Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un primar de municipiu a refuzat să țină discursuri politice în școli: ‘Munca este cel mai adecvat mod prin care ne putem prezenta în faţa elevilor’

Publicat

in

Oameni noi, metehne vechi: primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, a participat, luni, la deschiderea anului şcolar la două instituţii de învăţământ, unde a anunţat investiţii în perioada următoare, una dintre şcoli fiind Colegiul Naţional ”Andrei Şaguna”, pe care l-a absolvit în urmă cu două decenii. La fel a procedat și viceprimarul Boghiu, coleg în USR PLUS cu primarul. În schimb, primarul independent al municipiului Făgăraș a refuzat să transforme prima zi de școală într-un spectacol politic.

În discursul său, edilul a subliniat acest lucru, adăugând că este „foarte mândru” că este ”şagunist”.
„Cred că toţi şaguniştii simt mândria aceasta, atât în anii de şcoală, cât şi după: ajungem să ne definim prin apartenenţa la comunitatea şaguniştilor. Pentru voi, şaguniştii de astăzi, am şi veşti bune din partea Municipalităţii: Colegiul ‘Andrei Şaguna’, împreună cu alte 5 investiţii, va primi finanţare şi asistenţă tehnică din partea Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru renovarea şi eficientizarea energetică a clădirii. Este o clădire monument, este o clădire cu care ne mândrim, o clădire care este a comunităţii şi a venit din năzuinţa comunităţii şi faţă de care trebuie să arătăm responsabilitate şi respect, inclusiv prin felul în care o întreţinem”, a afirmat Coliban, potrivit Agerpres.

Primarul Braşovului a participat şi la deschiderea anului şcolar la o şcoală gimnazială.

„Am vrut să vin într-una dintre cele mai mari şcoli din Braşov şi într-o şcoală în care vrem să facem investiţii în perioada următoare, pentru că urmează extinderea cu un nou corp de clădire de zece clase. Am vrut să dau această veste şi să-mi iau acest angajament în faţa copiilor, în faţa părinţilor, în faţa cadrelor didactice. (…) Mă simt precum elevii de la clasa pregătitoare, deşi au trecut 35 de ani de când păşeam pentru prima dată pe sub acest pod de flori pe care îl vedem şi acum”, a precizat primarul, la Şcoala Gimnazială nr. 30.

Viceprimarul USR PLUS Flavia Boghiu a fost prezentă la Colegiul Naţional Unirea – unde, începând din acest an, se va da în folosinţă corpul care a fost în renovare în ultimii 4 ani, astfel că elevii vor putea, din nou, învăţa într-un singur schimb – şi la Liceul de Artă.

Viceprimarul Sebastian Rusu a participat la festivităţile de la Şcoala Gimnazială nr. 2, CN Ioan Meşotă şi Şcoala Gimnazială nr 19.

Alături de edili, şi consilieri locali au fost prezenţi la festivităţile de început de an la unităţile de învăţământ unde sunt membri în consiliul de administraţie.

Atât primarul, cât şi viceprimarii le-au reamintit părinţilor că fiecare şcoală are la dispoziţie fondurile necesare pentru achiziţia de consumabile, iar acolo unde nu ajung, Municipalitatea le va suplimenta, astfel încât părinţii să nu mai fie nevoiţi să strângă bani pentru şerveţele, cretă, dezinfectant sau săpun.

Totodată, ei au anunţat creşterea – de la 5 la 12 – a numărului de rute pe care vor circula autobuzele şcolare.

Pe de altă parte, în judeţul Braşov există şi primari care nu au participat la festivităţile de deschidere a anului şcolar, unul dintre aceştia fiind edilul municipiului Făgăraş.

„Nu am fost prezent astăzi la deschiderea noului an şcolar. Voi mai participa la astfel de evenimente doar în calitate de părinte, când va fi posibil. Consider că unui copil îi sunt mai utile sfaturile şi sprijinul părinţilor şi profesorilor. Cred că munca este cel mai adecvat mod prin care noi, cei din administraţia publică, ne putem prezenta în faţa elevilor, părinţilor şi profesorilor. Primăria Făgăraş se concentrează în continuare pe realizarea şi implementarea proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii educaţionale”, a scris luni, pe Facebook, primarul independent Gheorghe Sucaciu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Romania’s wholesale trade advances nearly 29pct in H1 2022

Publicat

in

De

The turnover in Romania’s wholesale trade, except of motor vehicles and motorcycles, increased in nominal terms by 28.7% unadjusted in H1 2022, y-o-y, according to data with the National Institute of Statistics (INS) published on Thursday.

The increase was generated by rises in wholesale trade of agricultural raw materials and live animals (+66.5%), wholesale on a fee or contract basis (+60.2%), other specialised wholesale (+41.6%), non-specialised wholesale trade (+22.8%), wholesale of households goods, other than food (+16%), wholesale of food, beverages and tobacco (+15.6%), wholesale of other machinery, equipment and supplies (+15.2%) and wholesale of information and communication equipment (+10%).

When adjusted for working days and seasonality, the increase was 27.7% in nominal terms.

In June as against May 2022, the wholesale trade turnover, unadjusted, increased in nominal terms as a whole by 1.1%, on increases in the turnover in wholesale of agricultural raw materials and live animals (+38.5%), wholesale of information and communication equipment (+10.6%) and wholesale of other machinery, equipment and supplies (+0.1%).

Decreases were recorded in June in other specialised wholesale (-8.5%), non-specialised wholesale trade (-3.1%), wholesale on a fee or contract basis (-1.6% ), wholesale of household goods, other than food (-1.0%) and wholesale of food, beverages and tobacco (-0.5%).

The June 2022 turnover in the wholesale trade, except of motor vehicles and motorcycles, adjusted for working days and seasonality increased in nominal terms as a whole by 0.7% on a monthly basis.

As against June 2021, the wholesale trade turnover, unadjusted, increased in nominal terms by 25.8% overall, on rises in the turnover from: wholesale of agricultural raw materials and live animals (+ 129.3%), wholesale on a fee or contract basis (+63.2%), other specialised wholesale (+23.8%), non-specialised wholesale trade (+20.1%), wholesale of information and communication equipment (+18%), wholesale of food, beverages and tobacco (+16.1%), wholesale of other machinery, equipment and supplies (+8.8%) and wholesale of household goods other than food (+8%),  Agerpres.

When adjusted for working days and seasonality, the June 2022 turnover increased in nominal terms by 25.1% as a whole y-o-y.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Un sondaj BNR dezvăluire dezastrul din România: populația mănâncă și se îmbracă pe credit, iar creditele imobiliare devin tot mai puține

Publicat

in

De

Sondaj BNR: Băncile au înăsprit considerabil standardele de creditare în T2, trend ce va continua în T3. Sectorul energetic rămâne cel mai riscant. Cererea de credite pentru locuinţe s-a contractat, dar cea pentru credite de consum a crescut.

Băncile au înăsprit considerabil standardele de creditare în T2 2022, atât în cazul împrumuturilor acordate populaţiei, cât şi al celor acordate companiilor nefinanciare, într-un context caracterizat de deteriorarea perspectivei economice pe termen scurt şi mediu, iar pentru T3 anticipează continuarea acestui trend, arată un sondaj realizat de BNR, scrie Ziarul Financiar.

Din perspectivă sectorială, percepţia băncilor faţă de riscul de credit asociat companiilor nefinanciare a continuat să se deterioreze.

Băncile au evaluat 7 dintre cele 10 sectoare ca fiind semnificativ mai riscante în T2 2022 faţă de trimestrul anterior.

Sectorul energetic rămâne considerat de către acestea cel mai riscant, pentru al cincilea trimestru consecutiv, urmat de transport, industrie, agricultură, construcţii şi turism.

În ceea ce priveşte cererea de credite, băncile au indicat o evoluţie mixtă în T2 2022. Astfel, în cazul populaţiei, instituţiile de credit au apreciat că cererea de credite pentru locuinţe s-a contractat, în timp ce cererea de credite pentru consum a înregistrat o creştere.

Pentru T3 2022, este anticipată continuarea reducerii cererii de credite pentru locuinţe, concomitent cu o menţinere constantă a cererii de credite pentru consum.

La nivelul companiilor nefinanciare, instituţiile de credit au consemnat o creştere moderată a cererii de credite în T2 2022, iar pentru trimestrul următor anticipează o menţinere constantă a acesteia.

Potrivit sondajului BNR, în cazul creditelor acordate companiilor, băncile autohtone au înăsprit standardele de creditare în T2 2022 (16 la sută procent net), după ce în ultimele patru trimestre acestea au fost menţinute constante. De asemenea, la nivelul corporaţiilor, standardele de creditare au fost înăsprite pentru toate maturităţile, similar celor de la nivel agregat (16 la sută procent net).

În cazul IMM, peste 95% dintre băncile respondente au indicat menţinerea constantă a standardelor de creditare, atât în cazul împrumuturilor pe termen lung, cât şi al celor pe termen scurt.

Pentru T3 2022, instituţiile de credit anticipează o nouă înăsprire a standardelor de creditare la nivel agregat (12 la sută procent net).

În cazul împrumuturilor pe termen lung acordate corporaţiilor, băncile respondente preconizează o uşoară relaxare a standardelor de creditare în T3 2022 (6 la sută procent net), în timp ce pentru împrumuturile pe termen scurt acordate corporaţiilor băncile mizează pe o înăsprire a standardelor de creditare (12 la sută procent net, similar celor de la nivel agregat). În plus, şi în cazul IMM, instituţiile de credit indică o înăsprire a standardelor de creditare în T3 2022 (16 la sută procent net), indiferent de maturitatea împrumuturilor.

SItuaţia se repetă în cazul creditelor pentru populaţie, băncile raportând în T2 standarde de creditare înăsprite semnificativ, atât pentru creditele destinate achiziţionării de locuinţe şi terenuri (75 la sută procent net), cât şi pentru creditele de consum (27 la sută procent).

Pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2022, băncile respondente se aşteaptă la o înăsprire uşoară a standardelor de creditare pentru ambele categorii de credite destinate populaţiei.

Conform majorităţii respondenţilor la sondaj (65,1 la sută), cererea pentru creditele destinate consumului s-a păstrat aproximativ constantă în T2 2022, iar 34,9 la sută au indicat o cerere moderat mai mare.

Pentru creditele de consum cu ipotecă băncile au raportat în unanimitate o cerere constantă, iar pentru cardurile de credit jumătate dintre instituţiile de credit consideră că cererea a fost mai mare (50,5 la sută), pe când 49,5 susţin că aceasta a rămas nemodificată.

În ceea ce priveşte creditele de consum negarantate, cererea a fost constantă conform majorităţii respondenţilor (63 la sută), iar 37 la sută au indicat o cerere mai mare pentru acest tip de credit.

În trimestrul al treilea este aşteptată o cerere constantă din partea populaţiei pentru creditele de consum.

Similar creditelor imobiliare, băncile respondente, în proporţie de 84 la sută, au raportat o rata de respingere a solicitărilor de credite de consum aproximativ nemodificată, 16 la sută considerând că aceasta a fost moderat mai scăzută.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend