Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un spital ca un hotel de 4 stele, cu servicii medicale și rezultate de 5 stele. Da, există în România

Publicat

in

  • Specializat în recuperare medicală, îngrijiri paliative și geriatrie

Sunt un om căruia nu-i plac spitalele, deși în prima parte a vieții eram mai mereu în contact cu ele. Nu pacient, ci copil care-și însoțea mama la serviciu după ce termina școala. Nu-mi plac spitalele și ajung la doctor doar când e musai. Mă doare fiecare chip chinuit de suferință, fiecare chip marcat de supărarea neputinței de a-și ajuta ruda bolnavă, mă doare disperarea întâlnită la tot pasul. De aceea evit cât pot aceste lăcașuri ale durerii și stau cât mai puțin posibil înăuntru, dacă chiar trebuie să merg.

Ei bine, ieri am fost într-un spital. A trebuit. Clădirea i se vedea de pe drumul principal, de la 1km. Mare, impunătoare, cu un panou uriaș, verde. Mi-am zis că dacă e verde e un semn că oamenii care-l administrează sunt optimiști. De aproape, clădirea arată mai degrabă ca un hotel, peste drum de o pădure, cu spațiu verde în curte cât pentru un teren standard de fotbal, cu zeci de ghivece cu flori roșii și trandafiri. Hm! Ce-o fi?!, mi-am zis. Semnul că este, totuși, un spital, erau cele câteva persoane în pijamale, care stăteau la aer, pe terasa acoperită, printre flori. Deci, nu e un hotel, e un spital. Dau să intru și am un șoc: holul de la intrare nu e pavat cu linoleum, nici cu ciment mozaicat. Pardoseaua e strălucitoare ca o marmură de lux, albă, cu decoruri aurii și negre. Flori pe drumul spre lift și zâmbete pe chipurile doamnelor de la recepție. Aici e Spitalul Sfântul Sava?, întreb eu, pentru siguranță. Da, mi se răspunde amuzat. Probabil că nu sunt primul care pune întrebarea asta stupidă, îmi zic. Haideți să vă ajutăm!, mi se spune. Haideți, zic eu, intrând în joc. Arăt dovada că am primit vaccinul anticovid. Primesc halat de unică folosință și mască nouă și suntem gata de intrat în spital.

content-image

Spitalul Sfântul Sava, situat la intrarea în comuna Pantelimon, vizavi de Pădurea Pustnicul

Mă uit ca într-o oglindă în ușa de inox a liftului și arunc priviri în stânga și în dreapta. O curățenie strălucitoare și un miros suav, nicidecum cel specific. Nu miroase a spital, îi zic doamnei care mă însoțește. Râde cu subînțeles și-mi spune: știți că majoritatea celor care intră într-un spital încep să se teamă încă de la ușă? Din cauza mirosului de spital și a halatelor albe. Mimez surprinderea, dar eu sunt unul din acea majoritate. Ieșim din lift. Marmura albă strălucitoare e prezentă și aici. De o parte și de alta a holului, uși maro de lux, cu etichete cu nume. Doamne în halate albastre și verzi intră și ies, duc diverse cutii și echipamente în brațe. Unde am ajuns?, întreb cu convingerea că m-a adus la etajul cabinetelor medicale. La saloanele de recuperare medicală, îmi spune doamna și-mi deschide o ușă. Nu, n-am văzut așa ceva niciodată, într-un spital. O cameră uriașă, cu două paturi, perdele și draperii lungi, flori de cameră și o icoană. Sunteți credincioasă, întreb și eu ca să nu tac. Dumnezeu e cu noi, aici, îl simțim în fiecare zi. El ne ajută să facem minuni, prin oamenii care lucrează aici, îmi răspunde doamna, cu o lumină extraordinară pe chip. Fiecare salon are câte o icoană. E ca un dat. Doamna vorbește cu pacienții ca și când ar vorbi cu părinții ei. Îi mângâie și-i întreabă pe fiecare în parte, detaliat, despre afecțiunea fiecăruia. Nu-i dispare zâmbetul de pe față, iar din pat sau din cărucior sau din spatele unui cadru, pacienții îi răspund la fel. Cu zâmbet. E o speranță în fiecare. Îi cunoașteți pe toți, cu bolile lor, cu durerile lor?, o întreb cu uimire. Doamna îmi răspunde ca și când ar fi ceva absolut firesc. Îmi place atmosfera din acest spital. Durerea nu mai răzbate din fiecare colț…

content-image

Așa arată saloanele în care sunt internați pacienții pentru recuperare medicală

Doamna mă conduce în sala de exerciții de kinetoterapie. O mulțime de aparate, pacienți de toate vârstele și cred că 7-8-10 asistenți, nu-i pot număra, care se ocupă personal de câte un pacient. Câți angajați aveți, doamnă? Îi văd peste tot, întreb. Avem mulți, așa încât pacienții să nu aștepte să fie băgați în seamă. La noi, se pune mare accent pe relația dintre pacient și medic sau asistent, trebuie să le dăm încredere că vor reuși să iasă cu bine și cei mai mulți reușesc în câteva zile sau câteva săptămâni, în funcție de afecțiune. Deci, câți angajați aveți?, insist eu. Avem 30 de asistenți de kinetoterapie și fizioterapie la 70 de echipamente de ultimă generație…Nu pot să n-o întrerup pe doamnă cu un sunet de uimire. Îmi zâmbește, adăugând că are cea mai bună echipă de fizio și kinetoterapie. Punem pe picioare pacienți cărora nimeni nu le mai dă vreo șansă. Am avut tineri aduși în stare vegetativă după accidente de muncă sau rutiere, care acum sunt bine și ne vizitează să ne mulțumească pentru că i-am redat familiilor. Avem seniori cu accidente vasculare grave, cu hemiplagii și paraplagii, care se pot descurca singuri după terapiile noastre și nu mai au nevoie de asistență permanentă. Avem rezultate excepționale, cu echipa de kinetoterapeuți si fizioterapeuți, 8 medici specialiști, 30 de asistenți medicali și 48 de infirmiere, dar vă asigur că nimic nu se poate fără Dumnezeu. Și-mi zâmbește…Dar zâmbetul, doamnă, cum de e prezent peste tot într-un spital? Noi aplicăm aici terapia durerii. Cum am putea să vindecăm oamenii de durere, dacă noi nu am folosi terapia zâmbetului?

content-image

Spitalul Sfântul Sava arată ca un hotel de 4 stele

N-am mai avut ce să răspund. Am amuțit de uimire, eu, un om căruia nu-i plac spitalele…

Doamna se numește Alina Ion și e psiholog de profesie. Acum înțeleg de ce pune atâta accent pe zâmbet. Spitalul e al său și al familiei sale, toți membrii fiind prezenți aici de dimineața până seara, adesea și noaptea. Fiicele ei vor fi medici. Una e studentă, una va deveni în curând. Spitalul poartă numele unui sfânt și e un loc unde se întâmplă minuni: Spitalul Sfântul Sava pentru Îngrijiri Paliative, Geriatrie și Recuperare Medicală. Nu vă invit să mă credeți, vă invit să-l vizitați, fie și virtual. E o minune!

content-image

Alina Ion, administratorul Spitalului Sfântul Sava, pentru care nu există ”Nu pot”

Semnat: Un om căruia nu-i plac spitalele.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Cristian Băcanu (PNL) atacă liderii PSD care vorbesc fără să aibă o înţelegere înainte în coaliţie despre impozitare progresivă: O să dorm bine la noapte

Publicat

in

De

Deputatul PNL Cristian Băcanu a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că are un mesaj către cei care ies şi vorbesc fără să aibă o înţelegere înainte în coaliţie despre impozitare progresivă, el precizând că în momentul în care s-a ieşit şi s-a vorbit despre eliminarea cotei unice, întreg mediul de afaceri a intrat în panică. Băcanu a arătat că, din cauza războiului din Ucraina, sunt multe companii care se gândesc să îşi redirecţioneze investiţiile planificate în Ucraina şi Rusia către statele din Flancul estic, România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Ungaria. astfel că trebuie să fim cu ochii pe butelie pe aceste investiţii, să atragem aceşti investitori şi să avem un mediu de afaceri care să se bucure de predictibilitate, anunță news.ro.

”În momentul în care am ieşit şi am vorbit de eliminarea cotei unice, întreg mediul de afaceri a intrat în panică. După ce a început războiul din Ucraina, sunt multe companii care se gândesc să îşi redirecţioneze investiţiile planificate în Ucraina şi Rusia către statele din Flancul estic, România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Ungaria, sau vor să îşi mute nişte investiţii din cele două ţări”, a spus Băcanu.

El a continuat: ”Auzeam nişte politicieni mai ales din partea stângă, de la PSD că în Franţa e 25% impozitul, sau în Germania. Nu suntem în competiţie cu Franţa şi Germania, ci cu Bulgaria, cu Polonia, cu Ungaria, sunt parteneri ai noştri în NATO şi UE dar suntem în competiţie, la atragerea investiţiilor, iar cel mai rău acum este să ne jucăm de-a fiscalitatea. O să dorm bine la noapte ştiind că avem în continuare cotă unică şi că sunt nişte ajustări pe fiscalitate, nu modificări foarte mare, dar o să dorm cu un regret că am deschis nişte discuţii sterile, despre modificarea fiscalităţii şi că întreg mediul de afaceri a intrat în panică”.

Cristian Băcanu a arătat că ”începe o perioadă de reajustări în zona estului, în care investitorii vor pleca dinspre est şi vor veni către noi.

”Noi trebuie să fim cu ochii pe butelie pe aceste investiţii, să atragem aceşti investitori, să avem un mediu de afaceri care să se bucure de predictibilitate”, a arătat deputatul liberal.

Întrebat cui i se adresează, Băcanu a arătat că mesajul este ”pentru cei care ies şi vorbesc fără să aibă o înţelegere înainte în coaliţie despre impozitarea progresivă”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Rușii încep asaltul asupra ultmului punct de rezistență din Lugansk – Bombardamente feroce soldate cu morți și răniți

Publicat

in

De

Cel puţin opt civili ucraineni au fost ucişi şi alţi 21 au fost răniţi, luni, într-un bombardament al armatei ruse, în timp ce se aprovizionau cu apă în estul oraşului Lisiceansk, oraş geamăn al Severodoneţkului, cucerit recent de forţele Moscovei, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Ruşii au tras într-o mulţime de oameni cu mai multe lansatoare de rachete Uragan în timp ce civilii se aprovizionau cu apă dintr-o cisternă. Opt locuitori din Lisiceansk au murit, iar alţi 21 au fost duşi la spital, a scris pe Telegram Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk.

Această localitate este următoarea ţintă a forţelor ruse după ce oraşul Severodoneţk a fost ocupat la capătul a mai multor săptămâni de lupte care au devastat cele două oraşe şi au provocat moartea a zeci de civili.

Este ultimul oraş important rămas necucerit de forţele ruse în regiunea Lugansk, una dintre cele două provincii ale bazinului industrial Donbas.

Armata ucraineană şi-a anunţat vineri retragerea din Severodoneţk pentru a apăra mai bine Lisiceansk, unde au loc ciocniri de stradă, potrivit separatiştilor pro-ruşi care luptă alături de forţele ruse.

Guvernatorul Gaidai a informat săptămâna trecută că luptele au cauzat „distrugeri catastrofale” în Lisiceansk, oraş cu o populaţie de aproximativ 100.000 de locuitori înainte de război.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend