Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un parc din California, Negro Bar, îşi schimbă denumirea după mulţi ani de dezbateri

Publicat

in

Acest parc din Folsom, o localitate cu o populaţie majoritar caucaziană şi care se află în apropiere de capitala statului California, Sacramento, primise numele de „Negro Bar” datorită minerilor de culoare care au lucrat în această zonă în perioada Goanei după Aur, spre sfârşitul anilor 1840.
Parcul, care include şi spaţii pentru camping, poteci pentru drumeţii montane şi diverse activităţi nautice, a fost amenajat de-a lungul unui banc de nisip.

Până în anii 1920, localnicii şi chiar cotidianul San Francisco Chronicle se refereau la acest parc folosind o denumire explicit rasistă.

Într-un nou raport, Departamentul parcurilor din California a decis în cele din urmă să schimbe numele parcului, în cadrul acţiunilor sale privind „identificarea şi suprimarea numelor de locuri care sunt insultătoare”.

În 1999, acelaşi departament a votat împotriva schimbării de nume, întrucât unii dintre membrii săi s-au declarat îngrijoraţi din cauza riscului de a vedea dispărând „recunoştinţa faţă de prezenţa şi de participarea afro-americanilor la Goana după Aur în California”.

Însă o petiţie lansată pe internet în urmă cu patru ani de o femeie care livra alimente la domiciliu şi care s-a declarat deranjată atunci când a descoperit numele parcului din Folsom, a relansat această procedură.

„Nu-mi venea să cred că am văzut cu adevărat un panou pe care era scris ‘Negro Bar’. Probabil pentru că prefer să nu mi se spună ‘neagră’ în epoca noastră”, a scris Phaedra Jones în acea petiţie.

„Când am văzut acel panou, m-am simţit imediat rău, am început să am dureri la nivelul stomacului (…) Voiam să găsesc imediat prima rută care să mă scoată în afara acestui oraş”, a adăugat ea.

Vineri, cu două zile înainte de sărbătoarea „Juneteenth”, care celebrează emanciparea sclavilor americani, Comisia parcurilor din California a votat în unanimitate pentru redenumirea parcului.

Parcul va purta numele temporar de „Black Miners Bar”, iar în perioada următoare istoricii locali vor realiza cercetări aprofundate şi vor primi propuneri din partea localnicilor.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Handbal (m): Dinamo București a câștigat Supercupa României – Victorie în fața rivalei Steaua

Publicat

in

De

Dinamo Bucureşti, campioana en-titre la handbal masculin, a câştigat a cincea Supercupă a României din palmares, după ce a învins joi rivala Steaua Bucureşti, scor 32-24.

Xavi PascualFoto: David Ramirez / Zuma Press / Profimedia

Dinamo a reușit astfel în 2022 tripla: titlul, Cupa şi Supercupa României.

Steaua a ţinut piept campioanei în primele 25 de minute, şi pe fondul unui joc ezitant pe alocuri al dinamoviştilor, după care echilibrul „s-a rupt”. Repriza secundă a fost pigmentată cu scandări vulgare din partea galeriei steliste la adresa adversarilor, care au răspuns pe teren şi au câştigat trofeul de o manieră categorică, scrie News.ro.

Deţinătoare a 18 titluri naţionale, din care ultimele şase consecutive, dar şi a şapte trofee Cupa României, Dinamo Bucureşti a mai câştigat Supercupa în 2016, 2018, 2019 şi 2020.

Jucătorii antrenaţi de Xavi Pascual continuă pregătirile la nivel înalt pentru sezonul 2022-2023, în care vor evolua şi în Liga Campionilor. Dinamo va juca în grupa A, cu PSG Handball, Magdeburg, GOG, FC Porto, Telekom Veszprem, Orlen Wisla Plock şi HC Zagreb.

Debutul în grupa A pentru Dinamo Bucureşti va fi în 15 septembrie, pe teren propriu, cu SC Magdeburg.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ciucă a vorbit cu Kelemen și merge mai departe cu UDMR după „episodul Viktor Orban”: „Explicațiile au cuprins trei puncte principale”

Publicat

in

De

​​Coaliția cu UDMR merge mai departe și după „momentul Viktor Orban”. Premierul Nicolae Ciucă spune că a vorbit cu liderul maghiarilor, iar Kelemen Hunor a dat explicații și s-a angajat că va explica public personal chestiunile de „nuanță”.

Premierul Ciucă alături de vicepremierii Grindeanu si KelemenFoto: AGERPRES

Șeful guvernului a precizat că „explicațiile au cuprins trei puncte principale”. „Unul a fost acela că dumnealui nu a participat la acea activitate, al doilea că nu poate să fie învinuit pentru ceea ce au spus alții și al treilea punct a fost vorba de elemente de comentarii de nuanță pe care dumnealui le va explica personal. Ceea ce este important și consider că trebuie comunicat e că din discuțiile pe care le-am avut a reieșit foarte clar că nici dumnealui, nici UDMR nu se îndepărtează de la valorile și principiile democratice euroatlantice”, a explicat el.

Întrebat dacă este mulțumit de explicațiile lui Kelemen Hunor, Ciucă a răspuns: „este o explicație care în momentul de față ne permite să menținem stabilitatea politică și funcționarea Coaliției”.

Premierul Ungariei Viktor Orban a spus, la Tuşnad, că pentru încheierea războiului din Ucraina este nevoie de o nouă strategie a Occidentului, el precizând totodată că discursul ruşilor trebuie luat în serios.

De asemenea, Viktor Orban consideră că alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul, iar conflictul nu va fi încheiat decât în urma negocierilor ruso-americane.

Totodată, Viktor Orban a mai declarat: „Pentru că există o lume în care popoarele din Europa sunt amestecate cu cele din afara Europei. Aceasta este o lume de rasă mixtă. Şi avem un amestec de popoare din interiorul Europei: se mută, lucrează, se mută. (…) Suntem dispuşi să ne amestecăm unii cu alţii, dar nu vrem să devenim rasă mixtă”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu consideră că discursul lui Viktor Orbán de la Băile Tuşnad a fost unul rasist sau putinist şi apreciază că orice declaraţie trebuie interpretată în context. Liderul UDMR a afirmat că-l cunoaşte foarte bine pe premierul maghiar, a discutat cu el în repetate rânduri şi nu are nicio urmă de rasism în el, iar faptul că vrea pace nu-l face să fie ”un putinist”.

Citește pe acest subiect:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend