Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un plagiat rămâne plagiat, indiferent de eventualele amendamente legislative, spune Remus Pricopie (SNSPA)

Publicat

in

Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, afirmă că ”un plagiat rămâne plagiat”, indiferent de eventualele amendamente legislative, iar această problemă nu va fi niciodată rezolvată dacă nu este tratată cu seriozitate de către universităţi şi Ministerul Educaţiei, potrivit Agerpres.

Totodată, rectorul SNSPA precizează că instanţele de decizie pe această temă trebuie să fie „100% independente politic”.

„Propunerea de modificare a legii educaţiei pe subiectul doctoratelor, avizată ieri de comisia de specialitate din Parlament, este o naivitate. Un plagiat rămâne plagiat, indiferent de eventualele amendamente legislative. Pe de altă parte, utilizarea acestui subiect ca instrument de luptă politică sau de denigrare nu face nimic altceva decât să tabloidizeze o temă foarte serioasă, adică să o arunce în derizoriu. Nu poţi fi „integru” numai când este vorba despre un oponent, dar să taci când în discuţie este un coleg de partid sau/şi de interese. Problema plagiatului nu va fi niciodată rezolvată dacă nu este tratată cu seriozitate de către universităţi şi, evident, de către Ministerul Educaţiei, iar instanţele de decizie pe această temă trebuie să fie 100% independente politic. Probabil mai avem de aşteptat până când aceste criterii vor fi îndeplinite, iar un subiect academic va fi tratat şi rezolvat numai cu instrumente academice”, declară rectorul SNSPA, potrivit unui comunicat remis presei.

El spune că vor mai exista şi alte propuneri de modificare a legii educaţiei privind plagiatele.

Remus Pricopie susţine că universităţile „în marea lor majoritate au ales calea facilă – tăcerea”.

„Până atunci, o să tot vedem, pe de o parte, propuneri de modificare a legii educaţiei, care mai de care mai aiuritoare, iar, pe de altă parte, un fel de cruciade împotriva unor plagiatori celebri. Evident, ambele variante sunt greşite, dar se întâmplă pentru că universităţile, în marea lor majoritate, au ales calea facilă: tăcerea”, a declarat rectorul.

Declaraţia rectorului Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Remus Pricopie se referă la propunerea de modificare a Legii Educaţiei privind „amnistierea celor care au plagiat doctorate până în anul 2011”.

Mai mulţi parlamentari USR s-au declarat nemulţumiţi, luni, de faptul că plagiatorii „sunt spălaţi” printr-un amendament depus la Camera Deputaţilor la un proiect privind modificarea Legii educaţiei naţionale, dezbătut de Comisia de învăţământ, şi au anunţat că, dacă acest amendament va trece de plen, vor sesiza Curtea Constituţională.

„În şedinţa Comisiei de învăţământ de la Camera Deputaţilor ar fi trebuit să fie discutate lucruri care ţin de Legea educaţiei naţionale. Din păcate, ne-am întâlnit cu o situaţie cu totul şi cu totul atipică – un amendament „minune” depus la o lege, care a fost pusă în sertarul Comisiei de muncă de peste un an, a fost adăugat în regim de urgenţă, iar acest amendament fără nicio legătură cu maniera în care cadrele didactice ar trebui să iasă la pensie, pe parcursul anului şcolar, a fost adăugat şi votat de majoritatea membrilor comisiei, un amendament care spală plagiatele realizate în obţinerea titlurilor de doctorate înainte de anul 2011″, a declarat senatorul Ştefan Pălărie, la Parlament.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

​Un fost polițist a dat nouă spargeri la Iași în decurs de câteva luni. A fost prins întâmplător

Publicat

in

De

Un fost polițist din Iași este acuzat că a dat nouă spargeri în decurs de nouă luni, specializându-se în furtul și golirea seifurilor din farmacii și săli de jocuri din Iași. Reținut întâmplător, bărbatul a fost condamnat la închisoare cu suspendare, scrie Ziarul de Iași.

Mașină de polițieFoto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com

Mădălin Silitră a fost agent de poliție rurală în cadrul IPJ Vaslui, în ultima vreme lucrând ca muncitor necalificat. La sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, bărbatul ar fi spart o farmacie de pe șoseaua Arcu din Iași, de unde a furat un seif care conținea încasările zilnice. Cinci zile mai târziu, ar fi spart o sală de jocuri, tot de pe șoseaua Arcu, iar săptămâna următoare a intrat pe fereastră într-o altă farmacie de pe aceeași stradă. A reușit să disloce seiful metalic în care se afla suma de 17.000 lei.

Timp de mai bine trei luni, bărbatul nu a mai comis niciun jaf, dar la mijlocul lui februarie și-a reluat activitatea – a spart două farmacii și o sală de jocuri din Piața Voievozilor. A reușit să jefuiască o unitate bancară din zona gării, dar s-a speriat și a renunțat. O ultimă încercare a fost tot la o sală de jocuri, dar seiful era încastrat în podea și nu a reușit să-l scoată. A plecat cu țigări și o sticlă de Pepsi. A doua zi, a fost reținut de agenții Palas Mall, iar verificările făcute de polițiști l-au identificat ca autor al seriei de spargeri, scrieZiarul de Iași.

Atitudinea în fața instanței, vârsta de doar 24 de ani și lipsa antecedentelor penale i-au adus fostului polițist o pedeapsă ușoară- 2 ani și 8 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. El va trebui să plătească și despăgubiri totale de aproximativ 50.000 lei firmelor păgubite. Sentința a fost atacată de Parchetul de pe lângă Judecătorie, dosarul urmând să fie preluat de Curtea de Apel.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski: Semnarea unui document cu Rusia nu va însemna automat instaurarea păcii

Publicat

in

De

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a transmis în alocuțiunea sa zilnică către cetățeni, că semnarea unui document cu Federația Rusă, nu va însemna automat instaurarea păcii.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis luni seară, că principalul rezultat al zilei este că, din cele 70 de rachete ruseşti lansate, majoritatea au fost doborâte, arătând că este recunoscător luptătorilor, partenerilor pentru sistemele de apărare anti-aeriană pe care ucrainenii le folosesc şi menţionând că ”fiecare rachetă rusească doborâtă este o dovadă solidă că teroarea poate fi învinsă”.

El a adăugat că, totuşi, nu poate fi asigurată protecţie completă, astfel că au existat lovituri şi patru oameni au murit în atacurile de luni.

Preşedintele ucrainean a menţionat că se lucrează la restabilirea alimentării cu electricitate, eforturile fiind concentrate în regiunile centrale ale Ucrainei, Odesa, Zaporojie şi Harkov. El a arătat că în alte regiuni – de la Transcarpatia la Kiev, de la Kirovohrad la Sumî şi Harkov – a fost întreruptă alimentarea pentru stabilizare. Luni seară, cele mai multe pene de curent sunt în regiunile Viniţia, Kiev, Jitomir, Dnipropetrovsk, Odesa, Hmelniţîi şi Cerkasî.

”Din nou, teroarea rusească afectează ţările învecinate. Sunt din nou întreruperi în alimentarea cu electricitate din Moldova. Şi acest lucru demonstrează din nou că abilitatea Rusiei de a desfăşura astfel de atacuri teroriste masive este o ameninţare nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga noastră regiune. Cel puţin. Când un terorist destabilizează viaţa tuturor, oprirea terorii este o misiune comună”, a declarat Zelenski.

El a menţionat că va vorbi despre asta în discursul adresat experţilor de la Institutul American pentru Studiul Războiului.

Volodimir Zelenski a punctat că, prin atacul cu rachete de luni, Rusia a marcat aniversarea Memorandumului de la Budapesta.

”Soarta acestui document oferă răspunsuri la multe întrebări actuale despre Rusia. A semna doar ceva cu aceşti terorişti nu va aduce pacea. Ei vor încălca cu siguranţă orice acord la care se ajunge cu ei. Renunţarea la orice element al securităţii cuiva în favoarea Rusiei înseamnă un nou război. De aceea, este necesară o continuare de principiu a politicii existente a statelor cinstite: doar dezmembrarea capacităţilor teroriste ruseşti, eliberarea tuturor teritoriilor noastre şi tragerea la răspundere a criminalilor vor aduce pacea. Cred că se va ajunge acolo”, a subliniat el.

Preşedintele Ucrainei a adăugat că luni a fost semnată a treia declaraţie de sprijin a parcursului Euro-atlantic al Ucrainei, cu Muntenegru, după Cehia şi Belgia.

”Vom parcurge acest drum pas cu pas – vom convinge majoritatea euro-atlantică în favoarea Ucrainei. Şi nu doar prin cuvinte, ci şi prin decizii. Prin decizii care să sprijine accederea noastră la sistemul de securitate colectivă”, a afirmat Zelenski, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend