Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un jurnalist francez de la Le Canard enchaîné, Jean Clémentin, ar fi fost un spion al blocului sovietic în anii '60

Publicat

in

Unul dintre cele mai importante săptămânale satirice franceze, Le Canard enchaîné, a lucrat în anii ’60 pentru serviciile secrete din Cehoslovacia, la acea vreme vasala Uniunii Sovietice, dezvăluie marţi săptămânalul francez L’Obs, relatează News.ro citând AFP.

Le canard enchaineFoto: Captura

Potrivit L’Obs, care citează un dosar StB – serviciile secrete cehoslovace -, scos la iveală de către istoricul ceh Jan Koura, vicerectorul Universităţii Charles din Praga, Jean Clémentin, unul dintre numele mari ale Canard, a spionat în contul acestui satelit al blocului sovietic.

”Din 1957 în 1969, Jean Clémentin a fost un spion plătit de cehoslovaci, deci al taberei sovietice”, scrie L’Obs în această anchetă jurnalistică.

În perioada 1957-1969, ”Pipa”, numele de cod al jurnalistului, ”a predat nu mai puţin de 300 de note în cursul a 270 de întâlniri în Franţa şi în străinătate. El a participat, de asemenea, în mod activ – şi în mod conştient – la trei operaţiuni de dezinformare, publicând în Le Canard enchaîné articole concepute de StB”, potrivit anchetei.

”El a fost trimis la Londra şi Bonn (în Germania) de către serviciul secret, cu scopul de a culege informaţii”, scrie săptămânalul.

Jurnalistul are în prezent 98 de ani şi este protejat de orice urmăriri din cauza prescrierii faptelor.

Potrivit aceleiaşi anchete, Jean Clémentin şi-ar fi asumat prima oară simpatia faţă de blocul sovietic în timpul Războiului din Indochina (1946-1954), în care a fost scârbit de metodele armatei coloniale franceze.

Astfel a început colaborarea sa cu un membru al Ambasadei Cehoslovaciei la Paris, care avea să fie ofiţerul său de supraveghere.

Jurnalistul îşi mărturiseşte atracţia faţă de democraţiile populare din Europa de Est, ”însă (…) există şi ademenirea câştigului”,potrivit anchetei.

”Îi plac banii”, scria agentul care-l supraveghea, arătând că acest bărbat, căsătorit în două rânduri şi care revendică ”cinci amante”, nu avea venturi suficiente să-şi susţină stilul de viaţă.

”În total, în primii cinci ani ai colaborării sale active, ofiţerii săi de supraveghere (…) i-au dat 23.600 de franci, aproximativ 40.000 de euro în prezent”, scrie L’Obs, care evocă de asemenea ”o casă la Meudon, la periferia burgheză a capitalei”.

Potrivit anchetei, la Paris, Direcţia Supravegherii Teritoriului (DST, însărcinată cu contrasponajul, aflat în prezent la Direcţia Generală a Securităţii Interne (DGSI), avea bănuieli cu privire la rolul angajatului Le Canard, însă nu a declanşat niciodată urmăriri.

Jean Clémentin s-a pensionat în 1989, anul căderii Zidului Berlinului, la 20 de ani de la ultima sa întâlnire cu un ofiţer din Cehoslovacia, în prezent Cehia, un stat membru al Uniunii Europene (UE). (News.ro.)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Cum acționează Batalionul Bratstvo, `Armata separată` a Ucrainei (surse)

Publicat

in

Un dialog șocant cu trei membri ai Batalionului Bratstvo dezvăluie detalii din misiunile lor. Este vorba despre un grup de voluntari din forțele speciale ucrainene care duc lupta împotriva Rusiei dincolo de liniile de front. Kievul și guvernele occidentale neagă existența lor.

Citeste mai mult

NATIONAL

Adrian Despot, despre interviul devenit legendă pe Youtube: ‘Cred că sunt singurul om căruia i-a părut rău de ea’

Publicat

in

Solistul trupei Vița de Vie a discutat în emisiunea „Scenă Deschisă”, despre un interviu viral din urmă cu 14 ani, dar și despre faptul că nu se consideră un influencer. Adrian Despot, despre celebrul interviu „Trei în… mea”. Artistul a mărturisit că pentru el nu este important trendingul de pe YouTube, deoarece ele sunt alese mai mult după personajele care generează subiecte de scandal şi nu melodiile propriu zise, scrie  romaniatv.net.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend