Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un ‘tribunal popular’ însărcinat cu anchetarea asasinatelor jurnaliştilor s-a deschis la Haga

Publicat

in

Un ‘tribunal popular’ însărcinat cu anchetarea asasinatelor jurnaliştilor şi cu tragerea la răspundere a guvernelor considerate vinovate de aceste crime s-a deschis marţi la Haga, denunţând violenţa în creştere împotriva jurnaliştilor din întreaga lume, relatează AFP.

Compus din jurişti internaţional, acest ‘tribunal’ va organiza audieri timp de şase luni în trei dosare – asasinatele cărora le-au căzut victime Lasantha Wickrematunge în Sri Lanka, în 2009, Miguel Angel Lopez Velasco în Mexic, în 2011, şi Nabil Al-Sharbaji în Siria, în 2015.

Instanţa ia forma unei adunări deliberative unde personalităţi denunţă, sub o formă juridică, acte pe care le consideră condamnabile faţă de jurnalişti, în special prin raportare la dreptul internaţional. Opiniile lor vor fi ulterior trimise autorităţilor abilitate.

‘Tribunalul’ vizează de asemenea strângerea de probe în dosarele respective.

Printre martorii cheie care vor compărea în faţa acestui ‘tribunal’ figurează Hatice Cengiz, profesor universitar şi logodnica fostului jurnalist saudit Jamal Khashoggi asasinat în 2018 la Istanbul, Matthew Caruana Galizia, jurnalist şi fiu al jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, asasinată în 2017, şi filipineza Maria Ressa, laureată a Premiului Nobel pentru Pace.

”Înainte, jurnaliştii erau ţintele unor indivizi, dar acum ei sunt ţinte pentru guverne”, a declarat Hatice într-o conferinţă de presă la Haga.

Ea participă la ‘tribunalul popular’, situat într-o biserică din Haga datând din secolul XVII, pentru ”a reaminti lumii ceea ce i s-a întâmplat lui Jamal şi de ce nu am obţinut dreptatea până în prezent”, potrivit Agerpres.ro.

Acest ‘tribunal’ a fost creat de trei mari organizaţii pentru apărare libertăţii presei: Reporteri Fără Frontiere (RSF), cu sediul la Paris, Free Press Unlimited (FPU), cu sediul la Amsterdam, şi Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York.

Începând din 1992, peste 1.400 de jurnalişti au fost ucişi şi în opt cazuri din zece când un jurnalist este asasinat autorul nu este arestat.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Forțele ruse și pro-ruse ar fi intrat în Lisciansk (separatiști)

Publicat

in

De

Forțele ruse și pro-ruse ar fi intrat sâmbătă în Lișciansk, iar „lupte de stradă” au loc acum în orașul de lângă Severodonețk, un punct strategic în estul Ucrainei care este pe cale să fie cucerit de Moscova, au declarat separatiștii, potrivit AFP.

Soldați rușiFoto: Dreamstime.com

„Miliția Republicii Populare Lugansk și armata rusă au intrat în orașul Lisiciansk. Unele sedii și fabrici din oraș au fost deja luate. Lupte de stradă au loc acolo acum”, a declarat un reprezentant al separatiștilor pro-ruși, locotenent-colonelul Andrei Marochko, pe Telegram.

Informația nu a putut fi confirmată din surse independente.

Forțele rusești au ca prioritate încercuirea trupelor ucrainene în Lisiciansk și o ofensivă la scară largă asupra Sloviansk – ISW

Forțele ucrainene își vor menține probabil apărarea în jurul Lisiciansk, vor continua să epuizeze trupele rusești după căderea Severodonețk-ului și vor ocupa terenuri mai înalte în Lisiciansk, ceea ce le-ar putea permite să respingă atacurile rusești pentru o perioadă de timp, dacă rușii nu reușesc să le încercuiască sau să le izoleze, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultimul său raport. (foto: dreamstime.com)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Gabriela Firea s-a enervat pe Nicușor Dan din cauza blocajului de la Doamna Ghica: Om fără scrupule, ajuns în funție prin furt

Publicat

in

De

Gabriela Firea a izbucnit la adresa lui Nicușor Dan din cauza haosului din traficul din București. Firea spune că pe vremea ei lucrările la infrastructură aveau prioritate, în vreme ce acum se vine doar cu scuze.

„În urmă cu doi ani, inauguram Șoseaua Fabrica de Glucoză! Acum, toată Capitala este blocată de un primar general incompetent, fără grijă față de cetățeni și concentrat doar pe postările de pe Internet.  Șantierele, curățenia, marile lucrări se fac pe teren, nu de la birou în fața tastaturii. Ce așteptări poți avea de la un om fără scrupule, care a ajuns în funcție prin minciună și furt.

Șoseaua Fabrica de Glucoză este un proiect pe care l-am început de la zero și pe care l-am finalizat repede. În 2020, când s-a dat drumul circulației mulți au comentat – na, făcea bine la campania electorală – au măsurat, au numărat, ne-au acuzat, dar șoferii ne-au felicitat. Am reușit într-un an și opt luni să transformăm un drum mereu blocat într-o șosea modernă. Le mulțumesc, încă o dată, colegilor mei și constructorilor care au stat zi și noapte pe șantier.

S-au investit sume mari, mult timp și nervi, dar a meritat efortul. Mă bucur de fiecare dată când circul prin zonă și văd că Bucureștiul are o legătură modernă cu Autostrada A3, cu acces facil într-o zonă în plină dezvoltare. Rolul nostru, al politicienilor care ajungem în funcții publice, este să lăsăm ceva în urma noastră. Lucrările de infrastructură sunt greu de făcut, costisitoare și extrem de necesare. Dar sunt și cele care rămân în urma noastră, zeci de ani!

Nici după doi ani, lucrările nu au fost complet plătite. Știu deja, de vină este echipa Firea. Probabil tot din cauza echipei Firea toate celelalte șantiere sunt blocate de un an și jumătate. Mă necăjesc imaginile cu pasajul Doamna Ghica unde bate vântul și totul trebuia să fie gata. Am fost singurii care au făcut ceva concret în Prelungirea Ghencea, dar Nicușor Dan e de părere că locuitorii zonei mai pot aștepta. Continuarea proiectului Ciurel – Șoseaua de Centură este istorie pentru că primarul general ne-a spus clar că nu-l interesează. Păcat de munca și de banii investiți în toate aceste proiecte!

#FabricaDeGlucozăLaDoiAni #FapteNuVorbe #ProiectePentruBucureșteni #OameniiVorSoluții #StopIncompetenței”, scrie Gabriela Firea pe Facebook.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend