Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un veteran al Marinei americane a fost eliberat de Rusia la aproape un an de când a fost reţinut

Publicat

in

Un veteran al Marinei americane, care a fost reţinut în Rusia timp de aproape un an, dar a cărui detenţie nu a fost făcută publică, a fost eliberat joi din custodia rusă după luni de negocieri conduse de fostul guvernator al statului New Mexico, Bill Richardson, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al familiei, relatează News.ro.

Inchisoare din RusiaFoto: Russian Look Ltd. / Alamy / Profimedia Images

Taylor Dudley, în vârstă de 35 de ani, din Lansing, Michigan, a fost reţinut de poliţia rusă de frontieră în aprilie 2022 după ce a trecut din Polonia în Kaliningrad, enclava rusă situată între Polonia şi Lituania. El se afla în Polonia pentru a participa la un festival de muzică şi nu este clar de ce a trecut graniţa.

Detenţia lui Dudley – pe care guvernul american nu a considerat-o ca fiind „nedreaptă” sau bazată pe motivaţii arbitrare şi discriminatorii – nu a fost făcută publică până joi, deoarece familia sa a dorit ca negocierile pentru eliberare să rămână private.

Richardson Center for Global Engagement, o organizaţie non-profit fondată de Bill Richardson, a condus negocierile, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al familiei, Jonathan Franks. Fostul guvernator şi diplomat lucrează de mult timp pentru eliberarea americanilor deţinuţi în străinătate, iar centrul său a jucat un rol şi în asigurarea eliberării, în primăvara anului trecut, a lui Trevor Reed, cetăţean american, fost puşcaş marin, care fusese deţinut pe nedrept în Rusia.

Fundaţia Steve Menzies Global şi Ambasada SUA au contribuit, de asemenea, la obţinerea eliberării lui Taylor Dudley, a precizat purtătorul de cuvânt al familiei.

„Joi dimineaţa, autorităţile ruse l-au eliberat pe cetăţeanul american Taylor Dudley, un veteran al Marinei americane în vârstă de 35 de ani, predându-l peste graniţa poloneză, în faţa guvernatorului Bill Richardson, a echipei sale şi a unui reprezentant al Ambasadei SUA din Varşovia, o eliberare pentru care Centrul Richardson a lucrat cu sârguinţă şi în linişte timp de peste 6 luni, cu o asistenţă semnificativă din partea Fundaţiei Steve Menzies Global, a Hostage U.S. şi a Fundaţiei James Foley. Familia va fi veşnic recunoscătoare”, a declarat reprezentantul familiei.

„Ultimele 9 luni au fost dificile pentru familie, care cere presei să-i fie respectată intimitatea şi să i se ofere spaţiul necesar pentru a-l primi pe Taylor acasă”, a adăugat el.

Într-o declaraţie separată pentru CNN, Bill Richardson a declarat că Dudley a fost eliberat joi la punctul de trecere a frontierei ruso-poloneze de la Bagrationovsk-Bezledy, după aproape un an de negocieri. El a recunoscut, de asemenea, implicarea Departamentului de Stat şi a ambasadelor americane de la Moscova şi Varşovia în eliberarea lui Dudley.

„După şase luni de muncă intensă, este minunat să vedem că această eliberare a lui Taylor Dudley a avut loc. Am lucrat asiduu la Moscova şi Kaliningrad şi am ridicat pentru prima dată această problemă în timpul întâlnirilor noastre cu oficialii ruşi în legătură cu Brittney Griner, Paul Whelan şi Trevor Reed”, a dezvăluit Bill Richardson pentru CNN.

Mai mulţi cetăţeni americani sunt în continuare reţinuţi în Rusia, inclusiv fostul puşcaş marin american Paul Whelan, care este considerat ca fiind un prizonier politic. El a fost arestat în Rusia în decembrie 2018 şi condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj. În 2022, SUA au propus să îi schimbe pe Whelan şi pe vedeta americană de baschet Brittney Griner cu traficantul de arme Viktor Bout, care era închis în SUA, însă Rusia a fost de acord să o elibereze doar pe Griner. Washingtonul a dat asigurări că va continua eforturile pentru eliberarea lui Whelan.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Guvernul italian neagă interceptarea telefoanelor jurnaliștilor și politicienilor

Publicat

in

Guvernul premierului italian Giorgia Meloni a negat că ar fi pus sub ascultare telefoanele unor jurnalişti sau oameni politici, a declarat secretarul de stat la cancelaria prim-ministrului, Alfredo Mantovano, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Nu am autorizat niciodată, de când guvernul a intrat în funcţie guvernului, punerea sub ascultare de orice fel vizând jurnalişti sau oameni politici”, a declarat Alfredo Mantovano într-un comunicat.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO | Un corp ceresc misterios a colorat în verde cerul nopții din Australia

Publicat

in

Cerul nopții din Australia a fost învăluit de o lumină strălucitoare și de un zgomot puternic cauzate de prăbușirea unui meteorit deosebit de rar, care a avut o nuanță verde neobișnuită. Locuitorii din zonă au fost uimiți și fascinați de acest fenomen cosmic spectaculos., scrie livescience.com.

Camerele de luat vederi de la aeroportul Cairns din Queensland au surprins o înregistrare video a meteoritului care a explodat, cunoscut sub numele de bolide, la ora locală 21:22, pe 20 mai. Imaginile video încărcate pe pagina de Facebook a aeroportului arată o străfulgerare inițială de culoare verde care luminează cerul nopții înainte de o străfulgerare secundară albă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend