Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un român a împrumutat statul cu 400 de milioane de lei

Avatar

Publicat

in

Un român persoană fizică a subscris vineri, ultima zi pentru oferta de vânzare de titluri de stat, 400 de milioane de lei (82 milioane de euro) pe emisiunea de titluri de stat în lei cu scadenţa pe patru ani, cea care are o dobândă de 4,5% pe an, anunță Ziarul Financiar, potrivit Mediafax.

Citește și: Dialog cu scântei între Marius Tucă și Raed Arafat: ‘De ce să nu-l cunoști, când le știi pe toate?’, ‘Nu ești omul implicat direct, ca și profesionist’

STIRI FIERBINȚI

Persoana în cauză a introdus un ordin de 4 milioane de instrumente financiare. Mai mulţi brokeri chestionaţi de ZF spun că sunt şanse foarte mici ca ordinul să fie o eroare generată de sistem şi că cel mai probabil subscrierea este reală. Subscrierile sunt irevocabile.

Practic acest investitor persoană fizică a împrumutat statul român cu 400 de milioane de lei, adică 60% din tranşa pe patru ani, cea cu simbolul R2408A, arată informaţiile obţinute de Ziarul Financiar. Dobânda pe care statul român o va plăti către acest investitor este de 18 milioane de lei pe an, adică 72 milioane de lei în total.

Pe 7 august 2020 s-a încheiat oferta de subscriere prin bursă pentru titlurile de stat Fidelis vândute de Ministerul Finanţelor din 15 iulie încoace, iar potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar, românii au subscris 2 miliarde de lei. Spre comparaţie, la precedenta astfel de operaţiune a Ministerului Finanţelor, din 2016, subscrierile au fost de 735 milioane de lei.

Potrivit datelor agregate de ZF, până la jumătatea şedinţei de tranzacţionare din 5 august, împrumuturile acordate de români Ministerului Finanţelor depăşiseră 1 mld. lei, ceea ce înseamnă că pe finalul zilei de miercuri, joi şi vineri, subscrierile s-au dublat în valoare. În scurt timpul Ministerul Finanţelor ar trebui să anunţe şi suma pe care o atrage efectiv din subscrieri şi rata de alocare, dar cel mai probabil această sumă va fi 100% din subscrieri.

Comenteaza cu profilul de FB
STIRI FIERBINȚI
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Cătălin Predoiu execută ordinul trasat de la Cotroceni: Secția Specială a fost o EROARE

Avatar

Publicat

in

De

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmă că înfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a fost ”o eroare”, soluţia găsită fiind greşită. ”În realitate, noi nu avem un sistem de combatere a coruţiei în sistemul judiciar”, a afirmat Predoiu, precizând că cinci magistraţi care sunt localizaţi în Bucureşti nu pot urmări întreg fenomenul la nivel naţional. Afirmațiile lui Predoiu vin după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut să explice public proiectul de modificare pentru legile justiției.

Citește și: Se conturează un duel exploziv la parlamentare: Gabriela Firea VS Victor Ponta, posibili capi de listă în București / SURSE

STIRI FIERBINȚI

”A fost o eroare această secţie specială. Indiferent care au fost soluţiile care au dus la imaginarea acestei secţii este o soluţie greşită. Dincolo de celebrele gafe – de a deschide dosare penale unor oficiali ai UE – principala probemă pe are o ridică această secţiei este că nu are capacitatea de combatere a corupţiei în sistemul judiciar. Nu mă poate convinge nimeni că 5 judecători localizaţi în Bucureşti pot menţine un nivel de vigilenţă în sistemul judiciar, fiind pregătiţi să combată corupţia”, a declarat Cătălin Predoiu, miercuri, într-o conferinţă de presă, informează News.ro.

Potrivit acestuia, nu se poate fizic ca un judecător să fie şi la Bucureşti şi la 200 de kilometri, în locul în care s-ar putea produce o faptă de corupţie în sistem.

”Indiferent ce motive au stat la baza acestor preocupări- pe care nu le înţeleg – soluţia aleasă este proastă pentru că, în realitate, noi nu avem un sistem de combatere a coruţiei în sistemul judiciar”, a mai declarat minsitrul.

Acesta a precizat că înfiinţarea acestei structuri a creat impresia unui fenomen de corupţie extins în sistem, dar instituţia în sine oricum nu ar avea capacitatea să-l combată.

Comenteaza cu profilul de FB
STIRI FIERBINȚI
Citeste mai mult

NATIONAL

Cehii care au fost diagnosticați cu COVID-19 vor putea vota din maşină în secţii speciale în alegerile regionale şi pentru Senat

Avatar

Publicat

in

De

Cehii care au fost testaţi pozitiv la coronavirus pot vota din maşini în cele 78 de secţii de vot deschise miercuri special pentru ei în cadrul alegerilor regionale şi pentru Senat, transmit dpa şi Reuters.

Persoanele cu coronavirus aflate în carantină îşi pot exprima anticipat votul în aceste secţii improvizate, fără a ieşi din maşini, potrivit agerpres.ro.

STIRI FIERBINȚI

Citește și: Şoc la PSD! După Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu, alt lider intră la izolare

Comisiile electorale trebuie să poarte costume de protecţie şi primesc sprijinul armatei.

Capacitatea acestor secţii este de până la 16.000 de votanţi în total, dar în primele ore prezenţa a fost scăzută în multe locuri, după cum a relatat agenţia CTK.

Alegătorii cehi sunt chemaţi să desemneze, vineri şi sâmbătă, deputaţii în 13 consilii regionale, cu excepţia capitalei Praga, şi o treime dintre membrii Senatului, camera legislativă superioară.

Regiunile sunt dominate în prezent de partidele de la guvernare, ANO (populist) al premierului Andrej Babis şi social-democraţii.

Secţiile obişnuite de vot se vor deschide vineri, la ora locală 14.00 (12.00 GMT).

Citește și: Ludovic Orban, mesaj dur: ‘Interzicem tuturor organizaţiilor locale să facă vreo înţelegere sau vreo alianţă cu PSD’

Cehia nu are un sistem de vot prin corespondenţă.

Un sondaj realizat în septembrie de agenţia STEM a arătat că sprijinul faţă de ANO a scăzut la 28,4% faţă de 33,7% în luna mai. Partidul Piraţilor, de opoziţie, se menţinea la 12,8%, iar Democraţii Civici (centru-dreapta) înregistrau 10,6%.

Numărul infectărilor cu coronavirus a crescut îngrijorător în ultimele săptămâni, marţi fiind raportate 1.965 de cazuri. Bilanţul total a ajuns la aproape 67.850, iar al deceselor a depăşit 630.

Guvernul urmează să ia în discuţie miercuri declararea stării de urgenţă.

Comenteaza cu profilul de FB
STIRI FIERBINȚI
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend