Piteştenii au ieşit să protesteze pentru purtătorul de cuvânt al Poliţiei Argeş, în schimb, pe câmpulungeni nici cianura nu-i scoate în stradă
“Mă bucur că românii nu sunt nepăsători pentru abuzurile care se fac altora. Mă bucur că presa susţine această mişcare. Sper să nu fiu sancţionat şi eu pentru asta! Sper… dar, dacă o să fiu, mi-o iau, nicio problemă. Nu ştiu cum o să înghit şi pumnul pe care încearcă să ni-l bage pe gât. Felicitări, domnule Dănuţ Dinu!”, a scris public Alin Antoniu, poliţist la Lereşti, singurul coleg din Muscel care i-a luat apărarea piteşteanului.
Comisarul şef Dănuţ Dinu, cercetat disciplinar, pentru că a îndrăznit să spună adevărul într-un spaţiu public virtual, pare a fi scânteia tuturor nemulţumirilor acumulate în ultimii ani de un regim care nu este departe de comunismul, care a scos în stradă românii în 1989. Un regim în care libera exprimare poate compromite serviciul şi relaţiile cu autorităţile, indiferent care ar fi ele. Dreptul la opinie sau, cu alte cuvinte, democraţia a fost unul din motivele pentru care la Revoluţie au murit aproape 1.000 de oameni. Susţinut în mediul virtual pe pagina personală de Facebook, Dănuţ Dinu a reuşit să scoată lumea în stradă, chiar dacă mesajul acestuia îi îndemna pe oameni să stea acasă. Un miting intitulat ca fiind al „analfabeţilor” a avut loc, duminică, în Piaţa Vasile Milea din Piteşti, la care a participat şi campionul de automobilism, Vali Porcişteanu. Piteştenii s-au adunat pentru a demonstra că există societate civilă, care reacţionează, pentru a fi solidari cu Dănuţ Dinu, pentru ideea de libertate, care pare a fi doar o iluzie, un gest străin câmpulungenilor, indiferenţi la tot ce se întâmplă în jurul lor. Singurul care a avut o reacţie faţă de ceea ce se întâmplă cu un coleg de-al lui a fost Alin Antoniu, poliţist din Câmpulung, care şi-a exprimat public solidaritatea faţă de fostul purtător de cuvânt al IPJ Argeş. Este pentru prima oară când un localnic reuşeşte să treacă peste teama de a spune ce gândeşte, chiar dacă riscă să-şi piardă locul de muncă de la Lereşti.
După golani şi huligani, analfabeţi
Termenul de “analfabeţi” ne aminteşte de “huliganii” lui Ceauşescu şi “golanii” lui Iliescu şi are la bază cuvintele deputatului argeşean Cătălin Rădulescu, care a avut mai multe afirmaţii publice jignitoare la adresa lui Dănuţ Dinu, comisarul care este cunoscut pentru actele de caritate pe care le face pentru copiii orfani, anual, acesta botezând câte unul. “Mulţumesc celor care mi-au ascultat rugămintea. Mulţumesc şi celorlalţi, pentru că s-au manifestat civilizat. Viaţa merge înainte. Din ziua de azi am câştigat toţi, dar, mai ales, a câştigat democraţia.”, scria după miting comisarul şef Dănuţ Dinu. Mitingul de duminică este doar unul din seria celor care vor urma în fiecare săptămână şi, chiar dacă Bucureştiul părea a fi centrul nemulţumirilor oamenilor, iată că şi piteştenii demonstrează că, atunci când trebuie să apere o cauză, o fac fără rezerve.
Pe câmpulungeni, nici cianura nu-i scoate în stradă
După cum scriam într-unul din articolele ediţiei trecute ale ziarului nostru, şi în cea mai mare piaţă din Câmpulung şi nu numai este mizerie şi se fură, la sfârşitul unui text pamfletar, ce avea legătură cu lipsa libertăţii de opinie şi a modului cum sunt eliminaţi oameni care îşi fac meseria cum trebuie, la 24 de ani de la Revoluţie, când am sperat în câştigarea unor drepturi de care fusesem lipsiţi mulţi ani. Esenţa articolului a fost înţeleasă greşit, un text care sublinia cu subînţeles faptul că pentru cine deţine puterea este uşor a găsi nod în papură pentru orice atunci când este arătat public, în mod voit, fără restricţii. A existat, totuşi, o voce în mediul virtual, care a sesizat substratul materialului nostru, un coleg al celor care s-au simţit jigniţi fără motiv.
“Mă bucur că românii nu sunt nepăsători pentru abuzurile care se fac altora. Mă bucur că presa susţine această mişcare. Sper să nu fiu sancţionat şi eu pentru asta! Sper… dar dacă o să fiu, mi-o iau, nicio problema. Nu ştiu cum o să înghit şi pumnul pe care încearcă să ni-l bage pe gât. Felicitări domnule Dănuţ Dinu!”, a scris public Alin Antoniu, poliţist la Lereşti.
De ce Alin poate fi privit ca un Dănuţ Dinu al Câmpulungului? 2 octombrie 2013, o zi nefastă pentru câmpulungeni, trecută rapid sub tăcere, într-o anchetă care pare a cerceta tragedia de la Cernobîl, în care s-a implicat inclusiv acelaşi prefect Cristian Soare, care a cerut cercetarea comisarului şef Dănuţ Dinu, dar mai puţin grăbirea cercetărilor în cazul incendiului în care au ars deşeuri periculoase, de la noi, din oraş, a fost motivul pentru care s-a iniţiat o petiţie pe internet pentru interzicerea depozitului cu cianuri de pe teritoriul Câmpulungului. Putea fi un motiv pentru care câmpulungenii ar fi trebuit să iasă în stradă pentru apărarea sănătăţii, mult mai importante, poate, decât dreptul la liberă exprimare, deşi gradul de comparaţie poate fi interpretat ca fiind nepotrivit? Dănuţ Dinu al momentului a fost, în acea perioadă, Roxana Şulcă, iniţiatoarea petiţiei pe internet, singura reacţie a câmpulunegenilor susţinuţi inclusiv de rudele din străinătate printr-o simplă semnătură. Acest demers a fost completat şi prin strângerea de semnături pe stradă, urmând să fie făcut public numărul total al acestora, intenţie oprită din motive necunoscute. 1127 de semnături în mediul virtual a fost rezultatul unui demers poticnit în momentul în care iniţiatoarea petiţiei a făcut pasul de face cunoscută intenţia de a încerca pe această cale legală de a opri, împreună cu câmpulungenii, un dezastru ecologic, autorităţilor locale. “Dănuţ Dinu” al câmpulungenilor de atunci s-a afundat într-o ceaţă densă şi s-a dat la fund în mod inexplicabil, aceeaşi în care este cufundat întreg oraşul nostru.
Duminică a fost o premieră pentru democraţia din Argeş, o premieră şi pentru Câmpulung, când un poliţist a ridicat capul din pământ şi a îndrăznit să-şi înfrunte şefii pentru democraţie şi solidaritate faţă de un alt om, un impuls uman, care a scos la iveală un caracter dorit pentru comunitatea noastră. “Este ziua solidărităţii, este ziua în care noi cei care susţinem un om, cei care susţinem o cauză, cei care susţinem adevărul de fapt, dăm semnalul către cine trebuie că inima şi sufletul românesc au rămas intacte, frumoase, şi că demnitatea în ciuda furibundei încercări de distrugere, există în noi şi ne ţine verticali şi hotărâţi. Aici, Dănuţ Dinu se transformă, de fapt, într-un principiu, iar acel principiu se identifică cu dreptatea şi adevărul. Toate lucrurile frumoase se fac în zi de sărbătoare, iar mâine este zi de sărbătoare. Este, poate, duminica unui frumos început.”, scris un piteştean pe internet, locul virtual unde poate Piteştiul se transformă într-o altă Timişoara.
You must be logged in to post a comment Login