Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un spital ca un hotel de 4 stele, cu servicii medicale și rezultate de 5 stele. Da, există în România

Publicat

in

  • Specializat în recuperare medicală, îngrijiri paliative și geriatrie

Sunt un om căruia nu-i plac spitalele, deși în prima parte a vieții eram mai mereu în contact cu ele. Nu pacient, ci copil care-și însoțea mama la serviciu după ce termina școala. Nu-mi plac spitalele și ajung la doctor doar când e musai. Mă doare fiecare chip chinuit de suferință, fiecare chip marcat de supărarea neputinței de a-și ajuta ruda bolnavă, mă doare disperarea întâlnită la tot pasul. De aceea evit cât pot aceste lăcașuri ale durerii și stau cât mai puțin posibil înăuntru, dacă chiar trebuie să merg.

Ei bine, ieri am fost într-un spital. A trebuit. Clădirea i se vedea de pe drumul principal, de la 1km. Mare, impunătoare, cu un panou uriaș, verde. Mi-am zis că dacă e verde e un semn că oamenii care-l administrează sunt optimiști. De aproape, clădirea arată mai degrabă ca un hotel, peste drum de o pădure, cu spațiu verde în curte cât pentru un teren standard de fotbal, cu zeci de ghivece cu flori roșii și trandafiri. Hm! Ce-o fi?!, mi-am zis. Semnul că este, totuși, un spital, erau cele câteva persoane în pijamale, care stăteau la aer, pe terasa acoperită, printre flori. Deci, nu e un hotel, e un spital. Dau să intru și am un șoc: holul de la intrare nu e pavat cu linoleum, nici cu ciment mozaicat. Pardoseaua e strălucitoare ca o marmură de lux, albă, cu decoruri aurii și negre. Flori pe drumul spre lift și zâmbete pe chipurile doamnelor de la recepție. Aici e Spitalul Sfântul Sava?, întreb eu, pentru siguranță. Da, mi se răspunde amuzat. Probabil că nu sunt primul care pune întrebarea asta stupidă, îmi zic. Haideți să vă ajutăm!, mi se spune. Haideți, zic eu, intrând în joc. Arăt dovada că am primit vaccinul anticovid. Primesc halat de unică folosință și mască nouă și suntem gata de intrat în spital.

content-image

Spitalul Sfântul Sava, situat la intrarea în comuna Pantelimon, vizavi de Pădurea Pustnicul

Mă uit ca într-o oglindă în ușa de inox a liftului și arunc priviri în stânga și în dreapta. O curățenie strălucitoare și un miros suav, nicidecum cel specific. Nu miroase a spital, îi zic doamnei care mă însoțește. Râde cu subînțeles și-mi spune: știți că majoritatea celor care intră într-un spital încep să se teamă încă de la ușă? Din cauza mirosului de spital și a halatelor albe. Mimez surprinderea, dar eu sunt unul din acea majoritate. Ieșim din lift. Marmura albă strălucitoare e prezentă și aici. De o parte și de alta a holului, uși maro de lux, cu etichete cu nume. Doamne în halate albastre și verzi intră și ies, duc diverse cutii și echipamente în brațe. Unde am ajuns?, întreb cu convingerea că m-a adus la etajul cabinetelor medicale. La saloanele de recuperare medicală, îmi spune doamna și-mi deschide o ușă. Nu, n-am văzut așa ceva niciodată, într-un spital. O cameră uriașă, cu două paturi, perdele și draperii lungi, flori de cameră și o icoană. Sunteți credincioasă, întreb și eu ca să nu tac. Dumnezeu e cu noi, aici, îl simțim în fiecare zi. El ne ajută să facem minuni, prin oamenii care lucrează aici, îmi răspunde doamna, cu o lumină extraordinară pe chip. Fiecare salon are câte o icoană. E ca un dat. Doamna vorbește cu pacienții ca și când ar vorbi cu părinții ei. Îi mângâie și-i întreabă pe fiecare în parte, detaliat, despre afecțiunea fiecăruia. Nu-i dispare zâmbetul de pe față, iar din pat sau din cărucior sau din spatele unui cadru, pacienții îi răspund la fel. Cu zâmbet. E o speranță în fiecare. Îi cunoașteți pe toți, cu bolile lor, cu durerile lor?, o întreb cu uimire. Doamna îmi răspunde ca și când ar fi ceva absolut firesc. Îmi place atmosfera din acest spital. Durerea nu mai răzbate din fiecare colț…

content-image

Așa arată saloanele în care sunt internați pacienții pentru recuperare medicală

Doamna mă conduce în sala de exerciții de kinetoterapie. O mulțime de aparate, pacienți de toate vârstele și cred că 7-8-10 asistenți, nu-i pot număra, care se ocupă personal de câte un pacient. Câți angajați aveți, doamnă? Îi văd peste tot, întreb. Avem mulți, așa încât pacienții să nu aștepte să fie băgați în seamă. La noi, se pune mare accent pe relația dintre pacient și medic sau asistent, trebuie să le dăm încredere că vor reuși să iasă cu bine și cei mai mulți reușesc în câteva zile sau câteva săptămâni, în funcție de afecțiune. Deci, câți angajați aveți?, insist eu. Avem 30 de asistenți de kinetoterapie și fizioterapie la 70 de echipamente de ultimă generație…Nu pot să n-o întrerup pe doamnă cu un sunet de uimire. Îmi zâmbește, adăugând că are cea mai bună echipă de fizio și kinetoterapie. Punem pe picioare pacienți cărora nimeni nu le mai dă vreo șansă. Am avut tineri aduși în stare vegetativă după accidente de muncă sau rutiere, care acum sunt bine și ne vizitează să ne mulțumească pentru că i-am redat familiilor. Avem seniori cu accidente vasculare grave, cu hemiplagii și paraplagii, care se pot descurca singuri după terapiile noastre și nu mai au nevoie de asistență permanentă. Avem rezultate excepționale, cu echipa de kinetoterapeuți si fizioterapeuți, 8 medici specialiști, 30 de asistenți medicali și 48 de infirmiere, dar vă asigur că nimic nu se poate fără Dumnezeu. Și-mi zâmbește…Dar zâmbetul, doamnă, cum de e prezent peste tot într-un spital? Noi aplicăm aici terapia durerii. Cum am putea să vindecăm oamenii de durere, dacă noi nu am folosi terapia zâmbetului?

content-image

Spitalul Sfântul Sava arată ca un hotel de 4 stele

N-am mai avut ce să răspund. Am amuțit de uimire, eu, un om căruia nu-i plac spitalele…

Doamna se numește Alina Ion și e psiholog de profesie. Acum înțeleg de ce pune atâta accent pe zâmbet. Spitalul e al său și al familiei sale, toți membrii fiind prezenți aici de dimineața până seara, adesea și noaptea. Fiicele ei vor fi medici. Una e studentă, una va deveni în curând. Spitalul poartă numele unui sfânt și e un loc unde se întâmplă minuni: Spitalul Sfântul Sava pentru Îngrijiri Paliative, Geriatrie și Recuperare Medicală. Nu vă invit să mă credeți, vă invit să-l vizitați, fie și virtual. E o minune!

content-image

Alina Ion, administratorul Spitalului Sfântul Sava, pentru care nu există ”Nu pot”

Semnat: Un om căruia nu-i plac spitalele.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Suedia avertizează că Rusia va crea „o catastrofă de mediu” prin modul cum navighează în Marea Baltică: „Rusiei nu-i pasă deloc”

Publicat

in

De

Ministrul de Externe ala Suediei, Tobias Billström, a cerut noi reguli și mecanisme pentru a preveni o catastrofă de mediul cauzată de de modul prin care petroliere ruse neconforme navighează prin Marea Baltică. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare trece prin Marea Baltică și apele daneze, deseori operând sub o proprietate opacă și folosind apele internaționale pentru a încerca să evite controalele, relatează The Guardian.

Nave rusesti parasind baza navala din Sankt PetersburgFoto: Vladimir Drozdin / Alamy / Profimedia Images

Flota rusă generează venituri uriașe care sunt folosite de Moscova pentru a finanța eforturile de război din Ucraina. Prin modul în care navighează, ea ocolește sancțiunile occidentale care încearcă să blocheze accesul la anumite privilegii financiare dacă Rusia vinde petrolul la un preț care depășește 60 de dolari pe baril. În practică, doar 20% din petrolul rusesc este vândut sub limita de preț.

Miniștrii de externe din cele opt state din zona nordică și baltică s-au întâlnit pe insula strategică Gotland în urmă cu două săptămâni pentru a discuta despre modul în care vor aborda provocările cauzate de flota rusă.

„Toți vom fi afectați dacă va exista o problemă majoră care apare după o coliziune sau o scurgere de ulei de la una dintre aceste nave, care, de asemenea, în multe cazuri nu sunt în stare optimă pentru a naviga sau sunt foarte aproape de a ieși din aceste condiții”, a spus Billström.

„Faptul că transportă petrol, care alimentează agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este suficient de rău. Dar și mai rău este faptul că Rusiei nu-i pasă deloc, aparent, de faptul că aceste nave ar putea provoca catastrofe majore de mediu pe mare. Deja Marea Baltică este sensibilă așa cum este.”

El a spus că fiecare stat membru al Organizației Maritime Internaționale are responsabilitatea de a respecta regulile și reglementările și are dreptul de a cere căpitanului unei nave care nu este considerată aptă de navigație să ia măsuri înainte de a părăsi portul.

Cu toate acestea, unele țări nordice sunt îngrijorate de reacția Rusiei dacă ar interveni, deoarece aceasta ar putea adăuga la credința Moscovei că Marea Baltică este transformată într-un „lac NATO”, reducând accesul Rusiei la mare din Sankt Petersburg și alte porturi precum Kaliningrad.

Legislația internațională permite interzicerea navelor dacă se consideră că sunt pavilionate necorespunzător, dar unele dintre legi sunt neclare. Billström a fost de acord că membrii NATO cu greu ar putea risca să fie văzuți ca acționând în chip cu rebelii Houthi în Marea Roșie, sfidând libertatea de navigație.

SUA este, de asemenea, îngrijorată într-un an electoral cu privire la posibilitatea ca o penurie de petrol să explodeze prețurile la pompe.

Aderarea Suediei și Finlandei la NATO a schimbat situația strategică din Marea Baltică, deoarece a lăsat Rusia ca singura țară cu o coastă baltică care nu este membră a alianței militare. Suedia a început deja pentru să consolideze prezența suedeză pe Gotland.

Suedia, care a lucrat alături de NATO în Libia și Afganistan, are spațiu submarin și capacități cibernetice care reprezintă un impuls semnificativ pentru capacitatea alianței. De asemenea, are o capacitate de apărare civilă care este văzută drept superioară Europei. Fostul ministru al forțelor armate din Marea Britanie James Heappey a spus că a păstrat pe biroul său o copie a manualului suedez de apărare civilă, ca model pentru ceea ce Marea Britanie ar trebui să imite.

Citeste mai mult

NATIONAL

LIVE Război în Ucraina – ziua 785: Rușii atacă din nou Ucraina cu drone iraniene / Olaf Scholz îndeamnă aliații să trimită sisteme Patriot Kievului

Publicat

in

De

Rusia continuă să atace Ucraina cu drone de fabricație iraniană. Explozii au fost raportate în două regiuni. Cancelarul german Olaf Scholz a cerut miercuri europenilor să urmeze exemplul țării sale, care a anunțat furnizarea Kievului a unui sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot. „Este o nevoie imediată și vrem să-i încurajăm și pe alții să o facă”, a declarat oficialul german. Președintele Volodimir Zelenski a confirmat miercuri că armata ucraineană a atacat un aerodrom rusesc din Crimeea ocupată.

sistem PatriotFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 785 – LIVE pe HotNews.ro:

08:26Moscova a atacat din nou cu drone Shahed. Forțele Aeriene ucrainene au emis o alertă în cursul nopții, care ulterior a fost anulată, relatează Ukrainska Pravda și Suspilne. În regiunile Ivano-Frankivsk și Hmelnîțkîi.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

—————

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend