Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un sfert din forțele rusești aduse în Ucraina sunt ”efectiv inoperabile” – oficial european

Publicat

in

Aproximativ un sfert din forțele rusești folosite la invadarea Ucrainei sunt „efectiv inoperabile” din cauza pierderilor grele și a proastelor operațiuni de susținere și logistică, potrivit unui oficial european citat de CNN.

Tancuri rusești distruse de forțele ucraineneFoto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

Rusia a dispus aproximativ 120 de Grupuri tactice de batalioane (BTG), în jurul Ucrainei, înainte de invazie.

După șase săptămâni de război, aproximativ 29 dintre acestea sunt acum scoase din funcțiune, a spus oficialul.

Forțele ruse au încercat să combine unele dintre părțile rămase din BTG-uri în unități de luptă coerente, folosind rămășițele a două sau trei BTG-uri pentru a încerca să facă unul singur, a adăugat oficialul.

Ultimele informații privind trupele trimise de Vladimir Putin sugerează că un procent enorm, de circa 80% dintre soldați, refuză să revină pe linia frontului.

Potrivit estimărilor ucrainene, trupele de invazie au pierdut în ultima lună și jumătate mai mult de 19.000 de soldați și peste 5.000 de vehicule și echipamente militare. Peste jumătate din aceste pierderi de tehnică sunt confirmate vizual.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ludovic Orban dă decisiva: după acceptarea candidaturilor Ucrainei și Republicii Moldova la UE, România trebuie acceptată în Schengen

Publicat

in

De

Fostul președinte al PNL și premier al României Ludovic Orban susține că România trebuie să fie primită de urgență în Schengen. Asta după ce candidaturile Republicii Moldova și Ucrainei la UE au fost acceptate pe repede înainte.

„România în Schengen! Acum! Intrarea României în Schengen nu este un favor pe care ni- l face cineva. Este dreptul nostru! Am îndeplinit toate criteriile. Am arătat că frontiera Europei de pe teritoriul românesc este foarte sigură. Cetățenii români au dreptul să nu mai fie controlați la frontiere interne. Odată cu dobândirea statutului de candidat de către Ucraina și Republica Moldova nu mai poate nimeni să găsească pretexte pentru a se opune integrării noastre.

Guvernanții au obligația de a folosi acest moment favorabil pentru a intensifica demersurile la nivel european. Iohannis trebuie să bată fierul cât e cald și să ceară introducerea pe ordinea de zi și votarea în Consiliul European a cererii noastre perfect legitime. Parlamentul European susține aderarea României, Comisia a prezentat un punct de vedere favorabil. Rămâne să ia decizia șefii de state și de guverne. Avem toate argumentele de partea noastră și mai avem și conjunctura creată de războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei. Guvernanții nu vor avea nicio scuză dacă nu reușesc atingerea acestui obiectiv”, anunță Ludovic Orban.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Forțele ruse și pro-ruse ar fi intrat în Lisciansk (separatiști)

Publicat

in

De

Forțele ruse și pro-ruse ar fi intrat sâmbătă în Lișciansk, iar „lupte de stradă” au loc acum în orașul de lângă Severodonețk, un punct strategic în estul Ucrainei care este pe cale să fie cucerit de Moscova, au declarat separatiștii, potrivit AFP.

Soldați rușiFoto: Dreamstime.com

„Miliția Republicii Populare Lugansk și armata rusă au intrat în orașul Lisiciansk. Unele sedii și fabrici din oraș au fost deja luate. Lupte de stradă au loc acolo acum”, a declarat un reprezentant al separatiștilor pro-ruși, locotenent-colonelul Andrei Marochko, pe Telegram.

Informația nu a putut fi confirmată din surse independente.

Forțele rusești au ca prioritate încercuirea trupelor ucrainene în Lisiciansk și o ofensivă la scară largă asupra Sloviansk – ISW

Forțele ucrainene își vor menține probabil apărarea în jurul Lisiciansk, vor continua să epuizeze trupele rusești după căderea Severodonețk-ului și vor ocupa terenuri mai înalte în Lisiciansk, ceea ce le-ar putea permite să respingă atacurile rusești pentru o perioadă de timp, dacă rușii nu reușesc să le încercuiască sau să le izoleze, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultimul său raport. (foto: dreamstime.com)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend