Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un mare cumpărător de armament la nivel mondial renunță la achizițiile din Rusia

Publicat

in

Vietnamul are în vedere o schimbare majoră în domeniul apărării, în condițiile în care încearcă să își reducă dependența de armamentul rusesc și să lanseze o campanie de export de armament fabricat pe plan local, cu posibili cumpărători din Africa, Asia și, eventual, chiar din Rusia, au declarat Reuters oficiali și analiști.

Soldat din VietnamFoto: DreamsTime / Bumbleedee

Această națiune din Asia de sud-est este unul dintre cei mai mari 20 de cumpărători de arme din lume, în contextul mai multor tensiuni cu China, având un buget anual pentru importurile de arme estimat la aproximativ 1 miliard de dolari și care va crește, potrivit GlobalData.

Cei mai mulți dintre acești bani au mers în trecut către Rusia, care a fost timp de decenii principalul furnizor de arme și sisteme de apărare al Vietnamului.

Vietnamul era unul dintre principalii cumpărători de armament rusesc

Acest lucru a făcut ca Vietnamul să fie unul dintre principalii cumpărători de arme rusești, potrivit datelor Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

Dar acest lucru se schimbă pe măsură ce Vietnamul se străduiește să devină mai independent din punct de vedere al acestei industrii, să obțină echipamente avansate pe care Rusia nu le poate furniza și se confruntă cu presiuni occidentale pentru a reduce achizițiile de arme de la ruși, spun analiștii din domeniu.

În schimb, Vietnamul se îndreaptă către furnizori din Europa, Asia de Est, India, Israel și Statele Unite, au declarat Reuters diplomați, oficiali și analiști.

De asemenea, și-a stimulat industria militară internă cu sprijinul Israelului și al altor parteneri și speră să exporte arme.

Nguyen The Phuong, cercetător în domeniul apărării la Universitatea Națională din Vietnam, a spus că au existat chiar și discuții interne în luna octombrie cu privire la posibilitatea ca țara sa să vândă arme Rusiei – deși nicio decizie în acest sens nu este considerată iminentă.

Mare târg internațional de armament la Hanoi

Începând de joi, Vietnamul va găzdui primul său mare târg internațional de armament, pentru care s-au înregistrat peste 170 de companii din 30 de țări, a informat Ministerul Apărării.

Printre acestea se numără companii occidentale, cum ar fi contractorul american de apărare Lockheed Martin și Nexter din Franța, precum și grupuri de apărare din Israel, India, Japonia și Emiratele Arabe Unite.

Evenimentul de trei zile de la Hanoi va ajuta Vietnamul „să diversifice canalele de achiziție și sursele de tehnologii pentru a produce echipamente militare pentru armatele țării și pentru exporturi”, a spus ministerul într-un comunicat de presă din noiembrie.

Industria de apărare a țării produce vehicule blindate și arme ușoare, cum ar fi rachete antitanc, lansatoare de grenade și mitraliere, a declarat Phuong.

El a adăugat că Vietnamul a început să dezvolte mai multe sisteme de înaltă tehnologie, inclusiv drone, radare și rachete anti-navă, adesea în parteneriat cu firme străine.

Săptămâna trecută, Ministerul Apărării a anunțat în ziarul său oficial că firma militară vietnameză de stat Z111 va expune pistoale, mitraliere, puști de asalt și puști cu lunetă la târgul de arme, cu scopul de a le exporta.

Zeci de firme vietnameze din domeniul apărării, inclusiv Viettel, controlată de armată, își vor expune, de asemenea, produsele.

Importurile de arme de la ruși au scăzut până la 72 mil. dolari

Siemon Wezeman, cercetător la SIPRI, a declarat că posibilitățile de producție cunoscute ale Vietnamului sunt foarte limitate, în ultimul deceniu fiind livrate doar mici drone de recunoaștere – deși țara și-a sporit capacitățile de asamblare a radarelor, rachetelor și navelor proiectate de parteneri străini.

Posibilii cumpărători de arme de calibru mic ar fi cel mai probabil vecinul Vietnamului, Laos, și țările africane, unde Vietnamul ar putea oferi prețuri competitive, a declarat Ha Hoang Hop, expert în achiziții militare și cercetător la Institutul ISEAS-Yusof Ishak din Singapore. Phuong a afirmat că țările din America Latină și alte națiuni din Asia de Sud-Est sunt alți clienți potențiali.

Șase firme rusești din domeniul apărării sunt înregistrate la târgul de la Hanoi, inclusiv Rosoboronexport, agenția de stat care importă și exportă arme pentru guvernul de la Moscova.

Hop a spus că Vietnamul negociază posibile acorduri pentru a importa produse cu dublă utilizare de la alți parteneri decât Rusia.

Acest lucru ar accelera o tendință de scădere a importurilor de arme rusești, a căror valoare a scăzut la doar 72 de milioane de dolari anul trecut (30% din totalul importurilor) de la un vârf de 1 miliard de dolari în 2014, care în acel an reprezenta aproape 90% din total, potrivit SIPRI.

Importurile din Rusia au scăzut în fiecare an de atunci, cu excepția anului trecut, când au revenit ușor după o prăbușire a achizițiilor în 2020. În acel an, pandemia COVID-19 a redus importurile militare ale Vietnamului la doar 32 de milioane de dolari, din care arme rusești în valoare de 9 milioane de dolari.

De unde ar putea să achiziționeze armament Vietnamul

În ultimii ani, Vietnamul a cumpărat echipament militar de la noi furnizori, inclusiv Statele Unite, Israel, Olanda și Coreea de Sud, arată datele SIPRI.

Odată cu războiul din Ucraina, Vietnamul pare să fi accelerat diversificarea.

India, Israelul și țările din Europa de Est sunt cele mai bine poziționate ca furnizori alternativi, deoarece pot furniza arme compatibile cu sistemele rusești care reprezintă încă 80% din arsenalul Vietnamului, au declarat analiștii consultați de Reuters.

Pentru sisteme mai avansate, producătorii din vestul sau estul Asiei pot fi, de asemenea, potențiali furnizori, a declarat Carl Thayer, expert în diplomația vietnameză la Academia Forțelor de Apărare din Australia.

(foto articol: Army Soldiers©Bumbleedee|Dreamstime.com)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Va fi nevoie de „multe luni” pentru ca tancurile Abrams să fie pe teren în Ucraina, spune Kirby

Publicat

in

John Kirby, un purtător de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, a declarat vineri pentru CNNnoua tranșă de tancuri Abrams anunțată de SUA ca parte a ajutorului acordat săptămâna aceasta Ucrainei nu va pleca prea curând din SUA și că „va dura multe luni până când vor putea ajunge pe teren”.

Tanc de luptă Abrams M1A2 Sepv3 la Romaero – BSDAFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

În ciuda acestui termen, Kirby a declarat că administrația Biden „nu va pierde timpul” în a oferi instruire și a consolida lanțurile de aprovizionare pentru a se asigura că forțele ucrainene sunt echipate cât mai bine pentru a le folosi atunci când vor ajunge în cele din urmă în Ucraina.

Kirby a refuzat să spună dacă el crede că acestea vor ajunge până la sfârșitul anului 2023.

„Nu vreau să fiu prea specific, pentru că încă lucrăm la planuri, dar vor trece multe luni”, a spus Kirby, dar a precizat că, între timp, un transport de tancuri Leopard din partea Germaniei va ajunge pe teren în Ucraina „în scurt timp”.

De asemenea, Kirby nu a vrut să spună dacă președintele american Joe Biden ia în considerare o călătorie în regiune pentru a marca un an de la invazia Rusiei, dar a declarat pentru CNN că Biden este „în contact strâns cu președintele Zelenski – vorbesc destul de des”.

„Cred că, știți, președintele ar fi cu siguranță dispus să facă o călătorie în Ucraina. Dar nu ne aflăm în acest moment”, a spus el.

Președintele Joe Biden a anunțat miercuri că SUA vor trimite 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, ca parte a unui efort mai amplu din partea aliaților europeni, care demonstrează că sunt încă uniți împotriva invaziei Rusiei.

Biden descrie tancurile Abrams drept „cele mai capabile tancuri din lume” și „extrem de complexe de operat și întreținut”. Prin urmare, SUA oferă Ucrainei și piesele și echipamentele necesare pentru a susține eficient aceste tancuri pe câmpul de luptă.

Urmărește ultimele evoluții din a 338-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Trădător sau erou? Povestea fabuloasă a bancherului care a oprit căderea Kievului, la invazia Rusiei. A fost ucis de serviciile secrete ucrainene

Publicat

in

Rezistenţa Ucrainei ar fi putut lua sfârşit în primele zile ale invaziei ruseşti din februarie 2022, dacă un bancher ucrainean pe nume Denis Kireev nu ar fi livrat informaţii valoroase Kievului, potrivit cotidianului american The Wall Street Journal. Numai că, nouă zile mai târziu, bancherul a fost ucis de serviciile secrete ucrainene. Personalitatea sa rămâne învăluită în mister.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend