Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un raport UNESCO analizează potenţialul apelor subterane

Publicat

in

Un raport realizat de UNESCO şi publicat luni cu prilejul Forumului mondial al apei a scos în evidenţă potenţialul apelor subterane, capabile de a genera beneficii sociale, economice şi de mediu, cu condiţia să fie gestionate într-o manieră sustenabilă, informează AFP.

Cel de-al nouălea Forum mondial al apei s-a deschis luni la Dakar pentru o săptămână, tema ediţiei din acest an fiind ”securitatea apei pentru pace şi dezvoltare”, potrivit Agerpres.

Potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite de 272 de pagini intitulat ”Apele subterane: a face vizibil invizibilul”, apele subterane reprezintă aproape de 99% din rezervele de apă dulce de pe Terra.

Dar acestea din urmă, ”precum şi beneficiile directe şi indirecte pe care le oferă trec deseori neobservate sau sunt ignorate lăsând numeroase acvifere (rocă-rezervor, n. red.) fără protecţie adecvată”, a avertizat UNESCO. Drept urmare, rezervele mondiale de ape subterane sunt deseori gestionate deficitar, subevaluate şi expuse la riscurile poluării.

Apele subterane furnizează jumătate din volumul de apă colectat la nivel global, potrivit UNESCO. Sunt utilizate de populaţia lumii în scopuri domestice, în agricultură şi industrie.

”Un număr în creştere de resurse de apă sunt poluate, supraexploatate şi secate de om, câteodată cu consecinţe ireversibile. Este esenţială utilizarea mai inteligentă a potenţialul de resurse în ape subterane, în continuare puţin exploatate”, a estimat Audrey Azoulay, directoarea generală UNESCO, într-un comunicat.

Potrivit unui diplomat UNESCO contactat de AFP, organizaţia ONU intenţionează ”să facă apel la o mobilizare a statelor în vederea punerii în aplicare a unei coordonări pe scară mondială”.

Consumul de apă, subliniază UNESCO, urmează să crească în medie cu 1% anual pe perioada următorilor 30 de ani.

În acest context, apele subterane ar putea spre exemplu oferi ”soluţii pentru atenuarea schimbărilor climatice”, potrivit raportului, care precizează că acviferele ”posedă o capacitate unică de tampon, capabilă să limiteze impactul variaţiilor climatice”.

Raportul recomandă mai ales irigarea prin sisteme de pompare din ape subterane pe baza energiei solare.

În plus, preconizează o mai bună ”guvernare” pentru gestionarea resurselor de ape subterane folosind ”cunoştinţe de bază, o capacitate internaţională, legi, reglementări şi instrumente de aplicare, politici şi o planificare, o participare a părţilor implicate, precum şi a unor finanţări adecvate”.

Accesul la resurse în ape subterane se confruntă cu o problemă de expertiză în special în ţările din Africa subsahariană, care necesită sprijin.

Documentul încurajează totodată guvernele ”să creeze şi să dezvolte o bază de informaţii dedicate apelor subterane” în scopul partajării datelor. Face apel de asemenea la industriile petroliere şi miniere pentru partajarea ”datelor, informaţiilor şi cunoştinţelor” în beneficiul actorilor implicaţi în gestionarea apelor subterane.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ucraina este alături de Republica Moldova pe fondul amenințărilor Moscovei: Tot ce i-a mai rămas Rusiei este să scuipe amenințări la adresa altor state

Publicat

in

De

Ucraina este alături de Republica Moldova pe fondul amenințărilor venite din partea Moscovei, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba, citat de The Guardian.

„Suntem alături de poporul și guvernul Moldovei prietene pe fondul amenințărilor reînnoite venite de la Moscova. Tot ce i-a mai rămas Rusiei este să scuipe amenințări la adresa altor state, după decenii de politici eșuate bazate pe agresiune, coerciție și lipsă de respect. Acest lucru nu face decât să arate slăbiciunea Rusiei”, a scris Dmytro Kuleba pe Twitter.

Declarația vine după ce Kremlinul a anunțat vineri că speră ca relațiile dintre Ucraina și Republica Moldova cu Moscova să nu se deterioreze și mai mult după ce acestea au fost acceptate ca și candidați la aderarea în Uniunea Europeană.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că decizia blocului a fost „bineînțeles, o chestiune internă europeană”, a relatat Moscow Times. „Este foarte important pentru noi ca toate aceste procese să nu ne aducă mai multe probleme și mai multe probleme în relațiile țărilor menționate cu noi”, a spus el.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

După industria auto, și cea a avioanelor e luată în colimator de lupta anti noxe: Comisia Europeană anunță o nouă alianță

Publicat

in

De

Comisia Europeană lansează oficial Alianţa pentru Aviaţia cu Emisii Zero, invitând membrii comunităţii aviatice să îşi unească forţele în vederea pregătirii pentru apariţia aeronavelor cu emisii zero, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Alianţa pentru Aviaţia cu Emisii Zero urmăreşte să pregătească ecosistemul aviatic pentru punerea în funcţiune a aeronavelor cu hidrogen şi a celor electrice, pentru a se asigura că transportul aerian contribuie la obiectivul de neutralitate climatică al Europei pentru 2050. Aceasta va reuni reprezentanţi ai producătorilor de aeronave, ai companiilor aeriene, ai aeroporturilor, companiilor energetice şi furnizorilor de combustibil, ai agenţiilor de standardizare şi certificare, ai grupurilor de interese şi ai autorităţilor de reglementare în materie de pasageri şi mediu.

Aceştia vor colabora pentru a identifica toate barierele din calea intrării în serviciul comercial a acestor aeronave, pentru a stabili recomandări şi o foaie de parcurs, pentru a promova proiectele de investiţii şi pentru a crea sinergii şi dinamică în rândul membrilor. În special, membrii vor analiza aspecte precum cerinţele în materie de combustibil şi infrastructură aeroportuară ale aeronavelor cu hidrogen şi electrice, standardizarea şi certificarea, precum şi implicaţiile pentru operatori (companiile aeriene) şi managementul traficului aerian.

În următoarele două decenii, se preconizează introducerea pe piaţă a mai mult de 44.000 de aeronave noi. Volumul de piaţă potenţial pentru aeronavele cu emisii zero a fost estimat la 26.000 până în 2050, cu o valoare totală de 5 mii de miliarde de euro.

Alianţa îşi va îndeplini în final angajamentul de a alinia sectorul la ambiţiile, obiectivele şi politicile conexe ale UE în materie de climă. Dimensiunea internaţională a sectorului este, de asemenea, un element major, deoarece combaterea schimbărilor climatice reprezintă un efort global.

„Odată cu apariţia aeronavelor cu emisii zero, Europa va scrie următorul capitol al aviaţiei. Neutralitatea climatică este paşaportul pentru creştere, iar Alianţa pentru aviaţia cu emisii zero va ajuta industria aeronautică europeană să pună bazele unei aviaţii competitive şi curate”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru era digitală.

Entităţile private şi publice din comunitatea aeronautică care s-au angajat să sprijine punerea în funcţiune a aeronavelor cu emisii zero sunt invitate să se alăture Alianţei pentru aviaţia cu emisii zero prin intermediul formularului online.

O primă reuniune a adunării generale va avea loc în toamna acestui an.

Industria aeronautică europeană şi alţi actori europeni din sectorul aviaţiei şi-au asumat angajamentul de a asigura că transportul aerian din Europa îndeplineşte obiectivele climatice ale Europei pentru 2050. Comisia sprijină acest obiectiv prin acţiuni concrete, cum ar fi programul pentru o aviaţie curată din cadrul programului Orizont Europa, mecanismele de stabilire a preţului carbonului (de exemplu, EU ETS) şi Fondul pentru inovare. Aceste iniţiative sprijină dezvoltarea de aeronave cu emisii zero, bazate pe tehnologii de propulsie noi (de exemplu, electrice sau pe bază de hidrogen). Astfel de aeronave durabile din punctul de vedere al mediului au un potenţial de piaţă imens şi pot contribui semnificativ la competitivitatea viitoare a industriei de profil în toate segmentele de piaţă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend