Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Unde găsim produse sustenabile de sărbători?

Publicat

in

La ediția 33 a Future Talks, gazda Ciprian Stănescu a discutat cu Adelina Dabu, expert în sustenabilitate, despre cum ar putea arăta perioada sărbătorilor dintr-o perspectivă sustenabilă și de consum responsabil. De la cele mai noi magazine offline & online de zero waste pânâ la meniuri vegane, și, în definitiv, cum devenim consumatori responsabili. Mai jos o listă de 40 de magazine și platforme digitale pentru un 2021 cu sărbători mai sustenabile. Bonus: cum ar putea arăta masa de Crăciun în 2030?

Future Talks este un proiect Social Innovation Solutions început în 2020 alături de UniCredit Bank ce aduce săptămânal antreprenori, experți și autorități în conversații despre tehnologie, sustenabilitate și societate.

Ce înseamnă așadar un consum resposabil? În primul rând este vorba despre cantitate – putem reduce risipa alimentară cumpărând doar atât cât ne trebuie și printr-o planificare mult mai bună a meselor. De asemenea, putem arunca mai puțină mâncare dacă suntem creativi cu rețete de transformare a resturilor încă utilizabile în alte tipuri de mâncare: de exemplu cozonacul uscat poate fi transformat în budincă sau pain perdu.

Ce înseamnă însă un consum sustenabil? În afară de reducerea emisiilor de CO2 prin cumpărături înainte de aglomerația săptămânii Crăciunului, putem încerca să găsim un echilibru cât mai bun între produse alimentare locale și de sezon și produse ce vin din alte țări, ideal cu certificate de proveniență eco-bio și fair-trade. De exemplu, cum alegem bradul de Crăciun: dacă luam un brad de plastic ar trebui să îl folosim cel puțin 12 ani, conform unor cercetări, pentru a-și compensa amprenta de carbon. Chiar dacă mai scumpi, brazii ce sunt deja în ghiveci pot fi replantați, dacă avem grijă de ei. Alte elemente de sustenabilitate în perioada sărbătorilor sunt legate de: cum împachetăm cadourile (câtă vopsea, cât plastic, cât sclipici) și ce tip de cadouri luăm.

Ce se schimbă în modul în care consumă alimente românii în 2030? ”Disponibilitatea unor tipuri de produse, inclusive carne de origine vegetală a început să fie mai mare și aici există posibilitatea unei schimbări de comportament la nivel mai mare în România. Putem găsi inclusiv în supermarketuri astfel de produse, la prețuri mai scăzute ca în anii trecuti. Cred că românii vor adopta astfel de alternative și în afara perioadelor de post, odată ce au ajuns să le testeze, de exemplu. În 2030 văd mult mai mulți români consumând carne vegetală și alte produse care acum nu le sunt foarte familiare sau pe care le redescoperă odată cu accesul la internet și dezvoltarea culturii gastronomice – de exemplu, accesul la rețete creative care să includă alimente comune precum sfecla.”

De unde putem cumpăra produse sustenabile și locale în această perioadă? Mai jos o listă utilă pentru fiecare dintre noi:

Mâncare:

De exemplu, Verdino este un brand creat de o companie de lactate care s-a uitat la viitorul proteinelor și a venit cu o linie destul de diversificată de alternative de origine vegetală pentru brânză și pentru carne, la prețuri comparabile cu cele de origine animală. Odată ce consumatorii încearcă astfel de produse, se vor întoarce la ele.

Există tot mai multe platforme care ofera centralizat produse românești de la producători locali, cum ar fi Nord Natural, Nord Verde Roditor. Aplicațiile Freshful și KooKoo Grocery livrează în București o diversitate de produse de la mici antreprenori alimentari, iar de la magazinul Zero Waste Shop poți achiziționa produse vrac, în pungile și borcanele aduse de-acasă.

Adelina Dabu curatoriază de câțiva ani liste de unde te poți inspira pentru achiziția de cadouri produse de la antreprenori locali, unele dintre ele din economia socială sau upcycled, Iată propunerile de anul acesta:

Produse pentru casă: casa ne-a fost mai aproape de când cu pandemia, așa că mai jos câteva idei pentru cadouri care să facă acest spațiu mai confortabil și mai cald, de sărbători și după:

I’m cotton you, pentru kimonos și lenjerii de pat

Fram Electrocasnice, pentru nostalgici

ProduslaCentrala, obiecte pentru masă upcycled

Stycle pahare transformate din sticle consumate

Ingeri si Zmei – basme din portelan, pentru decorațiuni de sezon sau veselă timeless

Kenosis Design, măestria lemnului și a pielăriei dintr-o afacere socială

Atelier Interesart și Podoaba pentru decorațiuni

Room21– un mic magazin lângă Cișmigiu care a curatoriat produse locale, cărți, ceramică, decorațiuni, etc.

Inlin_lifeinlinen își deschide ocazional garajul cu șervete și prosoape de in

AlbAlb e un magazin deja consolidat cu o colecție solidă de design local

Inspirate de misiunea Fashion Revolution/ Fashion Revolution Romania Adelina face și câteva propuneri de magazine cu produse textile sustenabile, locale și cu impact social:

ONEshirt – bluze și borsete upcycled, lucrate la Timișoara de persoane din grupuri vulnerabile.

AtelierMerci.ro, o colecție dezvoltată cu grijă pentru materiale, dar și pentru croitoresele lor

Atelier Resolved transformă sacoșele de la IKEA și pungile de cafea în genți

Ostra Berdo un altfel de cool sustenabil în materie de rucsaci

Sigo țese preșuri din deșeuri textile și le transformă în accesorii

Maestoso are o colecție nouă din „piele” de cactus

Desculț are sacoșe mari de cânepă de luat la plajă la vară

Made in Roșia Montană cu o ofertă nouă și diversificată

Slow fashion cu Soleil_thebrand & Chemistry pentru haine pentru următorii ani

De asemenea, adăugăm și dintre câștigătorii Social Impact Award pe cei de la Sacosh brand de sacoșe din material plastic și textil reciclat și OKO, tricouri sustenabile din bumbac organiz și PET reciclat.

Cărți, pentru că toți ne propunem să citim mai mult în perioada sărbătorilor

Dispozitiv Books aduce cărțile și revistele pe care nu le prea găsiți în alte locuri din București, la ei edițiile speciale Monocle de când avem mai puține drumuri prin aeroporturile lumii

Nautilus English Books cu o ofertă de cărți în limba engleză foarte ofertantă

Librairie Kyralina pentru francofili

Seneca AntiCafe pentru ceaiul cald și muzica bună de care să te bucuri în timp ce explorezi oferta de cărți despre sustenabilitate

Cosmetice & bijuterii

UTOPIC by Mona Vulpoiu este un atelier de basm, iar Mona vă spune povestea din spatele fiercărei bijuterii

Meșteshukar ButiQ, aduce împreună alama și perlele

MioBio Shop e cel mai frumos magazin cu cosmetice sustenabile, recipiente reutilizabile pentru săpun și săculeți pentru cadouri de la Atelierul de pânză.

Locuri pentru cumpărături în afara Bucureștiului

În Brașov, Irina Neacșu Studio cu ceaiuri și ilustrații

În Cluj, Collect cu o secție curatoriată de design local și atmosferă de sărbătoare

În Urziceni, Licurici Boutique pentru flori uscate și semne de carte

În Sibiu, magazinul POEMI

Și, la final, despre masa de Crăciun în 2030 ”Va fi cu siguranță mai aproape de vegan, preponderent vegetariană, cu elemente locale, un mix de feluri din carne de origine animală (răcituri) și carne de origine vegetală”, Adelina Dabu, expert sustenabilitate la #FutureTalks.

Articol susținut de Social Innovation Solutions

NATIONAL

Mega-operațiune de contraspionaj demarată de Polonia împotriva Rusiei: percheziții la mai multe puncte

Publicat

in

Serviciile de contrainformaţii poloneze ABW au anunţat joi o operaţiune în desfăşurare care vizează o reţea de spionaj rusă şi care este realizată în coordonare cu servicii din alte ţări, relatează AFP, informează Agerpres.

„ABW acţionează în cadrul unei anchete privind activităţi de spionaj desfăşurate în numele Rusiei împotriva unor state şi instituţii ale Uniunii Europene”, a scris pe reţeaua X purtătorul de cuvânt al serviciilor speciale poloneze, Jacek Dobrzynski.

În cadrul operaţiunii, ABW a efectuat miercuri percheziţii la Varşovia şi Tychy (sud) şi a „interogat persoane”.

Operaţiunea este rezultatul cooperării dintre ABW şi mai multe servicii europene, în special cele cehe, Praga anunţând miercuri o operaţiune similară.

Scopul reţelei vizate de operaţiune a fost „realizarea obiectivelor de politică externă ale Kremlinului, în special slăbirea poziţiei Poloniei pe scena internaţională, discreditarea Ucrainei şi a imaginii instituţiilor Uniunii Europene”, scrie ABW într-un comunicat.

Cum ar fi acționat?

Aceste obiective urmau să fie realizate prin intermediul unui site pro-rus, „voice-of-europe.eu”.

Operaţiunea ABW este, de asemenea, rezultatul punerii sub acuzare în ianuarie a unui polonez suspectat de spionaj în beneficiul serviciilor secrete ruse, a precizat ABW.

„Bărbatul, infiltrat printre parlamentari polonezi şi europeni, a îndeplinit sarcini comandate şi finanţate de colaboratori ai serviciilor de informaţii ruse”, inclusiv activităţi de propagandă, dezinformare şi provocare politică, destinate „construirii unor zone de influenţă ruse în Europa”.

Identitatea bărbatului nu a fost dezvăluită.

Citeste mai mult

NATIONAL

Dezvoltarea infrastructurii rutiere – factor de creştere a nivelului de trai (şî) pentru Moldova

Publicat

in

Deşi lăsată la coada dezvoltării infrastructurii rutiere, Moldova este una dintre regiunile care aşteaptă să culeagă în curând roadele utilizării unei autostrăzi. Se împlinesc deja cinci ani de când au avut loc proteste în cadrul cărora românii au cerut vehement construcţia unei autostrăzi care să deservească şi zona estică a ţării şi care să o conecteze de restul ţării şi, indirect, de occident. In acest moment, autostrăzile care vor lega Moldova de restul ţării sunt construcţie, având termen estimat de deschidere, între anii 2024 şi 2026, în funcţie de tronson.

Este de aşteptat, aşa cum s-a întâmplat şi în alte regiuni, ca apariţia unei autostrăzi să contribuie la dezvoltarea regiunii respective în numeroase moduri. Daca ne uităm la Autostrada Soarelui, vedem un salt de peste 50% a ratei de creştere economică a judeţelor Călăraşi şi Ialomiţa după finalizarea autostrazii, susține profesorul Tănase Stamule.

In primul rând, se vor deschide noi oportunităţi pentru forţa de muncă locală, care va putea avea acces la locurile de muncă din proximitate, prin scurtarea timpilor asociaţi navetei. Prin urmare, facilitarea accesului din zone mai izolate către centre urbane importante va conduce la o mai bună inserţie pe piaţa muncii a mai multor categorii de persoane, inclusiv a unor persoane care până în prezent s-au limitat la locurile de muncă puţin numeroase şi mai slab remunerate, în special în mediul rural, persoane implicate în agricultură de subzistenţă sau şomeri. Un alt efect pozitiv va fi intrarea pe piaţa forţei de muncă a unor persoane care anterior nu căutau activ un loc de muncă din motive de izolare geografică sau mobilitate redusă.

Statisticile oficiale spun că aproximativ două milioane de români, apți de muncă, nu se regăsesc pe piața muncii. Unul dintre principalele motive este distanța prea mare între propria locuință și potențialii angajatori. Prin autostrăzile din Moldova, aproximativ 700 000 de persoane inactive vor ajunge mult mai aproape de firme.

Statul face eforturi consistente acordând prime de mobilitate tinerilor care se angajează la distanţe mai mari de 15 km, pe o rază de 50 km de adresa de domiciliu sau reşedinţă. Scurtarea timpilor de deplasare care sporesc mobilitatea este un argument suplimentar pentru ca şomerii să accepte locurile de muncă disponibile pe o rază rezonabilă, de până în 50 km. Inaugurarea tronsoanelor de autostradă din Moldova ar trebui să rezolve, aşadar, o serie de dezechilibre pe piaţa muncii din regiune. Cheltuielile publice cu indemnizaţii de şomaj şi ajutoare sociale ar putea scădea pe fondul acestor progrese.

Cu alte cuvinte, construcţia şi utilizarea unei autostrăzi poate avea şi alte efecte pozitive, precum creşterea nivelului de trai prin schimbarea locului de muncă cu unul mai bine plătit, renunţarea la activităţi slab productive în domeniul agriculturii. De asemenea, companiile româneşti vor putea acoperi mai bine nevoia de forţă de muncă prin utilizarea resurselor locale, în detrimentul personalului temporar migrant, venit preponderent din ţări asiatice. Accesul mai facil către centrele de învăţământ este un alt atu al viitoarei configuraţii rutiere. Beneficiile se extind şi în zona comerţului, prin costuri reduse şi timpi mai scurţi de livrare.

La nivel macroeconomic, o mai bună infrastructură rutieră se traduce printr-o scădere a ratei şomajului, o rată mai mare de participare a forţei de muncă, diminuarea cheltuielor pentru asistenţă socială şi creşterea nivelului de trai, atât pentru angajaţii care au acces la locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend