Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Unde dai și unde crapă – Japonia acuză Rusia că a sistat negocierile de pace, din cauza ajutorului dat Ucrainei

Publicat

in

Japonia a protestat marţi „ferm” faţă de decizia Rusiei de a abandona negocierile pentru un tratat de pace între cele două ţări din cauza, potrivit Moscovei, „poziţiei inamicale” a autorităţilor de Tokio privind conflictul din Ucraina, transmite AFP.

„Această situaţie este (de fapt) rezultatul agresiunii ruse în Ucraina”, a declarat premierul japonez, Fumio Kishida, în parlamentul de la Tokyo, informează Agerpres. 

„Tentativa (rusă) de a muta această problemă asupra relaţiilor dintre Japonia şi Rusia este extrem de nejustificată şi absolut inacceptabilă”, a adăugat el.

Japonia „protestează ferm”, a adăugat prim-ministrul nipon, condamnând încă o dată Rusia pentru acţiunile sale în Ucraina care „schimbă statu-quo-ul prin forţă, în mod unilateral”.

Japonia s-a alăturat ţărilor occidentale în ultimele săptămâni impunând grele sancţiuni economice Moscovei pentru ofensiva sa din Ucraina, lansată la 24 februarie.

Japonia şi Rusia întreţin relaţii complexe de mai multe decenii. Cele două ţări nu au semnat niciun tratat de pace după Al Doilea Război Mondial din cauza unei dispute asupra a patru insule mici din Arhipelagul Kurile.

Rusia a anunţat brusc luni că abandonează negocierile de pace cu Japonia, considerând că „este imposibil să se discute despre semnarea unui document fundamental asupra relaţiilor bilaterale cu un stat care ocupă o poziţie deschis inamicală şi caută să dăuneze intereselor” Moscovei.

Ţara a anunţat, de asemenea, că pune capăt scutirii de viză care le permite japonezilor să călătorească pe insulele în litigiu şi că se retrage din negocierile privind activitatea economică comună dintre cele două ţări acolo.

Insulele vulcanice în cauză, situate între Marea Ohotsk şi Oceanul Pacific, sunt numite Kurile de Sud de către Rusia şi Teritoriile de Nord de către Japonia. Au fost cucerite de armata sovietică în 1945 şi de atunci nu au mai fost restituite Japoniei.

Tokyo consideră cele patru insule în dispută, cu o populaţie de 20.000 de locuitori, drept „parte integrantă a teritoriului Japoniei”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

AFM a validat 62.500 de vouchere, a câte 400 de lei fiecare, în cadrul primei etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice

Publicat

in

De

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat, în prima etapă, 62.500 de vouchere, a câte 400 de lei fiecare, potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES.

Conform sursei citate, dintre acestea, 25.695 vouchere au fost pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare, 24.096 vouchere pentru categoria maşini de spălat rufe, iar 12.709 vouchere pentru categoria maşini de spălat vase.

Valabilitatea voucherelor este de 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat, potrivit Agerpres.ro.

„Voucherul se poate folosi fie în magazinele fizice prezentat pe un dispozitiv mobil sau imprimat, fie în magazinele on-line prin utilizarea codului voucherului în formularul de comandă din site-ul comerciantului. Solicitanţii aprobaţi în această etapă nu vor mai putea selecta vouchere pentru aceeaşi categorie de electrocasnice pe parcursul acestui an calendaristic. Voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică”, se menţionează în comunicat.

Potrivit AFM, beneficiarul are obligaţia de a încărca CI/BI şi declaraţia pe proprie răspundere pusă la dispoziţie de AFM, în aplicaţia informatică, până la momentul utilizării voucherului.

Lista comercianţilor la care pot fi utilizate voucherele este publicată pe site-ul Admnistraţiei Fondului pentru Mediu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Ludovic Orban s-a dezlănțuit: ‘Lui Ciucă, dacă îi iei foaia din mână, nu mai cunoaşte decât o singură literă a alfabetului: ăăă. Să fim serioși’

Publicat

in

De

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat, marţi, că el l-a pus ministru pe Nicolae Ciucă, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, menţionând că l-a refuzat pe şeful statului când a vrut să-l propună pentru funcţia de premier.

„Pe Ciucă îl cunosc personal, e adevărat că l-am pus ministru că mi-a cerut Iohannis, dar în momentul în care Iohannis a vrut să-l propună premier, m-am luat cu mâinile de cap şi i-am spus lui Iohannis ‘categoric nu’. Şi puteţi să vă uitaţi la el şi o să înţelegeţi de ce. Dacă îi iei foaia din mână, nu mai cunoaşte decât o singură literă a alfabetului: ăăă; dacă îi pui o întrebare despre economie: ăăă; dacă îi pui o întrebare despre administraţie, despre sănătate, despre agricultură: ăăă; dacă îl întrebi ceva despre liberalism: ăăă. Să fim serioşi!”, a susţinut Orban la lansarea organizaţiei Forţa Dreptei Ilfov.

Citește și: Supranumit cel mai bun premier de către Traian Băsescu, Ludovic Orban își anunță candidatura la prezidențiale: De 30 de ani mă pregătesc ca în sesiune şi învăţ

Despre Marcel Ciolacu, Orban a spus că „şi funcţia de primar de comună e foarte grea”, ce să mai vorbim de cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

„Asta s-a întâmplat de fapt în România noastră, nu am ştiut să ne alegem conducătorii. Şi astăzi, dacă stăm şi ne uităm cine ne conduce, Marcel Ciolacu, după părerea mea, şi funcţia de primar de comună e foarte grea, d-apăi să fie preşedintele Camerei”, a apreciat el.

În ceea ce-l priveşte pe Florin Cîţu, Orban a afirmat că nu el l-a pus premier, ci USR-ul.

„Mulţi îmi zic: Domne, tu l-ai pus pe Cîţu! Nu e aşa, nu l-am adus eu pe Cîţu, PNL a avut doi candidaţi la funcţia de prim-ministru: Ludovic Orban şi Florin Cîţu. Cine a ales Florin Cîţu? USR-ul, pentru că USR-ului i-a fost frică de mine. Probabil, sprijinit puternic din spate de ”ficus” (n.r. Klaus Iohannis).”, a comentat Orban.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend