Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Un Sociolog rus avertizează Occidentul: ‘Vladimir Putin va merge până la capăt. Chiar dacă trebuie să distrugă planeta pentru ca să câștige. Nu va exista pace în Europa, ba chiar situația se va agrava atâta timp cât el va rămâne la putere’

Publicat

in

Grigori Iudin, directorul Şcolii de Studii Superioare în Ştiinţe Sociale din Moscova, explică într-un interviu acordat pentru „Le Journal du dimanche” gravitatea ameninţării reprezentate de Rusia lui Putin. În opinia sa, orice negociere în războiul din Ucraina va fi percepută de Putin ca un semn de slăbiciune. El lansează mai multe avertismente în privinţa naturii regimului Putin, chiar şi cu riscul de a fi din nou arestat şi bătut de poliţie, aşa cum s-a întâmplat după ce a participat la o manifestaţie anti-război la Moscova.

Întrebat dacă ruşii susţin războiul dus de Putin împotriva Ucrainei, Grigori Iudin spune că „o minoritate îl sprijină activ”, în timp ce „o altă minoritate i se opune puternic”.

„Nu este vorba doar de o atrocitate monstruoasă împotriva unor oameni care ne sunt apropiaţi din punct de vedere cultural, ci şi o crimă împotriva propriei ţări, Rusia, o tentativă de a-i lua viitorul. Mulţi oameni din Rusia şi-ar da viaţa pentru oprirea imediată a războiului. Totuşi starea de spirit a majorităţii este de sprijin pasiv”, spune tânărul sociolog rus.

Potrivit lui Iudin, ruşii „trăiesc în negare de mult timp” şi încearcă să-şi croiască o lume a păcii. „Totul este sub control. Totul este din necesitate, dar se va termina rapid. Nu moare niciun civil acolo, iar, dacă se întâmpla asta, atunci nu din cauza noastră. Să ne continuăm viaţa”, explică el felul în care încearcă să se raporteze majoritatea ruşilor faţă de războiul din Ucraina.

Dominaţi de aceste idei, ruşilor le vine greu să accepte masacrele comise de soldaţii lor la Bucea şi în alte localităţi din Ucraina.

Întrebat despre evoluţia războiului din Ucraina, Grigori Iudin crede că liderul de la Kremlin „va merge până la capăt”.

„Scenariul cel mai optimist, şi anume cucerirea rapidă a Kievului, nu a funcţionat. Dar, din punctul meu de vedere, acesta nu este un semn că lucrurile nu s-au desfăşurat aşa cum au fost prevăzute. Putin nu este atât de stupid încât să plece la război doar cu un plan militar. Are şi altele. Se pregăteşte de ani de zile, va merge până la capăt. Chiar dacă trebuie să distrugă planeta pentru ca să câştige. Aceasta înseamnă că suntem cu toţii într-un pericol foarte mare, Europa trebuie să înţeleagă gravitatea ameninţării”, atrage atenţia sociologul rus.

El spune că îşi doreşte pacea, dar orice armistiţiu cu Rusia în condiţiile actuale ar putea fi perceput la Kremlin ca un semn de slăbiciune.

„Europa occidentală conştientizează lent, în timp ce, în paralel, există un lobby intens din partea unor întreprinderi internaţionale, mai ales franceze, cărora le-ar conveni reluarea afacerilor în Rusia şi fac presiuni pentru semnarea rapidă a unui armistiţiu. Dar ce fel de armistiţiu? În condiţiile actuale, ar însemna să laşi Rusia să înghită o parte din Ucraina. Ar fi un semnal prost transmis lui Putin. Semnalul că avea dreptate atunci când credea că pentru Europa Occidentală contează doar banul. Nu susţin războiul, vreau să se oprească, dar ştiu că dacă nu-i punem un zid în faţă lui Putin, atunci orice voinţă de a negocia va fi percepută ca o slăbiciune. Orice acord cu el este sortit eşecului. Nu va exista pace în Europa, ba chiar situaţia se va agrava atâta timp cât el va rămâne la putere. Singurul mijloc de a-i pune capăt este o înfrângere absolută pentru Putin”, crede Iudin.

Arestat şi bătut deja de poliţişti, Iudin spune că nu se teme dacă va trece din nou prin această experienţă cumplită. „Mi-e totuna, căci am înţeles de foarte mult timp că, atâta timp cât acest regim rămâne la putere, nu există viitor. Fără viitor, care ar fi diferenţa între a fi liber sau la închisoare? De fiecare dată când o instituţie media europeană mă întreabă dacă mi-e frică de represiune, răspund: <<Porniţi televiziunea rusă şi ascultaţi-i cum spun cât durează ca rachetele nucleare să ajungă la Paris sau Londra>>. Nimeni nu este în siguranţă, iar eu rămân la Moscova pentru a transmite acest mesaj”, afirmă sociologul Grigori Iudin, potrivit Adevărul.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Ion Cristoiu: ‘În cele patru luni de război, România a fost printre țările din Est cele mai harnice în îndeplinirea misiunii de cățelandru care latră înecîndu-se de furie la Dulău rus’

Publicat

in

De

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu a afirmat că ”Liderii occidentali s-au prins că acești provinciali ai Europei care sînt politicienii români, în frunte cu Klaus Iohannis, sînt gata să-și slujească Stăpînul fără să ceară nimic în schimb. Numai și numai să fie mîngîiați pe căpșor.”

Un sondaj realizat de CURS între 7- 17 iunie 2022 în București îl plasează pe Klaus Iohannis pe locul 8, cu doar 16 % procentaj la capitolul Încredere. Bucureștiul a fost, din 1990 încoace, spațiul favorabil Dreptei, mai precis al electoratului cu pretenții de a fi european. Desigur, același electorat aruncă hîrtii și cotoare de măr pe jos, se bulucește în autobuze, unde lasă impresia a fi coborît din copac. Prestații de mahala pînă la care n-a ajuns apa curentă și nu de localitate ce se crede europeană.

Prăpastia dintre ce se crede și ce e în realitate un moldo-valah joacă un rol minor cînd vine vorba de a judeca rezultatele unui sondaj. Ele exprimă păreri și nu fapte. Din acest punct de vedere darea lui Klaus Iohannis de a berbeleacul pe toboganul recentului sondaj are relevanță pentru poziția pe care o ocupă Klaus Iohannis în opinia colectivă a românilor.

Cu doi ani și ceva înainte de alegeri, președintele României a ajuns irelevant pentru cei care l-au ales de două ori pînă acum.

Căderea în sondaje și prin asta în ochii românilor a început mai demult, mai precis din clipa când dobândirea unui al doilea mandat s-a dezvăluit românilor ca rezultatul unei Operațiuni puse la cale de Sistemul instituțiilor de forță, în cadrul înțelegerii secrete între Klaus Iohannis și Sistem. Așa cum s-a văzut din Scandalul Legilor Securității, cînd președintele unei republici democratice a sărit în ajutorul Noii Securități, Sistemul beneficiază de sprijinul lui Klaus Iohannis. În schimb, Klaus Iohannis e susținut constant de Sistem. Electoratul PSD i-a fost de la început dușman.

Pe măsură ce președintele s-a manifestat ca un chibiț electoral, de la folosirea tribunei de la Cotroceni pentru a insulta PSD pînă la participarea la demonstrații antiguvernamentale, dușmănia a crescut. După cununarea de către Klaus Iohannis a celor două partide – PNL și PSD – electoratul PSD și-a mai redus din dușmănie. Nu însă pînă la a-l vota pe Klaus Iohannis în sondaje. Regizarea Crizei din toamna lui 2021, numirea ca premier a unei persoane fără har politic, ba chiar și fără har în general, secretomania de la Cotroceni, încetarea luptei împotriva corupției, au dus la pierderea electoratului radical de Dreapta.

Acestuia i s-a adăugat o parte însemnată a electoratului PNL după ce Klaus Iohannis a făcut pulbere partidul prin nenorocita implicare în schimbarea a doi președinți aleși de Congres – Ludovic Orban și Florin Cîțu. Opțiunea pentru Nicolae Ciucă a adîncit nemulțumirea electoratului PNL față de Klaus Iohannis. Nicolae Ciucă e văzut ca un om din afara partidului și, în plus, e lipsit de carismă.

Sondajul a fost realizat la începutul lui iunie 2022. Dacă el ar fi iscodit starea de spirit a românilor la începutul lui februarie 2022, prăbușirea lui Klaus Iohannis în sondaje n-ar fi stîrnit din partea fanilor săi – tot mai puțini pe zi ce trece – nici o nedumerire.

Din 24 februarie 2022, de cînd s-a declanșat Războiul din Ucraina au trecut însă patru luni. Patru luni în care Klaus Iohannis a primit numeroase vizite de lideri occidentali, în care el a fost prezent la multe întîlniri internaționale. În numai patru luni ceea ce s-ar putea numi activitatea internațională a lui Klaus Iohannis a fost mai bogată decît în toți cei opt ani de mandat. Toți cei care au vizitat România, toți cei care s-au întîlnit cu Klaus Iohannis au avut cuvinte de laudă pentru poziția țării noastre față de conflictul din Ucraina și evident aceleași cuvinte le-au avut și față de președintele României.

Politica externă a fost cedată de Guvern, de Parlament, de principalul partid al țării- PSD – lui Klaus Iohannis. Nu cred să existe o altă țară europeană, cu excepția Ucrainei, desigur, în care de politica externă a statului – domeniul crucial mai ales în împrejurări atît de complicate precum cele de acum – să se ocupe exclusiv o singură persoană. Toți cei cu mari răspunderi în stat, de la premier pînă la ministru de Externe, par față de Klaus Iohannis niște bieți cărători de serviete în care se află nu documente de politică externă, ci sandvișuri pentru Klaus Iohannis.

Te-ai fi așteptat, în aceste condiții, ca lunile de război să ducă la un salt uriaș al lui Klaus Iohannis în sondaje. Fie și din mîndria de a avea în fruntea țării un lider de nivel european.

De ce n-a crescut Klaus Iohannis în sondaje, deși România a părut în aceste patru luni de război un fel de buric al pămîntului Europei?

Răspunsul trimite la instinctul sigur al poporului cînd e vorba de un lider politic.

Românii au intuit că traficul intens de personalități europene și americane prin România e fără nici o legătură cu Klaus Iohannis.

Mulți oaspeți precum Emmanuel Macron au venit în România, pentru a-și vizita soldații de pe teritoriul țării noastre. Dintre țările din Est România s-a oferit cel mai mult și pe gratis să găzduiască trupe străine pe teritoriul său. Aceste trupe sînt vizitate, electoral, desigur, de liderii țărilor respective. Dacă România nu ar fi o constelație de baze militare străine, liderii occidentali nu s-ar grăbi s-o viziteze. Mulți oaspeți, printre ei numărîndu-se și Jill Biden și vicepreședinta Americii, au venit în România pentru refugiații ucraineni.

Importanța bruscă a României nu-și are cauza în Politică, ci în Geografie. Țară vecină cu Ucraina, România a fost una dintre țările de tranzit către Vest al refugiaților europeni. Mîngîierea noastră pe cap de către liderii occidentali a fost una dintre șmecheriile prin care Stăpînul face sluga să trudească mai slugarnic lăudînd-o prin vorbe, fără a-i da însă un sfanț la salariu. Liderii occidentali s-au prins că acești provinciali ai Europei care sînt politicienii români, în frunte cu Klaus Iohannis, sînt gata să-și slujească Stăpînul fără să ceară nimic în schimb. Numai și numai să fie mîngîiați pe căpșor.

În cele patru luni de război, România a fost printre țările din Est cele mai harnice în îndeplinirea misiunii de cățelandru care latră înecîndu-se de furie la Dulău rus. Pentru aceasta Klaus Iohannis n-a cerut o clipă, cu politețea de rigoare, ca România să nu mai fie umilită refuzîndu-i-se pe nedrept admiterea în Schengen.

Desemnarea Ucrainei drept candidat la UE în condițiile în care țara lui Zelenski nu îndeplinește nici condițiile de a fi membră a CSI dovedește că în prezent decizia politică primează. De ce nu s-au ostenit marile puteri să impună admiterea României în Scheghen în condițiile în care ele au avut și au nevoie de țara noastră în Războiul nedeclarat oficial cu Federația Rusă? Pentru că Klaus Iohannis n-a pus piciorul în prag. Distinsul de la Cotroceni se uda tot la gîndul că trec pe la el lideri care pînă mai ieri nu-l luau în seamă.

Cum să cuteze el să ceară un drept pentru români?

Românii, obligați să treacă pe la poliția de frontieră în timp ce ungurii, polonezi trec fluierînd, au intuit că politica externă dusă de Klaus Iohannis e pentru satisfacerea orgoliilor sale de provincial al Europei și nu pentru satisfacerea interesului național.

De aceea, Klaus Iohannis continuă să se prăbușească în sondaje.”, conform cristoiublog.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Virgil Popescu: ‘În plin proces de dezintegrare internă, cei de la USR și-au propus să își acopere dezastrul și neputința politică prin vorbă multă și scandal’

Publicat

in

De

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a acuzat USR că îngroapă probleme interne, dezintegrarea partidului şi neputinţa prin ”vorbă multă şi scandal”. 

În plin proces de dezintegrare internă, cei de la USR și-au propus să își acopere dezastrul și neputința politică prin ”vorbă multă și scandal”.

După ce săptămâna trecută au depus o moțiune simplă la adresa mea, făcută în bătaie de joc, încropită pe genunchi, astăzi vin să spună că am fugit! Greșită abordare, de-a dreptul! Se pare că pentru voi reprezentarea României la consiliul TTE, într-un context atât de dificil pe plan european, în plină criză energetică, înseamnă FUGĂ!

Iar asta spune multe despre responsabilitatea de care dați dovadă față de români! Era mai important să dezbatem o moțiune de câteva propoziții, decât să particip și să susțin poziția României, pentru a avea politici unitare de a ieși din criza energetică? Se pare că pentru voi era mai important asta!

Voi nu dați doi bani pe problemele reale ale românilor! Pentru că spre deosebire de voi, noi la Guvern ne străduim din greu să oferim tot sprijinul cetățenilor, dar și mediului de afaceri. Criza nu va trece doar dacă bateți voi din picior! E nevoie de multă muncă, strategie, negocieri și investiții! Prin acuzațiile aduse nu mă atacați doar pe mine, ci în același timp, lansați un atac la adresa colegilor din ministerul Energiei, al colegilor din Guvern și, nu în ultimul rând, al colegilor voștri din Parlament, alături de care vă desfășurați activitatea. Mi-aș dori să veniți cu abordări constructive, mature și argumentate, pentru că astfel veți putea obține o majoritate solidă pentru a putea adopta proiectele propuse.”, a scris Virgil Popescu, luni pe Facebook.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend