Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un sanctuar preistoric vechi de şapte mii de ani a fost descoperit pe traseul autostrăzii Hemus

Publicat

in

Un sanctuar preistoric vechi de şapte mii de ani a fost descoperit în timpul săpăturilor exploratorii de-a lungul noului tronson al autostrăzii Hemus. Săpăturile arheologice au fost efectuate în Lotul 4, în zona dintre satele Doyrentsi şi Drenov din regiunea Loveci. Centrul ritualic datează de la sfârşitul mileniului al VI-lea î.Hr. şi începutul mileniului al V-lea î.Hr., a declarat joi pentru BTA academicianul Vassil Nikolov de la Institutul Naţional de Arheologie din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe, care conduce săpăturile împreună cu Galina Samichkova.

În timpul săpăturilor, arheologii au descoperit vase ceramice bogat decorate şi oase de animale, care urmează să fie analizate şi ulterior etichetate şi datate.

Potrivit academicianului Nikolov, atunci când este descoperit un astfel de centru ritualic, în apropiere se află de obicei rămăşiţele unor aşezări. Circa 20 de complexuri au fost descoperite până acum, unele formate din mai multe gropi, după cum arată studiul geofizic iniţial. „Odată cu descoperirea stratului de humus, dăm peste alte structuri pe care cercetările geofizice nu reuşesc întotdeauna să le descopere. Când vom studia întreaga zonă, vor fi găsite mult mai multe complexuri”, a declarat Nikolov, potrivit Agerpres.ro.

„În aceste locuri s-a dezvoltat o civilizaţie puternică, pe care o studiem deja cu succes, care se pare că a fost prima civilizaţie europeană. De fapt, pământurile bulgare se află în centrul acestei regiuni unde s-a dezvoltat prima civilizaţie europeană, care acoperea Balcanii Centrali de Est şi nordul Greciei de astăzi. Aceasta s-a întâmplat de la sfârşitul mileniului al VII-lea î.Hr. până la sfârşitul mileniului al V-lea î.Hr. când un colaps climatic a distrus această civilizaţie”, a precizat academicianul Vassil Nikolov.

Locul pe care el şi echipa sa l-au descoperit a fost folosit chiar la mijlocul acestei perioade, în timpul tranziţiei spre epoca metalelor, către apariţia şi utilizarea cuprului şi, puţin mai târziu, a aurului.

Cinci echipe de la Institutul Naţional de Arheologie lucrează în prezent în zona aflată de-a lungul traseului autostrăzii Hemus. Săpăturile între Doyrentsi şi Drenov s-au încheiat, însă academicianul Nikolov va solicita ca studiul să fie continuat într-o zonă mai mare, pentru a găsi tot (ceea ce poate fi descoperit) de-a lungul noului tronson al autostrăzii.

„Aceste studii au fost amânate mult timp, iar noi aşteptăm de mai mulţi ani finalizarea procedurilor de expropriere. Acum, cele cinci echipe lucrează aici, suntem primii care au finalizat acest prim ciclu de cercetare. Este foarte interesant, săpăm şi găsim vestigii arheologice”, a adăugat academicianul.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ciprian Ciucu fuge de Primăria Capitalei: Trebuie să fii inconștient să îți dorești un mandat

Publicat

in

De

Preşedintele PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu, edil al Sectorului 6, afirmă că ar fi foarte greu de convins să candideze la Primăria Capitalei şi „trebuie să fii inconştient” să-ţi doreşti un mandat de primar general în condiţiile în care „urmează să cadă oraşul pe noi”. „Eu, care sunt extrem de conştient de ce se întamplă în Primăria Generală, pentru că am fost consilier general – acum sunt preşedinte PNL Bucureşti şi mă preocupă permanent ce se întâmplă la nivel de Primăria Generală – trebuie să fii inconştient ca să îţi doreşti un mandat ca primar general. Dacă nu ştii ce-i colo şi nu stii că urmează să cadă oraşul pe noi, da, vrei să fii primar general. Îţi pui această patalama în frunte, că sunt primar general. Dar dacă ştii câţi bani se duc pe termie şi ce probleme sunt acolo pe investiţii, dacă te uiţi pe zona de risc seismic, pot să merg cu această listă la nesfarsit, şi ştii cât de mari sunt problemele acolo, doar să fii inconştient ţi-ai dori să fii primar general”, a declarat Ciucu, sâmbătă, la Digi 24, scrie News.ro.

El a precizat că, în asemenea condiţii, ar fi foarte greu de convins să candideze la Primăria Municipiului Bucureşti. „Să mă duc primar general, eu sau oricine altcineva, trebuie să meargă cu ceva prestabilit înainte (…) În condiţiile acestea eu aş fi foarte-foarte greu de convins să candidez la Primăria Municipiului Bucureşti”, a adăugat Ciprian Ciucu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO O filipineză câștigă concursul pentru transsexuali din Thailanda

Publicat

in

De

Filipineza Fuschia Anne Ravena a fost încoronată sâmbătă Miss International Queen 2022 în cadrul unui concurs din Thailanda, prezentat ca fiind cel mai mare și mai popular concurs de frumusețe transgen din lume, informează Mediafax.

Proprietară de afaceri în vârstă de 27 de ani, filipineza a învins alte 22 de concurente. Locul al doilea și al treilea au revenit unor concurente din Columbia și, respectiv, Franța.

„Primul meu mesaj pentru toată lumea este să răspândească dragostea, pacea și unitatea, pentru că acesta este cel mai important lucru”, a declarat Ravena, care a purtat o rochie de seară strălucitoare, argintie, conform Reuters.

Concursul, care a fost întrerupt timp de aproape doi ani din cauza pandemiei, a fost reluat în orașul balnear thailandez Pattaya, în timpul lunii mândriei, pentru a celebra, de asemenea, egalitatea de gen, a declarat Alisa Phanthusak, directorul general al Miss Tiffany Show, organizatorul.

Concursul, care reunește persoane transsexuale din întreaga lume, a fost lansat în urmă cu peste un deceniu pentru a ajuta femeile transsexuale să se simtă mai bine acceptate de societate.

Thailanda are una dintre cele mai deschise și vizibile comunități de lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali (LGBT) din Asia, dar activiștii spun că legile și instituțiile thailandeze nu au reflectat încă schimbarea atitudinilor sociale și că încă discriminează persoanele LGBT+ și cuplurile de același sex.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend