Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Unde-i bonusul promis? Cadrele medicale din Argeș, duse cu zăhărelul! NICIUN MEDIC NU A PRIMIT CEI 500 EURO

Avatar

Publicat

in

Personalul medical s-a aflat și se află, tot timpul, în linia întâi, în lupta cu noul coronavirus. Medici, asistenți, infirmieri, ambulanțieri, cu toții sunt cei care au vegheat la căpătâiul pacienţilor şi care au muncit aproape non-stop în timpul stării de urgenţă şi nu numai. Pentru efortul lor si impulsionat de valul de demisii de acum o lună, Guvernul le-a promis cadrelor medicale o binemeritată bonificaţie, în valoare de 500 de euro, care, cel puţin, in Argeș, tot întârzie să apară. Potrivit informatiilor furnizate de Spitalul Județean Argeș, până astăzi, 21 mai 2020, niciun medic, asistent sau infirmier, nu a primit bonusul promnis de Guvern.

Au muncit pe brânci, zi şi noapte fără a avea prea mult timp liber sau week-end-uri, dar nu a contat. Cadrele medicale argeșene au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a trata şi salva viaţa bolnavilor infectaţi cu Covid 19 şi nu numai, iar rezultatul se vede: numărul relativ mic al bolnavilor, în Arge; (265), comparativ cu alte judeţe. Cu toate acestea, medicii și personalul care lucrează în Sănătate susţin că nu au primit nici acum stimulentul de risc în valoare de 500 de euro, promis celor care intră în contact cu pacienții infectați cu coronavirus.

Contactați de redactorii PROFIT, reprezentanții Spitalului Județean Argeș, sustin ca s-a urmat procedura si au fost intocmita lista cu cadrele medicale care ar trebui sa beneficieze de acest bonus. “Da, s-a intocmit acea listă solicitata de minister si a fost trimisă la București. Intr-adevar, niciun medic, niciun cadru medical, nu a incasat pana la aceasta data bonusul de 2500 lei dar, banii au fost alocati pentru ei si urmeaza sa ii primeasca”, ne-a declarat Cristina Cazacu, purtatoarea de cuvânt a SJU Argeș. Aceasta nu a putut sa be spuna si data la care cadrele medicale vor primi, efectiv, aceste sume.

Reamintim ca Ministerul Fondurilor Europene a anunţat, inca din 14 aprilie, criteriile de acordare a stimulentului de risc pentru personalul medical, de 2.500 de lei. Astfel, stimulentul va fi plătit de unitatea sanitară angajatoare din fonduri de salarii şi decontat ulterior, iar conducătorul unității va numi personalul care beneficiază de aceste dreptur.
Stimulentul acordat medicilor, personalului medico-sanitar și paramedical, inclusiv personalului auxiliar implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19 va fi plătit inițial din fondul de salarii al unității sanitare angajatoare și va fi decontat ulterior din fonduri europene, potrivit unui document transmis de minister unităților spitalicești din țară.

Stimulentul de 2.500 lei brut/lună/persoană nu se supune rigorilor impozitării privind impozitul pe venit de 10%, aşa cum anunţate ministrul iniţial, și nu va fi cuprins în baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv contribuției asiguratorii pentru muncă reglementată la titlul V „Contribuții sociale obligatorii“, din Legea nr. 227/2015 privind codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
Descarcă documentul
Conform ministrului Marcel Boloș, pentru a putea fi decontat din fonduri europene, stimulentul de risc medical trebuie să îndeplinească unele condiții, precum:
• Să fie plătit de unitatea sanitară angajatoare din fonduri de salarii odată cu acordarea drepturilor salariale, înainte să fie decontat din fonduri europene;
• Personalul care beneficiază de aceste drepturi să fie numit prin decizie a conducătorului unității sanitare angajatoare, din care să reiasă că este implicat direct în transportul, evaluarea, echiparea, diagnosticarea, tratamentul pacienților infectați cu COVID-19;
• Unitatea angajatoare să facă parte din rețeaua sanitară COVID, stabilită conform reglementărilor legale în vigoare.
• Stimulentul de risc medical se acordă o singură dată, la acordarea drepturilor salariale în perioada declarării stării de urgență, începând cu drepturile salariale aferente lunii aprilie 2020 și are un cuantum fix de 2.500 lei brut/lună/persoană, indiferent de nivelul venitului realizat de personalul medical.
• Dacă perioada de urgență se prelungește, personalul medical vizat va beneficia de drepturile legale privind stimulentul medical pe întreaga perioadă a stării de urgență.

Plata se va face prin transferuri din bugetul fondului național unic de sănătate sau, după caz, de la bugetul de stat, de la titlul VI „Transferuri între unități ale administrației publice“ sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu această destinație, prin ordonatorul principal de credite.

În cazul serviciilor de ambulanță județene și al Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, stimulentul de risc medical se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, de la titlul I „Cheltuieli de personal“.

Pentru unitățile sanitare din cadrul ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, sumele necesare acordării stimulentului se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, de la titlul VI „Transferuri între unități ale administrației publice“, prin bugetele ordonatorilor principali de credite.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Joi, prima ședință ordinară din 2021 a CL Curtea de Argeș – Desemnarea managerului Centrului de Cultură și alte 10 puncte pe ordinea de zi

Avatar

Publicat

in

De

Aleșii locali din Curtea de Argeș au fost convocați joi, 28 ianuarie 2021, la prima ședință şedinţa ordinară din acest an a Consiliului Local. Pe ordinea de zi figureaza 11 proiecte de hotărâri care vor fi dezbătute și supuse votului CL. Cele mai importante par a fi proiectele care vizează organizarea si desfășurarea concursului pentru funcția de manager al Centrului de Cultură şi Arte “George Topîrceanu” și cel referitor la concesionarea prin licitație a unui imobil .

Iată ordine de zi completă a ședinței C.L. Curtea de Argeș din data de joi, 28 ianuarie 2021:

 1. Proiect de hotărâre pentru conferirea unor diplome.
 2. Aprobarea proceselor verbale încheiate în şedinţele anterioare.
 3. Proiect de hotărâre privind prelungirea termenului de dare în folosinţă gratuită către Clubul Copiilor Curtea de Argeş a unui spaţiu locativ.
 4. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentaţiei de atribuire pentru concesionarea prin licitaţie publică a unui bun imobil.
 5. Proiect de hotărâre privind închirierea unui spaţiu locativ cu destinaţia de sediu de partid.
 6. Proiect de hotărâre privind prelungirea termenului unor contracte de închiriere.
 7. Proiect de hotărâre privind darea în folosinţă gratuită a unui bun proprietate publică.
 8. Proiect de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului de proiecte de management a conducerii Centrului de Cultură şi Arte “George Topîrceanu”, pentru aprobarea calendarului concursului şi pentru desemnarea reprezentanţilor autorităţii deliberative în comisia de concurs şi în comisia de soluţionare a contestaţiilor precum şi pentru aprobarea condiţiilor cumulative necesare unei persoane fizice pentru participare la concurs.
 9. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de acţiuni sau lucrări de interes local pentru anul 2021 care urmează a fi prestate de beneficiarii de ajutor social.
 10. Proiect de hotărâre privind utilizarea parţială a excedentului bugetului local pentru finanţarea unor obiective de investiţii.
 11. Diverse

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

În Argeș urmează o săptâmână cu umezeală – VEZI PROGNOZA PE ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ

Avatar

Publicat

in

De

După un weekend de primăvară, vremea in județul Argeș schimba foaia si aduce in judet o vreme capricioasă de toamnă tîrzie, potrivit datelor oferite de satelitul EUMETSAT. Astfel, luni, prima zi a acestei saptamani, va fi dominata de ploi insemnate cantitativ si temperaturi in scadere situate in jurul valorii de maxim 5 grade Celsius. Marti, continua procesul de racire usoara, cerul va fi mai mult noros iar in cursul noptii de marti spre miercuri ploile se transforma in lapovita si ninsoare.

La jumatatea saptamanii, miercuri si joi, temperaturile pe timpul zile vor coborî pana la maxime de cel mult 2 Grade Celsius iar in cursul noptilor de miercuri si joi se vor semnala lapovițe și ninsori. Abia spre spre sfarsitul acestei saptamanii vreme isi revine iar soarele va predomina vineri si sambata.

Detalii pentru aceasta saptamana, in graficul de mai jos.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend