Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un primar de municipiu a refuzat să țină discursuri politice în școli: ‘Munca este cel mai adecvat mod prin care ne putem prezenta în faţa elevilor’

Publicat

in

Oameni noi, metehne vechi: primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, a participat, luni, la deschiderea anului şcolar la două instituţii de învăţământ, unde a anunţat investiţii în perioada următoare, una dintre şcoli fiind Colegiul Naţional ”Andrei Şaguna”, pe care l-a absolvit în urmă cu două decenii. La fel a procedat și viceprimarul Boghiu, coleg în USR PLUS cu primarul. În schimb, primarul independent al municipiului Făgăraș a refuzat să transforme prima zi de școală într-un spectacol politic.

În discursul său, edilul a subliniat acest lucru, adăugând că este “foarte mândru” că este ”şagunist”.
“Cred că toţi şaguniştii simt mândria aceasta, atât în anii de şcoală, cât şi după: ajungem să ne definim prin apartenenţa la comunitatea şaguniştilor. Pentru voi, şaguniştii de astăzi, am şi veşti bune din partea Municipalităţii: Colegiul ‘Andrei Şaguna’, împreună cu alte 5 investiţii, va primi finanţare şi asistenţă tehnică din partea Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru renovarea şi eficientizarea energetică a clădirii. Este o clădire monument, este o clădire cu care ne mândrim, o clădire care este a comunităţii şi a venit din năzuinţa comunităţii şi faţă de care trebuie să arătăm responsabilitate şi respect, inclusiv prin felul în care o întreţinem”, a afirmat Coliban, potrivit Agerpres.

Primarul Braşovului a participat şi la deschiderea anului şcolar la o şcoală gimnazială.

“Am vrut să vin într-una dintre cele mai mari şcoli din Braşov şi într-o şcoală în care vrem să facem investiţii în perioada următoare, pentru că urmează extinderea cu un nou corp de clădire de zece clase. Am vrut să dau această veste şi să-mi iau acest angajament în faţa copiilor, în faţa părinţilor, în faţa cadrelor didactice. (…) Mă simt precum elevii de la clasa pregătitoare, deşi au trecut 35 de ani de când păşeam pentru prima dată pe sub acest pod de flori pe care îl vedem şi acum”, a precizat primarul, la Şcoala Gimnazială nr. 30.

Viceprimarul USR PLUS Flavia Boghiu a fost prezentă la Colegiul Naţional Unirea – unde, începând din acest an, se va da în folosinţă corpul care a fost în renovare în ultimii 4 ani, astfel că elevii vor putea, din nou, învăţa într-un singur schimb – şi la Liceul de Artă.

Viceprimarul Sebastian Rusu a participat la festivităţile de la Şcoala Gimnazială nr. 2, CN Ioan Meşotă şi Şcoala Gimnazială nr 19.

Alături de edili, şi consilieri locali au fost prezenţi la festivităţile de început de an la unităţile de învăţământ unde sunt membri în consiliul de administraţie.

Atât primarul, cât şi viceprimarii le-au reamintit părinţilor că fiecare şcoală are la dispoziţie fondurile necesare pentru achiziţia de consumabile, iar acolo unde nu ajung, Municipalitatea le va suplimenta, astfel încât părinţii să nu mai fie nevoiţi să strângă bani pentru şerveţele, cretă, dezinfectant sau săpun.

Totodată, ei au anunţat creşterea – de la 5 la 12 – a numărului de rute pe care vor circula autobuzele şcolare.

Pe de altă parte, în judeţul Braşov există şi primari care nu au participat la festivităţile de deschidere a anului şcolar, unul dintre aceştia fiind edilul municipiului Făgăraş.

“Nu am fost prezent astăzi la deschiderea noului an şcolar. Voi mai participa la astfel de evenimente doar în calitate de părinte, când va fi posibil. Consider că unui copil îi sunt mai utile sfaturile şi sprijinul părinţilor şi profesorilor. Cred că munca este cel mai adecvat mod prin care noi, cei din administraţia publică, ne putem prezenta în faţa elevilor, părinţilor şi profesorilor. Primăria Făgăraş se concentrează în continuare pe realizarea şi implementarea proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii educaţionale”, a scris luni, pe Facebook, primarul independent Gheorghe Sucaciu.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Avocații trag un semnal de alarmă: Noile restricții pot afecta dreptul la apărare/ Scrisoare deschisă

Publicat

in

De

Uniunea Națională a Barourilor din România solicită guvernului să acorde avocaților același tratament cu cel aplicat magistraților și altor angajați din sistemul judiciar. UNBR face apel la evitarea unor măsuri care să afecteze dreptul la apărare al justițiabilor din România, dar și dreptul la muncă al avocaților. Președintele UNBR, Traian Briciu, semnează o scrisoare deschisă în acest sens, pe care o redăm mai jos.

UPDATE: În urma scrisorii UNBR, Guvernul a introdus în HG o precizare referitoare la avocați.

___

Către:

– Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență

– În atenția domnului Florin Cîțu, Prim-Ministru

– Secretariatul General al Guvernului

– În atenția domnului Tiberius Horațiu Gorun, Secretar General al Guvernului

Uniunea Națională a Barourilor din România susține eforturile făcute de autorități pentru combaterea efectelor pandemiei Covid-19, inclusiv prin campania de vaccinare și vă transmite mulțumiri pentru colaborarea inter-instituțională de până acum, motiv pentru care vă transmite solicitarea de a permite accesul avocaților în condiții egale cu ceilalți actori ai sistemului judiciar și cu angajații autorităților și instituțiilor publice.

Având în vedere informațiile din spațiul public potrivit cărora sunt în curs de analiză propuneri de măsuri privind combaterea efectelor pandemiei Covid-19, Uniunea Națională a Barourilor din România vă solicită cu fermitate ca în cadrul deciziilor pe care le veți adopta să acordați categoriei profesionale a avocaților cu drept de exercitare a profesiei, un tratament egal cu cel acordat judecătorilor, procurorilor și tuturor angajaților autorităților și instituțiilor publice.

Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede la art. 3:

„(1)Activitatea avocatului se realizează prin:

….

b) asistenţă şi reprezentare juridică în faţa instanţelor judecătoreşti, a organelor de urmărire penală, a autorităţilor cu atribuţii jurisdicţionale, a notarilor publici şi a executorilor judecătoreşti, a organelor administraţiei publice şi a instituţiilor, precum şi a altor persoane juridice, în condiţiile legii;

d)asistarea şi reprezentarea persoanelor fizice sau juridice interesate în faţa altor autorităţi publice cu posibilitatea atestării identităţii părţilor, a conţinutului şi a datei actelor încheiate;

e)apărarea şi reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice şi juridice în raporturile acestora cu autorităţile publice, cu instituţiile şi cu orice persoană română sau străină;

(2)Activităţile prevăzute la alin. (1) se exercită numai de avocat, dacă legea nu prevede altfel.”

Profesia de avocat este parte integrată în sistemul judiciar și indispensabilă actului de justiție.

Art. 38 alin. (1) din Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede „În exercitarea profesiei, avocaţii sunt parteneri indispensabili ai justiţiei, ocrotiţi de lege, …… ”

Orice măsură de restricționare a dreptului de acces al avocaților în spațiile în care se desfășoară activitatea profesională a avocaților (instanțe de judecată,  sedii ale organelor de urmărire și de cercetare penală, ale altor autorități și instituții de drept public și privat) pe alte criterii decât cele aplicabile judecătorilor, procurorilor și angajaților instituțiilor publice constituie o discriminare inacceptabilă într-un stat de drept.

O astfel de soluție ar însemna și o încălcare a dreptului la muncă al avocatului precum și o încălcare a dreptului la apărare al cetățeanului, întrucât avocații își desfășoară activitatea profesională la toate instituțiile și autoritățile publice precum și organizațiile private.

Cu stimă,

Av. dr. Traian Cornel BRICIU

Președintele UNBR

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

DOCUMENT | Noile restricții care intră în vigoare de luni, publicate în Monitorul Oficial

Publicat

in

De

Hotărârea de Guvern care prevede restricţiile ce se vor aplica începând de luni a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial.

În Monitorul Oficial 1013 a fost publicată, vineri seară, Hotărâre pentru modificarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Documentul care cuprinde restricţiile aplicabile de luni poate fi citit AICI (.pdf)!

În principal, acestea vizează portul măştii atât în interior cât şi pe stradă de către toate persoanele, indiferent de rata de incidenţă, restricţii de circulaţie pe timpul nopţii şi folosirea la scară largă a certificatului verde.

De asemenea, toţi elevii intră două săptămâni în vacanţă.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend