Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un judecător american menține controversata măsură sanitară care blochează migranții la frontiere

Publicat

in

Un judecător federal din Louisiana a împiedicat vineri administrația lui Joe Biden să ridice o măsură sanitară implementată de administrația Trump în timpul pandemiei pentru a-i permite expulzarea imediată a migranților care trec granițele terestre ale SUA fără viză, potrivit AFP.

Migranti la granita sudica a SUAFoto: Guillermo Arias / AFP / Profimedia Images

Autoritățile au vrut să ridice la 23 mai așa-numita măsură „Titlul 42”, foarte controversată deoarece îi împiedică pe solicitanții de azil să își prezinte cererile, dar guvernatorii republicani din 24 de state s-au opus în instanță.

„Curtea concluzionează că statele reclamante au îndeplinit cerințele” pentru menținerea sa temporară, a scris judecătorul Robert Summerhays în decizia sa de vineri.

Titlul 42 este o măsură de sănătate publică care a fost adoptată în 1893 pentru a proteja Statele Unite de numeroasele epidemii de holeră și febră galbenă care au avut loc la acea vreme. De atunci, a fost rar pusă în aplicare.

În martie 2020, guvernul fostului președinte Donald Trump a activat această măsură sanitară pentru a putea expulza fără întârziere migranții fără permis de ședere care sunt opriți la frontierele terestre.

Această măsură este imediată și nu permite recursuri legale, nici măcar pentru cei care doresc să solicite azil.

Există rare excepții, pentru anumite naționalități, cum ar fi ucrainenii, de la invadarea țării lor de către Rusia, sau pentru minorii neînsoțiți.

De la intrarea sa în vigoare, sistemul a fost utilizat de peste 1,8 milioane de ori.

Activiștii pentru drepturile omului se temeau de continuarea aplicării titlului 42, despre care spun că duce la o creștere a tentativelor de trecere ilegală a frontierei cu Mexicul, cu numeroși răniți și morți.

„Această decizie nefericită spune că guvernul poate suspenda cererile de azil fără preaviz, dar nu poate restabili un proces normal de imigrație fără a trece printr-un proces lung și complicat”, a declarat pentru AFP Aaron Reichlin-Melnick, expert la American Immigration Council.

El consideră că această „decizie absurdă va continua să dăuneze solicitanților de azil și să provoace haos la granița” cu Mexicul.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Liderii UE se așteaptă la o ‘întrerupere gravă’ a gazelor rusești: țările să își actualizeze planurile de urgență

Publicat

in

De

Comisarul pentru Energie al Uniunii Europene, Kadri Simson, a declarat luni că este probabilă o ”întrerupere gravă” a aprovizionării cu gaze a Uniunii Europene din Rusia, ea îndemnând ţările să îşi actualizeze planurile de urgenţă pentru şocurile de aprovizionare şi să folosească alţi combustibili acolo unde este posibil, pentru a păstra gazele, transmite Reuters.

”De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, ştim că este posibilă o perturbare foarte serioasă, iar acum pare probabilă. Am făcut o muncă foarte importantă pentru a fi pregătiţi pentru asta. Dar acum este momentul să o intensificăm”, a declarat Kadri Simson, după o întâlnire a miniştrilor Energiei, informează News.ro.

Comisia Europeană va prezenta luna viitoare un plan pentru ca ţările UE să îşi coordoneze pregătirile pentru noi şocuri de gaze, deoarece Rusia a tăiat sau redus deja livrările pentru 12 din cele 27 de state membre ale blocului.

Planul UE va identifica măsuri pentru reducerea cererii de gaze şi va identifica sectoarele critice în care reducerea cererii de gaze ar putea perturba lanţurile de aprovizionare, a spus Simson.

Luni mai devreme, ea a spus că cetăţenii, care sunt clasificaţi drept ”consumatori protejaţi” de gaze în conformitate cu normele UE, vor fi protejaţi de orice restricţii privind utilizarea gazului.

Simson a spus că cele mai recente reduceri ale livrărilor de gaze ale Moscovei către Europa au fost menite să destabilizeze piaţa energetică a Europei, să umfle preţurile energiei deja în creştere şi să împiedice ţările să umple depozitele de gaze înainte de sezonul de încălzire de iarnă.

Rusia a negat că reducerile sunt premeditate şi a atribuit scăderea bruscă a livrărilor prin conducta Nord Stream 1 din această lună pe seama problemelor cu echipamentele.

Ţările UE sunt în mare parte responsabile pentru propriile politici energetice, iar Simson a îndemnat guvernele naţionale să acţioneze acum pentru a reduce consumul de gaze – inclusiv prin utilizarea de mai puţină energie – pentru a se asigura că depozitele sunt suficient de pline pentru a suporta orice şocuri suplimentare de aprovizionare în iarna viitoare.

Stocurile combinate de gaze ale ţărilor UE sunt pline în proporţie de aproape 57%, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe. Cu toate acestea, nivelurile de umplere variază de la o ţară la alta, depozitele din  Germania fiind umplute în proporţie de 57%, faţă de 97% în Polonia şi 39% în Ungaria.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Joe Biden amenință Rusia, după atacul asupra mall-ului din Ucraina: vor fi trași la răspundere

Publicat

in

De

Președintele SUA, Joe Biden, susține că atacul Rusiei asupra mall-ului din Kremenciuk reprezintă o cruzime, iar rușii vor fi trași la răspundere pentru aceste crime.

Citește și: UPDATE / VIDEO – Rușii au bombardat un mall în care se aflau 1.000 de civili: zece persoane au murit; incendiul ulterior a făcut pagube însemnate

„Atacul Rusiei asupra civililor la un centru comercial reprezintă o cruzime. Suntem solidari cu poporul ucrainean!”, a spus Joe Biden.

Biden a reiterat că SUA și aliații săi sunt alături de Ucraina și că Rusia va fi trasă la răspundere pentru astfel de atrocități.

Bilanţul morţilor în urma atacului cu rachetă al forţelor ruse asupra unui centru comercial din Kremenciuk a crescut la 16 morţi şi 59 răniţi, conform informaţiilor furnizate de şeful serviciilor de urgenţă ucrainene, transmite marţi AFP.

„La ora actuală avem cunoştinţă de 16 morţi şi 59 de răniţi, dintre care 25 se află în spital. Informaţiile sunt în curs de actualizare”, a anunţat pe Telegram Serghii Kruk în noaptea de luni spre marţi.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend