Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Unde sunt acum, de fapt, prizonierii de la Azovstal (Dezvăluiri)

Publicat

in

Miercuri a avut loc cel mai mare schimb de prizonieri de când a început războiul, dar mii de oameni sunt încă în captivitate. Printre cei 144 de ofițeri și soldați ucraineni care ar urma să se întoarcă acasă sunt și 95 de soldați care au apărat uzina Azovstal din Mariupol.

Deși s-au bucurat să afle această veste, familiilor lor sunt încă îngrijorate, deoarece nu știu nimic despre soarta luptătorilor și susțin că autoritățile din Kiev ar trebui să facă mai mult pentru a-i aduce mai repede înapoi, scrie Politico.

Karina Mkrtchian, al cărei frate este medic militar, luat prizonier în aprilie după ce rușii au înconjurat Azovstal, spune că autoritățile le cer rudelor să nu facă publice informații despre prizonieri, „pentru a nu le face rău”.

„Mă sfătuiesc să nu spun nimic nimănui, să stau și să aștept, că mai devreme sau mai târziu va fi schimbat și adus acasa”, a spus Karina Mkrtchian.

În captivitate, fratele Karinei Mkrtchian a reușit să-i trimită acesteia o scrisoare pe care i-a cerut să o facă publică, iar la sfârșitul lunii mai, cei doi au vorbit puțin la telefon.

„În scrisoare a scris despre răniți. Fratele meu se teme că ar putea muri în captivitate. Sunt foarte mulți dintre ei răniți”, a spus Mkrtchian.

Familiile spun că singura comunicare pe care o au cu autoritățile se limitează la promisiunile că se fac eforturi pentru ca prizonierii să fie aduși acasă. Informațiile puține cresc îngrijorarea că prozonierii ar urma însă să fie judecați.

Ce se știe despre Serghei Volinski, comandantul luptătorilor de la Azovstal

Printre cei luați prizonieri este și Serghei Volinski, cel care a fost devenit comandant și mesager al luptătorilor de la Azovstal. A stat săptămâni întregi în uzina bombardată de ruși și s-a predat în 20 mai. Acum, se află în închisoarea Lefortovo din Moscova, potrivit TASS, unde el și alți soldați ucraineni sunt anchetați de ruși.

Înainte de capitulare, Volinski a cerut liderilor lumii, Papei, președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și chiar șefului Tesla, Elon Musk, să salveze garnizoana ucraineană.

„Înainte de a ajunge la Azovstal, Serghei nu era o persoană publică. Cred că pușcașii marini și alte unități din oțelărie au înțeles că nu au resursele necesare pentru a încerca să rezolve problema. Așa că au încercat să folosească toate mijloacele posibile pentru a salva viețile și sănătatea soldaților”, a declarat sora lui, Natalia Kharko.

Kharko a aflat despre potențialul transfer al fratelui ei la Moscova din presa rusă. „Încă nu am informații [oficiale] despre locul în care se află”, a spus ea.

Trei întrebări rămase fără răspuns

Natalia Zaritska, soția lui Bohdan, un militar din Regimentul Azov al cărui nume de familie nu a fost dezvăluit din motive de securitate, a vorbit ultima dată cu soțul ei în 17 mai.

„La patru zile după plecarea lui din Azovstal, am primit un apel de la Geneva, de la [Comitetul Internațional al Crucii Roșii] și am fost informată că a fost scos din uzină. Unde a fost trimis, în ce condiții este ținut, dacă sunt alături de ei reprezentanți ai CICR – la niciuna dintre aceste întrebări nu mi s-a răspuns”, a spus Natalia.

Zarytska a înființat o asociație a rudelor soldaților ucraineni care s-au predat la Azovstal. Ea spune că are încredere în autoritățile ucrainene și că este încrezătoare că fac tot ce le stă în putere pentru ca „soții noștri să se poată întoarce din captivitate cât mai curând posibil”.

„Comunicarea [cu autoritățile] există. Am fost informată că soțul meu este pe listele prizonierilor de război. Dar nu știu nimic despre soarta lui viitoare. Cred că lumina va învinge întunericul, că soldații noștri vor putea îndura totuși vor veni acasă.”, a declarat ea.

De atunci, ea nu a mai aflat nicio informație oficială despre soțul ei nici din Rusia, nici din Ucraina.

„Au trecut prin iad la Azovstal. Acum încă luptă pentru viața lor”

Guvernul ucrainean spune că negociază cu Moscova pentru a-i recupera pe prizonieri – un proces condus de agenția de informații militare.

„Procesul de negociere are o mulțime de aspecte secrete, iar noi – rudele – nu obținem informații. Înțelegem că astfel de lucruri nu pot fi rezolvate rapid. Dar sperăm că ne vor putea aduce băieții înapoi cât mai curând posibil.… Au trecut prin iad la Azovstal. Acum încă luptă pentru viața lor.”, a declarat sora lui Serghei Volinski.

„Este o problemă foarte complicată. Multe detalii nu pot fi dezvăluite”, a spus săptămâna trecută președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

El a adăugat că Kievul se bazeazăpe asistența altor națiuni și organizații internaționale în discuțiile cu Moscova. „În acest proces ne implicăm cât mai mult posibil prin partenerii noștri: Crucea Roșie, Națiunile Unite, mai multe state care au o anumită influență asupra țării agresoare”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Andra susţine concertul ‘Vis de Iarnă’, luni şi marţi, la Opera Naţională Bucureşti

Publicat

in

De

Andra aduce atmosfera sărbătorilor în concertul „Vis de Iarnă”, care va fi susţinut, luni şi marţi, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, informează Agerpres.

Artista va fi acompaniată de Orchestra Simfonică Bucureşti şi Grupul Vocal Acapella, sub bagheta dirijorului Andrei Tudor.

„Crăciunul este o sărbătoare creştină care ne apropie mai mult unii de alţii, este un moment în care ne gândim mai mult ca oricând la familie şi la ceea ce ne împlineşte. Îmi doresc ca prin concertele ‘Vis de Iarnă’ să întăresc acest sentiment de căldură, generozitate şi empatie şi să dăruiesc momente de neuitat celor care ni se alătură”, a declarat Andra pe pagina de Facebook a evenimentului.

Spectatorii vor fi purtaţi prin lumea magică a sărbătorilor, putând asculta piese în limba română, dar şi din repertoriul internaţional, în interpretarea Andrei şi a invitaţilor ei speciali.

Seria concertelor „Vis de Iarnă” va continua cu reprezentaţii în Bacău, Cluj-Napoca şi alte oraşe care vor fi anunţate în curând.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Val de critici după ce Chișinăul a cedat Tiraspolului întregul volum de gaze: Moldova constituțională a cedat totul enclavei ruse

Publicat

in

De

Semnarea contractului Energocom-MGRES, anunțat ieri de vicepremierul Andrei Spînu, a stârnit un val de critici.

„La începutul lunii ianuarie 2023 regimul separatist fără așa zis export al energiei electrice și fără resurse de la Uzina Metalurgică ar fi intrat în disperare totală și faliment.

Însă, contract de disperare și trădare națională a semnat Energocom la inițiativa ministrului-catastrofa Andrei Spânu, care a împins aceasta decizia pe interiorul guvernării. Moldova constituțională a cedat TOTUL enclavei ruse, care deja era în agonie, obținănd în scimb energia electică de prețul de cost de 20 de euro pentru MW la prețul comercial de 70 euro/Mwt. Doar cu 20 procente mai puțin dect energia electrică contractată din România.

Transnistria este pe cal tricolor rusesc. A primit gaz suficient pentru toata industria, care alături de consumatori casnici va continua să achite pentru resurse energetice sume simbolice și să sugrume economia națională de pe partea dreaptă a Nistrului cu tarife la gaz și curent electric de zeci de ori mai mare. Azi Comisia Situații Excepționale deja a eliberat la primul șuer al Tiraspolului autorizație de mediu pentru Uzina Metalurgică. Înțeleg că s-a decis definitiv unda verde pentru tranzacțiile valutare companiilor transnistrene prin intermediul băncilor noastre. Nu sunt sigur că cunoaștem toata lista cedărilor.

Moldova noastră rămâne cu tariful la gaz de 29 lei pentru m3. O să vedem ca și tariful la energia electrică va scădea doar undeva pnă la 4,5 lei, întrucăt operatorii pretind să-și compenseze devieri financiare negative. Și nici nu să știe dacă peste ceva timp nu se va trezi Gazpromul, să amintească că ei оказывается trebuie să aibă bani de la gaz livrat și să ceară de la Moldova bani pentru o parte din gazul, furnizat Transnistriei. Dă-le naibii așa negocieri cu tot cu „dominatorul”!

P.S.: La final un mesaj de la un patriot informat al Moldovei unitare din regiunea transnistreană, dezamăgit profund de acest deal.

Nu am avut ce să răspund acestui domn!”, a remarcat Slusari, transmite Știri.md.

„Rezumatul zilei de azi. Noi le dăm celor din Transnistria, in decembrie, gaz de 140 milioane USD, pe care ei nu-l plătesc. Iar ei ne dau nouă electricitate de 14 milioane USD pe care noi evident o plătim. Cum zice `fratele` mai mare `лох он и в Африки лох`”, a menționat economistul Veaceslav Ioniță.

„Chișinăul cedează Transnistriei intreaga cantitate lunară de gaz pe care o primeste Moldova de la Gazprom (5,7 milioane m3 de gaz pe zi), în schimbul energiei `mai ieftine` de la Cuciurgan – 73$. Până a ne deconecta pe 1 noiembrie, separatiștii ne vindeau curentul cu 62$. Iată așa o afacere au făcut ai noștri”, scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu.

„Dacă nu era această înțelegere, la 15 ianuarie regimul separatist era în faliment, pentru că nu avea cu ce plăti pensii și salarii fără MMZ și Mgres. Concluziile vă aparțin”, a comentat jurnalistul Alex Cozer.

„Este salutabil că s-a ajuns la un acord cu malul stâng în privința energiei. Dar e necesar de precizat următoarele aspecte: Deci în loc de 46,5% din volumul de gaz, primim doar 35%. Da unde s-a prăpădit diferența?!”, se întreabă Sergiu Tofilat, expert în energetică.

„Este o eroare sa crezi ca Gazprom-ul nu va cere de la Moldova-Gaz (!) plata pentru gazul livrat in Transnistria, or Cumparator nu este Transnistria, dar MoldovaGaz. La momentul cel mai nepotrivit, Arbitrajul de la Moskova (instanța de judecată competenta, conform clauzei contractuale, de a soluționa litigiile de acest gen) va mai admite o acțiune înaintata de gigantul rus către intreprinderea formal cumpărătoare MoldovaGaz. Totul se acumulează”, apreciază Ion Păduraru, ex-consilier prezidențial.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend