Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un primar din New York vrea să finanțeze venitul minim garantat prin impozitarea marijuanei

Publicat

in

Un primar recent ales în statul New York dorește să ajute persoanele de culoare din orașul său prin impunerea unei taxe pe marijuana, o substanță interzisă din cauza căreia mulți dintre ei s-au ales cu dosare penale, relatează Insider.

Malik Evans, care va fi învestit în funcția de primar al orașului Rochester în luna ianuarie, afirmă că atunci când vânzarea canabisului va fi legalizată în statul New York, taxele colectate din vânzarea sa ar trebui folosite pentru a finanța un program de venit minim garantat care să le acorde persoanelor eligibile bani în fiecare lună, fără a le impune alte condiții.

Deși Rochester a aprobat deja un program de venit minim, el este finanțat cu fonduri venite de la guvernul federal iar Evans crede că o taxă pe canabis va reprezenta o formă mai sustenabilă de venit pentru a ajuta persoanele dezavantajate din comunitate.

„Oamenii din comunitate mi-au zis ‘aceasta este o sursă de venituri mari iar persoanele de culoare sunt triise în judecată mai mult decât altele din cauza marijuanei’”, spune viitorul primar.

Un studiu efectuat în 2019 a arătat că 34% din rezidenții de culoare din Rochester trăiesc în sărăcie, comparativ cu cei albi.

O altă cercetare efectuată în 2020 de Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU) a descoperit că, în general, există o probabilitate de 3,64 de ori mai mare ca persoanele de culoare să fie arestate pentru posesie de marijuana decât cele albe.

Venit minim garantat finanțat de marijuana

Evans susține că Rochester are ocazia să schimbe viitorul rezidenților săi de culoare și afirmă că mediul privat și-a exprimat deja interesul față de demararea unor afaceri cu canabis în oraș.

„Aceasta este o industrie ce are potențialul de a face milioane de dolari. Toată lumea vrea să înceapă o afacere cu marijuana în Rochester”, susține el.

Deși consumul de marijuana în scopuri recreaționale este legal în statul New York încă din luna martie, autoritățile din Rochester nu pot autoriza afaceri care comercializează substanța până când vânzarea sa nu va fi legalizată la nivel statal.

Consiliul local al orașului a aprobat deja un program pilot de acordare a unui venit minim de bază, oferind 500 de dolari pe lună unui număr de 175 de familii care trăiesc sub nivelul sărăciei calculat la nivel federal.

Programul va fi finanțat de fonduri alocate prin programul „American Rescue Plan” al președintelui Joe Biden, folosit de mai multe orașe din Statele Unite pentru a finanța programe legate de un venit minim.

Evans susține că dorește ca în cele din urmă programul din Rochester să fie mai puțin dependent de această sursă de finanțare și că dorește să îl extindă pentru a acoperi 1.000 de familii.

Citește și:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Rușii au lovit aeroportul Krivoi Rog cu o rachetă de croazieră X-59

Publicat

in

De

Invadatorii ruși au lovit aeroportul Krivoi Rog, din regiunea Dnipropetrovsk, cu o rachetă X-59 și i-au distrus infrastructura, relatează Ukrainska Pravda.

Soldați rușiFoto: Dreamstime.com

„Rușii au lovit aeroportul cu o rachetă X-59. Infrastructura acestuia a fost distrusă. Utilizarea în continuare a aeroportului și a echipamentelor este imposibilă. Nicio persoană nu a fost rănită în timpul impactului”, a spus șeful Administrației Regionale Valentin Reznicenko.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Un grup de 10 state UE forțează plafonarea preţului gazelor

Publicat

in

De

Un grup de state membre UE intenţionează să preseze Comisia Europeană să vină cu planuri pentru un plafon pentru preţul gazelor naturale, valabil la nivelul întregului bloc comunitar, potrivit unei propuneri de scrisori consultate de Reuters, potrivit Agerpres.

La începutul acestei luni, Executivul comunitar a prezentat un pachet de măsuri de urgenţă destinat să răspundă la explozia preţurilor la energie, dar cu toate acestea a evitat să plafoneze preţul gazelor naturale, un subiect care a provocat diviziuni în rândul celor 27 de state membre UE.

Potrivit Reuters, ţările care sunt în favoarea plafonării intenţionează să îşi intensifice presiunile la adresa Bruxelles-ului printr-o scrisoare în care să ceară Comisiei Europene să vină cu propuneri pentru un plafon la preţul gazelor naturale, propuneri ce ar urma să fie discutate la reuniunea de vineri a miniştrilor europeni ai Energiei, iar o propunere legislativă ar urma în cel mai scurt timp posibil.

„Recunoaştem eforturile făcute de Comisie şi măsurile care au fost avansate pentru a răspunde crizei. Dar nu am abordat cea mai gravă problemă dintre toate: preţul angro al gazelor naturale”, se arată în varianta de lucru a scrisorii consultate de Reuters.

Potrivit unor oficiali europeni, aproximativ 10 state membre intenţionează să semneze această scrisoare, printre care Belgia, Italia Polonia, Malta şi Grecia.

Adresată comisarului european pentru Energie, Kadri Simson, scrisoarea cere un plafon de preţ pentru toate tranzacţiile angro cu gaze naturale. Reuters precizează că diplomaţii statelor membre negociau luni conţinutul scrisorii astfel că este posibil să sufere modificări.

Potrivit unei variante de lucru a scrisorii, plafonarea preţului gazelor ar ajuta statele membre să contracareze „presiunile inflaţioniste nesustenabile” care afectează gospodăriile şi companiile, şi ar putea fi concepută într-un mod care să asigure securitatea aprovizionării.

Pe de altă parte, o serie de alte state membre se opun ideii plafonării preţului gazelor, ceea ce ridică semne de întrebare dacă va fi strâns sprijinul necesar pentru o propunere europeană.

Germania, Ţările de Jos şi Danemarca susţin că plafonarea preţurilor ar pune în pericol securitatea aprovizionării prin subminarea capacităţii UE de a atrage livrări de gaze la iarnă.

Rusia a redus lirările de gaze spre Europa după ce Occidentul a impus sancţiuni Moscovei în contextul invadării Ucrainei, astfel că ţările membre să chinuie să găsească furnizori alternativi.

Până acum, Comisia Europeană a propus o serie de măsuri de urgenţă la nivelul UE, precum taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi reducerea consumului de electricitate. Statele membre negociază aceste propuneri şi intenţionează să le aprobe la reuniunea de vineri a miniştrilor europeni ai Energiei.

În paralel se discută ale propuneri ale UE, inclusiv oferirea de sprijin de lichiditate pentru firmele din energie şi măsuri suplimentare care să ducă la scăderea preţului gazelor.

Comisia Europeană era aşteptată să publice, săptămâna aceasta, un update cu privire la noile măsuri pe care le analizează însă oficialii europeni consultaţi luni de Reuters au spus că cel mai probabil acest lucru se va întâmpla la începutul lunii octombrie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend