Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un nou convoi francez cu autospeciale de intervenţie şi materiale medicale pentru Ucraina a ajuns în hubul umanitar de la Suceava

Publicat

in

Un nou convoi francez cu autospeciale de intervenţie şi materiale medicale a ajuns, luni seara, în hubul umanitar de la Suceava, urmând ca marţi să fie preluat de partea ucraineană şi transportat la Cernăuţi.

Convoiul, condus de un detaşament al FORMISC (divizie militară a Securităţii civile), cuprinde 100 de pompieri francezi şi a transportat 12 maşini de pompieri şi 12 autospeciale de intervenţie, patru camioane cu 50 de tone de echipamente, în special echipamente de înaltă tehnologie de căutare şi salvare şi materiale de stingere a incendiilor, potrivit Agerpres.

”Am făcut 2.500 de kilometri de la Paris, am trecut prin cinci ţări şi am ajuns astăzi în hubul de la Suceava pentru a livra aceste echipamente de luptă împotriva incendiilor, de salvare persoane şi de căutare salvare camarazilor noştri ucraineni. (…) Admirăm curajul pompierilor ucraineni în această situaţie şi sperăm că această donaţie de vehicule şi echipamente îi va ajuta în activitatea lor”, a spus team leaderul francez Didier Talbot.

O parte din aceste echipamente au fost achiziţionate graţie autorităţilor locale franceze şi companiilor care au contribuit la strângerile de fonduri gestionate de Centrul de criză şi sprijin.

Operaţiunea este coordonată de Direcţia Generală pentru Securitate Civilă şi Managementul Crizelor a Ministerului de Interne şi Centrul de criză şi sprijin al Ministerului pentru Europa şi Afaceri Externe, în colaborare cu Ambasada Franţei din Ucraina şi se desfăşoară în cadrul Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene (MPCU), reprezentând „o nouă mărturie a solidarităţii Franţei, a autorităţilor locale şi a companiilor franceze faţă de poporul ucrainean”.

Un prim convoi francez de ajutoare, format din 11 maşini pentru stingerea incendiilor, 16 autospeciale de intervenţie şi 23 de camioane cu 49 de tone de echipamente medicale şi de salvare, reprezentând prima contribuţie a Franţei la hubul umanitar de la Suceava, a ajuns în România pe 26 martie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Forţele aeriene ruse au tras în ţinte din jurul oraşului Kerci, în peninsula Crimeea

Publicat

in

De

Forţele aeriene ruse au tras joi în ţinte din jurul oraşului Kerci din Crimeea, în pofida faptului că peninsula ucraineană este ocupată de Moscova din 2014, scriu DPA și Agerpres.

Podul peste KerciFoto: Twitter

Oraşul-port Kerci este poarta de intrare către un pod de 18 kilometri ce leagă Crimeea de Rusia. Ucraina a consideră podul – construit în 2018 – drept ţintă legitimă în încercarea sa de a-i forţa pe ocupanţii ruşi să-i părăsească teritoriul ocupat.

„Nu există niciun pericol pentru oraş sau pod”, a declarat pe Telegram Oleg Kriucikov, consilier al liderilor ruşi din Crimeea, fără a numi care a fost ţinta vizată.

Locuitorii din Kerci au spus pe reţelele de socializare că s-au auzit două explozii.

Rusia a ameninţat cu represalii masive în cazul unui atac asupra podului feroviar şi rutier.

Traficul pe pod se desfăşoară normal, au declarat autorităţile pentru agenţia rusă Tass.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Incendiile forestiere au ars în acest an în UE un număr-record de 700.000 de hectare

Publicat

in

De

Incendiile forestiere din UE au ars în acest an, până acum, un număr-record de 700.000 de hectare – cea mai mare suprafață de la inițierea înregistrărilor, scrie Euronews, preluat de Rador. Cifra a fost anunțată de Comisia Europeană.

După incendiul de pădure din parcul naţional Dadia, din GreciaFoto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ne confruntăm cu o vară dificilă în Europa, deoarece până acum, anul acesta, au ars peste 700.000 de hectare, cea mai mare cifră înregistrată pentru acest moment al anului după 2006”, a declarat Janez Lenarcic, comisar european pentru ajutoare umanitare și gestionarea crizelor.

Cifrele raportate de European Forest Fire Information System (EFFIS) arată că până acum Spania a fost cel mai grav lovită, cu peste 283.000 de hectare arse. E urmată de România (150.735), Portugalia (86.631), Franța (62.102) și Italia (42.835).

S-a mărit și numărul incendiilor în ultimii ani, cu 2.300 în întreaga UE până la 15 august, mult peste media anuală de 1.349 a perioadei 2006-2021.

Schimbarea climei a mărit probabilitatea și gravitatea incendiilor de vegetație din Europa. Anul acesta multe dintre incendii au fost alimentate de multiple valuri de caniculă și au fost facilitate de o secetă care ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani, conform Joint Research Centre din subordinea Comisiei.

Conform Comisiei, în ultimele două luni au fost detașate în tot blocul 29 de avioane și opt elicoptere prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al UE, prin care statele UE se ajută reciproc cu resurse în situații de criză.

În fața noii realități, Comisia s-a angajat să finanțeze achiziția de către state a 12 noi aparate de zbor anti-incendiu, însă primele vor fi disponibile abia în 2026, iar restul până în 2029.

Anul acesta rezerva UE pentru lupta cu incendiile forestiere e compusă din 12 avioane și un elicopter, împrumutate de la Croația, Franța, Grecia, Italia, Spania și Suedia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend