cu care i-a apărat pe creștini, a rămas adânc întipărit în conștiința credincioșilor. Sfântul Gheorghe este considerat ocrotitorul creștinilor și al tuturor soldaților. Imaginea acestui mucenic viteaz a fost pusă pe steagul de luptă al lui Ștefan cel Mare și apoi chipul său a fost folosit pentru pecetea Mitropoliei Moldovei și a Bucovinei.

Sfântul Gheorghe doborând balaurul este reprezentat pe steagul Moldovei dăruit de Ștefan cel Mare mănăstirii Zografu de pe muntele Athos. Sfântul Gheorghe în amintirea creștinilor În 1222, regele Angliei, Richard Inimă de Leu, l-a ales pe Sfântul Gheorghe patronul spiritual al Casei Regale și al întregii țări. Regele Edward al III-lea a înființat „Ordinul St. George”, iar Crucea Sfântului Gheorghe a devenit steagul Angliei, „Union Jack”. Marele Mucenic Gheorghe este considerat și ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei și Serbiei.

În România, numele Sf. Gheorghe este unul dintre cele mai populare, mai ales sub formele de Gheorghe, George, Georgeta și Geta. Numele său a fost folosit pentru mai multe localități din țară precum Sf. Gheorghe și Sângiorz, dar și pentru unul din brațele Dunării care formează Delta.

Citeste mai mult

ACTUAL

384 991 RON costă să crești un copil în România – STUDIU

Publicat

in

De

În primul semestru din 2023 s-au născut puțin peste 73 000 de copii în România, cel mai mic număr de copii nou-născuți din ultimii 145 de ani. Acest record negativ nu este o anomalie, ci o continuare a declinului demografic accentuat, pe care unii experți îl cataloghează ca fiind una dintre cele mai grave crize pe care le traversează țara noastră.

România nu este un caz singular în Europa. Majoritatea țărilor europene se confruntă cu aceeași problemă a îmbătrânirii populației și scăderea ratei natalității. În anul 2021, în Uniunea Europeană, numărul mediu de copii născuți per mamă era de 1,53, România situându-se peste media europeană cu 1,81 copii născuți per mamă. În Italia și Spania, două țări cu o mare comunitate de români, acest număr era de doar 1,25 respectiv 1,16.

Experții care au studiat acest fenomen în țările dezvoltate au pus acest declin pe seama mai multor factori: creșterea nivelului de educație al femeilor și numărul crescut al femeilor care-și dezvoltă o carieră, accesul facil la contracepție și planficare familială, scăderea mortalității infantile, precum și schimbării stilului de viață datorat prosperității economice.

Creșterea standardului de viață vine la pachet cu o majorare a cheltuielilor asociate extinderii familiei, precum și a așteptărilor pe care le avem legate de calitatea vieții pentru noi și copiii noștri. Astfel, mulți părinți care își doresc o familie mai numeroasă pot considera că aceasta devine o provocare financiară.

ClubulCopiilor.ro a decis să se concentreze pe ultimul aspect, și anume determinarea costului asociat creșterii unui copil în România.

Costul creșterii unui copil în România este de 384 991 RON; Costul creșterii celui de-al doilea copil este de 257 625 RON

Creșterea copiilor, deși dificilă, este plină de satisfacții. Cu toate acestea, poate fi foarte costisitoare atunci când te așezi și faci calculele.

Clubulcopiilor.ro a efectuat un studiu axat pe evaluarea costului minim necesar pentru creșterea unui copil de la naștere până la vârsta de 19 ani (până la terminarea liceului) în cadrul unei familii din mediul urban.

Costul total pentru creșterea unui copil născut în 2024 ajustat la rata inflației este estimat la 594 070 RON pentru primul copil și 417 989 RON pentru cel de-al doilea copil. Astfel părinții care își doresc 2 copii vor avea un cost de cel puțin 1 mil RON pentru creșterea acestora până la terminarea liceului.

Chiar daca numărul pare intimidant la o primă vedere – nu uitați că acest cost este repartizat pe 19 ani.

Cum s-a calculat acest număr?

Punctul de plecare al studiului nostru îl reprezintă o excelentă analiză făcută în 2018 de către Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții care au calculat coșul minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României.

Coșul minim de consum este structurat în 11 capitole și 226 de itemi, oferind o metodologie detaliată și propunând, de asemenea, o modalitate de actualizare periodică a valorii acestuia.

În cadrul cercetării, Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții au determinat
cantitățile necesare și prețurile minime pentru alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de
igienă personală și uz casnic valabile în anul 2018. Clubulcopiilor.ro a utilizat aceste prețuri în analiza saajustându-le cu ajutorul indicilor anuali ai prețurilor de consum furnizați de Institutul Național de Statistică.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend