Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un jandarm din Bistrița Năsăud, vindecat de COVID-19, a donat plasmă pentru a-i ajuta pe ceilalţi pacienţi

Avatar

Publicat

in

Un jandarm care a fost diagnosticat cu COVID-19 în luna aprilie şi s-a vindecat a donat plasmă, luni, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Bistriţa, din dorinţa de a-i ajuta pe ceilalţi pacienţi să treacă cu bine peste această boală, potrivit comunicatului de presă remis de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Bistriţa-Năsăud, notează Agerpres.

Octavian Câmpan este sergent major, încadrat ca jandarm montan la postul din Piatra Fântânele (Pasul Tihuţa) şi a contractat noul coronavirus în cursul lunii aprilie, fiind singurul jandarm bistriţean care s-a îmbolnăvit de COVID-19.

Publicitate

Jandarmul a manifestat o formă uşoară a bolii, dar a fost nevoit să îşi sărbătorească împlinirea vârstei de 30 de ani în spital, colegii trimiţându-i la acea dată un tort aniversar.

Gestul său de a dona plasmă a venit din dorinţa de a-i sprijini pe medici în vindecarea pacienţilor care au o formă mai gravă de COVID-19.

“M-am gândit la toţi cei care sunt bolnavi. Mă bucur enorm că pot ajuta şi că pot salva cu gestul meu viaţa altor oameni”, a transmis jandarmul prin intermediul comunicatului de presă al IJJ Bistriţa-Năsăud.

De asemenea, jandarmul bistriţean i-a îndemnat şi pe ceilalţi pacienţi vindecaţi de COVID-19 să îi urmeze exemplul şi să doneze plasmă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Bulgarii se plâng mai rău decât românii: Spun că ies în stradă pentru că ţara lor este cea mai săracă şi coruptă din UE, la 13 ani de la aderare

Avatar

Publicat

in

De

Insatisfacţie, ruşine şi saturaţie, acestea sunt sentimentele manifestate de numeroşi bulgari care protestează în stradă pentru că ţara lor este cea mai săracă şi coruptă din UE, la 13 ani de la intrarea în blocul comunitar şi după o tranziţie eşuată în care dictatura comunistă a lăsat loc unei oligarhii ce domină politica şi economia, printre protestatari fiind şi multe persoane revenite în ţară în urma pandemiei, scrie agenţia EFE într-un reportaj publicat luni, potrivit Agerpres.

Această nemulţumire, latentă de mulţi ani şi combinată acum cu efectele economice şi sociale ale pandemiei, a explodat într-un val de proteste masive care cer de patru săptămâni demisia guvernului şi o regenerare a clasei politice şi a instituţiilor statului.

Publicitate

Citește și: Moment penibil pentru Nelu Tătaru la unitatea mobilă de Terapie Intensivă din Galați: ‘Ați văzut și dumneavoastră ce s-a întâmplat’

Furia manifestanţilor, majoritatea cu vârste între 20 şi 45 de ani, este îndreptată împotriva premierului de dreapta Boiko Borisov şi a procurorului general Ivan Gheşev, pe care-i acuză că servesc interesele unei oligarhii economice şi nu pe cele ale cetăţenilor.

”În Bulgaria nu am trăit niciodată în democraţie. Avem o oligarhie care controlează toate instituţiile, nu recunoaşte echilibrul puterilor, în timp ce procesul electoral este corupt şi manipulat de mass-media”, spune Atanas Şarkov, unul dintre tinerii participanţi la proteste şi care au instalat corturi în centrul Sofiei.

Citește și: Ultimă oră! Traian Băsescu face praf, în direct, alianța PNL-USR-PLUS: ‘Alianța marxisto-liberală’

Tranziţia către democraţie a fost ghidată în Bulgaria de foştii lideri comunişti. ”A fost o lovitură de palat, ordonată şi dirijată de Moscova, care a condus la o privatizare ce a fost un furt de bunuri publice. Liderii Partidului Comunist au devenit capitalişti de azi pe mâine. Aşa s-a născut oligarhia perpetuată până în prezent”, explică Konstantin Sabcev, profesor de istorie la Universitatea din Sofia.

”Un protest moral, al unei generaţii cu vârste între 15 şi 45 de ani, care refuză să trăiască într-un stat ce seamănă tot mai mult cu Rusia lui Putin”, astfel descrie actualele manifestaţii Evgheni Dainov, profesor de ştiinţe politice la New Bulgarian University şi care crede că instituţiile statului bulgar sunt sechestrate de această oligarhie.

De-a lungul perioadei de tranziţie peste două milioane de bulgari şi-au părăsit ţara. Conform datelor oficiale din august 2019, circa 900.000 de bulgari lucrau în străinătate, mai ales în vestul Europei. Pandemia de coronavirus i-a forţat numai în luna martie pe circa 200.000 dintre ei să revină acasă. Mulţi dintre aceştia se numără acum printre tinerii care participă la proteste.

Citește și: Care sunt cele șase categorii de simptome ce pot prevedea cât de grav va evolua afecțiunea unui pacient cu SARS-CoV-2

Potrivit unui diplomat european care a cerut să nu i se dea numele, Bulgaria a pierdut după anul 1989 mai multe oportunităţi de a se elibera de ”moştenirea nocivă” a dictaturii comuniste şi şi-a creat un ”sistem al fărădelegii, dezordinii şi lipsei de perspectivă” pe care mulţi bulgari îl identifică prin două nume: Ahmed Dogan şi Delian Peevski.

Primul este un fost agent al poliţiei secrete comuniste, devenit milionar şi care până în 2013 a condus Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS), partidul minorităţii turce. Deşi a fost mereu în opoziţie şi este abia a treia forţă politică în parlament, DPS ”controlează zone extinse ale sistemului instituţional bulgar: judiciar, executiv şi legislativ”, potrivit analistului politic Ognian Mincev.

Formaţiunea DPS, controlată din umbră de către Ahmed Dogan, a garantat stabilitatea parlamentară a tuturor guvernelor după 1989, atât a celor conduse de Partidul Socialist, moştenitor al celui comunist şi aflat acum în opoziţie, cât şi a celor conduse de partidele de dreapta, cum este în prezent cazul partidului GERB al premierului Borisov.

Detonatorul actualelor proteste a fost tocmai difuzarea la începutul lui iulie a unei înregistrări video care arăta cum poliţişti dau afară un politician al opoziţiei de pe o plajă publică folosită de Dogan ca şi când ar fi fost proprietatea sa privată.

La rândul său, Delian Peevski este un protejat al lui Dogan şi patron al unui imperiu mediatic. Numirea sa în anul 2013 la conducerea serviciului de spionaj a provocat un val de proteste pe care mulţi îl consideră un precursor al celui actual.

”Din nefericire, 2013 a fost ultima dată în aceşti 30 de ani când Bulgaria a pierdut ocazia de a deveni un stat de drept. Nimic nu s-a schimbat de atunci”, spune diplomatul european menţionat anterior. În opinia acestuia, concentrarea mass-media în mâinile lui Peevski este cea care a adus Bulgaria pe locul 111, din 180, în indicele libertăţii presei realizat de ONG-ul Reporteri fără Frontiere.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

OMS va investiga dincolo de Wuhan pentru a găsi originea maladiei Covid-19

Avatar

Publicat

in

De

Oraşul chinez Wuhan ar putea să nu fie locul de origine al noului coronavirus, a declarat luni un oficial de rang înalt din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Mike Ryan, care a anunţat demararea unor studii ample pentru depistarea speciilor de animale care au transmis virusul SARS-CoV-2 la oameni, informează agenția germană DPA, citată de Agerpres.

„Faptul că semnalul de alarmă s-a declanşat acolo nu înseamnă neapărat că acela este locul în care boala a trecut de la animale la oameni”, a declarat Mike Ryan, directorul departamentului de urgenţe din cadrul OMS, într-o conferinţă de presă organizată în format virtual la Geneva.

Publicitate

OMS şi China vor alcătui împreună o echipă internaţională de experţi care se vor deplasa la Wuhan pentru a identifica lanţul de infecţii, începând de la primele cazuri de Covid-19 care au apărut în acest oraş la sfârşitul anului trecut, după ce epidemia a fost detectată de sistemul local de supraveghere a cazurilor de pneumonie.

Deşi cercetătorii chinezi au realizat deja studii asupra cazurilor iniţiale şi a pieţei de produse marine din Wuhan pentru a găsi sursa de infectare de origine animală, „există anumite goluri în peisajul epidemiologic”, a precizat Mike Ryan.

„Este nevoie de un studiu epidemiologic retrospectiv şi mult mai amplu” pentru a cerceta legăturile dintre primele cazuri de Covid-19 la oameni, a adăugat acelaşi director de la OMS.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat la sfârşitul lunii iunie că o mică echipă de la OMS se va deplasa în China pentru a pregăti viitorul studiu.

A fost nevoie de o lună până când experţii OMS şi omologii lor chinezi au trasat liniile directoare ale acestui plan de lucru.

Vineri, experţii dintr-un grup internaţional care consiliază OMS în domeniul pandemiei de Covid-19 au anunţat că agenţia pentru sănătate din cadrul ONU ar trebui să accelereze cercetările ce vizează descoperirea sursei de origine animală aflate la baza apariţiei noului coronavirus.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend