Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un nou scandal explodează în Poliția Română! Angajare suspectă într-un post de top: ‘Știe cum arată coperta unui dosar penal?’

Publicat

in

Scandalurile din cadrul Poliției Române se țin lanț! După cel în care a fost implicat Christian Ciocan, acum o altă situație controversată pătează imaginea instituției. Este vorba despre angajarea unui nou adjunct la Inspectoratul General, a doua poziție din cadrul Poliției Române, o poziție cu atât mai importantă cu cât are în competență structurile de investigații criminale. Vorbim aici despre chestorul Valentin Minoiu. Însă modul în care a ocupat această funcție ridică numeroase semne de întrebare și nu pentru cineva din „afara” instituției, ci chiar printre polițiști.

Cazul a fost semnalat de către Sindicatul Polițiștilor EUROPOL. Reprezentanții EUROPOL arată cronologic modul în care a fost ocupat acest post și cine este Valentin Minoiu. Valentin Minoiu a terminat în 2003 ASE-ul, iar în 2010 Facultatea de Drept la „Spiru Haret”.

Cronologia faptelor

„Este vorba despre chestorul de poliție Valentin Minoiu, directorul general adjunct al Direcției Generale Management Resurse Umane din MAI, care a „dorit” să ocupe funcția de adjunct al șefului Poliției Române, însă doar pentru o zi. După care, a fost împuternicit director general al Direcției Generale Resurse Umane. Pentru că este foarte greu de explicat pentru publicul larg ce s-a întâmplat în realitate, vom încerca să sintetizăm telegrafic starea de fapt care sfidează orice moralitate profesională și chiar depășește limitele legale, din perspectiva noastră. Așadar, avem următoarele detalii:

  • Ianurie 2020, chestorul Eduard Mirițescu, apropiat al secretarului de stat Despescu, din funcția de inspector șef al IPJ Prahova, este promovat la nivelul IGPR și împuternicit pe funcția de adjunct 1 al inspectorului general, având în portofoliu tot ce înseamnă „judiciarul”;
  • Iulie 2020, chestorului Eduard Mirițescu i se prelungește împuternicirea în funcția de adjunct 1 al inspectorului general al Poliției Române;
  • Decembrie 2020 pe site-ul Poliției Române, funcția de adjunct 1 al inspectorului general este scoasă la concurs;
  • Ianuarie 2021, după numirea ministrului Bode, toate concursurile de la nivelul Poliției Române sunt „sistate temporar”, fără a se menționa vreun motiv sau temei de drept care să justifice această decizie;
  • Februarie 2021, împuternicirea pe funcția de adjunct 1 al inspectorului general al Poliției Române expiră, fiind atins termenul maxim de 12 luni pentru care putea fi împuternicit în mod legal;
  • Februarie 2021, concursul „sistat temporar” în luna ianuarie 2021 este ANULAT. Condițiile în care poate fi anulat un concurs sunt prevăzute de Ordinul MAI nr. 140/2016, iar noi nu am identificat niciuna dintre aceste condiții. Astfel, apreciem că anularea s-a realizat în mod ilegal și fără a se asigura transparența prin postarea acestui anunț pe site-ul Poliției Române, așa cum s-a procedat cu celelalte anunțuri. Un alt aspect care sare în ochi este că dintre cele 3 concursuri pentru pozițiile de adjuncți ai inspectorului general, doar acesta este anulat;
  • Februarie 2021, după anularea concursului pentru funcția de adjunct 1 al șefului Poliției Române, poziția poate fi ocupată din nou prin împuternicire (însă nu de chestorul Mirițescu) sau mutare, doar în condițiile în care persoana are un coeficient al funcției mai mare sau egal cu funcția de adjunct al insp. gen., adică persoane care ocupă funcții de directori generali adjuncți sau directori generali din MAI;
  • A doua zi după anularea concursului, chestorul Valentin Minoiu, care deține funcția de director general adjunct al Direcției Generale Management Resurse Umane, solicită să fie mutat pe funcția de adjunct I al șefului Poliției Române, i se aprobă, iar a doua zi este împuternicit director general al DGMRU în MAI. Chestorul Minoiu nu a făcut parte NICIO ZI din structurile poliției judiciare, nu a întocmit NICIODATĂ acte de urmărire penală, nu a lucrat NICIODATĂ într-un dosar penal și nu a lucrat NICIO ZI în Poliția Română;
  • Prin această mutare, funcția de adjunct I devine „temporar vacantă” și poate fi ocupată din nou prin împuternicire de chestorul Mirițescu, care exercită și în prezent această funcție”, arată sindicatul EUROPOL.

CV-ul lui Valentin Minoiu

„Acum, revenim la culisele acestor permutări, făcute „noapte ca hoții”, despre care nici măcar cei din Poliția Română nu știu. Chestorul Valentin Minoiu a terminat în 2003 ASE-ul (cibernetica economica) și în 2010 Facultatea de Drept la „Spiru Haret” iar din 2010 este „veșnic” împuternicit la Direcția Generală Management Resurse Umane din MAI, prin metoda „suveică”. Acesta ar fi acceptat acest compromis, de a solicita mutarea pe poziția de adjunct I al Poliției Române, care să-i permită apropiatului secretarului de stat Despescu să fie împuternicit în continuare, pentru că i s-ar fi promis că la momentul scoaterii la concurs al poziției de director general al Direcției Generale Resurse Umane din MAI, va fi cu siguranță desemnat „câștigător”.

Toate aceste combinații ar fi avut succes doar dacă ar fi trecut neobservate și nu ar fi existat oameni care să pună întrebări. Asta explică și faptul că actele referitoare la anularea concursului, numirea în funcție a chestorului Valentin Minoiu și ulterior împuternicirea chestorului Mirițescu, nu au fost văzute de nimeni din Poliția Română și s-ar afla ținute „la secret” în birourile Direcției Generale Management Resurse Umane. De altfel, inclusiv CV-ul chestorului Mirițescu și al chestorului Minoiu au fost șterse de pe site-ul instituției și nu mai sunt accesibile.

Mai mult, o altă greșeală flagrantă care îi dă de gol și care împinge toate aceste acțiuni spre zona „ilegalității” este reprezentată de faptul că numai concursul de adjunct 1 al Poliției Române a fost anulat, în timp ce concursurile pentru poziția 3 și 5 sunt în continuare „sistate temporar”. Asta demonstrează că totul a fost realizat „cu dedicație” pentru apropiatul secretarului de stat Despescu, cel care conduce „de facto” ministerul de interne.

Apoi, este fără precedent ca o asemenea numire, în poziția 2 cea mai importantă după inspectorul general al Poliției Române să nu fie comunicată în mass-media și opiniei publice. Dar până la urmă ce să comunici și cum să justifici „combinațiile” și „jocurile de culise” care pot întruni elementele constitutive a cel puțin 3 infracțiuni.

Sindicatul Europol a trimis deja mai multe solicitări de informații publice, atât MAI, cât și IGPR, pentru a confirma existența acestor jocuri de culise și pentru a încerca să aflăm considerentele acestor mutări. Dar cine să le cerceteze dacă inclusiv la Direcția Generală Anticorupție se află tot un împuternicit, care nu iese din cuvântul celor care l-au girat pe această funcție, adică exact aceeași care au realizat și această operațiune. Suntem curioși dacă ministrul Lucian Bode a știut de ceea ce se întâmplă în ministerul pe care se presupune că ar trebui să-l conducă.

Este inadmisibil, atât pentru polițiștii din sistem, cât și pentru cetățenii acestei țări care așteaptă de la noi integritate și corectitudine, să ajungi să „tranzacționezi” funcții vitale, după bunul plac al unor oameni care dețin funcții politice. Ne întrebăm dacă domnul chestor Minoiu, care deține astăzi funcția de adjunct 1 al șefului Poliției Române, cu competențe de coordonare pe zona de judiciar, știe cum arată coperta unui dosar penal sau dacă o fi fost și el curios cum merge ancheta la Arad, ancheta pe care trebuia să o coordoneze dacă și-ar fi exercitat funcția pe care o ocupă.

Vom continua să scoatem la suprafață mizeriile care se petrec în sistemul nostru, cu toate intimidările și amenințările care ne-au fost transmise în momentul în care am mers pe firul acestei informații. Suntem conștienți că deranjăm foarte mult prin aceste luări de poziție și prin prezentarea jocurilor de culise, însă nu putem asista nepăsători la distrugerea Poliției Române de un grup de oameni care acționează la comandă politică și pentru interesele lor proprii.

Apropo, zilele trecute citeam un comunicat al DIICOT în cazul unor infracțiuni de constituire de grup infracțional care suna așa: ‘Organizarea ierarhică și rolurile membrilor în cadrul grupării erau bine determinate, aceștia respectând cu strictețe modul de operare și măsurile de precauție stabilite, îndeplinind cu rigurozitate sarcinile trasate de factorii decizionali ai entității, astfel încât să se reducă la minimum riscul deconspirării activității infracționale de către organele de urmărire penală‘. Ce ziceți, nu vi se pare că seamănă izbitor cu ceea ce am descris noi mai sus?”, au precizat reprezentanții EUROPOL.

Vezi și: DNA, anunț de ultim moment: Șeful Serviciului de Protecție Internă Suceava, trimis în judecată pentru luare de mită .

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Doliu în USR: Un senator de 45 de ani a murit după o boală grea

Publicat

in

De

Senatorul USR de Sălaj, Cosmin-Cristian Viașu a încetat din viață, după ce a suferit mult timp de o boală grea. El avea 45 de ani și era căsătorit.

„Anunțăm cu tristețe că senatorul USR de Sălaj Cosmin-Cristian Viașu a încetat din viață, în urma unei lungi suferințe”, transmite, vineri, USR.

Cristian Viașu a fost membru în Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială, precum și în Comisia pentru cultură şi media.

„A fost un politician pentru care dialogul și consensul erau căile cele mai bune de a ajunge la rezultat. Transmitem cele mai sincere condoleanţe familiei și sperăm că, în aceste clipe grele, cei apropiați vor găsi puterea de a trece împreună peste acest moment de grea încercare. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, potrivit comunicatului de presă.

Cristian Viașu avea 45 de ani și era căsătorit.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

SUA au restituit Irakului două artefacte cu o vechime de circa 4.000 de ani

Publicat

in

De

Agenţii federali americani au restituit joi două artefacte antice din piatră reprezentanţilor guvernului irakian la consulatul acestei ţări din Los Angeles, informează dpa.

Artefactele – un fragment dintr-o tăbliţă inscripţionată cu scrierea cuneiformă şi o prismă hexagonală folosită pentru a-i învăţa pe copii alfabetul cuneiform – ar avea o vechime de circa 4.000 de ani, au declarat autorităţile.

Fragmentul de tăbliţă a fost achiziţionat în cadrul unei licitaţii online, însă US Customs and Border Protection a semnalat că artefactul nu avea documentaţia necesară pentru a fi importat, a declarat Chad Fredrickson, un agent special din cadrul Homeland Security Investigations (o ramură a Department of Homeland Security, responsabilă pentru investigarea încălcărilor legislaţiei privind importul şi exportul), care s-a ocupat de caz, potrivit Agerpres.

Agenţii au arătat artefactul unui expert, care a stabilit că acesta era originar din Irak. Obiectele cu semnificaţie culturală nu pot fi

importate din Irak fără consimţământul guvernului de la Bagdad, care nu fusese acordat în acest caz, a precizat Fredrickson. Cumpărătorul a fost de acord să predea artefactul agenţilor federali, care au aranjat ca fragmentul de tăbliţă să fie restituit guvernului irakian.

Prisma hexagonală era deţinută de o galerie privată din Los Angeles, ai cărei reprezentanţi le-au semnalat agenţilor “mai multe obiecte de de interes”, a explicat Fredrickson, “printre care cel mai interesant era această prismă inscripţionată cu scriere cuneiformă”.

Şi în acest caz agenţii au arătat artefactul unui expert, care a declarat că aceasta a fost probabil folosită pentru a-i învăţa pe copii alfabetul în perioada Vechiului Babilon. Fredrickson a precizat că expertul mai văzuse doar două astfel de prisme, una dintre ele păstrată de Universitatea Yale, iar alta dispărută între timp.

Pentru că galeria nu deţinea niciun document care să ateste că este proprietara prismei, responsabilii acesteia au predat artefactul către Homeland Security Investigations.

Deşi provenienţa exactă a celor două artefacte nu este clară, acestea au fost “aproape sigur” furate din Irak, a declarat Fredrickson.

Se crede că fragmentul de tăbliţă provine din zona oraşului antic Umma din Irak, jefuită de numeroase artefacte preţioase în ultimii ani, a precizat Fredrickson.

Consulul general al Irakului la Los Angeles, Salwan Sinjaree, a declarat că artefactele se vor întoarce în Irak, urmând a fi transferate în custodia Ministerului Culturii, care le va plasa într-un muzeu.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend