Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un judecător din Brazilia a autorizat eliberarea fostului președinte Lula

Publicat

in

Un judecător brazilian a ordonat vineri eliberarea fostului președinte Luiz Ignacio Lula da Silva din închisoare, potrivit unui document al tribunalului, relatează Reuters.

Asta, după magistrații Curții Supreme au declarat joi neconsotituțională prevederea conform căreia o persoană poate fi încarcerată înainte de epuizarea tuturor căilor de atac, după ce condamnarea a fost confirmată în apel, potrivit Agerpres.

Decizia, foarte aşteptată, a fost obţinută după dezbateri îndelungate, cu un scor de 6 la 5.

Ea ar putea implica eliberarea a încă aproape 5.000 de deţinuţi, însă nu automat, fiecare caz urmând să fie evaluat de un judecător de aplicare a pedepselor.

Lula (74 de ani), care ispăşeşte o pedeapsă de 8 ani şi 10 luni de detenţie, a fost încarcerat în aprilie 2018, la scurt timp după condamnarea sa în apel, chiar dacă mai are dreptul la recurs în faţa unor instanţe superioare.

Imediat după anunţarea deciziei Curţii Supreme, avocaţii lui Lula au declarat că vor cere ‘eliberarea fostului preşedinte încarcerat în mod injust de 579 de zile’.

Printre deţinuţii care ar putea fi puşi în libertate se află zeci de persoane condamnate, ca şi fostul preşedinte, în ancheta anticorupţie ‘Lavage Express’.

Lula a fost acuzat că a beneficiat de un apartament de lux într-o staţiune turistică în apropiere de Sao Paolo, în schimbul acordării de contracte unei companii din grupul de construcţii BTP Odebrecht.

Fostul preşedinte şi-a declarat în permanenţă nevinovăţia, afirmând că este victima unui complot pentru a-l împiedica să revină la putere.

Gleisi Hoffmann, preşedinta Partidului Muncitorilor (PT), fondat de Lula în 1980, a salutat decizia Curţii Supreme, care ‘întăreşte democraţia şi Constituţia, ameninţate de guvernul de extremă dreapta’ al preşedintelui Jair Bolsonaro.

Decizia Curţii Supreme braziliene a fost salutată şi de noul preşedinte argentinian, peronistul de centru-stânga Alberto Fernandez, care l-a vizitat pe Lula în închisoare în campania electorală, provocând iritarea lui Bolsonaro.

‘Îi absolvim pe bandiţi şi îi dezarmăm pe cetăţeni’, a reacţionat Eduardo Bolsonaro, fiul preşedintelui brazilian, referindu-se la rezistenţa parlamentului de a relaxa legislaţia privind deţinerea şi purtarea armelor de foc.

Lula era favorit în sondaje pentru alegerile prezidenţiale din octombrie 2018, la care nu a putut însă în cele din urmă să participe, asistând neputincios la victoria extremistului de dreapta Jair Bolsonaro.

Acesta l-a ales ca ministru al justiţiei pe Sergio Moro, fostul judecător care îl condamnase pe Lula în primă instanţă în iulie 2017.

Decizia Curţii Supreme ‘este o lovitură dură pentru Sergio Moro, care era încă atotputernic acum şase luni’, a scris pe Twitter jurnalistul american Glenn Greenwald, al cărui site The Intercept Brasil se află la originea dezvăluirilor care pun sub semnul întrebării imparţialitatea fostului judecător. Site-ul de investigaţii a început să publice în luna iunie schimburi de mesaje ce arătau o conivenţă între Sergio Moro şi procurorii responsabili cu ancheta ‘Lavage express’.

Eliberarea lui Lula ar modifica scena politică din Brazilia, unde opoziţia nu îşi mai face practic auzită vocea după instalarea în funcţie a lui Bolsonaro în ianuarie. Lula are în continuare milioane de simpatizanţi, mai ales în nord-estul defavorizat.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Mihai Tudose, apel către Ludovic Orban: Țările din Vest ELIMINĂ oficial transportatorii din Est

Publicat

in

De

Europarlamentarul Mihai Tudose susține că prin intermediul Pachetului de Mobilitate I, țările din Vest elimină de pe piață transportatorii din Est. Tudose face un apel către Ludovic Orban să mobilizeze Guvernul și să atace Pachetul de Mobilitate la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Citește și: SHOW Schimb dur de replici între Victor Ponta și Traian Băsescu în direct: ‘După şase seara, culcaţi-vă!’ / ‘E tonul prostului’

”Am votat, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, împotriva Pachetului Mobilitate I și am interpelat Comisia Europeană pe această temă. Totodată, reiterez solicitarea adresată premierului Ludovic Orban de a pregăti atacarea la Curtea de Justiție a UE a acestor regulamente care contravin tratatelor Uniunii, Pactului Ecologic European și obiectivelor privind neutralitatea climatică și redresarea economică.

Este revoltător faptul că statele occidentale și-au mobilizat guvernele și europarlamentarii pentru a impune norme restrictive transportatorilor est-europeni. Practic, se urmărește scoaterea de pe piața europeană a firmelor de transport din Est. România și alte opt state membre, care vor fi direct afectate, au făcut eforturi în Consiliu și în Parlamentul European pentru a stopa acest pachet legislativ fără precedent. Fără succes, din păcate.

Așa arată unitatea europeană? Asta e solidaritatea atât de mult clamată? Ni se cere să fim solidari, de exemplu, când vine vorba de migrație, dar iată că suntem scoși în mod incorect din jocul economic! Și asta cu încălcarea principiului liberei circulații a bunurilor și persoanelor, care constituie fundamentul Pieței Interne europene…

Comisia Europeană derulează în prezent un studiu privind impactul de mediu și asupra funcționării Pieței Unice al normelor Pachetului Mobilitate. De ce a fost atât de urgent votul din plenul europarlamentar? De ce nu s-a așteptat, așa cum era normal, rezultatul acestui studiu de impact, care se preconizează a fi gata înainte de finalul anului? De ce nu s-a ținut cont de solicitarea noastră, a eurodeputaților din Est, de a se amâna decizia, având în vedere impactul pandemiei asupra economiei în general și a transporturilor în particular?”, scrie Mihai Tudose, într-un editorial pentru Digi24.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

În Coreea de Nord apare un nou lider! Sora lui Kim Jong Un respinge ideea unui nou summit cu SUA: ‘Nu ar servi decât la nişte fanfaronade plictisitoare’

Publicat

in

De

Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, a declarat vineri că nu vede rostul unui nou summit cu SUA, în lipsa unei „schimbări decisive” din partea Washingtonului, informează AFP, conform agerpres.ro.

Dacă un summit ar avea loc, „este foarte evident că el nu ar servi decât la nişte fanfaronade plictisitoare” din partea „cuiva orgolios”, a declarat, pentru agenţia nord-coreeană KCNA, Kim Yo Jong, care s-a impus drept una dintre personalităţile cele mai puternice ale regimului de la Phenian.

Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump au avut o primă întrevedere în 2018 în Singapore, însă negocierile se află într-un punct mort după eşecul celui de-al doilea summit Kim-Trump în februarie 2019, la Hanoi.

Acest eşec a fost provocat de dezacordul asupra concesiilor pe care ar trebui să le facă Phenianul pentru a obţine ridicarea unei părţi din sancţiunile internaţionale severe adoptate împotriva sa din cauza programelor sale nuclear şi balistic, interzise de ONU.

Klaus Iohannis atacă la CCR o lege importantă: Cum arată textul sesizării

Donald Trump a declarat săptămâna aceasta că, „dacă va estima că ar putea fi util”, el s-ar întâlni „cu certitudine” din nou cu liderul nord-coreean.

„Nu avem nevoie să ne aşezăm la aceeaşi masă cu SUA în acest moment”, a răspuns Kim Jong Un.

Denuclearizarea, a adăugat sora liderului nord-coreean, „nu este posibilă în acest stadiu” şi se poate realiza doar prin „măsuri importante şi simultane” din partea ambelor părţi.

Afirmând că a exprimat o părere personală, ea a subliniat că nu se referă la ridicarea unor sancţiuni.

SUA au 28.500 de militari staţionaţi în Coreea de Sud pentru a apăra această ţară de vecinul său din Nord. De asemenea, SUA au numeroase mijloace militare în Japonia şi în regiunea Pacific.

Phenianul insistă asupra faptului că programul său nuclear este necesar pentru a preîntâmpina un eventual atac american.

În decembrie, Kim a declarat sfârşitul moratoriului său asupra testelor de rachete balistice cu rază lungă de acţiune.

Phenianul a declarat în repetate rânduri că nu doreşte să continue negocierile cu Washingtonul atâta vreme cât SUA nu vor renunţa la „politica lor ostilă”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend